@anty_teresa
Cytat:Komunikat o zwrocie kosztów z pewnością robi wrażenie na osobach, które nie znają spółki, realiów i zasad rachunkowości, ale sam w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym w dniu premiery.
W czerwcu 2019 roku napisałeś, że groźba odpisów za Medium (i to mając więdzę o dotacjach – bodajże piewsza informacja o dotacjach pojawiła się w 2016 roku
www.bankier.pl/wiadomosc/Bloob...) była na tyle prawdopodobna, że aż warto było to podkreślić w analizie. Natomiat dzisiaj okazuje się, że zwrot kosztów “nie jest niczym nadzwyczajnym”. No muszę przyznać, że twój komentarz robi wrażenie dosyć osobliwe.
Cytat:I tutaj właśnie pies jest pogrzebany. Koszty produkcji i marketingu mogą oznaczać nie 30 mln zł, ale dajmy na to ok. 15-20 mln zł. Płatność od MS na poziomie 4-5 mln USD potrafię sobie wyobrazić
Koszty Medium zostały podane na sumę ponad 30 mln
www.gram.pl/news/2020/07/21/th... – to chyba najbardziej aktualne źródło bezpośrednio o tym informujące. W raporcie za III kwartał spółka informuje, że kwota zapasów na produktach w toku urosła o około 7 mln – można założyć, że podobny wzrost był w IV kwartale ze względu na przełożoną premierę o ponad miesiąc. Medium jest na tę chwilę ich największym projektem więc niech 75% kwoty tych dodatkowych zapasów dotyczy Medium co dałoby około 10 mln więcej. Czy jest możliwe, że Medium finalnie kosztowało 40 mln ? Tego nie wiem choć prawdopodobieństwo takie istnieje. Jeżeli bezpiecznie założymy, że jest to kwota około 36 mln to myślę, że daleko prawdy już nie będziemy.
Patrząc na dotacje Bloobera, których dość było sporo, myślę że kwota około 20 mln z dotacji pokryła produkt (bo był największy) w tej części co oznaczałoby, że 15-20 mln spółka musiała zarobić na samej sprzedaży by odnotować zwrot kosztów, co dałoby łączną kwotę 35-40 mln kosztów produkcji. Ja tak to widzę i nie rozumiem skąd koszty produkcji na poziomie łącznie 20 mln w Twojej analizie.
Co więcej, w swojej wymowie sugerujesz, że spółka próbuje przemycić w komunikacie nieprawdziwą informację. Podczas licznych wystąpień publicznych prezesa Bloober Team, spotkań, NWZA, ja odniosłem przeciwne wrażenie – pytań o kwestię rozliczeń Medium było bez liku co prezes wyjaśniał wielokrotnie. Tego komunikatu nie rozumieją tylko Ci, którzy nie interesują się spółką. Tłumaczyć się tym, że nie było możliwości się czegoś dowiedzieć zwyczajnie nie można.
Cytat:Patrząc na budżety podwojenie tej kwoty w przypadku Medium zaskoczeniem nie jest.
No to w takim razie ja jeszcze raz przypomnę Twoje własne słowa z czerwca 2019 roku: “[...]Medium, po premierze może się okazać, że nie spełnia pokładanych nadziei i może mieć to swoje konsekwencje w postaci odpisów.“ Samo słowo odpis padło jeszcze na stronie 13 razy w kontekście spółki i jej produktów. Myślę, że zwykła ludzka uczciwość powinna skłonić do tego żeby przyznać choć tyle, że akurat Ciebie ten zwrot kosztów jednak zaskoczył. Ale być może wymagam zbyt wiele.
Miałem w ogóle tego nie pisać, ale widzę, że niestety tutaj się rozpoczęło jakieś polowanie na czarownice. Przykro się na to patrzy