Wojetek napisał(a):Wskazane jest napisanie uzasadnienia.
No to sensowne zalecenie, można się nie zgadzać z uzasadnieniami, ale rzeczywiście warto poznać czyjś punkt widzenia dlaczego akurat dana spółka ma znaleźć się w portfelu...
No dobra, to podaję swój typ-to
PGS Software, choć od razu mówię, że to nie jest typ na wygranie rankingu, bo oczekiwana przez mnie roczna stopa zwrotu wynosi w granicach 30-50%, a niemal na pewno będą spółki, które dadzą dużo więcej zarobić. Niemniej jednak przy tej spółce -mam nadzieję- przynajmniej te 40% zarobku powinno się udać. A teraz uzasadnienie na jakiej podstawie akurat tak uważam:
W 2009 i 2010 roku wyniki spółki były dosyć spłaszczone, wiadomo-był kryzys. W 2011r. nastąpiło ożywienie gospodarcze w całej Europie, w tym również na rynkach zagranicznych, na których sprzedaje swoje usługi informatyczne PGS Software (93%-to eksport). Wtedy dla PGS-u nastąpił ogromny boom we wzroście przychodów, gdyż w latach kryzysu spółka pozyskała wielu nowych klientów, którzy w 2011r. na hura zarzucili spółkę zleceniami co zaowocowało wzrostem przychodów o 100% oraz wzrostem zysków o 200%. W 2012 i 2013 mieliśmy znowu spowolnienie w gospodarkach europejskich, więc wyniki PGS-u rosły, ale w stosunkowo małym stopniu (po kilka procent rok/roku), choć w IIIQ 2013 znowu znowu ujrzeliśmy dynamikę przychodów rzędu 24%.
Jak wiemy w 2014 ma być wyższy wzrost gospodarczy w Europie, stąd liczę na powtórkę z 2011r. gdy firma zostaje skokowo zarzucona zleceniami od wstrzymujących się wcześniej klientów z uwagi na kryzys. Oczywiście wg mnie nie ma już szans na wzrosty przychodów rzędu 100% rocznie, ale na jakieś 30%, może nawet 40%-to myślę, ze jest jak najbardziej w zasięgu, choć marża spółki spadnie z 25-30%, na 22-25% maksymalnie-z uwagi na umacniające się euro. Jednakowoż spółka spółka porobiła świetne zabezpieczenia walutowe ze średnim kursem na poziomie 4,26, więc czynnik coraz mocniejszego złotego będzie częściowo neutralizowany...
Bieżące P/E PGS-u przy kursie 3,30 wynosi 13,8, więc nie jest to bezcen, ale też nie super drogo jak na stabilnie rozwijającą się spółkę, na GPW podobnie rozwijające się spółki nierzadko mają P/E przekraczające 20. Docelowo zakładam P/E dla PGS-u na poziomie 15 (w ciągu ostatniego roku P/E PGS-u wahało się między 11 a 18), ale tu zaznaczam, ze jest to moja subiektywna ocena, bo dla wielu to może oznaczać za dużo co jak najbardziej mogę zrozumieć, bo to super okazja inwestycyjna zdecydowanie nie jest.
A teraz moje subiektywne prognozy zysków na najbliższe kwartały:
IVQ 2012-zysk 2,1mln (1,55mln w IVQ 2012)
IQ 2014- zysk 2,1mln (1,7mln w IQ 2013), przychody w granicach 7,3-7,5mln
IIQ 2014-zysk 2,2mln (1,2mln w IIQ 2013)
To by oznaczało, że już po IIQ 2014 zysk z ostatnich 4 kwartałów wyniósłby ok. 8,4mln, czyli 0,31 na 1 akcję. Więc jeśliby przyjąć dzisiejsze P/E 13,8-to mielibyśmy teoretycznie wycenę po wynikach IIQ 2014 w okolicach 4,28, po drodze będzie jeszcze dywidenda, która w wersji konserwatywnej powinna wynieść ok.0,18 na akcję. Takiego wzrostu kursu akcji (o którym piszę) może nie być, jeśli spółka nie zarobi tyle w poszczególnych kwartałach jak się spodziewam, nie mniej jednak myślę, że wirtualnie w tym portfelu można zaryzykować, w przyszłym tygodniu spółka poda przychody za IVQ, więc będzie można wstępnie policzyć ile może wynieść zysk netto.
Stąd proszę o kupno za całe 10tys. PGS Software po kursie otwarcia z samego rana.p.s. Oczywiście jest ta spółka u mnie również w portfelu realnym (od 2 lat) i mam zamiar trzymać ją przez kolejne kilka lat.