0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
19 sierpnia 2011 20:43:28
serpico napisał(a):nie wiem, kto z Was miał przyjemność oglądać prof. G. Kołodkę w TVN24 o 19.30, ale wg mnie był rewelacyjny. jedna z jego tez, z którymi się zgadzam: "na rynkach jest bardzo mocny kapitał spekulacyjny i to co się dzieje na giełdach jest oderwane od rzeczywistości."
fakt, kiedyś giełdy odzwierciedlały realną gospodarkę.
jednak te 1130 na s&p zdaje się być kluczowe na chwilę obecną. wczoraj bronili, dzisiaj bronią, no ciekawe......
Oglądałem, wypowiadał się w podobnym tonie co Kuczyński, że jesteśmy w okresie przejściowym, bo neoliberalny kapitalizm się sypie.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
19 sierpnia 2011 20:52:18
moze czytal forum SW - m.in. wpisy mila'ego (mili? jak to odmienic?)? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 19 sierpnia 2011 20:52
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
19 sierpnia 2011 20:55:52
Profesorze Kołodko !!! Pod którym nickiem się Pan kryje
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
19 sierpnia 2011 20:56:54
ale nie mówił tego Pan Kowalski, czy pani Wiśniewska. ważne, że coraz więcej osób widzi, że neoliberalizm jest złym kierunkiem.
mówił kwieciście i zgasił Pana Redaktora, ale osobiście nie mogę odmówić mu racji. osobiście muszę się z nim zgodzić, choć prezentuje skrajne opinie. jako socjał prezentuje niezwykle liberalne postulaty, szczególności w kategorii obniżenia podatków i ograniczenia biurokracji/wydatków. na koniec dodam, że nie głosuje na SLD ;)))
|
|
1 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 212
Wysłane:
19 sierpnia 2011 20:58:07
lajkonik napisał(a):Profesorze Kołodko !!! Pod którym nickiem się Pan kryje mankomaniak ?
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:00:28
pelna zgoda, odnosnie tego, ze powinno sie o tym mowic publicznie - jak najwiecej i jeszcze wyjasniac na przykladach, zeby kazdy Kowalski czy Gozdzikowa zrozumiala o co tutaj chodzi. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:00:31
lajkonik napisał(a):Profesorze Kołodko !!! Pod którym nickiem się Pan kryje Możesz się go spytac na facebooku, w końcu po coś reklamował swój profil.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:03:45
serpico napisał(a):ale nie mówił tego Pan Kowalski, czy pani Wiśniewska. ważne, że coraz więcej osób widzi, że neoliberalizm jest złym kierunkiem.
mówił kwieciście i zgasił Pana Redaktora, ;))) W zasadzie to on sam przeprowadził wywiad ze sobą. Ale on tak już ma. Trochę z niego megaloman, trochę szarlatan i trochę showman. Chociaż w pewnych aspektach można się zgodzic z tym co mówił.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:14:45
jak Kuczyńskiego lubię posłuchać (dla mnie zaczyna przypominać polskiego Petera Schiffa) to powiem Wam że mnie Kołodko jakoś irytuje, mówi ogólnie, okrągłymi słowami stawia oczywiste tezy, nie miałem wrażenia jak Ty serpico że słucham kogoś wyjątkowo mądrego czy przewidującego. Wrażenia zbliżone do tego co napisał wyżej fidelio77. btw: dla mnie świat neoliberalny sie nie kończy - kończy sie świat państw udających że mają neoliberalną gospodarkę, tylko jeszcze ją sobie politycy kontrolują i wspierają kiedy chcą. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 sierpnia 2011 21:16
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:16:16
Co do Kołodki: Żeby czytac nie musi miec zadnego nicka, tutaj aktywni uzytkownicy to tylko czubek góry lodowej jak sądze, wiekszośc to skrytoczytacze co podpatruja rozumowanie innych i nic nie chca od siebie dołozyć. (obecnosc nicka gosc moze ukrywac setki ludzi) Zastanawia mnie fakt zwiekszenia popularności Jena w obliczu napompowania juz franka i surowców. Japonia jako kraj jest już dawno spuszczona w kanał ze swym zadłużeniem wiec czy inwestycja w jena może byc bezpieczna? Może dojdzie do takiej sztucznej sytuacji że wogóle zadłużenie państw nie bedzie mialo znaczenia bo każdy uwierzy ze mozna tych długów nigdy nie spłacać, wszyscy będą spokojnie tworzyc z niczego nowe fortuny w bankach i pozyczac je panstwom aby te oddawaly z procentem, a zadłużenie niech sobie rosnie w tysiace procent. Jest to mozliwe do utrzymania? To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 19 sierpnia 2011 21:17
|
|
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:23:45
Zgadzam się z Fidelio77, co do zachowań Kołodki. Serpico, no cóż krytyka Kołodki i nawet jego diagnoza są słuszne. Ale obie sprawy są na takim poziomie ogólności, ze trudno się nie zgodzić. Nie jesteśmy w stanie przedstawić recepty. Profesor też jej nie ma. Rostowski zrobił dziś największy zarzut opozycji z faktu, że nie przedstawiła żadnego konkretnego pomysłu, który rozwiązałby za niego wszystkie kłopoty. Czyli, że on sam też nie ma  . Cóż się dziwić skoro ani Obama, ani jego doradcy ( urzędnicy amerykańscy) też nie mają. Jedno jest pewne. Tak w Polsce, jak i w Azji ludzie muszą zarabiać więcej. Kiedyś była tzw teoria konwergencji, w myśl której realny socjalizm to była najszybsza droga od kapitalizmu do kapitalizmu. Na skróty. Ten eksperyment ani w wydaniu jugosłowiańskim, ani reszty wschodniego bloku się nie powiódł. Ma to być dowód na doskonałość kapitalizmu w obecnej formie. W Chinach mamy podobno system komunistyczny z gospodarką rynkową. Ale tam też bogactwo nie dystrybuje się po równo do wszystkich. Czyli to też nie wzorzec dla reszty świata. Szwajcaria ? Demokracja na poziomie gminy ? Być może
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:27:55
linkartykul dla mankomaniaka, czyli 'inflacja - jaka to fajna sprawa' edit: lajkonik, a gdzie bogactwo rozklada sie rownomiernie? po rowno, to moze rozkladac sie bieda, chociaz i to jest dyskusyjne (potencjal intelektualny, atrybuty fizyczne etc). Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 19 sierpnia 2011 21:30
|
|
0 Dołączył: 2009-06-11 Wpisów: 263
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:35:47
właśnie oglądam cnbc i widzę zielony pasek "nadzieja na rynkach" to patrząc na s&p w przyszłym tygodniu zmienią na czerwony "panika na rynkach"
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:36:29
@siekoo, No właśnie o to chodzi, że nigdzie  Ja owe zmiany zapowiadane przez Kuczyńskiego i Kołodkę rozumiem właśnie w ten sposób - wyrównywanie dochodów, ale nie przez powiększenie podatków osobistych.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:39:48
lajkonik Demokracja na poziomie gminy w szwajcarii sprawdza się tylko i wyłącznie ze wzgledu na jej niewielki rozmiar terytorialny. W większych państwach na dłuższą metę jest to nie do zrobienia i prowadzi do unifikacji. Zresztą odnieśmy to do modelu mikro - grupy kapitałowej. Rozdrobnienie to wyższe koszty zarządu. W skali państw jest podobnie. Dlatego myślę, że unia europejska jest swietnym rozwiązaniem z jednym mankamentem - odrębności narodowych. Ludzie mają wrażenie, że te administracyjne granice chronią ich tożsamość kulturową, stąd nie chcą się ich pozbyć. Stąd mamy cos takiego dziwnego - unie ale nie unie, a dopóki nie zmieni się mentalność to pomysły na wspólne konstytucje/rządy gospodarcze/obligacje będą przyjmowane sceptycznie. Myślę, że świat poniekąd obrał drogę. Ot taka grupa G8 - niby największe gospodarki, ale łatwiej być dużą gospodarką jesli i ma się pod tą gospodarkę odpowiednie terytorium.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:43:15
siekoo napisał(a):linkartykul dla mankomaniaka, czyli 'inflacja - jaka to fajna sprawa' No i jaki problem bo nie rozumiem, czemu rzygasz?? Wzrosły wynagordzenia, to i ceny wzrosły. Aha. Żeby niektórzy nie pomyśleli, że mankomaniak skapitulował, bo siedzi cicho. Otóż nie, nie tylko nie skapitulował, ale i umocnił się we własnym przekonaniu, że będzie bessowcom sprzedawał na szczycie. Jak to powiedział Joker (Batman: Mroczny Rycerz), co cię nie zabije, to cię udziwni. Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
|
|
0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 184
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:49:12
Jesteś! =) A ja myślałem, że Cię zbanowali. Taki mały OT. A co do gospodarki Japonii to ich dług ma w większości charakter wewnętrzny. Jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu. Więc może inwestycje w Jena nie były by takie złe?
Edytowany: 19 sierpnia 2011 21:51
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:49:57
jeeezz, manko - naprawde musisz byc tak prostacki? poza tym troche Ci sie kolejnosc pomylila - wzrosly ceny, to i wynagrodzenia wzrosly. niby szczegol, co nie? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:50:39
lajkonik napisał(a):Zgadzam się z Fidelio77, co do zachowań Kołodki. Serpico, no cóż krytyka Kołodki i nawet jego diagnoza są słuszne. Ale obie sprawy są na takim poziomie ogólności, ze trudno się nie zgodzić. Nie jesteśmy w stanie przedstawić recepty. Profesor też jej nie ma. Rostowski zrobił dziś największy zarzut opozycji z faktu, że nie przedstawiła żadnego konkretnego pomysłu, który rozwiązałby za niego wszystkie kłopoty. Czyli, że on sam też nie ma  . Cóż się dziwić skoro ani Obama, ani jego doradcy ( urzędnicy amerykańscy) też nie mają. Jedno jest pewne. Tak w Polsce, jak i w Azji ludzie muszą zarabiać więcej. Kiedyś była tzw teoria konwergencji, w myśl której realny socjalizm to była najszybsza droga od kapitalizmu do kapitalizmu. Na skróty. Ten eksperyment ani w wydaniu jugosłowiańskim, ani reszty wschodniego bloku się nie powiódł. Ma to być dowód na doskonałość kapitalizmu w obecnej formie. W Chinach mamy podobno system komunistyczny z gospodarką rynkową. Ale tam też bogactwo nie dystrybuje się po równo do wszystkich. Czyli to też nie wzorzec dla reszty świata. Szwajcaria ? Demokracja na poziomie gminy ? Być może Myślę, że każdy by chciał miec u siebie Szwecję.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:53:35
@piotrch, Z tą Szwajcarią to taka myśl pośrednia. Niewątpliwie demokracja tam jest może nawet najsilniejsza w Europie. Jednocześnie gospodarczo i socjalnie to najbardziej kapitalistyczny z kapitalistycznych kraji. Czy sama demokracja, nawet w najlepszym wydaniu, wystarczy do zapewnienia nowego porządku ? Wynikałoby z tego, że nie. Co do sprawności dużych korporacji, mimo obniżonych kosztów zarządu, to miałbym wątpliwości. Piszesz o zmianie mentalności ludzi  Toż to brzmi prawie jak nowy człowiek. Człowiek radziecki. Ja się nie piszę  . Gdybym widział jak to rozwiązać to ogłosił to światu i może dostał Nobla  . Ale póki co nie wyszedłem poza luźne dywagacje w oczekiwaniu na 22 i ostateczny wynik z USA.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.