PARTNER SERWISU
dksyohfr
45 46 47 48 49

Kiedy szczyt hossy?

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 4 sierpnia 2011 20:23:42
Frog napisał(a):
Scarry napisał(a):
Obejrzyjcie sobie filmowe komentarze analityków z amerykańskiego rynku do dzisiejszego dnia: Yahoo finance

jest i Schiff i wielu innych. Krótko mowiąc wniosek jest mniej więcej jeden: UCIEKAĆ!

Jak zaczynała się bessa, ci sami (większość) radziła kupować. Teraz radzą sprzedawać? Czy tym razem mają rację?

Wszystko to jakieś takie pochrzanione, niesztampowe. Hossa jakaś taka niedopieszczona, spadki bez poprzedzającej euforii.
Do tego palec mnie boli Think

Też się nad tym zastanwiam. Spadki bez poprzedzającej euforii, spółki wyceniane w miare rozsądnie bez przesadnego przewartościowania, zadnej bańki na giełdzie jak było wcześniej (przerobiłem tylko 2 bessy 2001 i tą ostatnią wiec nie wiem jak było wcześniej) w 2001 była bańka internetowa, 2008 nieruchomości a teraz jaka? Nie mówie o franku złocie czy surowcach tylko akcjach.Z drugiej strony nie przypominam sobie żeby wcześniej rynek szedł do góry przy takich kasandrycznych infach Grecja potem Portugalia Irlandia, a tu korekta i znowu do góry. Może to dlatego że cała hossa nie była typowa tylko "sterydowa". Dlatego też jej koniec jest nietypowy. Z drugiej strony śmiać mi sie sie chce jak w 2001 rynek leciał na dół a Enron przez kreatywną księgowość stał sie Lehmanem. Teraz mało kto by się takimi duperelami przejął. Kaliber zdecydowanie wzrósł najpierw Enron potem Lehman a teraz? Obstawiam Włochy to będzie już mega kaliber trudno będzie to przebić przy następnej hossie no chyba że USA.

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 4 sierpnia 2011 20:23:54
Frog napisał(a):
Scarry napisał(a):
Obejrzyjcie sobie filmowe komentarze analityków z amerykańskiego rynku do dzisiejszego dnia: Yahoo finance

jest i Schiff i wielu innych. Krótko mowiąc wniosek jest mniej więcej jeden: UCIEKAĆ!

Jak zaczynała się bessa, ci sami (większość) radziła kupować. Teraz radzą sprzedawać? Czy tym razem mają rację?

Wszystko to jakieś takie pochrzanione, niesztampowe. Hossa jakaś taka niedopieszczona, spadki bez poprzedzającej euforii.
Do tego palec mnie boli Think

Frog, zgadza się. Nie było euforii ani odjazdu w kosmiczne przewartościowanie i wszyscy dookoła nie każą nam kupować, bo to tylko korekta (tak mówili jeszcze długo po starcie ostatniej bessy).

Zatem albo to rzeczywiście korekta (tak obstawiam), albo na naszych oczach zmieniają się cykle koniunkturalne i nic nie będzie już tak jak było przez ostatnie kilkadziesiąt lat.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 sierpnia 2011 20:54:09
The Winner - imo 2 lata to za krotko na 'cykl'. po prostu fizycznie za krotko, by odmrozic gospodarke, nakrecic, popelnic przeinwestowanie i doswiadczyc jego efektow.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 sierpnia 2011 20:56:04
No właśnie dlatego cały czas mówiłem tylko o silnej korekcie,ale teraz już sam w swoją teorię zaczynam powątpiewać,bo MASAKRA taka,jakby wojna światowa wybuchła...Anxious Anxious Anxious

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:16:10
no bo regularną bessę mamy. nikt nie zaprzeczy.
nieważne że PKB rośnie o 4%. Rynek dyskontuje przyszłość.

Cytat:
Zatem albo to rzeczywiście korekta (tak obstawiam), albo na naszych oczach zmieniają się cykle koniunkturalne i nic nie będzie już tak jak było przez ostatnie kilkadziesiąt lat.

A czy kiedykolwiek były stimulusy i programy QE2 i QE3? ciężko mówić o naturalnych cyklach...
Edytowany: 4 sierpnia 2011 21:18

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:17:54
to ja dorzucę coś w ramach teorii spiskowych: Shhh

nieco zastanawiająca jest skala spadków małych spółek - drobnica jest przecież mocno rozproszona i nie ma dostępu do żadnych specjalnych informacji o których my moglibyśmy nie wiedzieć (z resztą sami jesteśmy drobnicą), a tu jakby wszyscy nagle się zgadali - jak jeden mąż w dwa dni położyli spółki na łopatki po 15-25% w dół. Wygląda jakby ktoś tym odgórnie sterował. Tym "ktosiem" zazwyczaj jest panika - ale tutaj trochę zbyt idealnie to wygląda jak na samą panikę (jakby ktoś to wszystko wyreżyserował).
Czyzby ktoś kto chciał wywołać panikę dokupił zawczasu trochę małych spółek aby je teraz przez kilka dni maksymalnie zdołowac i wywołac efekt domino?
w sumie taka operacja nie byłaby jakoś specjalnie kosztowna - małe spółki maja dość dziurawe arkusze, wiec niewielką podażą bez większych problemów można powiesić je na dolnych widełkach.

king

Mariusz8510
0
Wpisów: 7
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:22:52
Kibel, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem trzeba się dostosować. Stało się to na co wszyscy chyba podświadomie czekali.Każdy z nas wiedział i wie że USA ma potężne problemy, które próbują odłożyć w czasie ale tak dalej się nie da nie można w nieskończoność reanimować trupa. Do tego sytuacja w europie Grecja, Hiszpania, Portugalia, Włochy, Irlandia za 2 lata pewnie do tego grona dołączy Polska bo narazie stosujemy te same sztuczki co cała reszta ferajny a jak sie skończą sterydy od UE i zostaniemy na głodzie z pięknymi pustymi stadionami i autostradami to zacznie się rzeź. Ostatni kryzys był bańką na kredytach i nieruchomościach. Teraz mamy do czynienia z czymś o wiele poważniejszym bo faktem staje się bankructwo wielu państw a to burzy pewien porządek. Inwestorzy czekali z niecierpliwością na podniesienie limitu zadłużenia w USA licząc na to że jeszcze coś ugrają chociaż wiedzieli iż takie rozwiązanie jest najgorsze z możliwych. Moim zdanie w końcu przejżeliśmy na oczy. Jest źle i będzie jeszcze gorzej. Bo gdy europejskie kraje zaczną padać giełdy popikują jeszcze bardziej. A jak my w europie wpadniemy w mega recesje do tego USA to i cała azja dostanie po dupie a wtedy bedzie naprawde boleć. Nie wierze w to że istnieje jaka kolwiek szczepionka która ochroni nas przed tym co zostało spiepszone. Osobiście wyskoczyłem z Akcji zostawiając sobie tylko 2 spółki mocne fundamentalnie które i tak przez ostanie pół roku dostały ostro po dupie, ale podejżewam że to też był błąd i mimo iż wydaje się mi teraz że ich kurs jest iracjonalny to i tak miejsce na spadki jest olbrzymie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:29:12
szczepionka jest - QE3.
W przyszłym tygodniu posiedzenie FED.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:30:54
Mila,
takie zagrywki na WIG20 jeszcze miałyby sens i "ktosia", którego na to stać i który czerpałby korzyści ze spadków.
ale w przypadku małych spółek wydaje się to być nierealne ze względu na to, że małe mają specyficznych adoratorów, których aktualnie nie stać na zakupy - OFE i inne z Fe w nazwie.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:40:42
to jak z kacem - tuzin aspiryn popchnietych kawa i sokiem pomaranczowym juz jest w zoladku, ale i tak wiesz, ze nastepne kilka godzin bedzie sie zalowac, ze sie zyje. to w kontekscie Europy. Stany jeszcze chleja.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

sebastian_1972
0
Wpisów: 60
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:42:31
Mila
Twoja teoria całkiem mi się podoba.
I wydaje mi się że nawet na duzych spólkach cos podobnego sie odbywa. Moje ulubione JSW za które w końcu trzeba było zapłacić miesiąc temu 136 PLN + prowizja dziś jest sprzedawane po 117... a przecież lewara nia było... Nawet jak ktoś na kredyt kupił to raczej sprzedał na starcie. A kurs jak pisałem ustawiają 1 -2 duże zlecenia a pózniej wskazuja wystraszeni drobni po coraz niższych cenach. Nawet trochę żaluję że więcej wolnej gotówki nie mam :(

Martwi mnie tylko jedno DJ -3,5 Nasdaq -4 ...
W kometarzu o otwarciu stanów ktoś zauważył, że u nich spadki sa pod wpływem Europy. A u nas zapewne pod wpływem stanów... Tak to się mozemy w nieskończoność bawić.
Edytowany: 4 sierpnia 2011 21:45

mila
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:43:17
jak patrzę na bieżące notowania indeksów w USA to obawiam się że jutro na GPW bedzie równie krwiście - powtórka z dnia dzisiejszego.
Edytowany: 4 sierpnia 2011 21:44

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:46:04
@Mila

Wątpię, musiałby to być 'spisek' na skalę globalną:] Miśki już dawna lecą i tak... Teraz był tylko trigger, wydaje mi się, że to i tak jeszcze nie koniec...
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:46:55
Jutro spadnie albo wzrośnie blackeye
Spaść może wg zasady: "nie zostaję z akcjami na weekend"
Wzrosnąć może wg zasady: "przez weekend ludzie ochłoną i w poniedziałek będą odkupować".
Mam kilka teorii na jutrzejszy dzień, ale z reguły się mylę więc nie będę się kompromitował Angel

Pewien jestem jednego - w najbliższym czasie będzie raj dla traderów. Nawet jak to bessa, to w takim tempie nie możemy długo spadać. Będzie odbicie i to spore. Tylko kto wie kiedy i który z lecących noży złapać aby się nie poharatać... salute
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:47:05
mila napisał(a):
to ja dorzucę coś w ramach teorii spiskowych: Shhh

nieco zastanawiająca jest skala spadków małych spółek - drobnica jest przecież mocno rozproszona i nie ma dostępu do żadnych specjalnych informacji o których my moglibyśmy nie wiedzieć (z resztą sami jesteśmy drobnicą), a tu jakby wszyscy nagle się zgadali - jak jeden mąż w dwa dni położyli spółki na łopatki po 15-25% w dół. Wygląda jakby ktoś tym odgórnie sterował. Tym "ktosiem" zazwyczaj jest panika - ale tutaj trochę zbyt idealnie to wygląda jak na samą panikę (jakby ktoś to wszystko wyreżyserował).
Czyzby ktoś kto chciał wywołać panikę dokupił zawczasu trochę małych spółek aby je teraz przez kilka dni maksymalnie zdołowac i wywołac efekt domino?
w sumie taka operacja nie byłaby jakoś specjalnie kosztowna - małe spółki maja dość dziurawe arkusze, wiec niewielką podażą bez większych problemów można powiesić je na dolnych widełkach.

king

Dla mnie teoria superspiskowa. A wytłumaczenie może być całkiem sensowne.
1. Po co ktoś by miał to robić żeby kupić taniej w tej chwili taniej może być jutro pojutrze.
2. OFE - nie ma już obrońcy to co dostają z Zus to ochłapy w porównaniu z tym co było.
3. TFI - ludzie pamiętają jak było w 2008 i nie czekają już że w końcu odbije, idą umorzenia i fundusz wali jak leci nie ma zmiłuj czy to jego pieniądze?
3. Całkowicie cofnął się popyt bo tak naprawdę nikt nie wie czy to mocna korekta czy wracamy do bessy a jak nie wiem to czekam grzecznie z boku za tydz albo dwa już będzie to jaśniejsze. Alternatywy są dwie albo kupie drożej niż teraz albo będę łapał spadający nóż na początku spadków. Dziekuję poczekam wolę kupić drożej.
składając to wszystko razem wniosek jest taki że brak popytu i troche paniki i efekt jest jaki jest.

sebastian_1972
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:52:16
Mila tylko powiedz mi w czym ulokowane zostanie gotówka?

Akcje nie bo bessa?
Obligacje ... ale czyje? Bo przeciez USA, Europa, Japonia itd jest slaba a Szwajcaria tyle pożyczec nie musi...
Surowce ... ale po co jak idzie recesja gospodarcza i ceny spadną.
Złoto? no w złoto wszycy nie zainwestuja bo go za mało jest...
To co na lokatach w banku?

No nie serio coś mie tu nie gra...
Ale przyszło mi do głowy jeszcze jedno.
Co sądzicie o takim scenariuszu. Agencje ratingowe (ostatnio w niełasce) postanowiły pokazać swoją siłę i dały poufne rekomendacje sprzedaj, redukuj? i powiedzą za chwilę przeciez ostrzegałyśmy, że tak będzie...

mila
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:52:22
w myśl zasady jak coś mocno spadło to musi mocno odbić, pozostaje czekać na ten moment - przyznaję że skala spadków przez ostatnie 2 dni zaskoczyła mnie - inaczej wyszedłbym zapewne z większości papierów aby odkupić taniej - ale póki co kursu jasnowidzenie nie zrobiłem ;)

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:53:54
W sumie jest jakiś plus dla gospodarki w tej całej masakrze - taniejące surowce.

Jako że mam portfel napakowany spółkami z mwig40 to po tych kilku dniach czuję się jak bokser w ringu po kilku knockdownach blackeye

Człowiek myśli, że następnego dnia musi odbic, a tu łup, kilka-kilkanaście procent w dół. Szok. Chyba nigdy nie widziałem czegoś takiego. Jutro chyba wyrzucę trochę papiera bo nie widac konca tej rzezi.

Edytowany: 4 sierpnia 2011 21:57

mila
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:55:52
korzystając z okazji zachęcam do oddania głosu w ankiecie :

www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Edytowany: 4 sierpnia 2011 21:56

sebastian_1972
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 21:56:47
mnie pociesza tylko to że gotówki na razie nie potrzebuję. Wiec moge poczekać. Ale siwieję jak odpalam notowania.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,416 sek.

lbqhmmhp
ntuwryls
wjfmetyb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vdgfwsbj
xxcqsgmq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat