PARTNER SERWISU
hegflvcy
362 363 364 365 366

Kiedy szczyt hossy?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 960
Wysłane: 5 listopada 2011 13:44:36
zjk,
zakładasz porównywalny poziom wiedzy na temat AT wszystkich uczestników rynku, a tak nie jest. powtarzam, wiara nie ma nic do rzeczy, jeżeli nie ma wiedzy. wierzyć a rozumieć to pojęcia przeczące sobie nawzajem. wiara w coś zakłada nieumiejętność zrozumienia zjawiska.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 5 listopada 2011 13:53:33
mathu, czyzby czas na zmiane avatara? d'oh!

kliknij, aby powiększyć

sorry, nie moglem sie powstrzymac blackeye

edit:
to z gazety.pl
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 5 listopada 2011 13:54

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 5 listopada 2011 14:22:40
O, gazeta.pl odkryła pedobeara...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 5 listopada 2011 14:35:59
krewa nie miałam zamiaru obrażać techników, ciekaw jestem skuteczności AT w % w przewidywaniu zachowania się kursów spółek
zjk napisał(a):
Im wiecej osob wierzy w AT, tym bardziej technika AT sie sprawdza.

z tym sie zgadzam w 100%
Edytowany: 5 listopada 2011 14:37

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 6 listopada 2011 10:20:34
Cytat:
Pracę straci nawet 100 tys. pracowników banków, jak możemy przeczytać w publikacji European Business Report.

Lista znanych banków i zwolnienia jakie następują, od tej hossy jak rozumiem: biznes.onet.pl/wielkie-zwolnie...

o ile 2-3 % w bankach jak GoldmanSachs czy JPMorgan nei robi takiego wrażenia, to 10-15% w HSBC, Meryll Lynch czy Loyds Group już tak. A przecież banki są już po dużej serii zwolnień 2-3 lata temu.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 listopada 2011 10:24

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 listopada 2011 12:22:42
GRAF78 napisał(a):
...ciekaw jestem skuteczności AT w % w przewidywaniu zachowania się kursów spółek...

zobacz www.attrader.pl/edukacja/sygna... i wejdź na statystyki, zobaczysz skuteczność. tam jest podejście matematyczne do tematu, bez uwzględniania innych czynników.

a potem wejdź na www.stockwatch.pl/wiadomosci/w... i sprawdź trafność analiz, prognozujących ruchy w konkretnym przypadku, uwzględniającym inne czynniki.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 6 listopada 2011 12:36:19
Scarry napisał(a):
Pracę straci nawet 100 tys. pracowników banków, jak możemy przeczytać w publikacji European Business Report.

Jak widac delewarowanie sektora finansowego to nie tylko odchudzanie bilansow z przerostu potworkow zlewarowanej inzynierii finansowej. Jest to rowniez dostosowywanie struktur firm do przetrwania kryzysowej dekady. Banki przez dlugie lata rozwijaly sie duzo szybciej niz rosl swiatowy PKB, to co widzimy obecnie to poczatek procesu przywracania rownowagi. Dla mnie bomba, bo zdrowy rynek byka po takim katharsis moze trwac (z krotkimi przerwami) np ze dwie dekady hello1

PS. Marzy mi sie solidne oddluzanie panstw, delewarowanie sektora finansowego, koniec bailout-ow i porzadne bankructwa.
Niskie wyceny (solidna premia za ryzyko) i start megahossy Dancing
A do tego czasu trzeba uciulac jak najwiecej kapitalu Think
Edytowany: 6 listopada 2011 12:49

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 6 listopada 2011 12:44:10
GRAF78 napisał(a):
mathu robił ktoś kiedyś jakieś badania w ilu % przypadkow sprawdza się AT??

kiedyś czytałem fajny artykuł na jednym blogu. Warto przeczytać.

10-procent-rocznie.blogspot.co...

Cytat:
Analiza techniczna jest ponad 4 razy bardziej popularna od analizy fundamentalnej, pod względem ilości wyszukań w google. Jeśli jako miarę zainteresowania wzięlibyśmy ilość stron znalezionych w wyszukiwarce, okaże się, że na temat AT powstało ponad 7 razy więcej stron, niż AF. Czy w tej odwiecznej walce pomiędzy fundamentami i techniką większość ma rację? A może potwierdzi się powiedzenie, że na giełdzie zwyciężają jednostki i nie warto podążać za tłumem?

ostatnie zdanie z tego artykułu.
Cytat:
Ludzki mózg tak silnie poszukuje sposobu na rozwiązanie zagadki, że w końcu go znajduje. Niestety znajduje go nawet wtedy kiedy rozwiązanie nie istnieje.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 6 listopada 2011 12:47

w84u
0
Wpisów: 16
Wysłane: 6 listopada 2011 13:53:41
krishic napisał(a):
Marzy mi sie solidne oddluzanie panstw, delewarowanie sektora finansowego, koniec bailout-ow i porzadne bankructwa....

... i żeby nie było wojen na świecie, wszyscy ludzie byli szczęśliwi, a niebo miało zawsze błękitny kolor.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 6 listopada 2011 14:47:32
krewa napisał(a):
zobacz www.attrader.pl/edukacja/sygna... i wejdź na statystyki, zobaczysz skuteczność. tam jest podejście matematyczne do tematu, bez uwzględniania innych czynników.

Nie wiem, jak na tej stronie liczone są statystyki, ale czy dobrze rozumiem, że pokazane wyniki są gorsze od czysto losowych (popularnego ,,rzutu monetą'')?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 6 listopada 2011 15:11:09
@wapkil

to by oznaczało że działa... Angel tylko wystarczy czytać ją odwrotnie blackeye
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 6 listopada 2011 15:12:57
w84u napisał(a):
krishic napisał(a):
Marzy mi sie solidne oddluzanie panstw, delewarowanie sektora finansowego, koniec bailout-ow i porzadne bankructwa....

... i żeby nie było wojen na świecie, wszyscy ludzie byli szczęśliwi, a niebo miało zawsze błękitny kolor.

Wiem, ze proces o jakim pisze wymaga zaciskania pasa (splaty dlugow, zamiast ich powiekszania) i wieloletniej ciezkiej pracy (oddolnie, zamiast pojedynczych spotkan na szczycie). Cos takiego nie bedzie przebiegac bez konfliktow i finalny rezultat jest nieprzewidywalny. Lepsze jednak to niz ucieczka w inflacje, wiec nadal "I have a dream..."

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 6 listopada 2011 15:20:35
wapkil napisał(a):
krewa napisał(a):

Nie wiem, jak na tej stronie liczone są statystyki, ale czy dobrze rozumiem, że pokazane wyniki są gorsze od czysto losowych (popularnego ,,rzutu monetą'')?

Statystyki dotyczą ostatnich 20 sesji, w trakcie których zmienność była czysto loteryjna.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 6 listopada 2011 15:48:14
Jak już rzucacie hasło, że coś nie działa, to sprecyzujcie co.. analiza techniczna to bardzo szerokie pojęcie.. co w analizie technicznej nie działa i kiedy?

Ja osobiście uważam, że aspekt techniczny w grze średnioterminowej jest bardzo istotny, ale jedno-, czy kilkudniowe ruchy rynku niekoniecznie..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 listopada 2011 15:48:22
Widzę, że niektórzy tutaj mają manię udowadniania, że AT nie działa Angel

SS, widzisz, ja jestem technikiem, ale nie zajmuję się w wolnym czasie przekonywaniem fundamentalistów, że ich podejście jest błędne, albo działa tylko przypadkowo. Zacząłem czytać wpis z blogu, ale dobrnąłem do szóstego zdania i przystanąłem na chwilę. Jak autor rozpoczyna wpis od błędnego założenia, to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że reszta też jest co najmniej nierzetelna. AT NIE ZAJMUJE SIĘ PRZEWIDYWANIEM PRZYSZŁOŚCI. Temat wałkowany chyba od stuleci, a tak trudno to zapamiętać. Dla mnie to jest jak mapa. Zawsze można iść na południe albo na północ, ale decyzję staram się podejmować na rozdrożu, a nie przechodzić przez las.

Ponad to nie wszystkie przedstawione formacje na blogu są prawidłowe. Poniżej przykład ewidentnej prostytucji (mój bold):

Cytat:
Tym razem spółka porusza się w tzw. boczniaku, ale w oczy rzucają się 2 wysokie szczyty kończące się niemalże w tym samym punkcie. Jak wiadomo podwójny szczyt jest formacją zakończenia wzrostów, zwiastującą rychłe spadki. Tak też stało się w tym przykładzie, ale czy gdybyś miał podjąć decyzję w momencie, który wskazuje strzałka, zagrałbyś na wzrosty czy na spadki? Co jest silniejszym wskaźnikiem: podwójny szczyt sugerujący spadki, czy linia oporu, od której ceny mogłyby się odbić?

Spółka jest w boczniaku, a autor zaznaczył formację będącą formacją odwrócenia trendu. Notabene zasięg z mierzonego ruchu został zrealizowany tak na oko i ja bym czekał na rozwój wydarzeń. Po za tym, kolejny kwiatek to na przykład sugestia, że wyjście górą z trendu spadkowego to jest sygnał K. Moim zdaniem nie jest. Przerabiałem to do bólu na Midasie. W Trader VIC autor sugeruje, zajęcie pozycji za 1/3 planowanej kwoty po takim evencie.

AT ma jeszcze jedną przewagę - łatwo określić poziomy wyjścia. Mało jest na forum fundamentalistów, którzy zostali na akcjach w sierpniu? Angel

EDIT: W boczniaku gra się na wybicie albo odbicie king
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 6 listopada 2011 15:57

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 6 listopada 2011 16:05:47
Cytat:
Tym razem spółka porusza się w tzw. boczniaku, ale w oczy rzucają się 2 wysokie szczyty kończące się niemalże w tym samym punkcie. Jak wiadomo podwójny szczyt jest formacją zakończenia wzrostów, zwiastującą rychłe spadki. Tak też stało się w tym przykładzie, ale czy gdybyś miał podjąć decyzję w momencie, który wskazuje strzałka, zagrałbyś na wzrosty czy na spadki? Co jest silniejszym wskaźnikiem: podwójny szczyt sugerujący spadki, czy linia oporu, od której ceny mogłyby się odbić?

Wracając do wcześniej zacytowanego fragmentu.. to nie jest podwójny szczyt.. teoretycznie mógłby być, ale nie można tego na podstawie kawałka wykresu określić.. bardziej to przypomina prostokąt po fali spadkowej.. ale co by to nie było wyjście dołem z takiej formacji oznacza w teorii podobny spadek co wysokość formacji.. tylko, że na podstawie samych wykresów nie można wiele prognozować, bo sam ruch nie jest zawsze czysto techniczny.. trend oczywiście odgrywa decydującą rolę, ale bieżące informacje i tendencje makroekonomiczne kształtują ten trend.. sama AT jest sztuką dla sztuki.. trzeba ją umiejętnie stosować jako element strategii inwestycyjnej.. salute

ps blog jest tendencyjny i autor nie rozumie założeń AT..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 6 listopada 2011 16:10:55
Strach na rynku międzybankowym systematycznie rośnie ...

www.pb.pl/2514194,57887,banki-...

Cytat:
Wartość zagranicznych operacji reverse repo (gotówka, którą zagraniczne instytucje deponują w Fed pod zastaw papierów, głównie bonów skarbowych) zdecydowanie skoczyła w tygodniu zakończonym 2 listopada. Według Fedu, wynosi ona obecnie 124,5 mld USD – najwięcej w historii. W ciągu siedmiu dni wzrosła o 43,2 mld USD. Jedynie w momencie upadku Lehman Brothers we wrześniu 2008 r. tygodniowy wzrost był wyższy. Co ciekawe, podobnie do bezpiecznej przystani uciekają instytucje w eurolandzie. W EBC jest wartość reverse repo sięga 253 mld euro i jest blisko tegorocznego szczytu.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 listopada 2011 16:15:39
sss56 napisał(a):
...ostatnie zdanie z tego artykułu.
Cytat:
Ludzki mózg tak silnie poszukuje sposobu na rozwiązanie zagadki, że w końcu go znajduje...

i właśnie przed tym przestrzega, o ironio, propagator AT A.Elder.

sposób rozumowania autora artykułu jest bliski nieopierzonym studentom, którym wydaje się, że pozjadali wszystkie rozumy. autor, spłycając AT do formacji liniowych, wystawia sobie świadectwo ignorancji. przypomina mi Panią Martę K., próbującą podważyć prawa fizyki.

wapkil
0
Wysłane: 6 listopada 2011 16:43:20
Scarry napisał(a):
@wapkil

to by oznaczało że działa... Angel tylko wystarczy czytać ją odwrotnie blackeye

Właśnie to mnie dziwi. Jeżeli te wyniki pokazują skuteczność inwestowania na podstawie pojedynczego prostego wskaźnika, spodziewałem się, że będą bliższe losowym.

Możliwe, że po prostu nie rozumiem, jak te parametry są liczone. Nie znalazłem tego na stronie.

mathu napisał(a):
Statystyki dotyczą ostatnich 20 sesji, w trakcie których zmienność była czysto loteryjna.

Tym bardziej więc wyniki chyba powinny być bardziej losowe, chyba że autor wlicza koszt zajęcia i zamknięcia pozycji.

wapkil
0
Wysłane: 6 listopada 2011 16:48:07
v3nom napisał(a):
Po za tym, kolejny kwiatek to na przykład sugestia, że wyjście górą z trendu spadkowego to jest sygnał K. Moim zdaniem nie jest. Przerabiałem to do bólu na Midasie. W Trader VIC autor sugeruje, zajęcie pozycji za 1/3 planowanej kwoty po takim evencie.

Sperandeo zaleca zajęcie jakiejkolwiek pozycji w takiej sytuacji?

Książkę czytałem dawno temu, ale o ile pamiętam był znacznie ostrożniejszy i wymagał potwierdzeń. Poza tym alokację kapitału robił poprzez ocenę ryzyka, której raczej na podstawie samego sygnału wykonać się nie da.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

362 363 364 365 366

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,457 sek.

bgldvddg
ohgfmxrb
guyqnibp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jzkymvrj
vhljbmrk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat