PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
26 września 2020 22:49:55
przy kursie: 36,70 zł
Mogę tylko zacytować Ciebie Cytat:W komunikacie z dnia 12/07/2019 spółka poinformowała, że "na dzień zawarcia umowy Spółka i Inwestor określili budżet gry na ponad 7 mln zł" Skoro jest umowa to kwestia finansowania wydaje się zapewniona.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
28 września 2020 11:24:50
przy kursie: 40,80 zł
... rynek jednak wydaje się gotowy na dalsze ryzyko związane z produkcją Inquisitor-a * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
56 Dołączył: 2015-02-21 Wpisów: 738
Wysłane:
28 września 2020 11:43:25
bardzo trudno jest wycenić spółkę, która dopiero produkuje swoją flagową grę. Dla porównania CAP Starward Industries to 220kk więc wydaje się że THD ma "miejsce" na wzrost przy CAP 70KK - zwłaszcza, że promocja Inkwizytora dopiero się rozpoczyna. planetagracza.pl/i-the-inquisi...
|
|
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
28 września 2020 11:43:26
Nie śpię, bo czekam na Symulator renowatora szaletów miejskich Na razie spółka zaoferowała mi tylko symulator renowatora starych basenów kąpielowych, ale liczę na nich store.steampowered.com/app/141..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
64 Dołączył: 2010-10-16 Wpisów: 374
Wysłane:
28 września 2020 12:01:33
Doczekaliśmy się szerszego opisu fabuły 'I, the Inquisitor': polskigamedev.pl/ja-inkwizytor...Ja po opisie z chęcią zagram  i w mojej ocenie, ekipa wie co robi i świetnie czuje klimat całego cyklu inkwizytorskiego. To be a rock and not to roll
Edytowany: 28 września 2020 12:02
|
|
56 Dołączył: 2015-02-21 Wpisów: 738
Wysłane:
28 września 2020 12:26:53
Cytat:Kiedy pytam, jak chcą dotrzeć do zachodnich graczy, brand manager Kuba Szymczak ripostuje, że mają w ręku kilka mocnych argumentów. – Inkwizycja jest znana w prawie całej Europie i Ameryce Południowej, a książki koncentrują się wokół chrześcijaństwa, które jest najpopularniejszą religią na świecie. Korzystamy z powieści, w których Jezus żyje, które podważają fundament tej religii… Wydaje mi się, że jesteśmy w stanie zaciekawić odbiorcę. polskigamedev.pl/ja-inkwizytor...W pełni się zgadzam - tematyka może przyciągnąć odbiorców - 7kk PLN na marketing to już jest budżet na którym można budować rozpoznawalność tytułu.
Edytowany: 28 września 2020 12:27
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
28 września 2020 15:40:54
tu jest grupa inwestorów, która kupiła akcje rok temu, po te 7-11 zł, nikt z nas nie przejmuje się symulatorkami, ich autorską gierką "Together" itd... uda im się z którymś z tych produktów zaskoczyć - dla akcjonariuszy miły bonus, ale to taki trochę szum tła, tu jest gra tylko i wyłącznie o Inqusitora i tyle. Tak samo jak nie grzeje nas te 300% wzrostu, tu jest gra o dużo większe sumy. I wciąż ogromne ryzyko. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 września 2020 15:42
|
|
Wysłane:
28 września 2020 15:50:06
@Scarry, a jakiś komentarz z Twojej strony co do przedstawionej w materiale fabuły, planowanego scenariusza gry itd.? Z chęcią poznałbym Twoją opinię. Mnie zdziwiła planowana długość gry, około 20 godzin, spodziewałem się o te 10-15 godzin więcej. To be a rock and not to roll
Edytowany: 28 września 2020 15:52
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
28 września 2020 18:04:57
A ja dla odmiany uważam, że to za długo. Wydaje mi się, że to bardzo ambitne wyzwanie utrzymać uwagę gracza przez tak długi czas. Spodziewałem się 10-12h. Liczę, że to co podaje spółka jest trochę na wyrost i uwzględnia raczej maksymalny niż średni czas ukończenia gry.
|
|
28 Dołączył: 2020-08-22 Wpisów: 51
Wysłane:
28 września 2020 19:03:00
Jest Piekara, jest Inkwizytor, jest zdaje się fajne story pod inwestycję... Ale elementy tego story wypadałoby zweryfikować, i tu pojawia się niepokojąco dużo znaków zapytania:
1. Czy zespół posiada odpowiednie kompetencje do zrealizowania projektu takiej skali? W tym segmencie liczy się jakość i dopracowanie produktu. Czytam w linkowanych artykułach, że są tu ludzie z Techland czy CD Projekt, ale - przy całym szacunku dla nich - sprawdzając linkedin 3 wymienionych osób, żadna z nich nie pełniła kluczowej roli w tych studiach. Wcześniejsze dokonania The Dust, czyli małe gry reklamowe i jedyna gra na Steam - Frankenstein: Beyond the Time (po dwóch latach 17 komentarzy i oceny 58%) nie napawają optymizmem. Dlaczego mam zaufać, że udźwigną produkcję Inkwizytora? 2. Czy The Dust ma zapewnione finansowanie Inkwizytora? Budżet produkcyjny wynosić ma 7 mln zł (nie wspominając o kolejnych 7 mln na marketing), z czego 3 mln ma wyłożyć inwestor, a z emisji akcji pozyskano 1,8 mln. Skąd pochodzić będzie reszta? W kasie nie było i nie ma tyle pieniędzy aby dopełnić kwotę, nie wspominając o tym że mają jednocześnie powstawać inne gry, które również wymagają nakładów (tu też jest inwestor - tylko znowu pytania - ten sam? inny? czy pokrywa całość czy część?). Dopóki nie będzie pełnego pokrycia (znalezienie wydawcy? inwestor? kolejna emisja akcji?) jest dodatkowe ryzyko. 3. Kim są tajemniczy inwestorzy Inkwizytora i mniejszych gier? Dlaczego nie ma podanych nazw, to chyba nie jest jakaś tajemnica?? Ile spółka już otrzymała od tych inwestorów? 4. Jakie są warunki podziału przychodów między spółką a inwestorem? 5. Dlaczego spółka decydując się na tak ambitny projekt (Inkwizytor) jednocześnie rozdrabnia się na dodatkowe projekty? Czytam że równolegle ma powstać 15 mniejszych gier, a do tego łapiemy jeszcze prace na zlecenia... Simfabric obrywa się (słusznie) za mnożenie komunikatów o nowych grach, ale po prawdzie tu nie wygląda to dużo lepiej... 6. Kto zrobi te wszystkie gry? Artykuły wskazują, że zespół pracujący nad Inkwizytorem to 25 osób. Z kolei w raporcie za 2Q jest napisane o zatrudnieniu 19 osób. Ok być może tu są tu liczone osoby jedynie na umowach o pracę + zarząd, ale po pierwsze - dlaczego nie napisać wprost z iloma osobami spółka trwale współpracuje, po drugie - patrząc na proporcje pozycji wynagrodzeń (363 tys. zł w 2Q) i usług obcych (170 tys. zł w Q2) wnioskuję, że osób na B2B nie jest dużo. W sumie może rzeczywiście zbierze się te 25 osób, tylko że wtedy oni muszą obskoczyć wszystko - i Inkwizytora, i 15 innych gier, i zlecenia. 11 Bit robił Frostpunka o budżecie dość podobnym do Inkwizytora... tylko że pracowało nad tym ponad 60 osób (a pewnie pensje też w 11 Bit mają wyższe). Gdzie są takie zasoby w The Dust? Dla mnie duża czerwona lampka. 7. W związku z powyższym - kiedy możemy się spodziewać Inkwizytora? Nie ma podanej żadnej oficjalniej daty ani harmonogramu. Mamy informację o zleceniu trailera, co mogłoby wskazywać, że do wydania gry może być bliżej niż dalej... ale jak spojrzymy ile faktycznie kosztów zostało rozliczone w sprawozdaniach, to mamy takie liczby (stan na 2q2020): w zapasach 1,7 mln, przy czym pozycja ta wzrosła o 0,6 mln r/r (zakładam że przed połową 2019 prace nad Inkwizytorem nie ruszyły). Do tego w krótkoterminowych rozliczeniach międzyokresowych spółka rozlicza nakłady poniesione ze środków inwestorów i na koniec 2Q mamy tu 0,8 mln zł (rok temu prawie 0). Czyli mamy 0,6 + 0,8 = 1,4 mln zł nakładów poniesionych w ciągu roku, z czego jedynie część to wydatki na Inkwizytora. A budżet ma być podobno 7 mln. Wygląda mi więc na to, że prace są na bardzo wczesnych etapach (pytanie wtedy - po co trailer, na którego trzeba wydać pewnie niemałą dodatkową kasę?). 8. Akcjonariat nie wzbudza we mnie zaufania. 9. Drobnostka, może się czepiam, ale jeśli wpisując nazwę studia w google, na pierwszym miejscu wyskakuje mi forum bankiera a nie strona spółki, to ponownie - nie wzbudza to mojego zaufania. A skoro mówimy o stronie, to wypadałoby ją zaktualizować, bo klikając na relacje inwestorskie dowiemy się spółka koncentruje się na tworzeniu gier mobile F2P... Bardzo nieprofesjonalnie, oby podobne podejście nie wychodziło w tworzeniu gier.
P.S. Screeny faktycznie nawet ładne :)
|
|
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
28 września 2020 19:13:33
10. T-Bull w akcjonariacie. To mnie zawsze odpychało od tej spółki.
|
|
Wysłane:
28 września 2020 20:55:43
Cześć, przekazuję informację od Prezesa Zarządu The Dust, p. Jakuba Wolff, że ustosunkuje się do pytań/wątpliwości podniesionych przez użytkownika @anti, max. w przyszłym tygodniu :) Jako inwestor indywidualny kontaktowałem się z Prezesem Zarządu, przy okazji wspomniałem o wątku Spółki na forum i pytaniach, które się tu pojawiły. Pozdr. Q To be a rock and not to roll
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
28 września 2020 20:59:09
co do finansów, przy takiej cenie akcji, jakby im brakło kasy mogą zrobić małą emisję akcji typu 100k akcji i mają kasę na grę. rynek w tej chwili wchłonie wszystko bez mrugnięcia okiem
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 października 2020 12:43:22
przy kursie: 37,40 zł
THE DUST - analiza techniczna na życzenie [aktualizacja] Właściwie to od momentu opublikowania poprzedniej analizy technicznej sytuacja nie uległa istotnej zmianie. Walor wciąż w silnym trendzie wzrostowym, niepokojących sygnałów jego rychłego zakończenia nie widać. Można jedynie spróbować ustalić poziomy, na których gracze mogliby rozpocząć realizację zysków, inicjując kolejną korektę. W tym celu używam narzędzi opartych o zniesienia oraz rozszerzenia Fibonacciego, poszukując poziomów, na których występuje ich kumulacja. Pierwszy z nich kurs właśnie osiągnął - są to okolice 42 zł. Kolejny zaś znajduje się tuż pod poziomem 50 zł. Najbliższe wsparcie tuż poniżej poziomu 25 zł.  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
Wysłane:
9 października 2020 12:39:44
przy kursie: 34,20 zł
jqn napisał(a):Cześć, przekazuję informację od Prezesa Zarządu The Dust, p. Jakuba Wolff, że ustosunkuje się do pytań/wątpliwości podniesionych przez użytkownika @anti, max. w przyszłym tygodniu :) Otrzymałem następującą odpowiedź: Cytat:„Zarząd spółki The Dust S.A. odniesie się do pytań zadanych na forum pod koniec miesiąca na specjalnie zorganizowanym czacie dla inwestorów w jednym z wiodących portali. Szczegółowa informacja o godzinie i miejscu zostanie podana wkrótce. Ponieważ widzimy w ostatnim czasie bardzo duże zainteresowanie spółką do której trafia dużo pytań od akcjonariuszy chcemy zadbać o lepszą komunikację z rynkiem w formule która pozwoli na poinformowanie szerszej grupy odbiorców.” Mam nadzieję, że będzie to Stockwach To be a rock and not to roll
Edytowany: 9 marca 2023 20:18
|
|
0 Dołączył: 2020-04-20 Wpisów: 12
Wysłane:
15 października 2020 09:25:09
przy kursie: 30,20 zł
To już kolejna sesja spadkowa The Dust. Jaki Waszym zdaniem może być zasięg korekty?
|
|
Wysłane:
15 października 2020 09:56:17
przy kursie: 30,20 zł
Na razie broni się okolica 28.8 zł, niżej jest 25.7 zł. Potwierdzi ktoś z doświadczonych technicznie - @krewa? To be a rock and not to roll
|
|
Wysłane:
22 października 2020 09:41:50
przy kursie: 29,50 zł
Jest i zapowiedź pierwszego survivala od Game Island, spółki w 100% zależnej od The Dust: biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...Cytat:Deadly Desert to gra typu survival z elementami fabularnymi i symulatorowymi. W wyniku wypadku młody chłopiec i jego niepełnosprawny ojciec wystawieni będą na próbę przetrwania na pustyni w Nevadzie. Ekstremalne warunki zmuszą bohaterów do zachowań, o które wcześniej by się nie podejrzewali. Podczas wędrówki oprócz walki o przetrwanie, istotną rolę odgrywać będzie historia bohaterów, pełna gama emocji oraz ewolucja relacji między synem i ojcem. Link do Steam: store.steampowered.com/app/144...W mojej ocenie wygląda bardzo ciekawie To be a rock and not to roll
Edytowany: 22 października 2020 09:55
|
|
42 Dołączył: 2020-04-19 Wpisów: 227
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
28 października 2020 12:18:41
przy kursie: 25,70 zł
To pytanie do prezesa THD z czata ze strefy inwestorów i odpowiedź:
Czy The Dust ma zapewnione finansowanie Inkwizytora? Budżet produkcyjny wynosić ma 7 mln zł (nie wspominając o kolejnych 7 mln na marketing), z czego 3 mln ma wyłożyć inwestor, a z emisji akcji pozyskano 1,8 mln. Skąd pochodzić będzie reszta? W kasie nie było i nie ma tyle pieniędzy aby dopełnić kwotę, nie wspominając o tym że mają jednocześnie powstawać inne gry, które również wymagają nakładów (tu też jest inwestor - tylko znowu pytania - ten sam? inny? czy pokrywa całość czy część?). Dopóki nie będzie pełnego pokrycia (znalezienie wydawcy? inwestor? kolejna emisja akcji?) jest dodatkowe ryzyko.
Jakub Wolff 12:03 W okresie poprzedzającym podpisanie umowy z Inwestorem Spółka zainwestowała już własne środki w rozwój projektu, które są częścią wyżej wymienionego budżetu. Potencjalni wydawcy projektu I, the Inquisitor dostarczają środki zarówno na dostosowanie projektu (budżet produkcyjny) i gross środków na działania marketingowe
To jest to finansowanie zapewnione - czy dopiero może być - jak się potencjalni wydawcy zaangażują?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.