Dzisiaj pojawiły się dosyć dziwne - choć jak mile widziane - komunikaty niektórych spółek zatytuowane:
"Sprawozdanie z dokonanej analizy sytuacji finansowej oraz perspektyw na przyszłość Spółki z dnia ...."Nie mam pojęcia o co chodzi (nie szukałem) ale wydaje mi się, że GPW nakazała niektórym spółkom opracowanie takich dokuemntów. Dobra rzecz dla inwestorów. Ja sobie przeglądnąłem taki dokument dla hmsg i o dziwo (nie śledzę poczynań spółki na codzień) okazuje się, że firma IT zaczyna zajmować się...budowlanką! Domy z bali... Tak dynamicznej zmiany działalności nie ma chyba nikt na świecie. Domyślam się, że w przypadku tej spółki ktoś "bocznymi" drzwiami wszedł na NC (właścicele, których niby przejął hmsg za znaczący pakiet akcji z nowej emisji, nota bene jeszcze nie zarejestrowanej przez sąd).
Ogólnie pisząc czy takie komunikaty nie świadczą o dobrze pojętej próbie ochrony inwestujących na NC (obok dodatkowej segmentacji tego rynku) i niedawnym karom dla niektórych spółek. Ciekawe czy dopomorze to do oddzielenia plew od ziarna w sposób uporządkowany i prosty dla inwestorów. Dla mnie by się sprzydała tabela na stronie nc.pl z prezesami i zarządami upadających spółek z NC oraz tych które trafiły do "ryzykownych" segmentów tego rynku - tak czarno na białym, lista honorwych odbiorców kapitału...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj