niespodziewana reakcja kursu na piątkowe informacje ze spółki o nowej emisji z pp wartości 270 mln
Cytat:„Przyjęta przez spółkę strategia rozwoju grupy zakłada nabycie spółki RB Finance Expert, w skład której wejdzie przedsiębiorstwo LC Corp Sky Tower oraz spłatę zadłużenia związanego z inwestycją w budynek Sky Tower, wchodzący w skład tego przedsiębiorstwa. W związku z przyjętą strategią rozwoju spółka planuje pozyskać środki w wysokości 270 000 000 złotych. Środki w wysokości 34 000 000 złotych mają zostać przeznaczone na zakup RB Finance Expert, natomiast 236 000 000 złotych na spłatę zadłużenia związanego z budową budynku Sky Tower" – czytamy w uzasadnieniu.
opis tu rynek zareagował bardzo nerwowo spadkiem nawet o 14% czy to aby na pewno uzasadnione?
moim zdaniem nie ponieważ:
- spółka ma stabilna pozycję gotówkową a sytuacja kredytowa jest stabilna, spółka nie jest zadłużona i nie musi tak jak Polnord robić emisji (w ich wypadku to chyba ratunkowej)
- spółka odkupuje SkyTower za mniej niż sprzedał , bo cena sprzedaży wynosiła 119mln
raport ESPI tu, niestety nie znamy więcej szczegółów bo nie wiemy "ile" SkyTower znajduje się w nabywanej spółce
- jest to emisja z pp co nie rodzi obaw że "Ryśki i Leszki" skorzystają na rozwodnieniu
Jedynie moje obiekcje budzi forma komunikowania z rynkiem tak poważnych spraw jak emisja na 270 mln zł przy kapitalizacji spółki na niecałe 800mln przed informacją
mimo że to nie zakazane to nie powinno się wrzucać takich komunikatów podczas sesji ponieważ ciężko przetrawić ich ciężar gatunkowy, w takiej transakcji liczą się szczegóły czyli co za te 270 mln będzie kupione a nie da się tego dowiedzieć i wrzucić do modelu w ciągu kilku minut, a gdy nie wiadomo co robić to nadrzędną zasadą jest sprzedaż waloru, i to można było przewidzieć
spece od IR się nie popisali tym bardziej że widzieli po Polnordzie że to mocno wpływające na kurs informacje
podsumowując czekam na więcej informacji ze spółki co kryje się (jakie aktywa) pod "skyTower" oraz mam nadzieję że następnym razem komunikacja będzie lepsza, wydaje mi się że kurs może odreagować tą informacje bo przecież nie ma co porównywać kalibru z Polnordem