PARTNER SERWISU
baggfsho
49 50 51 52 53
sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 17 marca 2014 07:58:32 przy kursie: 35,60 zł
Ucieczka za ogrodzenie - analiza techniczna Eko Exportu w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/u...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 17 marca 2014 18:22:18 przy kursie: 40,75 zł
niestety at ma się nijak do wydarzeń losowych (Ukraina) jak i inf ze spółki (dzisiejsza prognoza)
EEX

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 17 marca 2014 18:54:52 przy kursie: 40,75 zł
Koniec końców na rynkach rysują się trendy i formacje. A jedne spółki rosną, gdy inne spadają. Tutaj wzrost trwał bardzo długo i zatrzymał się we wrześniu 2013, czyli parę miesięcy temu. Jeśli ten papier ma rosnąć dalej, to prędzej czy później będzie wybicie. Nawet, gdy patrzeć na to jako na skutek, a nie wyzwalacz dalszego ruchu.

Na razie do takiego wybicia daleko, tymczasem Koledzy Tlen i Figo zdążyli już jego tytułem obwiesić psami wszystkich, którzy twierdzą i/lub twierdzili, że spółka jest... no właśnie... większość sceptyków pisała, że spółka jest ryzykowna, a nie wprost "zła". Ale nawet tego nie wolno. Ma być super i już!

figo
0
Wpisów: 12
Wysłane: 17 marca 2014 20:52:31 przy kursie: 40,75 zł
nie miałem zamiaru obwieszczać kogoś psem a jeśli tak to zrozumiałeś to przepraszam a chodziło mi o mały pstryczek w nos dla tych co piszą analizę , przez to że jest płatna możliwość jej odczytania czynią ją jakąś wyjątkową a dzisiejszy dzień na eko pokazał jaka jest sprawdzalność analiz.

Żeby nie było to ogólnie serwis SW bardzo fajnie prowadzony i należy do moich codziennych odwiedzin ale jakoś te płatne analizy mnie trochę męczą :)

pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 marca 2014 22:16:56 przy kursie: 40,75 zł
@Figo
Wyciąganie wniosków o jakości i trafności AT w SW na podstawie tylko jednego wykresu w dodatku po jednej wzrostowej sesji, która niczego nie przesądza jest naprawdę sporym nadużyciem. Zapewniam Cię, że akurat SW bardzo dobrze stoi pod względem trafności analiz i za tę statystyczną wartość dodaną trzeba zapłacić, choć tak naprawdę nie tylko za to, bo abonament oferuje dużo więcej.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 marca 2014 01:37:41 przy kursie: 40,75 zł
W kwestii formalnej: "obwiesić psami" użyłem jako sformułowania pochodnego od "wieszać na kimś psy", a nie "obwieszczać kogoś psem". Skąd taki pomysł w ogóle?! Przecież to popularny idiom.

W kwestii płatnych analiz: mnie męczą płatne bułki, płatne buty, ciuchy, telefon i tak dalej i tak dalej. Męczą mnie płatne akcje, ale tylko do czasu, gdy chcę je sprzedać. Dlatego wolę to, niż komunizm.

Dzięki za słowa sympatii pod adresem serwisu, ale to, co piszesz jest dosyć niespójne. Może warto przemyśleć poglądy na różne tematy. To nie zarzut, tylko (wiem, nieproszona) rada. Akurat przy inwestowaniu też się przydaje światopoglądowa spójność.

To, czy analiza jest płatna, czy nie, nie dodaje, ani nie ujmuje jej ważności, bo co to ma do rzeczy? It's business, nothing personal. W końcu giełda, to świątynia kapitalizmu. Ponadto analizy nie są też ukierunkowane na przewidywanie, czy kurs pójdzie w górę, czy w dół. To akurat Wasza, inwestorów, robota. Analiza jest kolejnym narzędziem do wykonania tej pracy.

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 18 marca 2014 09:14:30 przy kursie: 41,20 zł
@rafsty
Co do spójności przekazu - piszesz, że:

"Ponadto analizy nie są też ukierunkowane na przewidywanie, czy kurs pójdzie w górę, czy w dół."

Jak się ma do tego, informacja o abonamencie, jaką widzimy pod analizą techniczną Ekoexport?

"Dalszy ciąg artykułu zawiera analizę techniczną walorów Eko Export wraz z prognozą kierunku i zasięgu ruchu i dostępny jest w abonamencie."

Jak dla mnie słowo "prognoza" zbieżne jest z "przewidywaniem". Jak to w końcu jest z tymi analizami? Sam się zastanawiam. To nic osobistego, pytam jako potencjalny nabywca abonamentu, na co mogę liczyć.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 marca 2014 09:39:45 przy kursie: 41,20 zł
Harbul - jak sądze Rafsty odniósł się do analizy fundamentalnej, która zawiera obiektywny opis sytuacji na podstawie raportu.
Ty odnosisz się do analizy technicznej, która ze swej natury statystycznie przewiduje istone punkty i prawdopodobieństwo ruchu.

Gambling
0
Wpisów: 73
Wysłane: 18 marca 2014 13:55:21 przy kursie: 41,20 zł
Jałowa dyskusja.
SW w abonamencie oferuje szereg narzędzi i analiz, z którymi każdy może zrobić co chce (w ramach regulaminu oczywiście). Jesli uznaje że są mu przydatne to płaci aboanment. Jeśli nie - nie płaci. Nigdzie nie jest napisane, że SW oferuje w abonamencie samo-sprawdzające się prognozy oparte na AT. Wolałbym żebyśmy zapisywali strony dyskutując o Spółce.

Dla mnie na przykład istnotny jest wzrost ryzyka związany z wydarzeniami na wschodzie. Cały czas sie zastanawiam czy zakładając dosyć pesymistyczny scenariusz częściowej eskalacji konfliktu i objęcia Rosji większymi represjami, które w jakimś stopniu zostaną odbite przez Rosję na nas, możemy się spodziewać realnego zagrożenia dla dostaw obecną drogą. W sensie jak przewidujecie - czy eskalacja może wpłynąć na sytuację tak, że będzie problem z przejechaniem ciężarówką z Kazachstanu, czy raczej nawet przy umiarkowanie pesymistycznym scenariuszu (takim bez wojny ale z sankcjami na szeroko), takie aktywności nie będą wstrzymywane? Think
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 marca 2014 14:10:19 przy kursie: 41,20 zł
Tak, Buldi, rozróżniam AT od omówień raportów.

@harbul: Jako potencjalnemu nabywcy abonamentu mogę Ci powiedzieć tylko, że nie ma Świętego Graala, więc tu tez go nie znajdziesz. Parę razy udało się wychwycić słabość, która potem zaowocowała sporymi kłopotami (vide: Gant). Parę razy się nie udało (vide: Bomi). Nikt nie zrobi za Ciebie podstawowej roboty, czyli nie podejmie Twojego ryzyka. Chcesz tak mieć? Nie kupuj abonamentu, kup jakiś fundusz. A może jakiś abonament na sygnały transakcyjne. Chociaż koniec końców ryzyko i tak jest Twoje, bo pieniądze są Twoje.

Stawiamy czasem pewne tezy co do wartości danych papierów, a czasem skupiamy się wyłącznie na ocenie jakości spółki. Dobra spółka wcale nie musi być dobrą inwestycją. Czasem da się zarobić na złej spółce. Nikt Cię tu nie będzie namawiał na zakup, twierdząc, że znamy przyszłość, bo nie znamy. Nie dowiesz się "kiedy i jak handlować" i nie poznasz tajemniczej metody ", która pozwoli Ci wreszcie zacząć zarabiać".

Omówienie fundamentalne jest przedstawieniem naszej opinii na temat jakości firmy. Przede wszystkim pod kątem jej finansów. W biznesie gramy na pieniądze przecież. Jest to puzzle do układanki, którą układasz Ty. Omówienie techniczne jest innym puzzlem do tej samej układanki. I jak sam zauważyłeś, jest to prognoza, a nie cynk, że tak na pewno będzie.

Tak, jak pisałem, analiza AF, czy AT to narzędzie, jak młotek. Czy tym wbijesz gwóźdź, czy (dobierając dłuto) będziesz światowej sławy rzeźbiarzem, czy tylko strzelisz sobie w palec, zależy od Ciebie.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 marca 2014 14:14:33 przy kursie: 41,20 zł
Gambling napisał(a):
jak przewidujecie - czy eskalacja może wpłynąć na sytuację tak, że będzie problem z przejechaniem ciężarówką z Kazachstanu, czy raczej nawet przy umiarkowanie pesymistycznym scenariuszu (takim bez wojny ale z sankcjami na szeroko), takie aktywności nie będą wstrzymywane?

Jak znam styl działania rosyjskich służb państwowych, to obstawiałbym jednak, że jest ryzyko obstrukcji.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 20 marca 2014 06:14:55 przy kursie: 40,50 zł
Gambling napisał(a):

Dla mnie na przykład istnotny jest wzrost ryzyka związany z wydarzeniami na wschodzie. Cały czas sie zastanawiam czy zakładając dosyć pesymistyczny scenariusz częściowej eskalacji konfliktu i objęcia Rosji większymi represjami, które w jakimś stopniu zostaną odbite przez Rosję na nas, możemy się spodziewać realnego zagrożenia dla dostaw obecną drogą. W sensie jak przewidujecie - czy eskalacja może wpłynąć na sytuację tak, że będzie problem z przejechaniem ciężarówką z Kazachstanu, czy raczej nawet przy umiarkowanie pesymistycznym scenariuszu (takim bez wojny ale z sankcjami na szeroko), takie aktywności nie będą wstrzymywane? Think

Jest jeszcze droga przez Iran i Turcję. Dwa razy dłuższa więc koszty wzrosną a marża trochę spadnie. Jednak ponieważ wysuszony w Kazachstanie produkt zajmie mniejszą powierzchnię w samochodzie niż obecnie to w zasadzie marża nie spadnie a jedynie nie wzrośnie aż tyle ile zaplanowano w prognozie.
Inna sprawa że Rosjanie nie za bardzo mogą odcinać gałęzi na której siedzą. Cała ich taktyka opiera się na dalszym uzbrajaniu. Nie ma kasy, nie będzie zbrojeń.
Poza tym ciągle mają tę swoją Unię Euro-Azjatycką i psucie biznesu Kazachstanowi nie jest w ich interesie bo już niewiele krajów zostało w tej Unii a z tych które zostały Kazachstan jest chyba najistotniejeszy.
Edytowany: 20 marca 2014 06:15

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 20 marca 2014 09:12:03 przy kursie: 39,98 zł
rafsty napisał(a):
Gambling napisał(a):
jak przewidujecie - czy eskalacja może wpłynąć na sytuację tak, że będzie problem z przejechaniem ciężarówką z Kazachstanu, czy raczej nawet przy umiarkowanie pesymistycznym scenariuszu (takim bez wojny ale z sankcjami na szeroko), takie aktywności nie będą wstrzymywane?

Jak znam styl działania rosyjskich służb państwowych, to obstawiałbym jednak, że jest ryzyko obstrukcji.

no pewnie, zamknął swoje granice a gaz i rope będzie odbierało chyba ufo
EEX

Gambling
0
Wysłane: 3 kwietnia 2014 10:28:20 przy kursie: 41,70 zł
Korzystając z okresu wyczekiwania spróbuje zagaić taki temat:
w związku z tym, że zastanawiałem się ostatnio nad bezpieczeństwem drogi transportu z Kazachstanu przez Rosję zacząłem myśleć nad możliwą dywersyfikacją biznesu Eko, który pozwoliłby na zabezpieczenie się przed wszelakimi wydarzeniami związanymi z wielkim sąsiadem ze wschodu. Ostatecznie przyszło mi do głowy, że spółka która zamierza być światowym liderem rynku mikrosfery mogłaby się pokusić o strategię inwestycji nieco szerszą niż tylko dawne republiki sowieckie.
Idąc dalej tym tropem wyszło mi, że skoro mamy przewagę technologiczną nad Chińczykami i resztą możliwej konkurencji, to dlaczego nie inwestujemy właśnie tam? Potem pomyślałem że Chińczycy nas zaraz z tej technologii ograbią Anxious tak jak grabią wszystko inne z EU więc jest to jakieś ryzyko niby...
Ostatecznie więc skierowałem sie na Indie. Jakby tam zacząć inwestycje, ale nie tylko w pozyskanie mirkosfery, ale postawić tam powiedzmy filię zakładu z Bielska? I stamtąd drogą morską pchać towar bezpośrednio do USA? Czyż to nie byłaby strategia rozwoju na miarę światowego lidera rynku..? thumbright
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

del-01072018
0
Wpisów: 19
Wysłane: 3 kwietnia 2014 15:43:41 przy kursie: 41,70 zł
Z tymi Indiami to za wcześnie, ale za kilka lat.
thumbright

del-01072018
0
Wpisów: 19
Wysłane: 3 kwietnia 2014 15:45:08 przy kursie: 41,70 zł
"Strategia portfelowa - kwiecień 2014" - Dom Maklerski TRIGON
Data 2014-04-03
Informujemy, że w dniu dzisiejszym otrzymaliśmy wiadomość, iż Dom Maklerski TRIGON opublikował "Strategię portfelową - kwiecień 2014" obejmująca WIG-30 oraz WIG-50.
W tej strategii inwestycyjnej w rubryce WIG-50 spółka Eko Export wraz z czterema innymi spółkami została umieszczona z zaleceniem "przeważaj".

źródło:
www.ekoexport.eu/Default.aspx?...

Może już w tym roku doczekamy się pierwszych rekomendacji z ceną docelową ...

Edytowany: 3 kwietnia 2014 15:46

Gambling
0
Wysłane: 3 kwietnia 2014 16:49:30 przy kursie: 41,70 zł
YR napisał(a):
Z tymi Indiami to za wcześnie, ale za kilka lat.
thumbright

dlaczego za wcześnie właściwie?
W strategii Spółka sama mówiła zdaje się o ewentualnych akwizycjach w Chinach. Indie są trzecim po Chinach i USA wydobywcą węgla, o wydobyciu pieciokrotnie wyższym niż w Kazachstanie, drugim po Chinach wytwórcą energii z węgla kamiennego. Pozyskanie surowca jest tam tanie, przemiał ogromny więc koszty pozyskania mikrosfery pewnie niskie a dostępność duża. Nie wiem jak z jakośćią ale przy tej skali na pewno da sie znaleźć dobre źródła.
Tyle że rynek trudny, bo daleki i kulturowo jeszcze odleglejszy niż Kazachstan.

To tak troche z przymróżeniem oka oczywiście, ale... binky

konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 11 kwietnia 2014 17:28:41 przy kursie: 41,40 zł
To jak to się ma do obecnego c/wk?
Obecny kurs pokazuje wartość spółki za... ile lat?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 11 kwietnia 2014 17:30:50 przy kursie: 41,40 zł
Nijak, dokładnie nijak. Kurs nie ma związku z C/WK bo jego wartość wynika z wyższej wyceny dochodowej niż majątkowej

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 11 kwietnia 2014 23:43:35 przy kursie: 41,40 zł
owner napisał(a):
rafsty napisał(a):
Gambling napisał(a):
jak przewidujecie - czy eskalacja może wpłynąć na sytuację tak, że będzie problem z przejechaniem ciężarówką z Kazachstanu(...)

no pewnie, zamknął swoje granice a gaz i rope będzie odbierało chyba ufo

Granicy nie zamkną. Na takie szarpanie się bez rozumu akurat my mamy zaklepany patent. Jak na razie to robią wstręty tam, gdzie uważają, że nas mocniej zaboli, czyli w żywności. I jakoś o ten gaz i ropę się nie boją na tyle, żeby się wstrzymać. A jak pewnie pamiętasz, bo to nie było tak dawno temu, w transporcie też potrafili nam dokopać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

49 50 51 52 53

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,186 sek.

iwvuwzos
sckgqtav
bvjsslyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lqnciwzs
jpcsjvji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat