mathu napisał(a):Przyznam że nie przeczytałem Eldera... Nie mogę strawić jego stylu, takie typowo amerykańskie lanie wody i zapychanie tekstu anegdotami dla absolutnych laików. Leży na półce i się kurzy. Dużo straciłem?
To zależy. Jeżeli czujesz się specem od AT i psychologii to nie. Ja uważam ją za bardzo ciekawą i obowiązkową pozycję.
Moją uwagę zwrócił III rozdział o analizie technicznej, aż sobie porobiłem notatki. Elder jest psychiatrą i dobrze tłumaczy formacje techniczne oraz stojącą za nimi psychikę tłumów.
mathu napisał(a):W ogóle z książek przeczytałem tylko "Kontrakty (...)" Zalewskiego (nie polecam) i "Znaczenie Wolumenu" Armsa (polecam gorąco).
Mathu, co nie podobało się w kontraktach terminowych Zalewskiego? Wolumen Armsa mam na oku
Zaktualizowałem moją listę obowiązkowych lektur dodając Pringa i kasując Grahama (ze względu na moje podejście techniczne):
1. J. J. Murphy, Analiza techniczna rynków finansowych,
2. Alexander Elder, Zawód inwestor giełdowy,
3. Van K. Tharp, Giełda, wolność, pieniądze,
4. Martin J. Pring, Psychologia inwestowania,
Skoro tak kontynuujemy rozmowy o lekturach. Macie wyrobione zdanie o poniższych pozycjach? Mam je na oku, niedawno zrobiłem listę, ale może nie wszystkie są warte uwagi? Dodam, że interesują mnie pozycje dla średnio zaawansowanych inwestorów:
1. Trader Vic I, Metody mistrza Wall Street, Victor Sperando
2. Trader Vic II, Zasady profesjonalnej sprzedaży, Victor Sperando
3. Analiza techniczna rynków terminowych, Schwagner Jack D.
4. Psychologia rynków finansowych, Tony Plummer
5. Nowe koncepcje AT, metody mistrzów, Bensigner Rick
6. Znaczenie wolumenu, Arms Richard W.
7. Kontrakty terminowe w praktyce, Grzegorz Zalewski
8. Wizjonerzy, scoetycy... Profile psychologiczne, Derrick Niederman
9. Międzynarodowa analiza techniczna, J. Murphy
10. Matematyk gra na giełdzie, John Allen Paulos
11. Wewnętrzna gra, Abell Howard, Koppel Robert
12. Świece i inne jap. techniki analizy wykresów, Nison Steve
A może macie jakieś inne propozycje?
Klika się i sprzedaje ;-)