PARTNER SERWISU
nbvhypid
112 113 114 115 116
ImP
ImP
0
Wpisów: 70
Wysłane: 16 listopada 2014 12:11:52 przy kursie: 16,44 zł
@baks:

Wydawanie czegokolwiek nowego dużego (Cyberpunk) w 2015 byłoby strzałem w stopę. CDR musi się skupić na eksploatacji tematu Wiedźmina, tak żeby podtrzymać wysokie zainteresowanie grą przez wiele miesięcy przyszłego roku. Przykładem jest te 16 darmowych DLC, które mają systematycznie wypuszczać po premierze. Inny gorący tytuł nie powinien konkurować o uwagę graczy w tym samym okresie.

Jeżeli chodzi o Cyberpunka to ucieszyłbym się z jakiegoś trailera-zajawki na targach E3 w Los Angeles w czerwcu. Premiera, moim zdaniem, na koniec 2016r.

Jeżeli chodzi o finansowanie, to nie zapominaj o GOG.com, który wygeneruje jakieś kilkanaście mln zysku w przyszłym roku oraz o kilkudziesięciu milionach gotówki które firma ma na koncie przy zerowym stanie kredytów.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 listopada 2014 12:19:24 przy kursie: 16,44 zł
@ImP

wygeneruje albo i nie. To nie jest tak że GOG.com kochają gracze po wsze czasy, tylko jest tak że oferuje niespotykany kontent i stąd jego popularność. Równie dobrze narynku mogą pojawić się i rozepchac jego alternatywy albo np Steam uruchomi nowe funkcjonalności i nowe zakresy gier. To się może stać w dosłownie każdej chwili i popularność GOG-a nagle zacznie załamywać się.

na tym rynku nic nie jest wieczne i wiele gigantów softwaru już nie istnieje lub jest bankrutami, choć wydawało się że mają pewny stabilny biznes.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 listopada 2014 12:39

ImP
ImP
0
Wysłane: 16 listopada 2014 20:42:47 przy kursie: 16,44 zł
Scarry

a może ustawodawca w USA zakaże dystrybucji Wiedźmina z przyczyn obiektywnych i kurs CDR kompletnie się załamie...?

używając twojego stylu argumentacji można zaprzeczyć każdej tezie

ja rozumiem, że na tym forum wypada być ostrożnym realistą, ale miejmy umiar

giełda i biznes zawsze zawierają pewien element rachunku prawdopodobieństwa, który jednak powinien być oparty o fakty z teraźniejszości i przeszłości

GOG wywalczył sobie dobre imię i pozycję na rynku, stosując takie nowości jak DRM-free, czy możliwość zwrotu pieniędzy w ciągu 30 dni, jeżeli gra nie działa. Ludzie ich za to szanują. Nie rozwija się tak szybko jak by sobie tego niektórzy życzyli, ale jednak cały czas ich sprzedaż rośnie. Właśnie kończą pracę nad GOG Galaxy, która może stać się konkurencją dla innych platform do grania online. Podpisują umowy z nowymi dystrybutorami, jak Lucasfilm i zwiększają ilość dostępnych tytułów. Próbują rozwijać sprzedaż filmów DRM-free.

To są niektóre argumenty wspierające wzrost sprzedaży GOG.

Jakie są, poparte faktami, argumenty za spadkiem sprzedaży w przyszłym roku?

Buziek
0
Wpisów: 100
Wysłane: 16 listopada 2014 22:11:03 przy kursie: 16,44 zł
baks napisał(a):

Chciałbym Ci przypomnieć, że wynik jest liczony w stosunku rocznym a W2 sprzedał się w 3mln szt przez 3 lata !!! W1 także nie poszedł lepiej a konsol PS3 i X360 było wtedy więcej niż teraz PS4 i XOne ! Całkowicie oderwane od rzeczywistości jest chore założenie, że wszyscy posiadacze konsol kupią tą grę. Na świecie jest 12mln PS4 i 6mln XOne. Razem 18mln nie daję szans na to aby sprzedała się więcej jak w 5mln szt przez najbliższe 2 lata - byłby to rewelacyjny wynik bo W2 w ciągu 2 lat sprzedał się niewiele ponad 2mln mimo, że konsol wtedy było 2-3 razy więcej niż teraz tych nowych.

Chyba zapomniales, ze W1 nigdy nie wyszedl na konsole, a W2 wyszedl tylko na X360 i to z rocznym opoznieniem... Osiagniecie takich poziom sprzedazy dla nowego IP (i sequela) to i tak bardzo dobry wynik. Biorac pod uwage poziom piractwa na PC, odniesienie sukcesu finansowego wyniknelo glownie z jednego powodu: gry sa po prostu dobre i ludzie chcieli w nie grac! Owszem, troche szkoda, ze W3 nie wyjdzie dodatkowo na PS3 i X360, ale zakladam ze musialy by to byc troche okrojone wersje (sprzet juz wiekowy) - wiec moze to i nawet lepiej.

W3 rowniez zapowiada sie conajmniej "dobrze", a tym razem premiera ma byc rownolegla rowniez na konsole (gdzie wiekszosc gier sie sprzedaje). Najwieksza bolaczka, jaka moglbys wytknac, to fakt ze W1 i W2 nie byly wydane od razu na konsolach (a podejrzewam, ze wtedy liczba sprzedanych kopii byla by duzo wieksza).

A na marginesie, z Twoich postow wylewa sie taki hejt, ze az sie odechciewa traktowac je powaznie... Ja rozumiem konkretne argumenty, ale tych u Ciebie powoli zaczyna brakowac :P. Jasne, kupowanie akcji po aktualnej cenie jest bardzo ryzykowne, ale to nie znaczy ze sytuacja firmy jest zla i wszystko co robia spali na panewce.
Edytowany: 16 listopada 2014 22:12

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 19 listopada 2014 09:40:39 przy kursie: 17,73 zł
Moje rozważania są wyważoną przeciwwagą i chłodzenie rozpalonych głów które uważają, że W3 kupią wszyscy posiadacze konsol - dlaczego , bo pewnie kupili konsole tylko po to aby w niego zagrać. Tak wynikało z niektórych wypowiedzi jakie nie tak dawno przeczytałem zaglądając z ciekawości na sławetny "bratni" portal (bankier).
Część tamtych ludzi trzeba by chyba zamknąć na jakiś czas w pokojach bez klamek aby nie szkodzili sobie i swoim rodzinom - pozbawiając ich środków do życia ..
To całkowicie chore założenie. Tak czy inaczej seria Witcher jest bardzo specyficzną grą - ja za namową znajomego próbowałem trochę zagrać - był to jednak dla mnie kompletnie obcy świat. W inne gry z tego gatunku bardziej mi podchodziły. A jedna z ostatnich nawet była dość wciągająca - nie wymieniam nazw - bo nie o to tu chodzi. Nie zależy mi na deprecjonowaniu określonych gier a promowaniu ty które mi podchodzą.
Chodzi o sam fakt, że nie sądzę aby grę kupiło więcej osób niż W2 - a warto wziąć pod uwagę, że część z tych osób nie zmieniło jeszcze konsoli. Nie sądzę aby większość tych co nie zmieniło, aby zrobiło to specjalnie dla W3. W porównaniu z grą to stosunkowo duży wydatek. Tak więc oceniam, że w 2015 nie sprzeda się więcej niż 2 mln kopii - co nie zapewni zwrotu pełnych kosztów produkcji i promocji. Biorąc pod uwagę, że po roku gra będzie miała już raczej niższą cenę także i przychody spadną. Pod co tu grać na tej spółce kurs jest tak wysoko, że tylko jakiś wizjoner może inwestować. Wzrost kursu i wolumenu może być tylko zagrywką pod wyjście części akcji funduszów , które nakręciły tą całą koniunkturę w zeszłym roku. Więc moim zdaniem to bardzo parzący w ręce papier. Przekonacie się w najbliższych tygodniach lub miesiącach. Ja bym tych akcji nie kupił nawet za dopłatą ale każdy ma swój rozum. Przypominam - na tej spółce rządzą fundusze.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 listopada 2014 09:45:29 przy kursie: 17,73 zł
@baks
to zacytuj mnie pół roku po premierze W3 - gra sprzeda się co najmniej 50% lepiej niż W2 wave

Ale i tak uważam że dla potencjalnego akcjonariusza na CDP ciężko znaleść dobry moment zakupu akcji (tak naprawdę dobry byłby jakby zjechały poniżej 10 zł) bo premia za sukces jest już w cenie (niestety binky).

O W3 nie martwię się nic a nic, bardziej zastanawiałbym się czy firma udźwignie temat kompletnie innego, cyberpunkowego, śwata i klimatu. Aczkolwiek ekipa jest już tak bardzo doświadczona... szansa na wtopkę jest zdecydowanie mniejsza niż szansa na kolejny sukces komercyjny.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 listopada 2014 09:58

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 19 listopada 2014 10:47:11 przy kursie: 17,73 zł
Z BAKSA:
Moje rozważania są wyważoną przeciwwagą i chłodzenie rozpalonych głów
a chwilę później b. "wyważona wypowiedź"
Część tamtych ludzi trzeba by chyba zamknąć na jakiś czas w pokojach bez klamek aby nie szkodzili sobie i swoim rodzinomSick
Dalej:
Tak czy inaczej seria Witcher jest bardzo specyficzną grą - ja za namową znajomego próbowałem trochę zagrać - był to jednak dla mnie kompletnie obcy świat
Nie wiem czym spowodowanie jest twoje "negatywne naganianie" na CD RED, na pewno nie troską o portfele innych użytkowników. Popełniasz typowy, niewybaczalny dla inwestora błąd poznawczy - swoją subiektywną opinię traktujesz jako prawdę ogólną. Trochę pokory proszę . I błagam o wpisy merytoryczne.
Edytowany: 19 listopada 2014 10:57

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 19 listopada 2014 12:16:32 przy kursie: 17,73 zł
Napisałem świadomie tak sformułowane i doskonale zdawałem sobie sprawę, że ktoś pewnie podważy w podobny sposób moją wypowiedź. Przeanalizowałem sam to sformułowanie w czasie pisania - i otóż nie nie zaprzecza jedno drugiemu. Jeśli jeszcze raz przeczytasz ze zrozumieniem to stwierdzisz , że mam rację (jeśli stać Cię na obiektywizm) jedno drugiemu zaprzecza tylko po części. Chciałem zwrócić uwagę na chore majaczenie niektórych "utopionych w spółce" graczy. A moja wypowiedź miała zwrócić uwagę na na oderwanie się już dawno od fundamentów. Z tego powodu moja wypowiedź jest wyważona - jeśli tego nie rozumiesz, to nie ma co z Tobą dyskutować , bo i tak Cię nie przekonam. Nie o to nawet mi idzie. Nie jestem w spółce i nie zamierzam jej kupić bo to nie te wyceny nie podaję dla tego żadnych zakresów cenowych.
Stąd nie zależy mi na jakimś zbijaniu cen czy robieniu złej opinii - bo nie mam w tym interesu. Nie jestem także dobrym samarytaninem bojącym się o stratę kasy przez bliżej nie znajomych graczy.
Męczy mnie tylko swoisty "dyktat" ze strony funduszy i ustawki na akcjach i rekomendacjach. Prześledźcie sobie sami jak to się odbywa. Najpierw wydaje się rekomendację. W zależności od notowań spółki wcześniej są akcje albo kupowane albo sprzedawane a jakiś czas po rekomendacji jest odwrotna akcja. Byłem już obserwatorem już co najmniej kilku takich akcji. Ale cóż są organizacje , które potrafią omijać zasady rynku (KNF i inne) i nie boją się konsekwencji. Nasz rynek ma jeszcze wiele do zrobienia w tym zakresie. Stąd moja wypowiedź w formie refleksji. Jedni pomyślą nad tym a inni nie - każdy ma swój rozum. I niech tak będzie.
Z Scarrym się w pełni zgodzę - przyznaję moja wypowiedź w zakresie sprzedaży była trochę prowokacyjna (trochę celowa) jak można zauważyć z wcześniejszych wypowiedzi ten zakres uważam za dość konserwatywny. Lecz jednak na sprzedaż powyżej 3 mln w 10 miesięcy raczej bym nie stawiał.
Nie mam nic przeciwko spółce (żeby nie było) niech zarabiają dużo i rozkwitają. To polska firma i to mnie cieszy - oby było ich jak najwięcej. Chcę zwracać tylko uwagę na przejrzyste zasady gry a tu gracz indywidualny często jest dymany przez dużych. W dodatku często przez ustawi w porozumieniu ze znajomymi mającymi wpływ na rekomendacje lub do nich dostęp za wczasu.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Yaroman
110
Wysłane: 19 listopada 2014 12:47:10 przy kursie: 17,73 zł
Od roku nie zaglądam na forum Bankiera. Narzekasz na poziom prowadzącej tam dyskusji, a tymczasem sam sprowadzasz wątek na szacownym forum Stockwatcha do poziomu Bankiera. Wiele razy już słyszałem jak to "gruby" steruje kursami akcji. Jest oczywiste, że tam gdzie w grę wchodzą pieniądze może dochodzić do nadużyć, ale prawie zawsze opoweści te wynikają z frustracji inwestora ,który nie rozumiejąc dlaczego rynek "tak źle potraktował Jego akcje" zrzuca winę na "grubego". Kolejny błąd poznawczy Baks.
Edytowany: 19 listopada 2014 13:04

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 20 listopada 2014 08:09:43 przy kursie: 17,73 zł
W pogoni za Anomaly – analiza techniczna CD Projektu w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

SimonS
0
Wpisów: 65
Wysłane: 20 listopada 2014 08:54:45 przy kursie: 17,73 zł
Hmmm raczej Anomaly nie ma wiele wspólnego z tym wzrostem kursu 11bit, chyba że chodziło o po prostu o jeden z ich produktów.
I czemu świeca z ostatniej sesji jest czarna ?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 listopada 2014 09:21:55 przy kursie: 17,70 zł
Ostatnia świeca jest biała niczym lilia, tylko na wykresie nie widać tego dobrze. A co dotyczy tytułu - kto wie, może autor był świeżo po obejrzeniu jednego z filmów Kevina Smitha?..
Edytowany: 20 listopada 2014 09:23

ImP
ImP
0
Wysłane: 28 listopada 2014 16:19:53 przy kursie: 17,53 zł
Z tego co się orientuję jedynym RPG porównywalnym z Wiedźminem 3 wydanym w ostatnim okresie jest Dragon Age: Inquisition, który miał premierę 2 tygodnie temu. Według statystyk vgchartz.com, w pierwszym tygodniu sprzedano 870tys kopii tej gry na wszystkie 3 platformy (PS4,X1,PC) razem. Patrząc na gameplay, recenzje, nagrody dla obu gier, myślę, że jest to wynik do przebicia dla W3. W preorderach, tylko w USA, na 14 tygodni przed premierą, W3 ma 197tys sztuk i jest to nieco lepiej niż DA:I w porównywalnym okresie.

Patrząc na te statystyki dla różnych gier, jedno rzuca się w oczy: PS4. Konsola Sony stanowi 50% sprzedaży. W związku z tym naprawdę trudno odnosić wyniki W2, który wyszedł oryginalnie tylko na PC, po roku na XBOXa, a na Playstation wcale, do spodziewanych wyników W3.

del-20141209
0
Wpisów: 13
Wysłane: 8 grudnia 2014 18:35:57 przy kursie: 17,30 zł
Ale jaja - czytaliście Wieśka 3 (mojego imiennika) nie będzie opóźniają go o 3 miechy masakra. A miałem nadzieję, że pójdzie dobrze. Ktoś tu wieszczył , że tak może być ale po cichu naśmiewałem się z tego - a tu masz ci klops.
Wiedźmin 3 przesunięty na 19 maja!
tech.wp.pl/kat,1009785,title,W...

Liczyłem, że się obłowię jak ci z 11bit a tu taka kicha.

Yaroman
110
Wysłane: 8 grudnia 2014 19:04:33 przy kursie: 17,30 zł
Będzie okazja kupić taniej Angel

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 8 grudnia 2014 19:28:36 przy kursie: 17,30 zł
Dla mnie w ogóle jest niezrozumiały sentyment dotyczacy branży gier, niezaleznie od tego czy premiery są przesuwane czy nie. Firmy o zyskach tak nieprzewidywalnych i niepowtarzalnych i nieregularnych powinny być wyceniane podobnie jak MCI majątkowo, a nie dostawać kosmiczną premię za mało prawdopodobne fuksy z przeszłości. Wycena cdp to jakaś pomyłka, zresztą dotyczy to też innych producentów, którym raz się udało, a potem kolejnego sukcesu nie widu nie słychu, jak z zespołem który nagrał jeden przebój u nas nawet cdp nie jest w stanie już kolejny raz dotrzymać terminu.

Jak w ogóle można snuć plany dotyczące innych tytułów skoro oni nawet pewniaka nie są w stanie na czas zrobić. Dziwactwo polskiej giełdy jak kiedyś emisje z pp, a od kilku lat producenci gier nieustannie na topie podtrzmywani giełdo-nowomową o tajemniczym rynku dyskontującym nie wiadomo co. Wydają jedną grę na kilka lat a w między czasie zarabiają jak warzywniak, wycena prawie dwa miliardy.

win1248
0
Wysłane: 8 grudnia 2014 19:43:23 przy kursie: 17,30 zł
win1248 napisał(a):
"Kiedy w styczniu wypowiadaliśmy się, że prace idą zgodnie z planem, to byliśmy wówczas przekonani, że tak jest" - powiedział Kiciński."

Czemu za parę miesięcy A. Kiciński nie miałby powiedzieć "kiedy myśleliśmy że gra wyjdzie w lutym 2015 to myśleliśmy że tak będzie", duke nukem prostu.

aż muszę zacytować sam siebie i to co pisałem kiedy cdp ostatni raz przekładało premięrę na luty

mayamak
0
Wpisów: 171
Wysłane: 8 grudnia 2014 19:54:34 przy kursie: 17,30 zł

del-20141209
0
Wpisów: 13
Wysłane: 8 grudnia 2014 20:11:53 przy kursie: 17,30 zł
Nie no to już jakieś fatum nad tą spółką ciąży - kolejny cios a wydaje mi się, że jutro będą jeszcze gorsze komentarze i artykuły. Co dalej z kursem ?
www.biztok.pl/biznes/cd-projek...
Podobnie było w przypadku informacjach o opóźnieniach premier poprzedniej wersji. 1 sierpnia 2011 r. spółka podała, że Wiedźmina 2 wypuści na rynek dopiero pół roku później, czyli rok po pierwotnie planowanej dacie. W ciągu trzech kolejnych dni kurs spadł wtedy o aż 32 proc - przypomina Jacek Frączyk.

Czy to się może powtórzyć teraz ?
Edytowany: 8 grudnia 2014 20:14

win1248
0
Wysłane: 8 grudnia 2014 21:02:54 przy kursie: 17,30 zł
Drugi raz takiego mocnego tąpnięcia chyba nie będzie. W tej spóle siedzą fundy w niej zakochane grające nie za swoje pieniądze czyt. "profesjonalnie inwestorzy", których taka informacja ani nie przeraża ani martwi i opłaca się im upierać przy swoim czyli wydawać rekomendy po 20 ileś zł i skupić za perę baniek niż walić w rynek. Tyle czekali to jeszcze poczekają aż w końcu powoli zaczną uciekać jak z Integera, zwg, eex, cormaya i innych podobnych cudo-spółek 'polak potrafi' co to dyskontują przyszłość nigdy nie następujacą.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

112 113 114 115 116

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,294 sek.

bowrluyv
qicyoebf
gwrexiol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ofoshcia
dfvmtcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat