Taurus80 napisał(a): ...
A na koniec zadam pytanie jakie widzicie fundamentalne podstawy do wzrostow???
Zaloze sie ze ponad polowa nie wie nawet co to sa fundamenty :)
Zawsze ceniłem sobie twoje trafne spostrzeżenia i uwagi, ale tu się z tobą nie zgodzę z tak krytyczną oceną ponad połowy inwestorów.
Każdy inwestor jest godny by go szanować bez względu w jaki sposób dąży do celu. Jeden gra (lub inwestuje jak kto woli) pod fundamenty, drugi pod AT, inny pod historyczne notowania czy skład akcjonariatu (czytaj dzisiejszy Parkiet str 12), a kolejny na modną branżę czy sektor, a jeszcze inny pod - np. na nosa, lub poprostu jak w totka. Zapewne słyszałeś o eksperymencie z małpą typującą skutecznie ruchy na spółkach czy o najsłynniejszej chyba na świecie ośmiornicy, zwanej Paul z Aquarium w Oberhausen, która ni miej ni więcej o co ją zapytają - to trafnie wieszczy. A co to by była za gra, gdyby wszyscy grali np. pod fundamenty? Dobrze dla naszych portfeli, że jest taka różnorodność inwestorów
Na pewno obserwujesz notowania wielu spółek, zwłaszcza z NC, gdzie wszystkie te metody są w użyciu, i jakby je dogłębnie przeanalizować, to mniej lub bardziej ale na dzisiaj są skuteczne. Bo jesteśmy w hossie !!!
Wracając do Borka to patrząc na dzisiejszego Skotka (czytaj dzisiejszy Parkiet str.5), gdzie ktoś akcje kupił i ktoś akcje sprzedał, no i jest z tego kasa, którą być może (to tylko moje domniemanie) zobaczymy w stajni pana R. np. na Hutmenie lub na Borku (to takie moje nocne dywagacje) .
Na świecach tygodniowych Hutmenu widać ładne harami niskiej ceny, co raczej prognozuje trend boczny. Zostaje więc Borek, (a może też i inni), któremu ze świec teraz nie wiadomo co prognozować. A wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Taurus liczę, że się nie obraziłeś na mnie za te uwagi. Przecież wiemy, że manna (mamona) nie leci z nieba, tylko z czyjegoś portfela, więc to uszanujmy.
A czy bieżesz pod uwagę info niekoniecznie fundamenalne, a może finansowy aspekt - np.ogłoszenie o wejściu jakiegoś znanego funda z dużą ekspozycją na Borku?
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.