PARTNER SERWISU
yslqosia
14 15 16 17 18

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 11 sierpnia 2012 12:38:51
Ad ktosik

sundaj82 we wpisie z 15 lipca opisał 2 budowy Swojczyce i K7 , no ale niestety optymistyczny opis to napewno nie jest

ktosik
0
Wpisów: 2
Wysłane: 11 sierpnia 2012 14:34:40
polecam przejrzeć sobie wszystkie raporty kwartalne, treść w wielu miejscach jest identyczna :-(
cały czas było że Swojczyce przedsprzedane w 85% ....
w 2010 roku nie zakończono żadnej inwestycji, w 2011 nie zakończono żadnej inwestycji, w 2009 chyba też nie zakończono żadnej inwestycji skoro w raporcie za 2012Q1 chwalą się inwestycjami 2005-2008 ...
w 4 kolejnych raportach spółka wciąż opisuje, że prowadzi prace projektowe dla tych samych inwestycji, to skąd spółka brała przychody ? jakim cudem wykazała blisko 0,5 mln zysku za 2011 rok ?
na koniec 2011 miała 0,4 mln gotówki, na koniec I kw 2012 1,5 mln .... a przecież w tym samym czasie mieli problem z zapłaceniem odsetek Investors
gdzie podziała się gotówka w II kwartale skoro były jeszcze kolejne emisje obligacji ?
opisana strategia w każdym raporcie pokazuje klasę w zarządzaniu

czosnek
4
Wysłane: 11 sierpnia 2012 17:44:18
dobre pytanie z poprzedniego wpisu; gdzie się zapodziała kasa? coś mam jakieś przeczucie że jakiś grubszy numer się szykujed'oh! Jak narazie to chyba najlepszy numer to jest z serią G , wyemitowana pod koniec kwietnia a już 3 miesiące później nie ma kasy żeby wypłacić odsetki za pierwszy okres odsetkowyEh? To się chyba nadaje do jakiejś księgi rekordów.

thomasw
0
Wpisów: 59
Wysłane: 11 sierpnia 2012 21:30:30
wapkil napisał(a):
Tak na marginesie, SW opublikował niedawno artykuł Szkoła przetrwania – co robić gdy emitent nie wykupił obligacji . Są w nim też wzory dokumentów. Nie czytałem tego artykułu, ale może komuś się przyda.

BTW. Szanowni obligatariusze - wysyłacie do Religi samo wezwanie do zapłaty o odsetki z danego kwartału? Czyli jakieś 35 PLN x liczba obligacji?
Czy może odrazu dajecie żądanie Przedterminowego Wykupu Obligacji na podstawie art. 24 ust. 2 Ustawy o Obligacjach?

Teoretycznie, trochę głupio żądać od administratora hipoteki licytacji nieruchomości dla samych odsetek. Na wykup całej emisji ma już sens.
"Read back the minutes of the last meeting:
-we gave each other stock options,
-discussed ways to ignore the needs of others,
-Hamilton had a racial joke."

czosnek
4
Wysłane: 11 sierpnia 2012 22:09:14
Ja wysłałem dziś żądanie natychmiastowej wymagalności czyli chce wykupu obligacji a nie tylko zapłaty odsetek

ullevi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 12 sierpnia 2012 18:50:56
Ja wysyłam jutro żądanie wykupu obligacji
Czy ktoś wie czy odgórnie jest uregulowany czas w jakim powinni uregulować należnoć po otrzymaniu żądania wykupu obligacji? Można w piśmie zawrzeć dowolny termin, np 2 tygodni i potem egzekucja z zabezpieczenia?
Posiadam Serię C

@czosnek,
Wysłałeś jednocześnie pismo do Secusa z kopią żądania wykupu obligacji?
Generalnie możesz udostępnić pismo jakie wysłałeś na wzór na przyszłość? :)

Dzięki za info

czosnek
4
Wysłane: 12 sierpnia 2012 20:22:09
kopie do Secus Asset Management wysłałem oczywiście też a do RD S. A. załączyłem jeszcze kopie świadectwa depozytowego, jeżeli chodzi o termin to ja wpisałem 7 dni na uregulowanie należności, wzorowałem się na wzorze który wkleił wakpil wczoraj

www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...

trochę poprzerabiałem bo tam z tego wzoru sprawa dotyczyła sytuacji gdzie obligacje były po terminie zapadalności a w naszym przypadku tak nie jest, no i skleciłem pismo które mam nadzieje zawiera wszystkie konkrety i powinno być dobre.

ullevi jak chcesz to daj mi swój e-mail to Ci podeślę tą moją produkcję , bo tak tu na forum to może narazie nie będę się wychylał , żeby czasem ubawu z siebie nie zrobić Dancing , a jak stwierdzisz że pisemko jest ok to będziesz mógł go sam tu wkleić , też właściwie to chętnie bym poddał komuś do oceny ,ale myslę że powinno byc ok. To daj adres e-mail

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 13 sierpnia 2012 21:55:35
ktosik napisał(a):
polecam przejrzeć sobie wszystkie raporty kwartalne, treść w wielu miejscach jest identyczna :-(
cały czas było że Swojczyce przedsprzedane w 85% ....
w 2010 roku nie zakończono żadnej inwestycji, w 2011 nie zakończono żadnej inwestycji, w 2009 chyba też nie zakończono żadnej inwestycji skoro w raporcie za 2012Q1 chwalą się inwestycjami 2005-2008 ...
w 4 kolejnych raportach spółka wciąż opisuje, że prowadzi prace projektowe dla tych samych inwestycji, to skąd spółka brała przychody ? jakim cudem wykazała blisko 0,5 mln zysku za 2011 rok ?
na koniec 2011 miała 0,4 mln gotówki, na koniec I kw 2012 1,5 mln .... a przecież w tym samym czasie mieli problem z zapłaceniem odsetek Investors
gdzie podziała się gotówka w II kwartale skoro były jeszcze kolejne emisje obligacji ?
opisana strategia w każdym raporcie pokazuje klasę w zarządzaniu

a raportu jak nie było tak nie ma i Pan D. nie podaje nawet już nowych dat czy się taki pojawi czy nie Think

technik
0
Wpisów: 147
Wysłane: 17 sierpnia 2012 13:59:17
ZWZA znów przesunęli, względy formalne też nie są ich mocną stroną. I raport roczny ma być przed walnym, brawo! Ciekawe czy przed tym wrześniowym czy innym. Jak się ktoś zarejestruje, to pewnie raport dostanie jak będą go upychać w jakiejś małej salce...

Jak na mój gust kreują stan na 31/12 i odpowiednio "troszczą" się o stan kasy wykazany w raporcie kwartalnym. Jak coś zostanie, to wypłacą dywidendę za 2011 rok - ZAMIAST oczywiście zapłacić odsetki od obligacji i pożyczek, o spłacie kapitału nie wspominając. Taki Amber tylko mniejszy, cichszy i bardziej nieudolny. Swoją drogą to po ile nowe serie akcji planują sprzedać? Po groszu? Totalne rozwodnienie kapitału się szykuje, a na NC zaraz przybędzie kolejna spółka spadająca w ciągu sesji o 50 % lub rosnąca o 100.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 sierpnia 2012 14:56:03
Ależ w projektach uchwał nie ma słowa o sprzedaży akcji :)
TO mają być przejęcia opłacone akcjami...

Zauważ, że opłacenie emisji będzie "wkładem niepieniężnym".
Cena akcji nie może być niższa niż nominał, czyli 10 groszy. To jednak nie problem jeśli działkę 1000m wyceni się na 50milionów :)

Nie wieżę, że uchwalą dywidendę. To byłoby działanie na szkodę spółki. Ogłoszenie upadłości i pociągnięcie zarządu do odpowiedzialności.

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 17 sierpnia 2012 17:12:11
www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...

ja sie pytam gdzież to zniknął słynny "czekacz" niejaki Pan Piotr??mawiał,że poczekac trza, i gdzież się zapodział...???

czosnek
4
Wysłane: 17 sierpnia 2012 18:00:10
Ja tam czekam na WZA , nie żeby mi chodziło o odsetki od obligacji bo po raporcie za drugi kwartał chyba jest proste jak drut że ich nie będzie , ciekawi mnie czy przypadkiem jakby wyczarowali jakąś kasę nie będzie takiej sytuacji że przeznaczą ją na dywidendę dyskretnie przemilczając temat zaległych należności Think Trudno się spodziewać jakiejś kasy do podziału to fakt ale z drugiej strony to po co pisać w projektach uchwał:
c) Podziału zysku za rok obrotowy 2011 oraz wypłaty dywidendy, ustalenia dnia dywidendy i
terminu wypłaty dywidendy.
Dziwny jest ten świat jak mawiał kot Filemon , no i powtarzając za Panem Piotrem to trza czekać do WZA , trza czekać!!!!

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 20 sierpnia 2012 15:02:06
TELIGI nie miałem, ale tak z ciekawości właśnie spojrzałem na oferty kupna, czy te 70 i 75 to rzeczywiste oferty kupna? jak na bankruta to chyba nie mało? a może jest blokada transakcji?

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 20 sierpnia 2012 15:44:32
@yayurek

Obrót wszystkimi papierami Religi od dawna jest zawieszony. GPW zawiesiła obrót, ponieważ Religa nie opublikował raportu rocznego (i nie wygląda, żeby miał zamiar to zrobić).

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 20 sierpnia 2012 15:50:19
Cytat:
Obrót wszystkimi papierami Religi od dawna jest zawieszony. GPW zawiesiła obrót, ponieważ Religa nie opublikował raportu rocznego (i nie wygląda, żeby miał zamiar to zrobić).

I właśnie w ten sposób Catalyst sam sobie podciął gałąź na której siedzi bo zaletą tego rynku o którym non stop się pisze miała być właśnie możliwość wycofania się z inwestycji w dowolnym momencie a zazwyczaj w tym kluczowym w którym źle się dzieje :)
Edytowany: 20 sierpnia 2012 15:51

yayurek
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 15:57:18
dzięki za uświadomienie, to trochę dziwne, że akcjami bankrutów handlować wolno, zas papierami dłużnymi nie.... ale Madoff siedzi, a niejaki Plichta nie, nie życzę P. Plichcie najlepiej, ale znając historię naszej obecnej Przenajświętniejszej to wkrótce popełni samobójstwo... jako i licznym jego poprzednikom się przytrafiło

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 20 sierpnia 2012 16:08:48
intelekt napisał(a):
Cytat:

I właśnie w ten sposób Catalyst sam sobie podciął gałąź na której siedzi bo zaletą tego rynku o którym non stop się pisze miała być właśnie możliwość wycofania się z inwestycji w dowolnym momencie a zazwyczaj w tym kluczowym w którym źle się dzieje :)

do ja też się dorzucę, jeśli chodzi o wychodzenie z inwestycji
nie dotyczy to Regligi, ale Budpol5
co z tego, że obligacjami można było obracać, jak popyt ustawił się poniżej widełek, a GPW nie decydowała się ich rozszerzenie
czyli niby można wycofać się z inwestycji, ale tak naprawdę nie można
rozwiązanie było jedno - dogadać się z kimś albo ze sobą, żeby ustawić kupno na poziomie widełek i tak co dziennie powtarzać operację, aż do dotarcia na poziomy, gdzie jest realny popyt
problem w tym, że to już manipulacja kursem

yayurek
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 16:24:26
właśnie na TVN CNBC był wywiad z jakimś kolejnym funduszowym geniusiem, stwierdził, że papiery na polskim rynku są szajsowate, i że kupuje tylko papiery dłużne polskich firm notowanych w euro na zachodzie i w innnym Frankfurcie

Gimix
0
Wpisów: 17
Wysłane: 20 sierpnia 2012 17:52:49
Nie rozumiem jaka jest logika w tym by za blad czy niedopatrzenie wlasciciela konsekwencje ponosili wierzyciele/obligatariusze. Wlascicielowi chyba jest przeciez wszystko jedno czy wierzyciele moga czy nie moga handlowac jego dlugiem. Jest dokladnie jak w tym zarcie: Kowal kure ukradl a cygana powiesili.

torquemada
0
Wpisów: 12
Wysłane: 22 sierpnia 2012 21:56:41
Ja dopiero dzisiaj przyłączyłem się do wątku, mam serie D i G.
Do tej pory czekałem, ale chyba miarka się przebrała, zwłaszcza po opublikowaniu dramatycznych wyników.

Rozumiem, że teraz sporo z obligatariuszy złożyło przedsądowe wezwania do zapłaty kuponów i wykupu obligacji. Czy wysyłaliście po upłynięciu danego terminu pismo do sądu po tryb nakazowy, żeby z nim udać się do administratora hipoteki? Czy do administratora hipoteki wystepujecie od razu wysylajac pismo do spółki?

Nie wiecie, czy ktos wystapil juz z wnioskiem o upadlosc? W MSiG nie widać tego na razie, ale być może sąd potrzebuje paru dni na strawienie takiego wniosku? Swoją drogą tak mi się jakoś kojarzy, że może warto też złożyć wniosek o działanie na szkodę firmy wobec prezesa? W końcu emisje obligacji miały coś na celu, co nie zostało zrealizowane (inwestycje mieszkaniowe). A jeszcze pozostaje pytanie - gdzie są pieniądze z emisji?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,533 sek.

yphyeadx
jzfifjqj
ljvbsygd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
miftrjhh
wpglfcgw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat