193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 lutego 2012 15:03:07
Eurogeddon (swoją drogą świetna nazwa) - data rozpoczęcia działalności luty 2012.. no tak, ja akurat od dwóch miesięcy mniej mam czasu na giełdę i nie zauważyłem nowego zajęcia Rybińskiego. Teraz to faktycznie ma pewien konflikt interesów. Schiff też prowadzi fundusz kupujący chińskie/hinduskie akcje i złoto (zgodnie z jego filozofią), aczkolwiek wyraźnie to zawsze podkreśla. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
21 lutego 2012 15:58:10
anty_teresa napisał(a):Oczywiście, że Rybiński jest spekulantem. Gra na załamanie gospodarki, a
Dodatkowo po otwarciu funduszu stracił zupełnie wiarygodność. Teraz nie wiadomo, czy naprawdę będzie myślał to co powie, czy powie to tylko ze względów marketingowych. Ma ewidentny konflikt interesów.
myślę ze to zbyt daleko idące ... niewiele rozni się posaidanie pozysji własnych od kierowania funduszem.. mającym te same pozycje.... ok powiesz zarabia na samym zakupie jednostek i masz rację ale nie przesadzajmy.. "stracił zupełnie wiarygodnośc"
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
21 lutego 2012 16:32:13
Witam, Pozwole zabrac troche miejsca w dniu dzisiejszym na tym forum i po krotce podsumuje to o czym kilkanascie miesiecy temu i popre to kilkoma wyciankami z wpisow jak rowniez linkow do nich,by nie bylo,ze po fakcie kazdy potrafi podpisac wydarzenia pod to co wydarzylo sie na rynkach. Nie wstydze sie tego o czym pisalem i wiele razy bylem wysmiewany Koniec listopadaScarry napisał(a):wujek_staszek napisał(a):ohoho zaczyna się.... mathu już uwierzył w wzrosty, a tu nagle zonk i jeszcze odwraca kota ogonem teraz :)) Wszak sam już byłeś hossiarzem jak to nazwałeś więc kogo wzywasz teraz do odpowiedzi? Nastrój na wątku mówi że pora powoli na zakupy. Od sierpnia ten sygnał zawsze się sprawdzał w obie strony choć ja w tę na południe grać jakoś nie potrafię więc coś tam jutro na open zakupie. Popiszcie jeszcze coś o hetkabommbach :) btw: tak się pechowo złożyło że mdtrader wczoraj tu na wątku ogłosił hossę . Wyszło trochę śmiesznie bo jak na start hossy wygląda to dość specyficznie .
Ja tam wciąż na końcu ścieżki widzę katastrofę finansową i recesję. Napływające twarde dane potwierdzają ECRI. To dopiero początek. IMHO wciąż obowiązuje docelowa wartość Pawlaka ;) tutaj 24 pazdziernik Taurus80 napisał(a):Uwierz mi ze HONOR mam ale nie mam watpliwosci co nas czeka :) wiec nie mam za co przepraszac, jak mowilem kierunki mozna spokojnie przewidziec jednak nigdy dokladnie nie da sie przewidziec czasu. Dla mnie bez roznicy czy armagedon nadejdzie dzisiaj czy za pol roku. Jestem pewien ze juz nowych szczytow tej czy ostatniej hossy nie zobaczymy. Jak sie pomyle i bedzie inaczej to uwierz mi ze przeprosze a ciebie w szczegolnosci :) Co do drugiej kwesti czyli danych mowisz ze czekasz na dane potwierdzajace lub przemawiajace za spadkami powiem ci krotko sa to te dane ktore pomijasz nawet w tym wpisie podales dane powiedzmy pozytywne ale zapomniales podac negatywnych :) Jezeli czegos od kogos oczekujesz to prosze cie abys najpierw sam sie stosowal do wlasnych oczekiwan. I nie pisze tego z agresji do twojej osoby :) kiedys mielismy okazje pogadac na PW mysle ze byla to ciekawa dyskusja jednak nie wypominam tobie ze to ja mialem racje bo po co?? Nigdy nikomu nie wypominam pomylek bo kazdy ma prawo sie pomylic, najwazniejszy jest stan naszych portfeli, aby rosl a nie malal www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Ostatnie dni i potwierdzenie pomocy dla Grecji w wyskosci 130 mld,wroc...nie dla Grecji tylko niemieckich i francuskich bankow w pierwszej kolejnosci,bo nawet przez greckie konta te pieniadze nie przeplyna. mdtrader napisał(a):Wpis z 30 listopada ,strona 433cytuje czesc mdtrader napisał(a): kliknij, aby powiększyćJest to wykres: Markit iTraxx Europe- uzywany przez investorow do heagowania pozycji przeciwko strata na dlugu korporacyjnym lub do spekulacji na wyplacalnosci tych instytucji,zawiera on wycene dlugu 125 najwiekszych instytucjiWykres rosnie gdy obawy o dlug sie nasilaja a spada,gdy powraca nadzieja na obnizke wyceny dlugu. Pytanie patrzac na wykres jak narysowalibyscie reszte wykresu od dzisiaj patrzac na analogicznie do 2009?Komentarz:Obnizenie raitingu moze miec wplyw na plynnosc na rynku,potencjalne straty czy dostepnosc do rynku kredytow poniewaz czesto jest tak,ze w kontraktach na rynku instrumentow pochodnych jest zapis mowiacy,ze przy obnizce raitingu o podwyzszeniu niektorych wskaznikow co moze spodowoac,ze potrzebne beda dodatkowe wymogi kapitalowe. Mozna zauwazyc,ze coraz lepiej postrzegane sa instytucje finasowe z Azji, za przyczyne tego stanu rzeczy mozna uznac silny i staly wzrost gospodarczy. Tydzien temu wspominalem,ze wedlug mnie sa poziomy do wejscia i ten tydzien bedzie kluczowy plus minus 3 dni z nastepnego-gdzie rozegra sie scenariusz wyjscia lub wejscia w recesje.Przez ostatni miesiac z rynku ubylo ok 4 bilionow $ z rynku akcji,co przy rozwiazaniu problemow i dzialaniach politycznych moze sprawic ze dlugie pozycje beda mocno i szybko otwierane co przelozy sie na gwaltowne wzrosty. Po lunch pokaze ciekawe wedlug mnie sprawy odnosnie wyceny bankow w US,ktore obecnie wyceniane sa srednio ponizej 1 jesli chodzi o cene do aktywow rzeczowych, najnizsza wycena byla w marcu 2009 kiedy bylo na 0.6 ,0.7x tangible book.  kliknij, aby powiększyćodbicie? media.stockwatch.pl/data/2012/... odbicie? ]24 pazdziernik www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Ponizej odnosnie afery z manipulacja Liboru (wpis z listopada) jak rowniez wykres z Zeroheadge  kliknij, aby powiększyćmdtrader napisał(a):I jeszcze co najwazniejsze-czyli koszt finansowania. Europejskie instytucje finansowe placa 3 x wiecej niz to co "mowia" banki w Londynie i ich wycena kosztu finansowania 3 miesiecznego w dolarach niezabezpieczonego z racji przedluzajacego sie kryzyslu zadluzeniowego w Europie.  kliknij, aby powiększyćPowyzszy wykres przedstawia cene jaka placa instytucje za 3 miesieczne finansowanie w dolarach,widac na wykresie ze jest to 3 x wiecej niz oglaszany w Londynie Libor. Na wykresie widac jak ten koszt fluktuowal na przelomie ostatnich 2 lat. i jeszcze jeden wykres,ten akurat z "pudelka" Paniaka- Euforia Futro napisał(a):mdtrader napisał(a):7.WYKRES dnia "ej panowie zostaliscie z tylu,musicie nas nadgonic" ECB 1 bilion euro do nadgonienia FEDu -QE
 kliknij, aby powiększyć [/quote] Na pierwszy rzut oka zostalo 500 mld Euro. Skad oprocz powyzszego kwota miliarda zlotych? dosc podobna do ogolnego dlugu do zrolowania przez Wlochy+Hiszpanie i Francje Nawiazujac do wpisu z poczatku stycznia o zlocie,podtrzymuje o czym pisalem-czyli wzorst na zlocie,mimo ze od czasu kiedy o tym pisalem zloto juz troche wzroslo. Jednak z tym co dzieje sie na rynku i iloscia gotowki jaka jest wpompowywawa jak rowniez z perspektywami dlugu USA -mysle,ze jeszcze sporo urosniemy w dluzszej perspektywie a srenditerminowo rowniez wzrostowo.  kliknij, aby powiększyćWpis z 11 stycznia www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...jak wygladaja wykresy spolek po okresie 1,5 miesiaca? 1)Goldam- ok 20% wyzej  kliknij, aby powiększyć2)Morgan Stanley  kliknij, aby powiększyć3) Wells Fargo  kliknij, aby powiększyć4) Bank of America(swoja droga Warrent od wejscia zarobil ok 50% w dosc krotkim czasie)  kliknij, aby powiększyć5)Citigroup  kliknij, aby powiększyćNiewatpliwie doszlismy do poziomu,gdzie potrzeba popatrzyc w perspektywie 2-3 miesiecy albo i jeszcze dalej, bo branie tylko pod uwage LTRO to mozna sie mocna przejechac. Na koniec polecam rzucenie okiem na wpis z zeroheadge-z przed kilku tygodnia Zeroheadge a EUR/DOL
Edytowany: 21 lutego 2012 16:34
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
21 lutego 2012 17:55:36
mdtrader, taka prosba - moglbys sie ograniczyc do wklejania tylko nowych obrazkow? przeciez mniej wiecej wiemy, kto ma jakie poglady - kto sledzi watek, ten wie co pisales. kto nie sledzi i tak ma to w Ty sie mniej napracujesz, my bedziemy miec mniej do przewijania... moglbys? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
21 lutego 2012 18:08:20
To byl ostatni post z cytowaniem starych wpisow, zrobilem to dlatego ze dotarlismy do poziomow,ktore przypuszczalem ze osiagniemy,jednak nie az tak szybko jak to zrobilismy. wykres 4 letni S&P 500  kliknij, aby powiększyćNastaq od 2000 roku  kliknij, aby powiększyćDow Jones Industrial  kliknij, aby powiększyćSwoja droga ktos mial mnie przy tych poziomach przeprosic,bo to obiecal-) Oczywiscie zartuje. Jesli mialbym sie pokusic o wizje tego co sie wydarzy,to przede wszystkim raz jeszcze patrzylbym przez pryzmat polityczny-bo w glownej mierze jestesmy na takich poziomach w wiekszosci przez polityke a dokladnie zblizajace sie wybory w panstwach,ktore maja wiele do powiedzenia w swiatowej gospodarce.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 lutego 2012 18:27:15
bankrucik napisał(a):anty_teresa napisał(a):Oczywiście, że Rybiński jest spekulantem. Gra na załamanie gospodarki, a
Dodatkowo po otwarciu funduszu stracił zupełnie wiarygodność. Teraz nie wiadomo, czy naprawdę będzie myślał to co powie, czy powie to tylko ze względów marketingowych. Ma ewidentny konflikt interesów.
myślę ze to zbyt daleko idące ... niewiele rozni się posaidanie pozysji własnych od kierowania funduszem.. mającym te same pozycje.... ok powiesz zarabia na samym zakupie jednostek i masz rację ale nie przesadzajmy.. "stracił zupełnie wiarygodnośc" Różni się i to strasznie. Zauważ, że to osoba z poważaniem i doświadczeniem na stanowiskach państwowych, bardzo medialna, o której jest głośno. Czarne scenariusze jakie roztacza przekładają się na zysk z tytułu zarządzania funduszu. Fundusze nie mają w większości succes fee, a opłatę za zarządzanie. W ich interesie jest jak największy kapitał pod zarządzaniem. Teraz w okresie strachu, niepewności, ciężkich reform itp, zakładanie funduszu, który ma zarobić na armagedonie jest po prostu nieetyczne. Tak czy owak niezależnie od sytuacji profesor zarobi. Nakręca społeczeństwo już od jakiegoś czasu. Teraz daje grala, który ochroni owieczki niczym Arka Przymierza. To pierwszy i jedyny taki produkt na rynku. Uważasz, ze to uczciwe? Moim zdaniem nie. Dlaczego tego funduszu nie zrobił w roku 2007, czy w 2008? Ludzie na spadkach już mogli sporo zarobić. Stawiam tezę, że niebawem zobaczymy koniec problemów. To tak jak z wieżowcami. Jak ktoś zaczyna budować rekordowo wysoki budynek to trzeba sprzedawać wszystko...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 lutego 2012 18:55:11
@anty_teresadlaczego jedyny?  Przecież w Polsce jak najbardziej są subfundusze grające na pozycjach short (już nie mówiąc o złocie). * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 lutego 2012 18:55
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 47
Wysłane:
21 lutego 2012 18:58:13
W pełni się zgadzam z anty-teresa. Utrata wiarygodności jest w takim przypadku oczywista i nieunikniona.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 lutego 2012 19:03:45
No może się i trochę zagalopowałem. Chodziło mi o medialny przekaz. Czym innym w odbiorze jest gra na spadki, a czym innym ochrona kapitału przed globalnym upadkiem systemu finansowego...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 lutego 2012 19:09:51
Pozostaje mi nieco odszczekać. Poza 1% za wejście i wyjście w funduszu jest succes fee, a nie ma opłaty za zarządzanie.
|
|
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
21 lutego 2012 19:28:56
anty_teresa napisał(a): Różni się i to strasznie. Zauważ, że to osoba z poważaniem i doświadczeniem na stanowiskach państwowych, bardzo medialna, o której jest głośno. Czarne scenariusze jakie roztacza przekładają się na zysk z tytułu zarządzania funduszu. Fundusze nie mają w większości succes fee, a opłatę za zarządzanie. W ich interesie jest jak największy kapitał pod zarządzaniem. Teraz w okresie strachu, niepewności, ciężkich reform itp, zakładanie funduszu, który ma zarobić na armagedonie jest po prostu nieetyczne. Tak czy owak niezależnie od sytuacji profesor zarobi. Nakręca społeczeństwo już od jakiegoś czasu. Teraz daje grala, który ochroni owieczki niczym Arka Przymierza. To pierwszy i jedyny taki produkt na rynku. Uważasz, ze to uczciwe? Moim zdaniem nie. Dlaczego tego funduszu nie zrobił w roku 2007, czy w 2008? Ludzie na spadkach już mogli sporo zarobić. Stawiam tezę, że niebawem zobaczymy koniec problemów. To tak jak z wieżowcami. Jak ktoś zaczyna budować rekordowo wysoki budynek to trzeba sprzedawać wszystko...
Chyba nie trzeba uderzać w tak dramatyczne tony. Z karty funduszu, do której link wrzuciłem stronę dyskusji wcześniej wynika, że trzeba mieć calkiem niezle zasoby finansowe, by kupić jednostkę Eurogeddon'u: 40 tys. EUR dla osoby fizycznej lub 200 tys. PLN, jesli kupione w siedzibie funduszu. Dużo łagodniej traktowane są osoby prawne i podmioty bez osobowści prawnej - wystarczy "tylko" 10 tys. PLN. Jak dla mnie to już w momencie startu Eurogeddon założył sobie pętlę na szyję - ten fundusz umrze śmiercią naturalna wskutek nikłego zainteresowania tych, do których kieruje swoją ofertę. Ci naprawdę w Polsce nieliczni, którzy lekką ręką mogą oddać w zarządzanie co najmniej 40 tys. EUR panu Rybińskiemu, mają mnóstwo innych możliwości zainwestowania tej kwoty w podobne wehikuły, choćby biorąc pierwsze z brzegu niedźwiedzie fundusze Rydex'a (Ursa i Arctos) czy wiele krótkich ETF'ów w USA (np. notowanych na Amex: SEF - short financials czy YXI - short FTSE China itd. Pewnie jakiś Short Europe też jest, nie szukałem zbyt głęboko). Biorąc pod uwagę, ze zarządzanie Eurogeddonem jest pasywne (Zarządzający otwiera pozycje i trzyma, niezależnie od wyniku, rzadko korygując portfel), to kupno jednostki Eurogeddonu jest dużo mniej atrakcyjne, niż wspomnianych ETF'ów (opłata wejściowa za ETF jest podobna - rzedu 1-1,5%), a elastyczność doboru wielkości pozycji znacznie większa w przypadku ETF. Ten fundusz nie odniesie sukcesu. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 lutego 2012 20:52:00
Ja wcale nie uderzam dramatyczne tony, a już na pewno nie był to intencją wpisu. Odnieść pewnie sukcesu i nie odniesie, co nie znaczy, że zachowanie Rybińskiego jest etyczne. W mojej opinii nie jest. Ok fundusz teoretycznie jest pasywny, ale tylko tyle, że ma to w nazwie, bo w końcu ucieczka w przypadku runu na banki nie należy do pasywnego zarządzania. On jest pasywny tylko do pewnego stopnia. A Rybiński stracił u mnie wiarygodność już dawno temu. Od momentu kiedy stał się tak naprawdę politykiem, a nie ekonomistą. Jego głoszone tezy, że Tusk zadłuża bardziej niż Gierek były po prostu nagonką polityczną. Jedna jeszcze sprawa dotycząca tego funduszu. Opłaty za zarządzanie nie ma, ale jeśli w którymś roku będą spadki to fundusz weźmie 25%... Czyli może będzie spadało, to zarobimy, a jak rosło to wdupią inwestorzy, a 2% i tak będzie w kieszeni :) Poziom wejściowy jest pewnego rodzaju zaporą, ale ludzi majętnych, austriaków nie brakuje. Mogą takie pieniądze spokojnie wyłożyć. Zobaczymy. Sam jestem ciekaw jakie aktywa pod zarządzanie uda mu się zebrać.
|
|
Wysłane:
21 lutego 2012 21:13:39
Po ostatnich wybiciach na robie sporo zyskuja spolki typu Halliburton i inne wydobywcze,ale dzisiejsze przeceny na spolkach,ktore ponosza spore koszty zwiazane z paliwe np lotnicze,gdzie przeceny siegaja ponad 10% w dniu dzisiejszym.
Wszyscy czekaja na spadki,bo patrzac na wskaznik bull/bear to same byki na rynku-wiec kto mialby zostac i kupowac? Moze inwestorzy,ktorzy uciekli z ryzykownych inwestycji,ale wroca dopiero jak przekroczony zostanie 13000 na Dow-nie?
Ciekawe jest to jak rowniez mozna wyciagac z ludzi podatki. W USA niby przedluzenie ulg podatkowych,ale podwyzki na stacjach paliw sprawiaja,ze obywatele te ulgi odaja tankujac swoje samochody. Przy cenie 4$ na galon wychodzi rocznie ok 910$ dolarow podatkow, przy 4.5 $ wychodzi ok 1230$ na rok a jaka jest oszczednosc roczna wydluzonej ulgi? 1000$ ,wiec rzad znalazl droge na odebranie tylnymi drzwiami tego co dal obywatela.
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
22 lutego 2012 10:17:25
@anty teresa
co do samego produktu Rybinskiego mam mieszane uczucia bo wysoki prog wejscia moze zabic ten pomysl juz w zarodku takze raczej ciezko bedzie mu odniesc sukces na tej plaszczyznie i tutaj zgoda
co do etyki natomiast ... granie na upadek systemu finansowego w Europie jest nieetyczne ?? OK a powiedz czy etyczne jest zachowanie wszystkich tych ktorzy doprowadzili do takiego stanu w Europie czy tez na swiecie ?? Wiec mozna powiedziec ze w razie sukcesu odbedzie sie on na skutek skrajnego debilizmu chorego systemu zadluzania itd... (temat rzeka)
to troche tak jakbym zyczyl smierci gwalcicielowi-pedofilowi !! nieetyczne jest zyczenie komus smierci ale ten ktos sam doprowadzil mnie do takiego nieetycznego myslenia !!
Sam Rybinski jest kontrowersyjny ale glownie dlatego ze nie boi sie mowic tego co mysli i zgadzam sie ze czesc trzeba oddzielic jako troche propagande polityczna ale juz wole z tego wszystkiego luskac ciekawe informacje niz sluchac analitykow typu Kuczynski itp... ze dzis moze spasc a jutro jest szansa juz na wzrosty ...
|
|
Wysłane:
22 lutego 2012 11:11:48
@ Kanoniers juz wole z tego wszystkiego luskac ciekawe informacje niz sluchac analitykow typu Kuczynski itp... ze dzis moze spasc a jutro jest szansa juz na wzrosty ... Kucz ma sporo nałożonych ograniczeń zawodowych i dużo przykrych doświadczeń z agresywnie czepiającymi się go ludźmi, stąd oficjalnie mówi "na okrągło" (kiedyś tak nie było, pamiętam go z dawnych czasów na portalu euromoney, tak około 2000 r.). Wystarczy jednak, by zrobiła się nieco mniej oficjalna atmosfera i Kucz jest super facetem, rzeczowo odpowiadającym na bardzo nawet trudne dla niego pytania, pod warunkiem, że nie są złośliwe w intencjach. Nie boi się zająć przeciwnego do mainstreamu, "niepolitycznego" stanowiska itd. Czasem ten prawdziwy Kucz przebija się przez oficjalną skorupę tak, jak np. tu: kuczynski.blogbank.pl/2012/02/...i dla takiego Kucza ciągle mimo wszystko Go czytuję, a gdy mam możliwość podyskutowania w realu, zawsze chętnie to robię "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
22 lutego 2012 14:53:32
W dniu dzisiejszym przegladajac dane na BIS(bank rozliczen miedzynarodowych) i kilka innych zrodel zdumiony jestem,ze przez ta cala nagonke w mediach o Grecji,Portugalii generalnie PIGS-ach nie zwrocilem uwagi przez ostatnie 2 miesiace jak szybko rosnie dlug innych finansowych potego,bo chyba tak je mozna nazwac. Od 2 lat wielki lament o Grecji,choc i tak wiadomo,ze nie jest w stanie zrealizowac zalozen jak rowniez ten odpisy w portfelach inwestorow prywatnych i umozenie czesci dlugu w tym momencie nic tak naprawde nie zmienia jesli chodzi o sama Grecje- no moze tyle,ze do wyborow nie bedzie zatoru placowego w Grecji i strajki nie urosnal w sile. Jesli 2 lata temu podjetoby podobne dzialania bez tych pomocy,ktore zostaly po drodze przyznane mialoby to jakis sens. Wtedy dlug wynosil 120% i przy odpisach moznabylo go obnizyc do poziomu ok 65-75%. Teraz jest ponad 160% i te ciacia,pomoce tylko odkladaja upadlosc Grecji w czasie(co wiekszosc z Was pewnie wie). Sytuacja przypomina sytuacje Argentyny w tym momencie i jesli moglbym to pokazac na wykrese(nie mam w tej chwili dostepu do bazy z wykresami) to lustrzane odbicie od zapoczatkowania problemu Grecji i Argentyny. Pomijajac Grecje to ciekawie wyglada sytuacja USA,Wielkiej Brytani i Japoni. Otoz, same USA powiekszyly poziom dlugu/PKB o 1% w niecale 3 tygodnie,tylko ten 1% to procent od najwyzszego PKB Swiata,ktory rocznie wynosi 14,660,000,000,000 dolarow wiec to kolejne ok 150 mld USD,jesli dobrze licze. Czyli tyle ile wynosi obecna II czesc pomocy dla Grecji i o ktorej jest w mediach glosno od kilkunastu miesiecy a tutaj 3 tygodnie i podobna kwota.Hm....ale jakos cicho w mediach o tym. Te ponizsze zalozenia,ktora nie raz wrzucalem chyba powinny byc updatowane(z marca 2011) bo w takim tempie to 110% jeszcze pod koniec 2012 bedzie.  kliknij, aby powiększyćKto tak tym dlugiem handluje?Bo przy takich emisjach,ktos musi kupowac,ktos sprzedaje-wiec jak wygladaja ruchy (nieoficialnie) w ostatnim czasie na dlugu USA?  kliknij, aby powiększyć Zmiany od konca grudnia 2010 do konca grudnia 2011. 1) FED zwiekszyl posiadanie o 77% 2) UK zwiekszyl posiadanie o 53% 3) Japonia zwiekszyla o 20% Niektore panstwa zmieniejszaja posiadanie "zielonego dlugu" i tak Chiny o niecale ok 6% ,Rosja o blisko 50%. Mnie to z jednej strony dziwi, bo dziwnie wyglada ze dwa najbardziej zadluzone panstwa kupuja dlug najwiekszej gospodarki swiatowej. Ich poziomy zadluzenia sa juz tak duze,ze ciezko to komentowac i zdolnosc do obslugi tego zadluzenia w normalnych warunkach. Sam koszt obslugi zadluzenia UK to ok 3.5 % rocznego PKB a przy obecnym wzroscie a raczej jego braku to z bankruta robi sie jeszcze wiekszy bankrut. Przyjmijmy,ze Euro sie rozpada i znika europejska waluta i jakie zostaja?plynne: USD,GBP i JPY a reszte wnioskow pozostawiam do wlasnych analiz.  kliknij, aby powiększyć( FED obniza przez skup dlugu stopy procentowe i yield) Jesli chodzi o Japonie,to odnoszac sie do dlugu w lokalnej walucie musze posluzyc sie googlami,bo takich liczb nie znam. (z pomoca google) wychodzi na to ze to jest kwadrylion 1024=106·4 jenow na koniec 2012. Wskaznik dlugu do PKB na koniec tego roku powinien wyniesc w Japoni 225%, oczywiscie to nie caly dlug,bo wliczajac gospodarstwa domowe ,instytucje finansowe i inne to ten poziom jest bliski 600%. Jesli chodzi o BIS,to Cytat:Most of the increase in the total amounts outstanding is due to larger (gross) positions on interest rate risk. Notional amounts outstanding of interest rate contracts increased by 19% to $554 trillion. The expansion was evenly split across currencies.7 Maturities shortened: the amounts outstanding of contracts with remaining maturities of more than five years fell by 6% to $130 trillion, whereas those with maturities of one year or less went up by more than 30% to $247 trillion. Higher volumes of shorter-maturity contracts also lifted outstanding notional amounts outstanding in FX derivatives. Positions in contracts with maturities of one year or less rose by a quarter, while those with maturities of over five years halved. As a consequence, total amounts outstanding increased by 12% to $65 trillion. Notional amounts outstanding in the credit default swap (CDS) market increased moderately, reversing the post-crisis downward trend. That said, at $32 trillion at the end of June 2011, notional amounts outstanding of CDS remained well below the peak of $58 trillion at the end of 2007. Multi-name contracts drove the increase, with positions going up by 22% to $14 trillion. Amounts outstanding of single-name CDS remained stable at $18 trillion. CDSy 32 biliony USD, kontrakty na stopy procentowe 554 biliony USD. Pokazne kwoty. www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt11...Ciekawy dokument Skutek skupu dlugu przez rzady i banki
Edytowany: 22 lutego 2012 14:54
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
22 lutego 2012 15:03:49
Widze ze ktos zwrocil uwage na najwiekszego bankruta swiata :) Ostatnio sie zastanawialem czy zwiekszony limit dlugu USA o ile pamietam o 1.2bln starczy im do wyborow :) powiem szczerze ze mialem i mam watpliwosci oni z zadluzeniem pedza z predkoscia swiatla i przyspieszaja a swiat nic sobie z tego nie robi patrza tylko na malutka Grecje ktora nic nie znaczy :) podejzewam ze wiekszosc stanow w USA maja wieksze problemy niz malutka Grecja :)
|
|
Wysłane:
22 lutego 2012 22:11:57
Szutnik napisał(a):Powyzej wykres obrazujacy stosunek opcji put do call.
Na rynkach akcji rekordowo wysoki p/c na korzyść opcji call jest wyjątkowo niedźwiedzim sygnałem. Nie widze powodu, by na złocie miało być odwrotnie. Po prostu to wskazuje na bardzo byczy nastrój szerokiej publiczności w stosunku do złota, co powinno być dzwonkiem alarmowym dla posiadaczy długiej na GC.
Nie "kupuję" wyjaśnienia z obrazka o "safe-haven" investments. To wyjaśnienie na kilometr pachnie chciejstwem GoldBug'a, ktory je pisał. Kto szuka safehaven nie wchodzi w opcje, tylko kupuje fizyczny metal, prawda?
Za wzrostami przemawia oprocz tego: ciagle podnoszony limit dlugu w USA(kiedys pokazywalem korelacje) Niezbyt doskonałą, jesli uwzględnić, ze od sierpnia/września '11 znów podniesiono limit zadłużenia, a złoto zrobiło szczyt i nie chce do niego nawet wracać.
Jak dla mnie historia ze złotem w lecie 2011 to zagranie pod QE3, które miało wejść, bo zbliżała się recesja w USA (pamiętasz ówczesne doniesienia ekonomiczne?). Tym razem zloto, ktore dość dobrze "wykrywało" QE1 i QE2 przed ich wprowadzeniem, się "przejechało". Obecny max opcji call na zlocie to dla mnie objaw wiary szerokiej publisi w to, ze FED 24.01 znowu coś obieca i będzie pięknie, bo Au wystrzeli do nieba. Nie wystrzeli, bo FED nic takiego nie obieca, więc po 24.01 może być na Au ciekawie...
Technicznie także nie widze powodów do wzrostów Au - to jest korekta płaska wzrostów od końcówki 2008. Owszem trochę podrośnie, ale wszystko w ramach szerszego trendu bocznego, z silnym oporem w okolicach 1940 USD/oz, ktory jeśli w ogole bedzie przebijany to tylko po to, by złapać byki w pułapkę. To jest jakiś trojkąt albo fala płaska.
Kiedy dalsze wzrosty? Gdy część publiczności uwierzy, że "złoto juz zdechło". Na razie daleko do tego stanu. Po prostu wpierw musi im braknąć cierpliwości w oczekiwaniu na dalsze wzrosty.
Za wzrostami przemawia oprocz tego: ciagle podnoszony limit dlugu w USA(kiedys pokazywalem korelacje) - wzrost zapotrzebowania na zloto z dwoch rynkow Chiny i Indie - wroci zloto jako safe heaven- mysle,ze inwestorzy juz spora czesc strat pokryli sprzedajac zloto, - dalsze niepewnosci zwiazane z Europa,
W tej zabawie nie wystarczy miec rację. Trzeba ją jeszcze mieć w odpowiednim czasie, by zarabiać. O ile fundamentalnie i długoterminowo masz rację,to przemawia za, to wygląda na to, ze technika i nastroje w krótkim i średnim terminie są przeciw
Trend wzrostowy na złocie powróci -to się jeszcze nie skończyło. Ale wpierw rynek musi wszystkich, wierzacych że zloto to łatwy rynek do zarabiania, solidnie do tego myślenia zniechęcić. W nawiazaniu do posta z godz 14 polaczone to ze starym-choc wtedy przez admina zostal przypadkowo usuniety z powodow technicznych i nie ma wykresow,ale w poscie Szutnika wszystko jest. Wiec jak na chwile obecna widzisz nastepne tygodnie i miesiace? Bo poki co chyba od naszego posta troche uroslo,co?
|
|
Wysłane:
22 lutego 2012 22:54:44
@ mdtrader Wiec jak na chwile obecna widzisz nastepne tygodnie i miesiace? Bo poki co chyba od naszego posta troche uroslo,co?
Wiesz co to takiego jest korekta płaska, o ktorej wtedy pisałem? www.almanachinwestora.pl/anali...W tej chwli na złocie trwa fala B, która zakończy się plus minus w okolicy poprzedniego szczytu. Potem przyjdzie "zaskakująca" fala C, ktora zaskoczy tych wszystkich, którzy wierzą, że złoto tylko chodzi w górę, a zarabia się na nim łatwo... Możliwe jest wielokotne powtórzenie się schematu A-B-C z tego rysunku. To wtedy sądziłem i nadal to sądzę. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 22 lutego 2012 22:55
|
|
Wysłane:
22 lutego 2012 23:42:30
Korekta pewnie i bedzie,ale piszac ze w krotkim terminie raczej spadki a dla mnie prawie 10% w miesiac na zlocie to spory ruch do gory, nie jest to wystrzal 30-40 %,ale i tak spory ruch.
Poki co w mediach jak juz dzisiaj wspomnialem,odworcenie problemow przez ostatnie miesiace o tych powaznych i przekierowanie ich na Grecje& Strefe Euro, Dominika Straus Khana, Iran&Izreale,ale jest spora rowniez czesc inwestorow,ktorzy wiedza,ze jedyna ucieczka od tego co czeka nas z bilansami i dlugami takich panstwa jak Japonia,UK,USA jest Zloto i Srebro. Inflacja przyjdzie,to ze poki co przez rozne dobory probek i kreatywnosc sporzadzajacych te dane w mediach rysuje sie realatywnie niska inflacja,ale cen nie oszukasz szczegolnie na stacjach. A drozsze paliwo to drozsza zywnosc,drozsze uslugi- a jak sie juz na dobre zacznie to ucieczka przed inflacja i pustym pieniadzem sprawi ze lata 80 i wzrosty na zlocie to nic w porownaniu co nas czeka.
|
|