PARTNER SERWISU
ckzvrdxo
46 47 48 49 50
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 11 grudnia 2013 22:06:58 przy kursie: 43,15 zł
Tylko gdzie ja kiedykolwiek napisałem, że nie może wzrosnąć? Proszę o cytat! Naprawdę proszę czytać to co pisze bez zacietrzewienia i przypisywania złej woli, a wyjdzie to wszystkim na zdrowie. Przecież ja napisałem to co Gambling tylko innymi słowami:
anty_teresa napisał(a):
@bugmenot
Teraz wystarczy żeby spółka osiągnęła w roku 2015 wspomniane 61mln zysku netto to ryzyko spadnie(Instalacja działa, gotówka płynie a perspektywa się nie pogarsza) Powiedzmy nawet do tych 8%... Daje to potencjał wzrostu o ile uznamy, że dziś jest wycena w punkt na poziomie 60% przez 2 lata
............................................
ale niski dla zysku z przyszłości a nie obecnego! P2016/E=5,8 Teraz jak spada stopa dyskontowa, bo wszystko idzie zgodnie z planem to C/Z w przyszłości musi wzrosnąć prawda? Zysk mamy więc rośnie... ceną.

No, ale to ja napisałem przecież anty_teresa - wróg EEX puke_l i dalej dowolny zestaw inwektyw... Czyż nie tak było?

PS: I jak się gada z kulturą, merytorycznie, o spółce to i postów nikt nie wycina...
Edytowany: 11 grudnia 2013 22:08

rgr1
0
Wpisów: 16
Wysłane: 12 grudnia 2013 09:07:19 przy kursie: 43,60 zł
@anty_teresa:
Nie, Ty pisałeś, że kurs dyskontuje już najbliższe lata (przynajmniej tak zrozumiałem).
A ja (i nie tylko ja) uważam, że wcale nie dyskontuje, a raczej dyskontuje tylko w pewnym stopniu.
I że kurs wzrośnie, gdy prognozy będą spełniane i ryzyko będzie maleć.
Ci co uważają, że będą -- mają akcje. Pozostali nie.
Na razie ostatnie lata pokazują, kto stawia na właściwego konia.

del-01072018
0
Wpisów: 19
Wysłane: 12 grudnia 2013 09:24:24 przy kursie: 43,60 zł
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

EKO EXPORT SA podpisanie porozumienia z Cofermin Rohstoffe GmbH & Co.KG. na sprzedaż mikrosfer produkowanych przez Eko Export S.A
Raport bieżący 98/2013

W dniu 11.12.13 w Bielsku- Białej podpisane zostało porozumienie z Cofermin Rohstoffe GmbH & CoKG z siedzibą w ESSEN ( Niemcy), na mocy którego powierzono wskazanej powyżej spółce, jako przedstawicielowi Emitenta , wprowadzenie na rynek wszystkich dostępnych mikrosfer do odbiorców końcowych w 7 krajach Unii Europejskiej, w branżach materiałów ogniotrwałych, odlewniach, przemyśle samochodowym i ceramicznym.

Ustalono listę 37 ( słownie: trzydziestu siedmiu) firm z powyższych segmentów gospodarki, która została objęta ochroną klientów- jako załącznik do porozumienia.

Umowa została zawarta na czas określony tj. 3 lata.

Rozpoczęcie dostaw - grudzień 2013r.

Minimalna, początkowa kwota sprzedaży w r. 2014 to 2.300.000,00 Euro, tj. 9.614.690,00 PLN.

Łączne zamówienie od Partnera stanowi znaczącą umowę z uwagi na fakt, że ich wartość przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 12 grudnia 2013 10:12:08 przy kursie: 43,60 zł
rgr1 napisał(a):
@anty_teresa:
Nie, Ty pisałeś, że kurs dyskontuje już najbliższe lata (przynajmniej tak zrozumiałem).
A ja (i nie tylko ja) uważam, że wcale nie dyskontuje, a raczej dyskontuje tylko w pewnym stopniu.
I że kurs wzrośnie, gdy prognozy będą spełniane i ryzyko będzie maleć.
Ci co uważają, że będą -- mają akcje. Pozostali nie.
Na razie ostatnie lata pokazują, kto stawia na właściwego konia.

A nie uważasz, że to spora arogancja w stosunku do rynku zakładać, że coś wiesz, Sławek coś wie, my tu wszyscy wiemy, analityk z BDM wie tylko rynek nie wie i nie uwzględnia w wycenie? Chodzi o mi przyszłe wyniki.
Owszem kurs dyskontuje przyszłe lata, czytaj uwzględnia je w wycenie, ale to wcale nie wyklucza dalszych zwyżek kursu! Na tym właśnie polega wycena metodą dyskontowania przepływów, że zakładamy, że kurs będzie rósł w następnych latach w tempie stopy dyskontowej. Przykładowo w wycenie DCF, która przeprowadzają analitycy oni prognozują przepływy pieniężne aż do nieskończoności. Załóżmy, że te prognozy są właściwie i w przyszłości faktycznie tyle będą wynosić przepływy danej spółki. Załóżmy też, że kurs na giełdzie jest równy dokładnie tyle ile wyszło rzeczonemu analitykowi z przeprowadzonej wyceny. Czy to oznacza, że kurs nie będzie już rósł, bo wycena uwzględnia wszystkie przepływy aż do nieskończoności? Otóż będzie rósł i to właśnie w tempie stopy dyskontowej. To jest istota dyskontowania.
Mam wrażenie, że wiele pretensji do anty_teresy czy innych wynika z tego, że nie do końca rozumiane są pewne pojęcia. Więc może lepiej na spokojnie porozmawiać, dopytać niż od razu rzucać oskarżenia, że ktoś tu nagania na spadki, bo nie załapał się na wcześniejsze wzrosty..

Edytowany: 12 grudnia 2013 10:13

bugmenot
0
Wpisów: 11
Wysłane: 13 grudnia 2013 23:17:40 przy kursie: 44,08 zł
Heh, całkiem ciekawa i przyznaję pouczająca dyskusja się zrobiła.
@anty_teresa: piszesz "No, ale to ja napisałem przecież anty_teresa - wróg EEX i dalej dowolny zestaw inwektyw... Czyż nie tak było?" - nie, nie tak było. Chyba sam tu przesadnie zrobiłeś z siebie wroga. A inwektywy może czasem są - gdy bez pojęcia wycinasz posty. Np. rgr1 ustosunkował się do mrk tylko i wyłącznie pisząc, że jest różnica pomiędzy wiedzieć a uważać. I wycięte. Uprzejmie proszę napisz jaki punkt regulaminu złamał, że wycięte. A mrk zarzuca arogancję faktycznie niesłusznie - i on jest cacy?
Ale do rzeczy. Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy w świetle powyższych wypowiedzi, twardo tu utrzymywane stanowisko, że kurs akcji EEX dyskontuje 2015 itp. jest całkowicie słuszne matematycznie na dziś, ale nie oznacza, że są przewartościowane ani że cena się w górę nie "urealni" (tg tej obiektywnej wyceny) w przyszłości, choćby najbliższej - gdy wzrosną zyski, spadnie ryzyko? To by wiele wyjaśniało. Może są jakby 2 obozy, fanatyków jak ich nazywacie, utrzymujących, że cena jest ciągle niska bo poszybuje w górę "na pewno" oraz konserwatystów matematycznych, którym cena widzi się teraz akuratna ale oczywiście może wzrosnąć "być może", jeśli te zyski, ryzyko itp. Hmmm, heh.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 grudnia 2013 00:58:17 przy kursie: 44,08 zł
Skoro zaczynamy rozmawiać na poziomie odpowiednim dla tego forum to się dość gruntownie ustosunkuję.

Cytat:
piszesz "No, ale to ja napisałem przecież anty_teresa - wróg EEX i dalej dowolny zestaw inwektyw... Czyż nie tak było?" - nie, nie tak było. Chyba sam tu przesadnie zrobiłeś z siebie wroga. A inwektywy może czasem są - gdy bez pojęcia wycinasz posty. Np. rgr1 ustosunkował się do mrk tylko i wyłącznie pisząc, że jest różnica pomiędzy wiedzieć a uważać. I wycięte. Uprzejmie proszę napisz jaki punkt regulaminu złamał, że wycięte. A mrk zarzuca arogancję faktycznie niesłusznie - i on jest cacy?

1. Zostałem przez niektórych użytkowników parę razy potraktowany jak idiota. Nie będę tego już wyciągał z bazy, bo to kosztuje trochę pracy nie tylko mojej, ale pisano parę razy, że piszę głupoty, że po co robię z siebie balona, jak przecież wiem, że... Czy uważasz, że ja nie umiem czytać parkietu i nie wiem jakie pomyje na mnie są tam wylewane? Na szczęście nie świadczy to o mnie tylko o piszących. Jak ktoś ma milion, nie oznacza od razu, że jest Panem jeśli jest chamem...
2. Moim zdaniem mrk nie zarzucił arogancji jako osobie tylko napisał o arogancji wobec rynku. O zgubnej dla każdego pewności siebie wobec rynku.
3. Ja nie zrozumiałem odpowiedzi rgr1. I może Cię zdziwię, ale nie ja ją usunąłem... Mało tego. Osobiście myślę, że usunąłem tylko z połowę wpisów. To z resztą i tak nie ważne. Proszę zerknij na to:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Cytat:
Forum StockWatch.pl to miejsce dla ludzi, którzy mają coś do powiedzenia.
Moderowanie ogranicza się do porządkowania, poprawiania błędów i usuwania śmieci. I niech tak zostanie. Zachowujmy się jak w angielskim klubie, a nie jak w piłkarskiej szatni.

W szczególności:
1. Naganianie jest zabronione i tępione. Nie myśl, że swoimi wypowiedziami wpłyniesz na czyjeś decyzje. Nie tutaj.
2. Szanuj bazę danych i oczy innych. Przed wysłaniem wpisu zastanów się, czy wniesie on coś do rozmowy. Dopóki nie ma czatu, możemy omawiać sytuację intraday'ową, ale zawsze konkretnie.
3. Na giełdzie wszyscy są równi. Czy inwestujesz 10 lat czy 10 dni, nie rób z siebie guru i nie wyśmiewaj się z mniej wiedzących. Poza tym nikogo nie interesujesz Ty osobiście ani Twoje zyski - natomiast mogą interesować Twoje poglądy, obserwacje i metody - dlatego usuń się w cień.
4. Oceniamy spółki, a nie innych inwestorów. Wartościujemy zarządy albo wyniki, a nie kolegów z forum. Zastanów się dwa razy zanim kogoś skrytykujesz.
5. Jeśli znasz przyszłość, zarabiaj jako wróżka. Nawet jeśli chcesz zaklinać kurs, powstrzymaj się od wieszczenia "dzisiaj podwójne widły, spółeczka da zarobić, do końca roku 100 zł" itp.

Gdyby to nie było EEX, gdyby nie odnosiło się do Twoich współ-akcjonariuszy to uważasz, że wpisy były zgodne z powyższym??? Tak naprawdę produkujemy tutaj nic nie wnoszącą do tematu EEX pianę. Czy za 2-3 lata to będzie kogokolwiek interesować o czym tutaj piszemy? Zwady, swary itp. Nie sądzę.

StockWatch od zarania miał być inny niż parkiet i bankier. Patrz główne przesłanie. Forum ma/miało(bo nie zawsze się to udaje) być czymś co pozwoli nowemu użytkownikowi zaczerpnąć wiedzę na temat spółki. To idea fix. Portal i forum ma być narzędziem do pracy, a nie miejscem gdzie pisze się o wszystkim i niczym, w szczególności na wątkach spółek. Nikt nie jest w stanie ogarnąć wszystkich. Pomóc w analizie i poznawaniu ma forum. Do tego dochodzi pewna kwestia techniczna. Można posty usuwać po dniu, dwóch czy trzech, ale niestety jeśli usuwa się cytowany to leci wszystko z nim związane. Taka mała niedoskonałość softu. Dlatego działamy na bieżąco i tak jest zdecydowanie łatwiej. Moderatorów jest chyba z 10. Uprawnienia dostali zwykli użytkownicy, którzy mają spójną z naszą wizję tego miejsca. Z resztą o moderowanie było już wiele awantur i zawsze przypisywana jest nam ta sama łatka "mamy inne spółki"... Problem jest w tym, że im gorętsza spółka tym bardziej jesteśmy traktowani jak wrogowie, wypowiedzi są bardziej agresywne, a my działamy po prostu wedle wizji którą nakreśliłem powyżej i wyraża ją zacytowane motto. SW ma być ekskluzywnym miejscem i wydaje mi się, że takim jest. Mamy największą ilość odsłon do ilości wpisów. Mamy najwięcej wypowiedzi przedstawicieli spółek, często tylko u nas. Poziom niektórych wypowiedzi po prostu nie pasował do tego miejsca. W regulaminie jest taki punkt, który daje moderatorom władzę autorytarną i prawo do braku tłumaczenia. Zauważ, że jeśli coś jest merytoryczne i cenne to posty są edytowane a nie wywalane. Dlaczego? Bo inni będą mogli na tym skorzystać i jest sens włożyć odrobinę pracy! Oczywiście nie wszystkie decyzje o wywaleniu wpisów są dobre, ale gdzie drwa rąbią tam wióry lecą... Mam nadzieję, że teraz bardziej zrozumiesz dlaczego tyle postów stąd wyleciało, nawet jak jakiś czasem niepotrzebnie. I może z czasem nawet stwierdzisz, że tak jest lepiej. Parę osób udało się przekonać i stanowią one teraz dużą wartość dla portalu z czego mam bardzo dużą frajdę.
PS: To także wytnę, choć może nie tak szybko. Dlaczego jaka to wartość dla kogoś nowego, kto będzie chciał poznać EEX? thumbright

I przepraszam za osobistą uwagę jaką zdarzyło mi się posłać w jednym z wyciętych już posłów. Też nie zawsze potrafię język utrzymać na wodzy.

Przejdźmy może do meritum.
Cytat:
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy w świetle powyższych wypowiedzi, twardo tu utrzymywane stanowisko, że kurs akcji EEX dyskontuje 2015 itp. jest całkowicie słuszne matematycznie na dziś, ale nie oznacza, że są przewartościowane ani że cena się w górę nie "urealni" (tg tej obiektywnej wyceny) w przyszłości, choćby najbliższej - gdy wzrosną zyski, spadnie ryzyko?

Dobrze rozumiesz. Kurs dyskontuje przyszłość, ale nie oznacza to, że spółka nie ma lub nie będzie mieć powodów do wzrostów. I tutaj wcale nie chodzi o matematykę tylko o naturę rynku. Matematyka jest tylko pewnym zapisem jego fizyki :). Przecież o tych jeszcze potencjalnych zyskach wiedzą niemal wszyscy. Wiedzą analitycy, czytelnicy sprawozdań i forów, zarządzający funduszami. Każdy wie jaką ma zdolność przerobową zakład w Bielsku a jakie są wielkości sprzedaży. Sam wzrost zysków jest oczekiwany i sam IV kwartał czy nawet pierwszy, gdzie będą spore dynamiki nie będzie raczej głównym powodem do zmniejszenia "ryzyka" i istotnych wzrostów, a z pewnością nie takich, jak dynamiki zysków wave. Jak już wiele razy pisałem, głównym ryzykiem jest powtarzalność dostaw i dlatego w mojej opinii kurs powinien bardziej reagować na informacje z Astany -> przede wszystkim jej uruchomienia, czyli sprawności urządzeń, testy oraz nowych umów z dużymi elektrowniami, co uprawdopodobnia scenariusz optymistyczny z możliwością osiągnięcia pozycji dominującej.

Cytat:
Może są jakby 2 obozy, fanatyków jak ich nazywacie, utrzymujących, że cena jest ciągle niska bo poszybuje w górę "na pewno" oraz konserwatystów matematycznych, którym cena widzi się teraz akuratna ale oczywiście może wzrosnąć "być może", jeśli te zyski, ryzyko itp.

Ja bym nie dzielił ludzi na obozy, a przynajmniej nie w ten sposób. Ja wcale konserwatystą nie jestem jak próbowano tutaj pisać. Powiem tak: Mam w portfelu spółki o dużej becie i akceptuję duże ryzyko, o ile jest ono wynagradzane perspektywą wielokrotnie większych zysków.

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 14 grudnia 2013 01:30:55 przy kursie: 44,08 zł
Z uwagą czytam wpisy na forum tej spółki i powiem Wam, że przychodzą mi na myśl tegoroczne nagrody nobla z dziedziny ekonomii. Trzech noblistów, a każdy twierdził, że cena akcji w danym momencie zależna jest od czegoś innego :

Cytat:
„Nagrodę dostali Eugene Fama, który przekonał masy inwestorów, że wyceny rynkowe są słuszne, oraz Robert Shiller, który twierdził dokładnie coś odwrotnego. Cóż za sprzeczność” – dziwił się na Twitterze Paul De Grauwe, profesor London School of Economics.

Cytat:
„Przyznając wspólną nagrodę komitet noblowski próbuje połączyć dorobek konkurujących ze sobą nurtów myśli finansów w jedną teorię, która by wyjaśniała, skąd biorą się ceny aktywów” – komentował w wydaniu internetowym dziennik „Washington Post”.

www.pb.pl/3371226,22973,ekonom...

Komitet noblowski przyznał równorzędne nagrody ludziom o tak naprawdę sprzecznych opiniach, co do wyceny cen akcji. I tak się zastanawiam, skoro komitet noblowski sam nie wie, która metoda jest naprawdę dobra i wyróżnia wszystkich trzech, to nie dziwi fakt takich sprzeczności na tym forum.

I jeszcze jedna kwestia, odpuście sobie personalne ataki w kierunku kolegi anty_teresa. Nie napisał nigdzie, że spółka i kurs nie będą rosły. Niektóre wpisy aż nieprzyjemnie się czyta :(
Niejednokrotnie się z anty_teresą nie zgadzałam i dyskutowałam, ale w formie kulturalnej bez personalnych docinek i przytyków.

pozdrawiam i życzę wzrostów na EEX :) Swoją drogą, oby więcej takich polskich spółek wojujących na rynku światowym.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 grudnia 2013 02:13:54 przy kursie: 44,08 zł
Ann, żadna z tych metod nie jest uniwersalna, bo rynek to nie fizyka newtonowska. Rynek to suma mniej lub bardziej, ale inteligentnych jednostek. Ulega mutacjom, czyli się zmienia w odpowiedzi na to, co zaszło. Dziś działa jedno, jutro drugie. A potem coś innego. Charakter rynku się zmienia non-stop. Tak samo każdy kryzys jest inny, bo stare mechanizmy już nie działają, albo zmutowały.

Co do personalnych wycieczek. Rynkiem rządzą emocje. Rynkiem, czyli inwestorami. Niektórzy nad tym nie panują i ich to rozsadza. Chyba trzeba przejść nad tym do porządku dziennego.

slawek_wr napisał(a):
Jaki jest sens pisanie o tzw. rencie dywidendowej w przypadku niemalże start upu ? Proszę pomyśl.

Mam lepszy pomysł - może Ty pomyśl. Świat (również finansów) rządzi się uniwersalnymi prawami (to nie koliduje z tym, co napisałem o zmiennym charakterze rynku). Anty Ci je wykłada na tacy, normalnie za takie kursy się płaci. Za to Twoje wywody od jakiegoś czasu ocierają się o klimaty w stylu Nowej Ekonomii.

To ciekawe, że kiedyś pisałeś w innym stylu. Za duża pozycja?

No i jeszcze to:
slawek_wr napisał(a):
Niestety powyższy post raczej będzie usunięty, bo nie jest po myśli linii .....

Spiskowa teoria dziejów? Można i tak. To upraszcza postrzeganie świata.

corbolo
0
Wpisów: 34
Wysłane: 15 grudnia 2013 22:17:41 przy kursie: 44,08 zł
Ja bym chciał podziękować anty_teresie. Ze względu na szczątkową wiedzę nie udzielam się na forum które jest moją codzienną lekturą.

Jeśli chodzi o kurs to z czasem pewnie wzrośnie ale nie będzie to już tyle zysku jak rósł z 10 zł do obecnych poziomów. Sensem funkcjonowania na giełdzie jest poszukiwanie takich spółek jaką było eko w 2009 roku - tanią i rozwojową. Ahoj

alezuch
0
Wpisów: 4
Wysłane: 15 grudnia 2013 22:48:59 przy kursie: 44,08 zł
To znaczy, że teraz nie jest rozwojową?
Podaj proszę jaką spółkę typujesz z większym potencjałem jeśli chodzi o rozwój.

Kod:
mod: proszę o przeniesienie tego rodzaju dyskusji na Kroniki albo inną zakładkę - nie są to tematy na wątki spółek

Edytowany: 15 grudnia 2013 23:01

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 grudnia 2013 23:39:34 przy kursie: 44,08 zł
corbolo napisał(a):
Ja bym chciał podziękować anty_teresie. Ze względu na szczątkową wiedzę nie udzielam się na forum które jest moją codzienną lekturą.

Jeśli chodzi o kurs to z czasem pewnie wzrośnie ale nie będzie to już tyle zysku jak rósł z 10 zł do obecnych poziomów. Sensem funkcjonowania na giełdzie jest poszukiwanie takich spółek jaką było eko w 2009 roku - tanią i rozwojową. Ahoj

Nie ma za co. Od tego tu jesteśmy. Ja nie chciałbym być źle zrozumiany. Jeśli spółka osiągnie poziomy zysków zakładane przez analityka, (w sensie stale będzie poprawiać wynik aż do roku 2016) i po drodze zrealizuje się scenariusz optymistyczny(zapewnienie stabilnych długoterminowych dostaw/dostępu do surowca, udany rozruch i osiągnięcie parametrów przez spółki wydobywcze, przejęcia kolejnych i uzyskanie pozycji dominującej na rynku, dalszy brak konkurencji, utrzymanie popytu i cen na produkty itd), to nic nie jest wykluczone. Ta spółka ma potencjał, ale ryzyko jest duże, wielokrotnie większe niż średnio na rynku.

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 16 grudnia 2013 15:11:23 przy kursie: 43,79 zł
....." Ta spółka ma potencjał, ale ryzyko jest duże, wielokrotnie większe niż średnio na rynku. "...

I właśnie taką wypowiedź uważam za naganną.
Spółka ma potencjał, ale duże ryzyko.

Dlaczego więc przy wykonaniu tych wygórowanych prognoz ma być wyceniana jako średniak ?

Zawieszając komuś wysoko poprzeczkę, oczekujemy rewelacji. Jeśli więc te rewelacje są wykonane to dlaczego wycena ma być jak u średniaka giełdowego ? Jak to wielu z tobą wycenia na średnią np. P/E ok. 12-15 ? Ba nawet niżej. Nie rozumiem.

Można wytłumaczyć ?

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 16 grudnia 2013 16:02:35 przy kursie: 43,79 zł
Przecież prognozy i ryzyko to nie jest to samo!

A wykonanie prognoz nie oznacza, że ryzyko staje się z automatu mniejsze. To nie jest reguła. Chociaż zwykle rzeczywiście tak jest. Do tego wzrasta zaufanie do zarządu. Ergo: spada przynajmniej percepcja ryzyka.
A to jeszcze jeden niuans - ryzyko rzeczywiste, a ryzyko postrzegane.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 16 grudnia 2013 17:03:48 przy kursie: 43,79 zł
slawek_wr napisał(a):
....."
Dlaczego więc przy wykonaniu tych wygórowanych prognoz ma być wyceniana jako średniak ?

Zawieszając komuś wysoko poprzeczkę, oczekujemy rewelacji. Jeśli więc te rewelacje są wykonane to dlaczego wycena ma być jak u średniaka giełdowego ?

Tych wygórowanych prognoz spółka jeszcze nie wykonała - więc dlaczego jako pewnik zakładasz ich wykonanie?
Poprzeczka - o tym wiedzą wszyscy - jest wysoko zawieszona, więc oczekujemy rewelacji - ale zawodnik dopiero bierze rozpęd żeby ją przeskoczyć - a Ty uważasz, że już przeskoczył

Reasumując - jak większość zainteresowanych inwestorów, którzy nie mają tych akcji, będą chcieli wejść bo uważają - jak Ty - że na 100% spółka zrealizuje prognozy to masz rację cena za akcje powinna być zdecydowanie wyżej niż jest teraz. Więc dlaczego nie jest?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

corbolo
0
Wpisów: 34
Wysłane: 16 grudnia 2013 19:45:01 przy kursie: 43,79 zł
Kurs rozpoczął wzrosty tuż po opublikowaniu wyników. W 3 dni ponad 20%. Nikt tu nikogo nie zmusza do kupna/sprzedaży akcji. Każdy tu jest po to aby zarobić.Hurraoptymizm na obecną chwile nie jest zalecany.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 16 grudnia 2013 20:00:30 przy kursie: 43,79 zł
cad_man napisał(a):
Reasumując - jak większość zainteresowanych inwestorów, którzy nie mają tych akcji, będą chcieli wejść bo uważają - jak Ty - że na 100% spółka zrealizuje prognozy to masz rację cena za akcje powinna być zdecydowanie wyżej niż jest teraz. Więc dlaczego nie jest?

kurs urósł na chwilę obecną w rok 227% i kurs nie dyskontuje odrazu wszystkiego w jednym momencie
EEX
Edytowany: 16 grudnia 2013 20:00

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 2 stycznia 2014 08:15:16 przy kursie: 43,80 zł
Pobudka i do roboty - analiza techniczna Eko Export w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

bugmenot
0
Wpisów: 11
Wysłane: 8 stycznia 2014 22:10:59 przy kursie: 39,50 zł
Kurdemole blada twarz ale zwała dzisiaj.
Mieliście rację, że akcje są przewartościowane chyba teraz coraz więcej inwestorów to widzi i sypią po tych niejasnych komunikatach.
Co to będzie jaki jest opór gdzie to się zatrzyma?!

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 8 stycznia 2014 22:22:54 przy kursie: 39,50 zł
@ bugmenot

Pozwoliłem sobie dziś zrobić małą analizę EEX na ATTraderze w związku z wybiciem z z konsolidacji.
Dopóki wsparcie na 34 zł będzie trzymać, większego problemu nie ma:

www.attrader.pl/pl/akcje/ekoex...

kliknij, aby powiększyć
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 8 stycznia 2014 23:06

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 stycznia 2014 00:21:38 przy kursie: 39,50 zł
bugmenot napisał(a):
Kurdemole blada twarz ale zwała dzisiaj.
Mieliście rację, że akcje są przewartościowane chyba teraz coraz więcej inwestorów to widzi i sypią po tych niejasnych komunikatach.
Co to będzie jaki jest opór gdzie to się zatrzyma?!

To czy są przewartościowane czy nie jest zupełnie inną kwestią od tego co tutaj najczęściej pisaliśmy. Z reguły o ryzykach...
Jednym z nich wymienianych przeze mnie parokrotnie było ryzyko korporacyjne. Wskazywałem wielokrotnie na niejasności sprawozdawczo informacyjne. Teraz mamy tego efekt. Rozumiem, że na myśli masz ten komunikat:

Cytat:
Zarząd Eko Export S.A. stosownie do treści §5 pkt 1 ust. 6 w zw. z §12 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim informuje, iż zgodnie z postanowieniami umów zastawniczych Emitent nabył 260.000 sztuk akcji własnych.
Nabycie akcji własnych nastąpiło w wyniku przejęcia na własność akcji Emitenta w trybie art. 22 ust. 1 pkt 1oraz art. 23 ustawy o zastawie rejestrowym i rejestrze zastawów w wyniku nieuregulowania zadłużenia z tytułu umów pożyczek zabezpieczonych instytucją zastawu rejestrowego, w oparciu o art. 362 § 1 ust. 6 Kodeksu spółek handlowych, tj. w celu nabycia w pełni pokrytych akcji w drodze egzekucji celem zaspokojenia roszczeń Emitenta, których nie można zaspokoić w inny sposób z majątku akcjonariusza.
Poniżej zamieszczone są szczegółowe dane dotyczące transakcji:
• Liczba nabytych akcji: 260.000 sztuk
• Średnia jednostkowa cena nabycia akcji : 43,00 zł.
• Wartość łączna transakcji wyniosła 11.177.408,70 zł.
• Wartość nominalna akcji to 0,10 zł każda, co łącznie daje kwotę 11.177.408,70 zł i stanowią 2,38 % udziału w kapitału zakładowego Emitenta,
• 260.000 akcji daje 260.000 głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta, co stanowi 1,93% w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.
Łącznie Emitent posiada 260.000 sztuk akcji własnych, które stanowią 2,38 % kapitału zakładowego i uprawniają do 1,93% głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Wyjaśniła się poruszana przeze mnie sprawa przepływów inwestycyjnych. Otóż były to pożyczki, których nie spłacono, ale EEX miał umowę zastawu rejestrowego na akcjach, które posiadał dłużnik i z tych akcji się zaspokoił. Komy pożyczał? Nie wiadomo, ale wygląda na naruszenie obowiązków informacyjnych, bo kwota pożyczki przekracza 10% kapitału własnego...

O perspektywach mamy całą literaturę w raportach, w bieżących nawet o kupnie siatki na płot informują, ale o pożyczce na ponad 10 baniek już nie thumbright

W bilansie mamy inwestycje krótkoterminowe, które znikną. co się stanie po stronie pasywów? Zniknie 11baniek kapitału własnego! A przynajmniej tak powinni zaraportować akcje własne w cenie nabycia.
I to bez skupu własnego Dancing To będzie oczywiście mieć miejsce do momentu dalszej odsprzedaży, bo pewnie tym się skończy.

Komunikat wcale nie jest niejasny... Tylko trzeba go umieć przeczytać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

46 47 48 49 50

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,114 sek.

twhlwohg
pmtzydjh
yzzppeop
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cmguofhm
xnbtbsmc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat