PARTNER SERWISU
yhdkxehs
21 22 23 24 25
VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 6 kwietnia 2012 18:36:45 przy kursie: 34,94 zł
Cytat:
Premier za dwa tygodnie będzie namawiać saudyjskich biznesmenów do inwestowania w Polsce. Zaproszenia trafiły już m.in. do Orlenu, Lotosu, PGNiG, Bumaru i PBG. Budowlanka liczy na gigantyczne kontrakty

Cytat:
Do Arabii Saudyjskiej wybiera się też Jerzy Wiśniewski, prezes i główny udziałowiec PBG. – Interesuje nas realizacja kontraktów związanych z gazem i ropą – tłumaczy. Jak podkreśla, spółka gotowa jest także do budowy stadionów oraz systemów uzdatniania wody.

źródło: forsal.pl/artykuly/608597,tusk...

No no ciekawe jakie informacje jeszcze nam te święta przyniosą :)

danek197
0
Wpisów: 317
Wysłane: 6 kwietnia 2012 18:41:08 przy kursie: 34,94 zł
4) Dodatkowo strony ugody potwierdzają, że zakres rzeczowy Umowy Podstawowej został ograniczony w zakresie kiosków gastronomicznych oraz w zakresie płyty boiska wraz z instalacjami i murawą. W związku z ograniczeniem zakresu rzeczowego robót budowlanych wysokość wynagrodzenia należnego Konsorcjum, z tytułu Umowy Podstawowej zostało obniżone łącznie o kwotę 14.500.000,00 zł netto;

5) Jednocześnie Strony Ugody ustaliły sposób rozliczenia rekompensaty, którą Konsorcjum zobowiązało się wypłacić Zamawiającemu z tytułu odwołania wcześniej zaplanowanych imprez masowych na skutek opóźnienia w budowie Stadionu Narodowego w kwocie 10 mln zł. Do dnia podpisania ugody potrącono kwotę 2 mln zł. Pozostała kwota zostanie potrącona w ten sposób, że 4 mln zł zostanie potrącone z wynagrodzenia za roboty dodatkowe, 4 mln zł zostanie potrącone z pozostałych płatności na rzecz Konsorcjum z tytułu robót dodatkowych. Ponadto strony ustaliły, iż kwota 350.000,00 zł dotycząca kary umownej za zwłokę w realizacji dodatkowego celu kluczowego zostanie potrącona z dalszych płatności na rzecz Konsorcjum z tytułu robót dodatkowych.

a reszta idzie dla podwykonawców

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 6 kwietnia 2012 19:34:42 przy kursie: 34,94 zł
rafsty napisał(a):
nie można narzucać gorsetu sztywnego prawa. Prawo ma dawać wiele możliwości do wyboru stosownie do konkretnych potrzeb.

Właśnie o to mi chodzi. Co do zasady to wykonawca, w przeciwieństwie do zamawiającego, jest ekspertem w przedmiocie zamówienia. Jako ekspert, wykonawca może się znacznie efektywniej zabezpieczyć przed zmianami sytuacji rynkowej. Być może w konkretnym przypadku gdaki, są powody żeby to ona wzięła na siebie ryzyko, ale to dyrektor (albo wieczny p.o.) powinien takie decyzje podejmować i być z tego przez swoich przełożonych rozliczany. Ustawa ma ułatwiać realizację dobrych decyzji, ale nie może próbować ich wymuszać. Nie można stanowić prawa dla każdego przypadku z osobna - to przeciwskuteczne.

Wspominałem o tym już wcześniej, ale postępowanie urzędników niestety często można zrozumieć. Pisałeś o horyzoncie myślowym sięgającym najbliższej premii rocznej. A na jaką odległość ma sięgać, jeżeli czas sprawowania stanowisk decyzyjnych z nadania politycznego (czyli wszystkich istotnych) w spółkach SP to często właśnie kilka lat (choć to akurat chwilowo nie casus gdaki)? Co z tego, że ta sama osoba za chwilę wyląduje na innym odpowiedzialnym stanowisku, skoro to nowe stanowisko będzie już w zupełnie innej branży. Wystarczy jedna taka zmiana, powiedzmy na poziomie zarządu, żeby wraz ze zmienianą osobą polecieli wszyscy pod nią ,,podwieszeni'', a wraz z nimi większość ich projektów. Urzędnicy mają realizować plany opracowane przez polityków. Wielu urzędników zapewne chętnie by robiło coś sensownego i przydatnego - tak jest po prostu przyjemniej. Tylko takie plany musiałyby istnieć i nie zmieniać się z każdym powiewem wiatru i nowym pomysłem, jak by tu komuś dokopać.

ucofb napisał(a):
PS będę lobbował w urzędach o takie niskie pokoje, faktycznie nie patrzyłem na to z tej strony, są tańsze, bezpieczniejsze po prostu lepsze ;D

Proponuję decydentów zachęcić poprzez odpowiednie demonstracje. Sam mogę zgłosić kilka osób, którym w nagrodę za ofiarną i bezinteresowną służbę dla dobra ogółu, należałoby umożliwić pracę w takich warunkach zwiększonej ergonomii.
Edytowany: 6 kwietnia 2012 19:47

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 7 kwietnia 2012 14:58:19 przy kursie: 34,94 zł
Angel

A więc informacja Prezesa J. Wiśniewskiego była bliska prawdy:

www.parkiet.com/artykul/9,1223...

NWZA - było 57 % kapitału spółki .

Pionier miał tam jednak 9,98% kapitału ( co dało mu 14,99% wszystkich głosów), a że na NWZA reprez. ok 67% - to miał udział w decyzjach w 22%.

Jak to się ma do komunikatów zejścia PPIM poniżej 5% ?

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 10 kwietnia 2012 17:47:23 przy kursie: 33,40 zł
DI BRE wydał raport specjalny datowany na 4 kwietnia, utrzymał rekomendację kupuj i cenę docelową 67 pln.

Szczegóły:

www.dibre.pl/ds-server/5675?ti...

Analityk80
0
Wpisów: 44
Wysłane: 10 kwietnia 2012 22:55:35 przy kursie: 33,40 zł
PBG spodziewa się ujemnych przepływów z działalności operacyjnej w drugim kwartale - poinformował agencję Bloomberg wiceprezes spółki Przemysław Szkudlarczyk.

Wiceprezes poinformował też, że PBG spodziewa się pozyskania do 200 mln zł ze sprzedaży aktywów w 2012 r. oraz, że krótka lista potencjalnych strategicznych inwestorów dla spółki może powstać najwcześniej w czerwcu.

Na ubiegłotygodniowej konferencji prasowej Szkudlarczyk informował, że w pierwszym kwartale 2012 r. przepływy z działalności operacyjnej PBG będą ujemne m.in. w związku z kontraktami autostradowymi.

Żródło: pulsbiznesu

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 10 kwietnia 2012 23:33:39 przy kursie: 33,40 zł
Analityk80 napisał(a):
krótka lista potencjalnych strategicznych inwestorów dla spółki może powstać najwcześniej w czerwcu

Nie no chłopaki z PBG są niemożliwe :)
- nie wiadomo czy wyemitują obligacje, nie wiadomo czy za 100.000 zł czy za 1.200.000.000 zł
- nie wiadomo jaka będzie cena emisyjna,
- nie wiadomo jakie będą możliwości zamiany obligacji na akcje,
- nie wiadomo kto obejmie obligacje,
- nie wiadomo czy skorzysta z możliwości zamiany obligacji na akcje,
- nie wiadomo czy, a raczej kto jest wśród inwestorów,
- nie wiadomo kiedy będzie emisja,
- nie wiadomo czy sprzedadzą HBP, Aprivię, PBG Erigo i nie wiadomo czy mają kupców, nie wiadomo za ile

Generalnie nie wiadomo nic oprócz tego że spada. A pozytywne informacje (Galeria Kujawska, ugoda z NCS, Rafako na kontrakcie w Opolu) nie wpłynęły w ogóle na kurs. Wygląda na to, że Prezes się obkupi na dołkach, które się być może szykują(po tym co się dzieje na szerokim i WIG-BUDOWNICTWO) i sobie zwiększy pakiecik za bezcen. Tak przynajmniej zapowiadał. A kiedy się obkupi to wtedy będzie można ujawnić nie wiadome i wreszcie może wystrzelić pistolet startowy do wzrostów. Nieźle... :) Informacja pojawiła się w ESPI o 17:19 i chyba nie została jeszcze zdyskontowana (informacja o tym że czekają nas najprawdopodobniej 2 miechy marazmu w kwestii inwestora). Wszystko wskazuje na to że od jutra szukamy nowego dołka, bo historyczne wsparcie dzisiaj pękło na fixie. Pozdrawiam wszystkich którzy wtopili wraz ze mną licząc na inny scenariusz :)

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 10 kwietnia 2012 23:48:33 przy kursie: 33,40 zł
bankrucik napisał(a):
krótko i treściwie opowiedział "miedzy słowami" dzisiaj w tvn cnbc sytuację PBG- S. Buczek z Quercusa...

"rynek ( zarzadzajacy i analitycy) nie wierzy prezesowi"

"jeszcze dwa dni przed komunikatem z PGS na spotkaniu z nami ( czyli także z Buczkiem) Prezes PBG zapewniał, że nic nie planuje z emisją akcji...., przez dwa dni tak wiele się zmieniło...?????"

" wielu analityków nie wierzy ostatnim raportom finansowym PBG"

dzisiejszy komunikat z PBG utwierdził mnie w przekonaniu, że prezes PBG to w tej chwili bajkopisarz czystej krwi... ta spółka w tej formie nie przetrwa...

krótka lista inwestorów po czerwcu... czyli zaczynają chlopaki w pbg wysyłać listy polecone do wszystkich firm z pytaniem czy ktoś ich nie kupić...
cyrk

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Analityk80
0
Wpisów: 44
Wysłane: 11 kwietnia 2012 00:01:39 przy kursie: 33,40 zł
Analitycy mają racje, bo jezeli są osoby, które jeszcze opierają się na danych finansowych PBG (ujęcie memoriałowe) w bilansie i RZIS, w szczególności w spółkach budowlanych, to naprawde zycze .... powodzenia ... Obecna kondycja finansowa jest taka jak CF operacyjny.... i w moim przekonaniu to autostrady to tylko wierzochłek góry lodowej...

Ps. już widze te tabuny inwestorów ustawiających się w kolejce...

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 11 kwietnia 2012 08:49:40 przy kursie: 33,40 zł
VeRtO napisał(a):
Generalnie nie wiadomo nic oprócz tego że spada. A pozytywne informacje (Galeria Kujawska, ugoda z NCS, Rafako na kontrakcie w Opolu) nie wpłynęły w ogóle na kurs. Wygląda na to, że Prezes się obkupi na dołkach, które się być może szykują(po tym co się dzieje na szerokim i WIG-BUDOWNICTWO) i sobie zwiększy pakiecik za bezcen. )

Negatywny nastrój to zawsze dobry prognostyk dla kursu ale do rzeczy.

Uchwała NWZA o emisji obligacji a nie emisji akcji (już o tym wspominałem) była wg mnie lepszym wariantem, przynajmniej w przypadku akcjonariuszy mniejszościowych. Uchwalenie wariantu emisji z pp oznaczałoby zgodę na emisję po baaaardzo niskiej cenie emisyjnej a to z kolei oznaczałoby, iż spółka faktycznie jest pod ścianą i musi szybko znaleźć pieniążki. Jak widać tak nie jest. Uchwalenie emisji obligacji zamiennych na akcje, dodatkowo podzielonych na 12 transz daje bardzo wiele możliwości spółce. Jest tez nawet prawdopodobne, że mogą nawet z opcji emisji obligacji nie skorzystać jeśli inne zdarzenia (np sprzedaż nieruchomości) nastąpi wkrótce. Nie ma co utyskiwać za bardzo że nic nie wiadomo. Dlatego właśnie że spółka ma inne alternatywy pozyskania kapitału.

Jeszce raz proponuję sobie przeczytać to co wkleił kolega @fidelio77 tj aktualizację z wyceny i rekomendacji DI BRE dla PBG. Z czego widzą 3 główne problemy wymagające pozyskania kapitału:
- NCS ok 200mln z czego dla podwykonawców ok 100 mln zł - lecz jest już ugoda!!!
- uregulowanie płatności na A1 50-100 mln zł
- i zwłaszcza wykup obligacji w lipcu 2012: 375 mln zł.

Zatem jak sprzedadzą budynek Skalar oraz rozwiążą z GDiKA sprawę płatności na A1 to z całej afery o emisji nawet nie być.

A co do zachowania kursu to widać, iż inwestorzy sprzedali "fakty" po NWZA co zresztą dość dobrze wpisało się w ponury nastrój na szerokim rynku. Na mocno malejących obrotach udało im się zepchnąć kurs w granice nowych minimów. Niemniej jednak spadający wolumen jest dość dobrym prognostykiem.
Dziś rano pewnie lekkie bujanie miedzy 34-33 a potem już odrabianie strat. Jak dla mnie powinna się tu wykreować formacja podwójnego dna

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 kwietnia 2012 09:28:42 przy kursie: 33,67 zł
broker_ns napisał(a):
Jak dla mnie powinna się tu wykreować formacja podwójnego dna

Tak? A jakim cudem, skoro dno zostało wczoraj wybite? Przecież to akurat powoduje kolejną, nową falę spadkową...Speak to the hand .
Edytowany: 11 kwietnia 2012 09:31

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 11 kwietnia 2012 11:45:20 przy kursie: 33,67 zł
Nie wiem czy biorąc pod uwagę obecny kurs (poniżej 32)i wskaźniki w tym c/wk na poziomie poniżej 0,2 czy można mówić o trendach, formacjach etc elementach AT jako wskaźnikach pokazujących potencjalny kierunek zmian. Chodzi o to na ile takie rozważania są racjonalne. Na GPW przy takich wskaźnikach c/wk są notowane spółki w stanie upadłości. W mojej ocenie na dziś dodatkowo biorąc pod uwagę na szerokim rynku budowlanym każde zachowanie (szczególnie krótko terminowe) tej spółki jest możliwe. Przecież nawet teoretyczna zmiana na jednej sesji o +10% z poziomu 32 zł to kurs 35,2 czyli w dalszym ciągu na tyle niski iż nie zmieniający zasadniczo kapitalizacji w stosunku do wartości księgowej. Oczywiście nie chodzi o "demoniczny" charakter tego wskaźnika tylko tak jak wcześniej napisałem przy poziomach rzędu 0,2 zachowanie kursu staje się w dwójnasób nie przewidywalne.

pop
pop
0
Wysłane: 11 kwietnia 2012 12:58:23 przy kursie: 33,67 zł
wachar napisał(a):
tak jak wcześniej napisałem przy poziomach rzędu 0,2 zachowanie kursu staje się w dwójnasób nie przewidywalne.

Kierując się tylko C/WK-to dla mnie też nieprzewidywalne, ale kierując się AT i np.wczorajszym wybiciem dołka-to wówczas jak najbardziej przewidywalne.wave
Powiem więcej:
2 lata temu Jago miało C/WK 0,5 przy kursie 1,60, wtedy też były glosy,że jest tanie jak barszcz itp.
Dziś Jago wynosi 0,10zł, a C/WK ma wręcz ujemne. Wtedy kto kierował się C/WK, to zbankrutował, a kto patrzył na trend-to jakoś ciął straty i uciekł spod gilotyny, ale to tak na marginesie.
Ale oczywiście życzę, byś miał rację.
pozdrawiamwave

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 11 kwietnia 2012 13:52:48 przy kursie: 33,67 zł
Też sobie jakiś czas temu myślałem, że pbg musi być dobrą okazją inwestycyjną w długim terminie, ale teraz to co spotkało dss trochę otworzyło mi oczy. Wiem, że z dss to mimo wszystko inna bajka - tam już od dłuższego czasu dało się słyszeć, że firma nie reguluje swoich zobowiązań. Mimo wszystko czułbym się teraz tutaj niekomfortowo jako inwestor długoterminowy. Lepiej poczekać aż sytuacja się wyklaruje, podadzą cenę konwersji obligacji i tak dalej. Takie sytuacje raczej nie kończą się formacją V na wykresie, a na dobrą sprawę jeżeli PBG faktycznie wygrzebie się z kłopotów to czy kupi się po 30 zł czy 40 zł nie będzie miało takiego znaczenia. Ja w każdym razie poczekam na jakieś sygnały z AT bo na razie trend jest bardzo jasny, może to będzie jutro a może dopiero za kilka tygodni/miesięcy.

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 11 kwietnia 2012 14:49:58 przy kursie: 33,67 zł
nie jest to pierwsza spółka z BUD, której rating - jak i wskaźnik Altmana - SPADA wraz z kursem Sick
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 11 kwietnia 2012 17:55:27 przy kursie: 33,67 zł
Podobno na wykresie powstała formacja młota. Jutro zobaczymy ile jest warta ta cała AT ;-)

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 11 kwietnia 2012 18:03:00 przy kursie: 33,67 zł
Na SW jest remat o młotku - Teresa porobił badania i mu wyszło że się rzadko sprawdza. No ale to minima i możliwy powrót nad drugie dno. Może to było fałszywe wybicie dołem. Zobaczymy.

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 11 kwietnia 2012 19:42:16 przy kursie: 33,67 zł
pytanie jeszcze - jaki jest rozkład obrotów na INTRA, jakby się ktoś pokusił o analizę salute
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 11 kwietnia 2012 21:05:51 przy kursie: 33,67 zł
DarthUnreal napisał(a):
Na SW jest remat o młotku - Teresa porobił badania i mu wyszło że się rzadko sprawdza. No ale to minima i możliwy powrót nad drugie dno. Może to było fałszywe wybicie dołem. Zobaczymy.

Nie Teresa, tylko anty_teresa :)

I wcale nie tak rzadko...

5x % to wcale nie jest rzadko. Po prostu formacje świecowe dają mniejszą przewagę niż można byłoby sobie to wyobrażać. Młot się tutaj mocno nie wyróżnia ponad inne na plus czy minus. Statystyka takiej formacji pokazuje, że da się na tym zarobić, choć wcale nie tak dużo, nawet po dobudowaniu innych filtrów, jak dywergencje itd. Młot nie jest także potwierdzony. Wymaga to większego close jutro niż dziś.

pop
pop
0
Wysłane: 11 kwietnia 2012 23:20:27 przy kursie: 33,67 zł
DarthUnreal napisał(a):

Owszem, wybicie dołem mogło być też falszywe, tego nie można na 100% wykluczyć, tylko że...zdarza się to niezwykle rzadko i osobiście w to nie wierzę, gdyż inne wskaźniki raczej nie wskazują na taką ewentualność. Bardziej bym brał pod uwagę powrót do wyłamanego wsparcia i dopiero potem właściwa fala spadkowa.Choć w razie wyjścia ponad wczesniejsze wsparcie wowczas faktycznie wybicie dołem okaże się fałszywe i jest nadzieja na "coś więcej", więc na razie trzeba czekać na rozwój wypadków co się będzie dziać w okolicach wybitego dołka i wtedy będziemy wiedzieć więcej...Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,400 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat