0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
10 lutego 2011 23:23:23
przy kursie: 18,90 zł
Mieszko napisał(a):Jasne że KOV ma 70% KUB Gazu, ale skoro KUB Gaz jest wart 4 razy więcej to i owe 70% trzeba przemnożyć przez 4. Sam też próbowałem liczyć, ale musiałbym spędzić nad tym całą noc. Przypomnę tylko, że rekomendacja DM BZ WBK oparta była na szacunku wielkości złóż 74MMBoe (2P oraz 3P+C).
"Zgodnie z raportem RPS Energy według stanu na 1 stycznia 2011 r. zasoby warunkowe (przed opłatami i rentami za nadania górnicze i opodatkowaniem)" Nie można tych 400% przeliczać tak dosłownie. Nie wiem ile wynoszą opłaty licencyjne i podatki od wydobycia gazu na Ukrainie. Nie chcę strzelać ale jeśli te koszty wynoszą 30-40%? Doradzanie Dyrektorowi do spraw relacji inwestorskich, który pracuje na tym stanowisku już 6 rok jest niedorzeczne.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
10 lutego 2011 23:26:37
A propos grubasów to nie wiem czy animator dysponuje taką ilością akcji , żeby wystawić ich prawie mln jako barykadę na zamknięciu (żebyśmy nie mieli znowu niezrównoważonych wzrostów). Jeśli nie to wszyscy możemy liczyć tylko na to że załapiemy się na ich ruchy. Naprawdę 2 zlecenia na mln akcji na fixie wyglądało ciekawie :)
PS. Coś mi sie wydaje, że dzisiejsze info mamy już zdyskontowane w cenie zamkniecia i jutro trochę w górę, coby nasze grubaski zrealizowały zysk, a potem w dół - ale to tylko moje rozważania :)
Edytowany: 10 lutego 2011 23:32
|
|
0 Dołączył: 2010-07-19 Wpisów: 3
Wysłane:
10 lutego 2011 23:44:05
Krzysiek9 napisał(a):Mieszko KOV posiada 70% KUB GAS. Natomiast wzrost o 400% stanowi 5-krotny wzrost wartości. Mówimy tutaj "tylko" o zasobach warunkowych kategorii 2C a nie wszystkich zasobach zatem chyba nie można tego w tak prosty sposób przemnożyć. Trzeba by uwzględnić, że na dzień IPO (uwzględniam, że pieniądze z IPO były już przeznaczone na zakup KUB GAS), przy cenie 1,89zł za akcję udział Ukrainy w wartości KOV DM BZ WBK ustalił na 17,7%. W grudniu ten udział stanowił już ponad 30% wartości KOV przy cenie godziwej za akcje określonej przez DM BZ WBK na poziomie 2,62zł. Teraz trzeba było by oszacować jak ponad 5-krotny wzrost zasobów warunkowych w porównaniu do początków KOV na GPW może przełożyć się na udział Ukrainy w całkowitej wartości KOV oraz jaki będzie miało to wpływ na wartość godziwą spółki, skoro dziś kurs jest na takim samym poziomie jak w dniu debiutu. Próbowałem to jakoś policzyć ale chyba poczekam jak WBK przedstawi swoją analizę ;) Tutaj w tabelkach są przedstawione zasoby i rezerwy na Ukrainie: Źródło - PDF Ja bym to spróbował ugryźć w ten sposób. Uwzględniając jak wycena wzrosła po wzroście udziału Ukrainy z 17,7% do 31,4% bodajże i zwracając uwagę, że wg WBK ten udział dalej może wzrosnąć o kilkanaście % (założyłem spokojnie do 40%) to ze starej jak świat proporcji wychodzi mi max 3,36 zł/akcje. Z punktu widzenia wyceny firmy KOV, w naszej wycenie wartości godziwej z grudnia 2010 r. (347 mln USD; 2,62 PLN/akcję), na Blok L w Brunei przypadało 11,2% oszacowanej przez nas wartości (dla porównania: na Blok M w Brunei – 50,3%, na Ukrainę – 31,4%). Na razie nie ma potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian w założeniach dotyczących działalności KOV w Brunei lub Syrii, ale chcielibyśmy podkreślić, że szybko rozwijająca się działalność na Ukrainie spowoduje znaczny wzrost znaczenia spółki KubGas w ogólnej wycenie KOV. Na Ukrainę przypadało tylko 17,7% wartości KOV wycenionej podczas pierwszej oferty publicznej (IPO). Obecnie jest to prawie jedna trzecia ceny akcji KOV. Wkrótce, gdy RPS Energy opublikuje nowy raport niezależnego eksperta (Competent Person Report) dotyczący spółki KubGas, udział Ukrainy w wartości godziwej spółki KOV może wzrosnąć o kilkanaście punktów procentowych. Najnowsza wersja tego raportu zostanie opublikowana w ciągu 10 najbliższych dni.Jednak podchodząc do tego od strony 70% udziałów w KUB GAS: wzrost o 437% zasobów 2C raczej nie oznacza takiego samego wzrostu wartości KUB bo złoża 2C mają jakąś tam wagę którą uwzględniając analitycy (może akurat 33,3%). Zakładając te 33,3% wagi 2C i 70% udziałów w firmie wychodzi mi jakieś 2,80-2,90 zł/akcja. Do tego trzeba uwzględnić pewnie udział kosztów, wzrost udziałów do 40% = spadek udziałów innych aktywów, może i ceny gazu i ropy. Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach i mam świadomość że te moje matematyczne wypociny są obarczone jakimś wielbłądem. Może uda się komuś jeszcze przed WBK to skorygować. Osobiście wam i sobie życzę dwucyfrowej wyceny w niedalekiej przyszłości. No i witam wszystkim współwłaścicieli - piszę pierwszy raz ale śledzę uważnie długi czas
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 3
Wysłane:
11 lutego 2011 08:38:12
Info oczywiście jak najbardziej pozytywne, na co zresztą wskazywało zachowanie się kursu. Mnie natomiast zastanawia jedna rzecz z informacji prasowej KOV dotycząca zasobów potwierdzonych (1P). Dlaczego nastąpił ich spadek? Czy nie jest to trochę niepokojące, że to co jest "najpewniejsze" się skurczyło o 12,7%?
Z miłą chęcią usłyszę, że błędnie rozumuję i ktoś mnie uspokoi :)
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
11 lutego 2011 09:20:56
Panowie spółka ma solidne fundamenty, a wypowiedzi ekspertów finansowych i reporterów traktujcie jako coś przyjemnego w końcu śmiech to zdrowie. mnie uczono jak niemasz nic ciekawego do powiedzenia to niemów a tych panów i panie uczono jesteś na wizji to mów co chcesz błażnij się, brak wiedzy na dany temat - mów głupoty poto by nie była cisza a jak mówisz nie robiąc przerw (dłuższych niż na oddech) to wiesz co mówisz. To jest jedna z zasad PR. dość często wykorzystywana.
Ale wracając do KOV to z napięciem czekam na wywiad w końcu to pierwszy od debiutu (szybciej był tylko kulczyk ale on gadał o innym przedsięwzięciu)
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
11 lutego 2011 09:39:08
Można się pobawić w matematykę.
Na początku wartośc akcji to 2,62 zł w tym Ukraina 17,7%= 0,46 zł, a reszta 2,16 zł. Zakładając, że reszta się nie zmienia a Ukraina ma wartość 1/3 całości wychodzi, że wartość Ukrainy wzrasta do 1,08 zł a całość do 3,24 zł.
Oczywiście należy do tych wycen podchodzić ostrożnie.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
11 lutego 2011 10:18:00
 kliknij, aby powiększyćTeraz powstała luka chyba jest najważniejszym poziomem. Pozytywnym sygnałem będzie zamkniecie powyżej 2.01 W dłuższym terminie poruszanie się kursu w kanale wzrostowym też będzie ładnie wyglądało :)
Edytowany: 11 lutego 2011 10:23
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
11 lutego 2011 10:59:32
niestety pytanie czy będzie dodatkowa emisja spowodowało zakłopotanie na twarzy Redface (btw już wiadomo skąd ten nick) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-30 Wpisów: 34
Wysłane:
11 lutego 2011 11:11:23
Wywiad był potwierdzeniem tego co już wiemy, prowadzący nie "wycisnął" z niego nic nowego. Jeżeli ktoś czekał na jakieś rewelacje to mógł się zawieść, a chyba trochę spekuły czekało co widać po kursie na tą chwilę. Redface podkreślał transparentność w kontaktach spółki z inwestorami.
Edytowany: 11 lutego 2011 11:12
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
11 lutego 2011 11:12:06
niestety, brak odpowiedzi na kluczowe pytania (finansowanie, wartość KUB-GAS), brak rewelacji z rękawa a tylko cytowanie komunikatów sprawiło, że kurs po wywiadzie z 1,96 spadł na 1,90. Liczyłem, że będzie ruch w drugą stronę. Niestety brak błyskotliwości ze strony RedFace... a szkoda, można było zrobić z siebie gwiazdę na tle tego błazna z cnbc.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
11 lutego 2011 11:19:44
Spodziewałem się takiego wywiadu, RedFace wielokrotnie tu wspominał że o wielu sprawach nie może powiedzieć
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 54
Wysłane:
11 lutego 2011 11:21:55
gdybym nie miał akcji kov i gdybym nie znał jej sutuacji m.in z forum to na podstawie tego wywiadu akcji bym nie kupił. Niestety redface był nieprzekonujący, brak odpowiedzi na konkretne pytania dot. KUB Gasu - chyba nie jest tajemnicą jak jest produkcja gazu, o ile wzrosła, jakie są plany za rok itp. to samo dot. finansowania. Poza tym chyba był trochę zdenerwowany
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
11 lutego 2011 11:22:19
Sicc i inni szejkowie. Widzę że jesteście w gorącej wodzie kompani i chcecie na KOV trochę po-spekulować. Muszę Wam powiedzieć, że chyba to zły adres. Pan Korczak mówił prawdę i mówił to co mógł powiedzieć - od opowiadania bajek są inne firmy. Będąc akcjonariuszem KOV trzeba się przygotować na długoletnią inwestycje z możliwymi PP. Na pewno też będą spadki - np raporty finansowe będą takim momentem. Dlaczego trzeba czekać - bo od momentu wiercenia do sprzedaży ropy minie dużo czasu. Szklankę zimnej wody i ponowną analizę spółki - polecam. Odpowiedzcie sobie na pytanie - czy to dla mnie spółka czy tego oczekuję.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
11 lutego 2011 11:25:38
Innego wywiadu być nie mogło a wszystkie sprawy związane z finansowaniem póki nie będą ustalone wew firmy nie będą przedstawione. Poza tym już to wielokrotnie padało, że finansowanie zależeć będzie od wyników spółki w Brunei i na Ukrainie. Póki nic nie wiemy o złożach w Brunei to o czym mamy rozmawiać.
Po raz kolejny widzę, że niektórzy z nas chcą aby spółka bajerowała w wywiadach jakimiś newsami. Wielokrotnie było podkreślane, że przekazywane będą tylko rzeczowe informacje, żadnych spekulacji. I spółka konsekwentnie się tego trzyma, czy komuś się to podoba czy nie. W długim terminie to zaprocentuje...
Co do "zrobienia z siebie gwiazdy na tle błazna" to moim zdaniem było by źle odebrane. Trzeba mieć klasę aby w kulturalny sposób powiedzieć komuś, że jest idiotą... Redface w inteligenty sposób pokazał, że pan z cnbc ma duże braki nawet jeśli chodzi o geografię i widać było, że nie chciał się pastwić nad tym człowiekiem, któremu wyraźne brakowało przygotowania. Moim zdaniem to jest właśnie klasa człowieka a nie kopanie leżącego, który i tak się już sam pogrążył w tym wywiadzie :)
Edytowany: 11 lutego 2011 11:34
|
|
0 Dołączył: 2010-07-19 Wpisów: 3
Wysłane:
11 lutego 2011 11:25:48
Nic nowego się nie dowiedzieliśmy ale na rewelacje chyba nie było co czekać. Pan Jakub potwierdził ponownie, że przekazuje tylko informacje sprawdzone a nie domysły czy spekulacje, szczególnie w okresie przed raportem. Dla mnie wywiad niesie pozytywny wydźwięk: - KOV ma kasę na dalsze prace, - kontynuuje zamiar badań w Brunei w bloku M podkreślając, ze pierwsze wyniki z Lempuyang niczego nie przekreślają, czeka na następne - udziały na Ukrainie już się podwoiły i widać dalsze perspektywy - KOV jest "transparentny i przejrzysty" ...ale to już wiemy.
Wywiad na pewno nie zaszkodził spółce a to już duży plus. Może brakło podkreślenia przez p. Jakuba w jaki sposób komunikuje się z inwestorami i mogłoby to stanowić wzór dla innych - jednak pokazał klasę i się nie chwalił :)
Dla mnie OK
|
|
2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
11 lutego 2011 11:29:18
Ilość wypowiedzi na temat "afryki" nie licuje z powagą tego forum i wartałoby aby w takich przypadkach była dokonywana ingerencja moderatora. Inaczej w krótkim czasie stanie się to forum kolejnym "bankierem". Mnie uderzyło w tym wywiadzie ciągłe uciekanie przez p.Korczaka od konkretów. Oczywiście rozumiem uwarunkowania formalne w odniesieniu do KOV tym większe, iż nie tylko polskie ale i kanadyjskie. Jeżeli z jednej strony przedstawiciel zarządu spółki potwierdza iż finansowanie części działań było zabezpieczone do końca IIQ 2011 to biorąc pod uwagę, iż mamy luty pewne informacje powinny już być emitowane co najmniej w formie rozpatrywanych alternatyw. W sposób oczywisty inną wagę w tej sprawie mają nasze dywagacje a inną informacje wychodzące od oficjalnego przedstawiciela spółki. Wywiad w CNBC był dobrą okazją do zainicjowania wstępnych informacji na ten temat, bo wywiad ten miał niewątpliwie charakter w pełni publiczny. Wypowiedzi p.Korczaka jako Redface na tym forum mimo iż bardzo cenne jednak takiego waloru wypowiedzi w pełni publicznej (komunikowania się spółki z rynkiem) nie mają. Jak dotąd, pomijając sprawę "Ukrainy", znakomita większość (jeśli nie wszystkie) komunikatów rynkowych KOV dotyczących "Brunei" była efektem wcześniejszych komunikatów zagranicznych udziałowców w tych koncesjach. Sprawa dalszego finansowania w części KOV'u wierceń i badań w ramach obu koncesji w Brunei jest wyłączna domeną KOV, sarkastycznie dodałbym iż trudno w tej sprawie spodziewać się wyprzedzającego komunikatu np AED.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-21 Wpisów: 1
Wysłane:
11 lutego 2011 11:32:54
W mojej opinii wywiad wyszedł dobrze i ma wydźwięk pozytywny. Część poświęcona Ukrainie była bardzo ciekawa i ja jako akcjonariusz KOV czuję się uspokojony co do przyszłości tych koncesji. Drugą stroną medalu jest Syria i Brunei, tutaj nie możemy przyjmować niczego za pewnik, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie oczekiwał chyba, że Pan Korczak poinformuje nas na wizji o tym, że testy zakończą się sukcesem.
Moje oczekiwania dotyczące tego wywiadu zostały zaspokojone, nie spodziewałem się przełomu, a uspokojenia i skorygowania ostatnich nieporozumień komunikacyjnych na linii spółka-rynek i wypromowania KOV. Dokładnie to miało miejsce.
Edytowany: 11 lutego 2011 11:33
|
|
0 Dołączył: 2010-11-25 Wpisów: 4
Wysłane:
11 lutego 2011 11:41:45
Witam wszystkich.
Pierwszy raz oglądałem Pana Korczaka na CNBC. Mówiąc krótko- jestem pod sporym wrażeniem jego klasy i opanowania wobec uporczywych prób "ciągnięcia za język" podejmowanych przez prowadzącego redaktora.
Wydaje mi się, że spółka zyskała dzisiaj sporo wiarygodności a i perspektywy zdają się być obiecujące.
Wysłany też został czytelny komunikat, że spekulanci nie zrobią z KOVa tego co z Petrola, bo tu informacja jest przekazywana w sposób rzetelny, nie dający pola do manipulacji.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 lutego 2011 11:50:42
Panowie dość gadania o wywiadzie. Forum, a właściwie wątek spółki nie jest miejscem do rozmawiania o przedstawicielach mediów, nawet jak są nierzetelni. Ponadto przypominam, że forum nie służy do preparowania spekulacyjnego klimatu. Przynajmniej nie to forum. W interesie akcjonariuszy leży zachowanie higieny na wątku. W mojej opinii jeśli ktoś ma zainwestować w spółkę, to musi ją poznać. Może to zrobić czytając ten wątek. Ja próbowałem, ale mi się nie udało. Miejscami poziom, jest taki że szkoda czasu na czytanie. Prawdopodobnie takich osób jest więcej...
|
|
0 Dołączył: 2011-02-11 Wpisów: 11
Wysłane:
11 lutego 2011 12:00:12
Witam Wrzucam moje nagranie audio z wywiadu, mam nadzieje że chociaż tyle wystarczy. w114.wrzuta.pl/audio/58LxlFOQZ...Pozdrawiam inwestorów KOV ps. Panowie i Panie - nie komentujemy co nam ślina na język przyniesie, moderacja tego forum jest niewielka. Apeluje, aby klasa tej dyskusji chociaż w niewielkim stopniu dorównywała wywiadowi z Panem Korczakiem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.