Poniżej prezentuję mały update do sytuacji finansowej. Niestety nie jest zbyt obszerny ze względu na brak danych publikowanych przez spółkę. Zawiera sporo pozycji szacunkowych i estymacji.
Trzy kwartały to dość sporo czasu, aby sytuacja finansowa uległa pogorszeniu. Raporty mają formę NC, więc poczynić trzeba jakieś założenia. Poniżej prezentuję tabele z estymacjami i śpieszę z omówieniem założeń.

kliknij, aby powiększyćTak naprawdę nie znamy nawet sumy bilansowej. Dość dobrą estymację stanowi suma zobowiązań i kapitału własnego i taką wartość przyjąłem dla sytuacji po trzecim kwartale(Druga kolumna). Podobnie nie znamy wartości aktywów obrotowych. Przyjąłem najbardziej pesymistyczny wariant tzn, że składają się wyłącznie z należności i gotówki. Reszta zwyżki sumy bilansowej poszła w aktywa trwałe. To nawet jest do pewnego stopnia uzasadnione jeśli zerknąć na rosnącą amortyzację.
Nie znamy także wartości kredytów. W zobowiązaniach długoterminowych nie ma większego problemu, bo rosną w zasadzie o wielkość emisji obligacji serii B. Gorzej sprawa wygląda z zadłużeniem krótkoterminowym. Dobrym założeniem, tzn najbardziej konserwatywnym jest wzrost tylko o kredyty co niniejszym uczyniłem. W pierwszej kolumnie przedstawiłem wyliczenia dla korekty o akcje podmiotów powiązanych. Nie znamy ich wartości obecnej, więc założyłem konserwatywnie wartość równą zero. Podobnie dokonałem korekty kapitału własnego i tę wartość.
Z tak spreparowanych danych wynika, że spółka nadal nie jest mocno zadłużona -> jedynie 25%
W wyniku korekt struktura zadłużenia zmienia się na znacznie mniej korzystną. Aktywa trwałe są finansowane kapitałem stałym, ale udział tego kapitału w aktywach obrotowych jest mikry.
Dobrze mimo dokonanych założeń wygląda płynność likwidacyjna PCZ. Aktywami obrotowymi można pokryć bieżące zobowiązania spółki. Sama gotówka starcza na spłatę 31% zadłużenia krótkoterminowego.
Dzięki raportowanym wynikom poprawia się i tak już wcześniej dobra zdolność spółki do obsługi zadłużenia. Licząc po EBITDA, będącym prostym estymatorem przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej spółka jest w stanie prawie spłacić swoje zobowiązania krótkoterminowe z rocznego CF. To oczywiście nie jest do końca prawdą, bo z pewnością wzrost powoduje wyciekanie gotówki na kapitał obrotowy. Faktycznego CF nie znamy i nawet nie podejmuję się próby szacunku. Bardzo korzystnie wyglądają także kowenanty DN/EBIT i DN/EBITDA.
Skorygowany wskaźnik Altmana nadal plasuje spółkę wśród podmiotów bezpiecznych (-> Rating A), choć już nie tak bardzo jak mogłoby to wynikać z bezpośrednich danych bilansowych.
Tym niemniej sytuację finansową spółki ocenić trzeba jako dość korzystną.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.