PARTNER SERWISU
yuqizfaw
1 2 3 4 5
koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 20 października 2010 14:14:47 przy kursie: 54,88 zł
Bo w pakiecie nikt tych akcji nie kupi.
Z prostego powodu - nie są tyle warte.

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 20 października 2010 14:19:48 przy kursie: 54,88 zł
krzysztoj napisał(a):
koledzy ,
wasze odpowiedzi świadczą o tym ,że wy i ja obracamy się w totalnie innym świecie wartości i podejścia do kwestii tak drażliwej jak pieniądze - czytaj giełda ,
widocznie wasze doświadczenia życiowe oparte są na wcześniejszych sytuacjach polagających na prostej zasadzie - tam zarabiaj gdzie tylko można , nie patrz na innych , a etyka czy jakieś zasady ? są dobre ale dla naiwniaków ,
bo pieniądz to pieniądz ,
i aby zakończyć powiem tak , zupełnie mnie wasze racje nie obchodzą , to tylko wasza sprawa i ja tego nie chcę zmieniać ,
natomiast w żaden sposób to co zrobili prezesi spółek DGA i CITYINTER nie jest zgodnee z najbardziej fundamentalnym szacunkiem dla innych podczas procesu zarabiania pieniędzy ,
i myśle panowie obaj , że to ja , a nie wy , mam rację ,
popatrzcie na kursy akcji ww spółek ,
za cenami tych spółek stoi cała rzesza akcjonariuszy ,
ludzie ci swoim postępowaniem potwierzdają fakt , że prezesi ww spółęk nie wiedzą co to dbałość o image swoich spółek , pazera zabija wszystko , pazera zaciemnia umysły , widać , że też prezesów ...
i na koniec , poczytajcie dokładnie co napisałem , odpowiedzcie mi więc dlaczego ci pasnowie dwaj nie skorzystali z możliwości sprzedaży pakietowej ,

dlacego ?

pozdrawiam

Na to co napisałeś odpowiem ci w ten sposób:
Giełda to nie koncert życzeń. To miejsce gdzie ludzie bezlitośnie kopią się po jajach i nie mówią sobie "przepraszam". Bo tam gdzie są pieniądze nie ma miejsca na szacunek. To są interesy a nie gadanie o "dupie maryni" przy kawie czy herbacie. Giełda jest od tego, żeby kasę zarabiać a nie wykazywać się szacunkiem dla kogoś, kogo się w życiu na oczy nie widziało i zapewne nigdy nie zobaczy. Ot i cała prawda o giełdzie i zarabianiu na niej pieniędzy. Mam wrażenie, że masz idealistyczne, bardzo humanitarne podejście do giełdy i szukasz szacunku tam, gdzie w życiu tego szacunku nie znajdziesz. Ale mimo wszystko powodzenia życzę. Ja osobiście, zamiast zawracać sobie głowę szacunkiem, wolę zarabiać pieniądze. W końcu po to właśnie jestem na giełdzie.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 20 października 2010 14:24:25 przy kursie: 54,88 zł
Dlamnie zrozumiałym wystrzałem w góre kursu była informacja jak firma zależna DGA dostała zgodę na wprowadzenie do sprzedaży testera wykrywającego raka piersi. I ten skok 15X2010r. był zrozumiały. Ale wzrosty z tego tygodnia były dlamnie nie zrozumiałe. A to dlatego że to tylko zgoda i że do sprzedaży plastrów daleka droga, a co najważniejsze ogromny kapitał potrzebny. Gdzieś usłyszałem lub przeczytałem by wprowadzić do obrotu plastry to oni najpierw muszą wybudowąc linie produkcyjną gdyż dotej pory produkowali je warunkach alboratoryjnych w znikłych ilościach i to na potrzeby badań.
I te informacje zasłyszane uspokoiły moje zamiary kupna i postanowiłem nie wchodzić narazie. Ale tegotygodniowe wzrosty mnie przestraszyły i zmusiły do szukania więcej infa ale nic nie zanalazłem aż do dziś że sprzedano udziały. Więc czasem należy kilka krotnie ostudzić głowę szukając przyczyny wzrostu i mniej zarobić niż wtopić i to poważnie. Gdyż na giełdzie znajdziemy ryzykowne spółki nazwywane przez kilku na stocwatch "hazardowymi" (oil,kov....)

Ocenianie Prezesa że wie że jest żle i tego nie mówi jest nie namiejscu Ty też mając akcje i racjonalnie myśląc sprzedałbyś je wiedżąc że spółka na dzień dzisiejszy nie jest warta tyle na ile wycenia ją rynek. Zarabając tyle czy tyle i kupując akcje jak spadną do racjonalnej wielkości ceny.

Takie jest moje zdanie, z którym możesz się pogodzić lub nie twój wybór.

Californian
0
Wpisów: 100
Wysłane: 20 października 2010 14:26:30 przy kursie: 54,88 zł
krzysztoj napisał(a):
koledzy ,
wasze odpowiedzi świadczą o tym ,że wy i ja obracamy się w totalnie innym świecie wartości i podejścia do kwestii tak drażliwej jak pieniądze - czytaj giełda ,
widocznie wasze doświadczenia życiowe oparte są na wcześniejszych sytuacjach polagających na prostej zasadzie - tam zarabiaj gdzie tylko można , nie patrz na innych , a etyka czy jakieś zasady ? są dobre ale dla naiwniaków ,
bo pieniądz to pieniądz ,
i aby zakończyć powiem tak , zupełnie mnie wasze racje nie obchodzą , to tylko wasza sprawa i ja tego nie chcę zmieniać ,
natomiast w żaden sposób to co zrobili prezesi spółek DGA i CITYINTER nie jest zgodnee z najbardziej fundamentalnym szacunkiem dla innych podczas procesu zarabiania pieniędzy ,
i myśle panowie obaj , że to ja , a nie wy , mam rację ,
popatrzcie na kursy akcji ww spółek ,
za cenami tych spółek stoi cała rzesza akcjonariuszy ,
ludzie ci swoim postępowaniem potwierzdają fakt , że prezesi ww spółęk nie wiedzą co to dbałość o image swoich spółek , pazera zabija wszystko , pazera zaciemnia umysły , widać , że też prezesów ...
i na koniec , poczytajcie dokładnie co napisałem , odpowiedzcie mi więc dlaczego ci pasnowie dwaj nie skorzystali z możliwości sprzedaży pakietowej ,

dlacego ?

pozdrawiam

no masz rację różne światy ... różnica polega wyłącznie na definicjach i zasadach.

Zauważ, że Giełda to nie jest miejsce gdzie zarabiają wszyscy pod ochronką.
To rynek. Słyszałeś kiedyś powiedzenie "biznes to wojna" ? W pewnym sensie ono zawsze będzie prawdziwe. Każdy zarabia na wolnym rynku kosztem innych. Na tym polega konkurencja. Firmy walczą aby zarobić na tym co robią kosztem innych, którzy robią to samo i również walczą o zyski. Ten kto będzie efektywniejszy i sprzeda więcej - zyskuje przewagę.

Często prowadzi to do podziału rynku gdzie jeden podmiot zarabia więcej KOSZTEM innych.

Nie wiesz jak działa giełda ? Tutaj nie można zarobić jeśli ktoś inny nie straci. Takie są zasady. Inwestor inwestuje kapitał, aby został on powiększony o zyski i kiedyś chce je zrealizować czyli musi kupić i kiedyś sprzedaje.
Jeśli to będą duże wolumeny to zawsze wywrą wpływ na cenę rynkową.

Jeśli rynek napędza bańkę spekulacyjną (jak w przypadku DGA ostatnio) to musi to pęknąć - nie ma siły. Zarobi najwięcej ten co sprzeda najdrożej na koniec i już. Tak to działa. Nie zmienisz tego. Czy prezes by swoje sprzedał czy nie ta spekuła i tak by pękła prędzej czy później w stosunkowo krótkim czasie.

Na giełdzie zarabia zawsze mniejszość na większości. Tylko domy maklerskie i sama GPW zarabia na wszystkim cały czas.

Przemyśl sobie to wszystko.
W moim odczuciu problem tkwi w definicjach i oczekiwaniach Twoich do giełdy.

To nie jest miejsce ochrony. To czyste "pole walki" ... "dżungla". Czujesz się na siłach, że przetrwasz i wyniesiesz z tego jakieś korzyści wchodź i walcz. Nie czujesz się - omiń i kupuj obligacje.

Nie zmienisz rynku i zasad.

Dlaczego nie skorzystali z pakietów Ci prezesowie ?
Może nie mieli komu ich sprzedać na szybko a rynek tak przeszacował wartość akcji spółek, że na zimno analizując stworzyło im to dogodną sytuację do realizacji własnych zysków ? Czy to etyczne czy nie czy słuszne czy nie to osobny temat zupełnie, który też niewiele z rzeczywistością giełdy ma wspólnego.

Zadaj sobie może pytanie dlaczego INWESTORZY są tak głupi i pazerni (tak właśnie oni bo to pazerność i żądza zysku nakręca spekulacje), że jak oszaleli windują, bez sensu często, kursy spółek w nadziei na co ? ... że będą najlepsi i najszybciej i trafnie wyjdą z tego ? ... Tak właśnie jest ...

Spekulację nakręca pazerność ... nieuzasadniona nadzieja, emocje i nierzeczywista ocena ryzyka. Tyle w temacie.

del-07102022
0
Wpisów: 47
Wysłane: 20 października 2010 15:04:56 przy kursie: 54,88 zł
koszyk napisał(a):
Bo w pakiecie nikt tych akcji nie kupi.
Z prostego powodu - nie są tyle warte.

oto jest sedno sprawy i jedyny powód , że prezesi "olali" akcjonariuszy i wiedząc zapewne , że dokonują "gwałtu" na własnej spółce jednak to zrobili ,

pozdrawiam kolegę , który powyżej określił całą tą sutuację pointująć ją w ten sposób ,

krótko i na temat bez wodolejstwa ...hello1

Californian
0
Wpisów: 100
Wysłane: 20 października 2010 16:00:37 przy kursie: 54,88 zł
na poprawę humoru - tak spojrzałem na wykres tej spekuły i jej dzisiejszy wierzchołek przypomina jakoś wyprostowany palec w swoistym geście Angel

Ogólnie fajna spekuła thumbright

Dzięki takim "jazdom" na giełdzie czasami jest trochę radości.
Pozdrowieńska i nie bądźcie tacy poważni zawsze Angel

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 20 października 2010 17:48:56 przy kursie: 54,88 zł
andrzej72 napisał(a):
Na to co napisałeś odpowiem ci w ten sposób:
Giełda to nie koncert życzeń. To miejsce gdzie ludzie bezlitośnie kopią się po jajach i nie mówią sobie "przepraszam". Bo tam gdzie są pieniądze nie ma miejsca na szacunek. To są interesy a nie gadanie o "dupie maryni" przy kawie czy herbacie. Giełda jest od tego, żeby kasę zarabiać a nie wykazywać się szacunkiem dla kogoś, kogo się w życiu na oczy nie widziało i zapewne nigdy nie zobaczy. Ot i cała prawda o giełdzie i zarabianiu na niej pieniędzy. Mam wrażenie, że masz idealistyczne, bardzo humanitarne podejście do giełdy i szukasz szacunku tam, gdzie w życiu tego szacunku nie znajdziesz. Ale mimo wszystko powodzenia życzę. Ja osobiście, zamiast zawracać sobie głowę szacunkiem, wolę zarabiać pieniądze. W końcu po to właśnie jestem na giełdzie.

Zgadzam się z Tobą w zupełności. Ciekawe co ty krzysztoj byś zrobił na jego miejscu? Jeśli przeznaczy pieniądze na inwestycje to wróży dobrze firmie, jeśli dla siebie ma do tego zupełne prawo jak każdy. Giełda to nie miejsce dla ludzi o słabych nerwach. Każdy chce zarobić jak najwięcej.

Wracając do spółki. Ja liczę jeszcze na odbicie, ale dla bezpieczeństwa SL czuwa, żeby zrealizować przynajmniej jakieś zyski, a nie wyjść z niczym lub ze stratą.
Edytowany: 20 października 2010 17:50

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 20 października 2010 19:09:26 przy kursie: 54,88 zł
Jak myślicie, gdyby DGA spadło w okolice 4/5 złotych to opłacałoby się zainwestować w tę spółkę długoterminowo?

Teraz rzecz jasna na dzień dzisiejszy akcje są mocno przewartościowane, ale gdy powietrze z balonu zacznie uciekać to czy warto w to zainwestować?

Przecież jeśli brastera wprowadzą do sprzedaży to to będzie hit na skalę conajmniej europejską.

wojteksn
0
Wysłane: 20 października 2010 19:42:15 przy kursie: 54,88 zł
Heyahpanama napisał(a):
Jak myślicie, gdyby DGA spadło w okolice 4/5 złotych to opłacałoby się zainwestować w tę spółkę długoterminowo?

Teraz rzecz jasna na dzień dzisiejszy akcje są mocno przewartościowane, ale gdy powietrze z balonu zacznie uciekać to czy warto w to zainwestować?

Przecież jeśli brastera wprowadzą do sprzedaży to to będzie hit na skalę conajmniej europejską.

Myśle że spadnie poniżej 4 zł a jak zrobią linie produkcyjną to napewno skoczy tylko jest pytanie w jaki sposób zostaną zebrane pieniądze na linie produkcyjną ?

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 20 października 2010 20:13:34 przy kursie: 54,88 zł
CZytałem gdzieś ( nie potrafię sobie przypomnieć gdzie ), że spółka nie wyklucza zamówienie produkcji Brastera u kogoś innego.

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 20 października 2010 20:17:28 przy kursie: 54,88 zł
Ja mysle ze pozyskanie kapitalu na tak innowacyny produkt nie bedzie problemem. Produkcja brastera to poprostu drukowanie pieniedzy ;-)

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 20 października 2010 20:49:50 przy kursie: 54,88 zł
Heyahpanama napisał(a):

długoterminowo? - oni chyba mają inne zdanie.
Cytat:
Prezes Andrzej Głowacki wykorzystał wzrosty notowań i sprzedał akcje spółki za prawie 3,3 mln zł. Inny członek zarządu spieniężył walory za 213 tys. zł. Kurs po mocnych wzrostach zaczał spadać.

www.pb.pl/2/a/2010/10/20/Preze...

wojteksn
0
Wysłane: 20 października 2010 20:50:38 przy kursie: 54,88 zł
Nestor napisał(a):
Ja myśle ze pozyskanie kapitału na tak innowacyny produkt nie bedzie problemem.

Tak tylko w jakim stopniu to pozyskanie odbije się przedewszystkim na ilości akcji czy z obecnych ilości nie zrobi się kilkadziesiąt razy więcej. i zamniast złotowe zyski święcić będą jedynie groszowe

michalmarchewka
0
Wpisów: 372
Wysłane: 20 października 2010 21:51:17 przy kursie: 54,88 zł
sprzedał raptem kilka procent...(2-3??), zostało mu ponad 30%.... wielu z Was na tym forum powtarza : zyski jakie widzicie na ekranie komputera są wirtualne, zyski są jak sprzedacie akcje... i prezes to zrobił... kilka procent...
Bo kiedy miał je sprzedać? Za 10lat? Za 20lat? Myślicie,że jak ktoś jest bogaty przez posiadane akcje (wirtualnie) to tak ma zostać? I chodzić w przysłowiowych "dziurawych kaloszach". Jest moda na takie czy inne firmy i produkty w tej chwili, ale za 10lat już będzie coś innego... i dlaczego co niektórzy każą mu sprzedawać akcje na szarym końcu?

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 20 października 2010 22:52:35 przy kursie: 54,88 zł
Na co prezes przeznaczy wpływy ze sprzedaży akcji: "Przy okazji sprzedaży akcji DGA prezes spółki zaznaczył, że wpływy ma zamiar przeznaczyć w części na inwestycje, realizowane wspólnie z firmą."

Osobiście nie lubię takich form spółek zależnych, rodzi to w mojej głowie przypuszczenie, że dzielenie się władzą/profitami itd nie jest wprost proporcjonalne do włożonego kapitału a co za tym idzie także ryzyka.

Z tego co pamiętam DGA posiada spółki zależne dzieląc udziały z prezesem i otoczeniem, nigdy jednak nie wczytywałem się w to zbytnio.

Kazik wiecie skad
0
Wpisów: 35
Wysłane: 20 października 2010 23:43:11 przy kursie: 54,88 zł
Co by nie sądzić o spółce DGA i poczynaniach jej prezesa czy też członka zarządu to
trzeba przyznać ,że Braster jest jej perełką. Co do nadmiernego hurraoptymizmu to nie ma
dwóch zdań - papier był mocno przegrzany. Chyba sam zarząd nie spodziewał się takiej
reakcji inwestorów na informację o dokonaniu wpisu testera Braster do rejestru wyrobów
medycznych i podmiotów odpowiedzialnych za ich wprowadzanie do obrotu i do używania. To
,że członek zarządu a za nim prezes sprzedali akcje - zadziałało jak zadziałać powinno (
spadkiem kursu) . Jednak spółka podała w informacji dotyczącej tych transakcji,że środki
pozyskane ze sprzedaży (członka zarządu) przeznaczone zostaną na objęcie udziałów w
spółce DGA Optima Sp. z o.o., w której DGA S.A. posiada 40% w kapitale zakładowym a
prezesa mają zostać w części przeznaczone na nowe inwestycje kapitałowe, które
realizowane będą wspólnie ze spółką DGA. Tak więc teraz zaczęła się wojna na papierach i
napewno krew się jeszcze poleje. Jednak mnie zastanawiają (jak zawsze zresztą) wysokie
obroty i dość duże zlecenia. Nie twierdzę ,że za nimi musi stać akurat Karkosik , ale tam
gdzie on - tam się coś może święcić. Czekam teraz na informacje NZW spółki Braster
Sp. z o.o. podczas, którego wspólnicy mieli dziś omówić kwestie dotyczące sytuacji spółki
oraz dalszych kroków zmierzających do komercjalizacji testera i wprowadzenia go do
sprzedaży. Dzisiaj puściły mi SL ale napewno do niej wrócę .

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 21 października 2010 13:29:03 przy kursie: 43,92 zł
Cytat:
DGA SA zawiadomienie od akcjonariusza

21.10. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 31/2010

Zarząd Spółki DGA S.A. informuje, że w dniu 20 października 2010 r. DGA S.A. otrzymała od akcjonariusza - Pana Romana Karkosika - zawiadomienie o następującej treści:

"Zgodnie z artykułem 69 ust. 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych zawiadamiam, iż dnia 14 października 2010 roku dokonałem transakcji zbycia 62.208 sztuk akcji Doradztwo Gospodarcze DGA SA, co spowodowało zmianę mojego udziału w ogólnej liczbie głosów poniżej 5% na WZ spółki Doradztwo Gospodarcze DGA SA.
Dnia 13 października 2010 roku posiadałem 473.300 sztuk akcji, co stanowiło 5,23% udziału w kapitale zakładowym, posiadane akcje dawały 473.300 głosy na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 5,23% ogólnej liczby głosów na WZ.
Na dzień dzisiejszy nie posiadam żadnej akcji spółki Doradztwo Gospodarcze DGA S.A."

GPW Info Strefa
Klika się i sprzedaje ;-)

Kazik wiecie skad
0
Wysłane: 21 października 2010 14:05:09 przy kursie: 43,92 zł
Jak widać przeczucie mnie nie myliło. Romek znany jest ze swojej aktywności gdy zaczyna się coś dziać. Info o sprzedaży jego akcji jedynie przyspieszył moją decyzje do ponownego zmierzenia się z tym papierkiem , bo jego wyjście dobiło bardziej kurs w południową stronę co skusiło mnie zleksza na niewielki pakiecik. Może się okazać ,że ciut za wcześnie , ale spróbować warto...

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 21 października 2010 19:23:59 przy kursie: 43,92 zł
Mi SL dzisiaj z samego rana puścił. Kazik chyba jednak jeszcze za wcześnie kupiłeś. Ja wejdę w poniedziałek. Według mnie jutro jeszcze zjedzie w dół, a w poniedziałek konsolidacja na poziomie 4 zł.

Kazik wiecie skad
0
Wysłane: 21 października 2010 19:40:25 przy kursie: 43,92 zł
SpartaN napisał(a):
Mi SL dzisiaj z samego rana puścił. Kazik chyba jednak jeszcze za wcześnie kupiłeś. Ja wejdę w poniedziałek. Według mnie jutro jeszcze zjedzie w dół, a w poniedziałek konsolidacja na poziomie 4 zł.

Nie mam już ,wypadłem z rynku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,325 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat