PARTNER SERWISU
rftfklug
51 52 53 54 55

Kiedy dno bessy?

Hunter
0
Wpisów: 83
Wysłane: 27 kwietnia 2009 17:46:57
Prognozowałem w zeszłym tygodniu spadki a były wzrosty...wyniki stress-testów z jednej strony a z drugiej poufny raport z Niemiec o ogromnych stratach. Mnóstwo różnych danych dobrych i złych, świńska grypa i sezon wyników rozpoczęty.

Na nudę nie ma co narzekaćblackeye Ale jeśli chodzi o prognozy to ja się powstrzymam, ale jakoś wzrostów ciągle nie widzę. Myślę, że wyniki mogą rozczarować w Polsce, nie będzie tak pięknie, poza tym przy tak ogromnej liczbie spekulantów na GPW to sądzę, że sektor finansowy spadnie pierwszy a reszta razem... ale kiedy i o ile to trzeba poczekać na rozwój wydarzeń.

Ja trzymam cash i nie zamierzam zysków oddać. Poczekam z boku spokojnie na okazje. Sądzę, że niejedna interesująca promocja nastąpi, a cierpliwość będzie wynagrodzona :)

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 27 kwietnia 2009 18:42:34
enforces napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
Nie lekceważyłbym świńskiej grypy. Może to tylko drobiazg rozdmuchany przez media, a może ta zapowiadana od lat pandemia która zabije miliony ludzi (przy okazji kolejne biliony na giełdach).
Za miesiąc będziemy już chyba wiedziec.

pandemie powstawały tylko wtedy kiedy społeczeństwo globalne było biedne. medycyna idzie do przodu, warunki życia także. nie spodziewałbym się czegoś spektakularnego.

Pod warunkiem, ze nie jest to krzyzowka spreparowana w laboratorium, a takie sluchy chodza, ze to jest bron biologiczna wyprodukowana przez U.S. Army, choc spotkalem sie takze z sugestia, ze to produkt Monsanto, a Monsanto z pewnoscia nie jest ponad wyprodukowaniem takiego swinstwa. Ich dzialalnosc wydaje sie od dawna sprowadzac do zdziesiatkowania populacji.

Edytowany: 27 kwietnia 2009 18:46

Alfredzio
0
Wysłane: 27 kwietnia 2009 18:44:05
Hunter napisał(a):
Prognozowałem w zeszłym tygodniu spadki a były wzrosty...wyniki stress-testów z jednej strony a z drugiej poufny raport z Niemiec o ogromnych stratach. Mnóstwo różnych danych dobrych i złych, świńska grypa i sezon wyników rozpoczęty.

Na nudę nie ma co narzekaćblackeye Ale jeśli chodzi o prognozy to ja się powstrzymam, ale jakoś wzrostów ciągle nie widzę. Myślę, że wyniki mogą rozczarować w Polsce, nie będzie tak pięknie, poza tym przy tak ogromnej liczbie spekulantów na GPW to sądzę, że sektor finansowy spadnie pierwszy a reszta razem... ale kiedy i o ile to trzeba poczekać na rozwój wydarzeń.

Ja trzymam cash i nie zamierzam zysków oddać. Poczekam z boku spokojnie na okazje. Sądzę, że niejedna interesująca promocja nastąpi, a cierpliwość będzie wynagrodzona :)

DOW, jesli ma zaatakowac 10.000, musi najpierw spasc z 10%. Mam wrazenie, ze gieldy hamuja i to tylko kwestia czasu, a zobaczymy szybki zjazd.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 27 kwietnia 2009 18:45:30
A mnie zdziwił brak reakcji na "tajne" info z Niemiec. W Polsce BRE ledwo drgnął, ale zgodnie z całym WIG20, a nie z hiobową wieścią. DAX o dziwo na koniec zielony i to najmocniej z całej zachodniej Europy.
Albo info było blefem, albo 1 bln Euro w tą czy w tamtą na nikim nie robi wrażenia i oznacza to koniec bessy. D

Jak dla mnie zawcześnie, ale ... już sam nie wiem.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 27 kwietnia 2009 18:59:40
Alfredzio napisał(a):

Pod warunkiem, ze nie jest to krzyzowka spreparowana w laboratorium, a takie sluchy chodza, ze to jest bron biologiczna wyprodukowana przez U.S. Army, choc spotkalem sie takze z sugestia, ze to produkt Monsanto, a Monsanto z pewnoscia nie jest ponad wyprodukowaniem takiego swinstwa. Ich dzialalnosc wydaje sie od dawna sprowadzac do zdziesiatkowania populacji.

Nadszedl czas, kiedy musze zapytac wprost: masz jakies dowody, przeslanki, informacje z rzetelnych zrodel? Czy paranoje??
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

laukas
0
Wpisów: 74
Wysłane: 27 kwietnia 2009 19:48:11
Nie ma co się oglądać na świńskie grypy i tajemniczą broń z kosmosu. Wystarczy, że mieliśmy poważny wstrząs finansowy, po którym powoli wchodzimy w kryzys realnej gospodarki. Wystarczy większe bezrobocie, zaczną się protesty, rząd będzie rozwijać socjal i zwiększać dług, spadnie konsumpcja i inwestycje, zaczną się długie miesiące myślenia, jak ożywić gospodarkę.
O kryzysie słychać od dawna, ale mało kto go widział. Gdy przyjdzie, będzie się jeszcze trudniej z nim rozstać.
Edytowany: 27 kwietnia 2009 19:55

SlawekW
0
Wysłane: 27 kwietnia 2009 20:05:44
Obecny rzad na szczescie nie daje sie wkrecac w takie rzeczy. Vide okupacja biura poselskiego Tuska, jako jeden z bardziej spektakularnych przykladow.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 27 kwietnia 2009 21:19:16
a więc to dzisiaj przez świńka grype sie wszystko stalo... Think
niedocenilem zjawiska i sie minałem w swoich prognozach, w sumie jak ktos ma umrzec na zaraze to mu powinno byc wszystko jedno czy ma akcje na koncie czy gotówkę, a niech to świnia powącha snorting
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Alfredzio
0
Wysłane: 27 kwietnia 2009 23:33:05
SlawekW napisał(a):
Alfredzio napisał(a):

Nadszedl czas, kiedy musze zapytac wprost: masz jakies dowody, przeslanki, informacje z rzetelnych zrodel? Czy paranoje??

Nie moge z powrotem znalezc zrodla na internecie, gdzie byly daty i miejsca. Czy oparte na faktach czy nie, tego nie sposob ocenic. Nie oczekujesz chyba, ze rzad USA czy Monsanto przyznaja sie do czegos takiego otwarcie? Nawet, gdyby to byla prawda, to o dowody czy informacje z rzetelnych zrodel bedzie trudno, ale gdzie jest dym, tam czesto jest ogien. Osobiscie powatpiewam, aby taki wirus powstal naturalnie.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 28 kwietnia 2009 00:43:19
Alfredzio napisał(a):
SlawekW napisał(a):
Alfredzio napisał(a):

Nie moge z powrotem znalezc zrodla na internecie, gdzie byly daty i miejsca. Czy oparte na faktach czy nie, tego nie sposob ocenic. Nie oczekujesz chyba, ze rzad USA czy Monsanto przyznaja sie do czegos takiego otwarcie? Nawet, gdyby to byla prawda, to o dowody czy informacje z rzetelnych zrodel bedzie trudno, ale gdzie jest dym, tam czesto jest ogien. Osobiscie powatpiewam, aby taki wirus powstal naturalnie.

Ale nie wylkuczone też, że mógł powstać w sposób naturalny.
Mutacja i selekcja (czy jakoś tak) jak mawiał Karlos Darwinius.
Mutacja pasuje do obecnej sytuacji, bo - wracając do giełdy - mamy doczynienia z czymś do czego wielu nie przywykło, a ja kompletnie tego nie rozumiem. Z tego co widzę nawet doświadczeni analitycy techniczni nie są w stanie opisać obecnych zachowań.
Selekcja - dotyczy bardziej mnie, gdyż od miesiąca się męczę i podejmuję kiepskie decyzje. Może więc, prościej spojrzeć prawdzie w oczy i dać sobie spokój?
Wrócić, po konkretniejszym spadku i zainwestować fundamentalnie wg abecadła zamieszczonego ostatnio na tej stronie, bez gmerania DT - bo nie równać mi sie z wieloma tu piszącymi.
Wejść i poczekać parę lat - w tym kierunku ostatnio ewoluuję.
Tylko czy kiedyś ta korekta nastąpi?
Edytowany: 28 kwietnia 2009 00:47

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 28 kwietnia 2009 07:39:44
@ Buldi

Na giełdzie nikt nic nie wie. A ci co piszą że wiedzą to ... piszą.
Przypominam że najlepszy inwestor świata nie daje rady zrobic 20% rocznie.
Oczywiście nawet ostatnia lebiega czasem zrobi dużo więcej, ale potem przyjdzie walec i wyrówna.
Człek rozsądny ma dwa wyjścia:
Pierwsze - bawic się giełdą jako hobby.
Drugie - kupic zdywersyfikowany portfel po rozsądnych cenach i trzymac długo i szczęśliwie.
Po mega-bessie strategia "buy and hold" powinna dobrze zadziałac. Można kupowac już dziś (bo ceny i tak są atrakcyjne w sensie długoterminowym) lub czekac na wyraźnie niższy poziom ryzykując że w ogóle się nie pojawi (a też tak może byc).

Człek lekko szalony ma jeszcze trzecie wyjście.
Trading na derywatach. Tam w odróżnieniu od relatywnie spokojnego rynku akcji prawie wszyscy przegrywają, ale najlepsi przekraczają 20% dzięki lewarowi. Ale to już raczej full time job. No i w tych kilku procentach wygrywających trzeba się znaleźc. Bagatelka.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 28 kwietnia 2009 08:45:05
tadekmazur napisał(a):
@ Buldi
Na giełdzie nikt nic nie wie. A ci co piszą że wiedzą to ... piszą.
Przypominam że najlepszy inwestor świata nie daje rady zrobic 20% rocznie.
Oczywiście nawet ostatnia lebiega czasem zrobi dużo więcej, ale potem przyjdzie walec i wyrówna.
Człek rozsądny ma dwa wyjścia:
Pierwsze - bawic się giełdą jako hobby.
Drugie - kupic zdywersyfikowany portfel po rozsądnych cenach i trzymac długo i szczęśliwie.
Po mega-bessie strategia "buy and hold" powinna dobrze zadziałac. Można kupowac już dziś (bo ceny i tak są atrakcyjne w sensie długoterminowym) lub czekac na wyraźnie niższy poziom ryzykując że w ogóle się nie pojawi (a też tak może byc).
Człek lekko szalony ma jeszcze trzecie wyjście.
Trading na derywatach. Tam w odróżnieniu od relatywnie spokojnego rynku akcji prawie wszyscy przegrywają, ale najlepsi przekraczają 20% dzięki lewarowi. Ale to już raczej full time job. No i w tych kilku procentach wygrywających trzeba się znaleźc. Bagatelka.

A kto to jest najlepszy inwestor świata? Jakie są kryteria?
Toczyliśmy już dyskusję na ten temat...
Z jednym muszę się zgodzić. To nadal jest dobry termin do otworzenia pozycji długoterminowej. Dużo niżej może sie nie pojawić. Można więc zacząć budować partiami portfel. Tu pełna zgoda.
Niestety to co wypisujesz o derywatach raczej świadczy o niezrozumieniu tego rynku... Sorry Tadek, Takie bzdury wypisują ludzie którzy się tego rynku boją i go nie znają. Prawdą jest iż 20% wyrywa, ale na to jest proste wytłumaczenie.
Po pierwsze jest to rynek gdzie najwięksi hedgują swoje pozycje na papierach. Z natury musi więc w hossie być dużo przegrywających bo zajmuje się pozycję przeciw trendowi i świadomie traci. Po drugie jak rynek przestaje rosnąć to pojawia się cała grupa frustratów ze stratami na akcjach próbująca odrobić na futures. Najczęściej są to ludzie kompletnie nieprzygotowani. Bez strategii, bez systemu, bez pomysłu, bez kapitału... Taka jest prawda. Derywaty są bardziej płynne niż jakakolwiek akcja, dlatego tu lepiej sprawdzają się wszelakiej maści technicy i systemowcy. Nie koniecznie to full time job. Potrzeba tylko odpowiedniego kapitału. Ja nie mam czasu śledzić rynku za dnia. Zlecenia składam po sesji.
Jest portal na którym od półtora roku osoby rozgrywają zawody na wynik na kontraktach na Wig20. To zabawa, parę osób tam testuje i sprawdza jakieś metody, ale część stosująca systemy na każdej serii robi dodatni wynik, z zachowaniem odpowiedniego DD. Jeśli jesteś zainteresowany na priv prześlę Ci linka. To co wypisujesz to bzdury szeroko powtarzane przez tych których na rynku nie ma i się go boją... Lewar wcale nie ma takiego znaczenia.

tadekmazur
9
Wysłane: 28 kwietnia 2009 09:41:33
Czy sporo wiem o derywatach? Nie.
Owszem sporo czytałem, ale to oczywiście nie to samo co praktyka (mam odrobinę, ale bez żadnych pretensji do znajomości tematu).
Co do części mojego tekstu dotyczącego akcji to podtrzymuję to co napisałem. Najlepszy jest podobno Buffett.
Do niedawna miał średniorocznie dwadzieścia kilka procent ponad inflację, ale skoro ostatnio prawie połowę wtopił to musiał spaśc poniżej 20%.
A o derywatach chętnie poczytam Twoje teksty jeśli masz stosowne doświadczenie. Chciałem tylko jedno zauważyc - gra na sucho a gra w realu to na pewno dwie różne sprawy. Dlatego goście pokazujący swoją grę w jakiś zawodach są kompletnie niemiarodajni. Tutaj dochodzą silne emocje i ..........
Fajne linki zawsze możesz mi do skrzynki wrzucac.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 28 kwietnia 2009 18:39:30
dno bessy już było na 1250 na w20.
jest to poziom bardzo dużego wyprzedania
i chyba tylko jakas apokalipsa moglaby sciagnac
indeksy niżej.

tadekmazur
9
Wysłane: 28 kwietnia 2009 18:45:24
Zgoda. Tylko apokalipsa może nowe dno na WIG20 wywołac.

Mam kilka takich potencjalnych apokalips na widoku.

1.Całkowite załamanie dolara.
2.Fatalny wynik stress-testu dla Citibanku i BoA.
3.Medialna histeria z powodu grypy.
4.Zgon złotego.

Pozostaję optymistą, ale jestem pod strachem bo zbyt ciekawe czasy nam nastały.
Edytowany: 28 kwietnia 2009 18:48

SlawekW
0
Wysłane: 28 kwietnia 2009 21:26:55
tadekmazur napisał(a):
Zgoda. Tylko apokalipsa może nowe dno na WIG20 wywołac.

Mam kilka takich potencjalnych apokalips na widoku.

1.Całkowite załamanie dolara.
2.Fatalny wynik stress-testu dla Citibanku i BoA.
3.Medialna histeria z powodu grypy.
4.Zgon złotego.

Pozostaję optymistą, ale jestem pod strachem bo zbyt ciekawe czasy nam nastały.

Twoje ostatnie posty troche przecza temu deklarowanemu optymizmowi, ale to pewnie rozwazanie roznych scenariuszy, a nie pesymizm per se.

Moje zdanie o potencjalnych apokalipsach...?

Nie widze zadnych powodow, zeby wydarzyly sie scenariusze 1 i 4, ale tez nie znam sie na tyle zeby je wykluczyc. Wydaja mi sie po prostu dosc nieprawdopodobne. Co do stress testu, to dzisiejsze dosc wiarygodne przecieki nie sugeruja fatalnych wynikow, pewnie bedzie rekomendacja zwiekszenia kapitalu i tyle.

Natomiast w kwestii grypy, to wydaje mi sie ze apogeum tej histerii juz mamy za soba. Nota bene bardzo rozsadny artykul na ten temat tutaj: money.cnn.com/2009/04/28/marke...

Szczegolnie ten fragment:

Cytat:
Who knows if this will still even be a story in 12 weeks? If swine flu turns out to be something more akin to the SARS outbreak in late 2002 and the avian flu scare in 2005 -- isolated incidents as opposed to massive epidemics like the 1918 catastrophe -- these stocks could come crashing back to earth fast.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 28 kwietnia 2009 22:03:02
jak tadek już widzi apokalipse tzn że jest dobrze Angel
EEX

vega_pl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 28 kwietnia 2009 23:14:44
Tadek musikiem pchnął część papierów i jakby przejrzeć posty pewnie uda się określić kiedy binky
Tak sobie dywagujemy a z tonu postów i doboru argumentów przebija na czym kto siedzi. A w sumie nie wiadomo nic. Wszystko w indeksach a zwłaszcza nasza psyche, tylko za Chiny nie wiadomo w jakim będzie stanie za dwa dni.
Ja się wyprzedałem w czwartek i wcale mi z tym nie lepiej.
Z grypą to będzie chwilowy myk (jeśli nie to i tak mamy przerypane). Pretekst do obsuwki, nie było by jej - znalazłby się inny. Normalne falowanie chciwości i strachu, ale to już co innego niż zeszłoroczne "uciekać zanim złapią za rękę"

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 28 kwietnia 2009 23:33:09

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 28 kwietnia 2009 23:37:35

kliknij, aby powiększyć

Miesięcznie wyprzedza co bedzie na wigach ;)
a wykres to BALTIC DRY INDEX

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

51 52 53 54 55

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,432 sek.

oqssesqk
nlpeuwwn
tkcazfsi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jnmusjhq
puyuludp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat