PARTNER SERWISU
mvkyvzze
243 244 245 246 247
chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 10 grudnia 2014 23:58:56 przy kursie: 70,00 zł
Jeszcze kwestią jest, co Steam rozumie przez "monthly statements and payments", bo mogą mieć np umowę, że rozliczenia miesięczne odbywają się za dany okres do np. 28 dnia każdego miesiąca.

Beagle
0
Wpisów: 32
Wysłane: 11 grudnia 2014 01:35:12 przy kursie: 70,00 zł
@anty_teresa
Jeżeli dobrze pamiętam, 11Bit nie może sporządzać sprawozdań według MSR. Nie są notowani na rynku regulowanym, zatem obowiązują ich jedynie przepisy ustawy o rachunkowości.
Przychody są księgowane memoriałowo, zatem sprzedaż w grudniu powinna zostać zaksięgowana w wynikach czwartego kwartału. Jeżeli do dnia publikacji raportu nie byłoby żadnych informacji o sprzedaży, to w chwili otrzymania odpowiedniego kwitu trzeba zrobić korektę. Trudno mi jednak uwierzyć, że spółka nie otrzyma do lutego żadnych, nawet orientacyjnych danych o sprzedaży z grudnia.
Moment otrzymania faktury będzie miał znaczenie tylko dla celów podatkowych. Jeżeli faktura za grudzień przyjdzie w styczniu, to trzeba będzie pokazać różnice przejściowe w CIT. Na zaksięgowanie przychodów nie powinno to mieć żadnego wpływu.
Edytowany: 11 grudnia 2014 01:35

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 11 grudnia 2014 08:46:57 przy kursie: 70,00 zł
11Bit może sporządzać sprawozdanie zgodnie z MSR, choć faktycznie nie ma takiego obowiązku i stosuje UOR. Tym niemniej w samej UOR jest wytyczna, żeby w kwestiach nieuregulowanych przez ustawę kierować się wytycznymi z MSR.

Cytat:
Przychody są księgowane memoriałowo, zatem sprzedaż w grudniu powinna zostać zaksięgowana w wynikach czwartego kwartału.

Tak, przychody i koszty są księgowane memoriałowo, ale nie oznacza to od razu, że przychody będą w grudniu, bo sprzedaż na steamie była w grudniu. Zauważ, że np przy sprzedaży mieszkań nabywca może sobie często mieszkać i rok czasu, ale przychody są rozpoznawane dopiero w momencie przeniesienia własności, bo wtedy mamy moment przeniesienia ryzyka. Podobnie firma produkcyjna może wysłać do kogoś towar, ale od razu nie oznacza to księgowania przychodów. Te ma dopiero po wystawieniu faktury i przeniesieniu własności na nabywcę i sprzedaż księguje w momencie wystawienia tejże faktury, a wcześniej trzyma to w rozliczeniach międzyokresowych. Znów, aby rozpoznać przychody musisz mieć kwit mówiący o tym ile tych przychodów jest.

W kwestii korekty najlepiej oddać głos samej spółce. Komentarz do ostatniego raportu finansowego:
Cytat:
Anomaly Defenders dla urządzeń mobilnych przyniosły znaczące przychody finansowe, które
dodatkowo zostały powiększone o promocje sprzedażowe na platformie Humble Bundle. Niestety, ze
względu na umowne okresy sprawozdawcze, niniejszy raport nie zawiera wrześniowych danych
sprzedażowych dla gry. Zostaną one uwzględnione dopiero w raporcie za IV kwartał

Z resztą jak siedzisz "w branży" to powinieneś wiedzieć, że nie ma takiej praktyki, co ma związek z inną księgową nadrzędną zasadą "ostrożnej wyceny"

wariatus
0
Wpisów: 49
Wysłane: 11 grudnia 2014 09:53:48 przy kursie: 68,80 zł
piotrch napisał(a):
Na chwilę obecną jednak mając do wyboru np. 100 tys. zł rocznie kosztów funkcjonowania spółki na GPW vs. 100 tys. dla jakiejś ekipy, która przygotuje kolejny tytuł pod egidą 11B Launchpad jako inwestor wolę inwestycję w Launchpad.

Na tą chwilę takich planów przejścia jednak nie ma. Zaś co do splitu... od kiedy to cena akcji 50,100 czy 200 zł jest jakimś problemem dla handlu? Gdyby było 10 tys. to rozumiem...

Zapytałem o split i przejście na główny parkiet i nie miałem czasu wyjaśnić.

Imo obie rzeczy zaczynają mieć znaczenie. Zacznę od splitu. Przyjmuję założenie, że realna jest w średnim okresie wycena rzędu 300mln. To oznaczać będzie 150zł za akcję. By zainwestować w 10 akcji trzeba mieć 1500zł. Nie wiem co to znaczy dla "przeciętnego użytkownika giełdy" ale wydaje mi się, że już jest konkretna bariera psychologiczna przed zakupem (będę mieć mało, drogo, a do tego upadek z dużej wysokości bardziej boli). Do tego mamy obserwowany obecnie efekt - ludzie panikują, bo akcje są "drogie" - podczas gdy wycena firmy jest niespecjalnie szokująca. Pomyślcie co będzie przy 100 czy więcej złotych za akcję. Po prostu uważam, że split ochłodziłby trochę głowy.

Co do głównego parkietu. Zastanawiałem się po premierze Lords of the Fallen gdzie przenieść środki. Zastanawiałem się nad 11 Bit, ale przestraszyło mnie, że są takie małe obroty, do tego New Connect - mimo wszystko skoro firma jest tutaj a nie na głównym, to jest mniej wiarygodna. Założę się, że nie tylko ja tak mam. Wejście na główny dla wielu osób byłoby uwierzytelnieniem spółki. Owszem, to się nie przekłada bezpośrednio na działalność spółki. Ale z drugiej strony to nie jest tak, że oni teraz mają kasę na 20 projektów i będą 20 projektów robić. Do tego trzeba mieć ludzi, a tylu to w całym kraju nie ma ;P. Natomiast co innego np. z Launchpadem czy innymi formami współpracy ze studiami 3rd party. Tutaj mogą zainwestować w większą liczbę produkcji. Tyle tylko, że akurat w takim przypadku obecność na głównej giełdzie byłaby wzmocnieniem wizerunku spółki.

Pamiętajcie, że New Connect kojarzy się wielu osobom w branży growej z Nicolas Games, Blooberem czy balonem na Vivid Games. Czyli takie miejsce, gdzie się robi przekręty by prezesi mogli pomnożyć swój stan posiadania i wyłuskać od leszczy kasę na nowe bryki. Nie mówię że wszystkim, ale w ostatnich latach było więcej negatywnych przykładów niż takich pozytywnych jak 11 bit. I imo spółka powinna się od tego odciąć żeby pokazać, że jej sytuacja finansowa jest bardziej stabilna i dojrzała. Bo dzięki temu zyska większe zaufanie kontrahentów i będzie jej łatwiej rozwijać się w kierunku bycia wydawcą (a wszyscy wiemy, że wycena CDP to w dużej mierze GOG).

To oczywiście moje zdanie, a moja wypowiedź może zawierać zarówno błędy merytoryczne jak i gramatyczne :P

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 11 grudnia 2014 09:58:15 przy kursie: 68,80 zł
@wariatus

ja Cię doskonale rozumiem, ale do 500-700 zł za akcję nie widzę problemu. Przecież to akurat w sam raz z opłatami giełdowymi za transakcję.

Cytat:
To oznaczać będzie 150zł za akcję [...] Nie wiem co to znaczy dla "przeciętnego użytkownika giełdy" ale wydaje mi się, że już jest konkretna bariera psychologiczna przed zakupem

aha... a nie jest najpłynniejszą polską spółką przypadkiem KGHM osculujący między 120-200 zł za akcję? Czujesz że ludzie mają barierę psychologiczną przed zakupem jego akcji? Angel

reszta Twoich uwag to raczej uwagi spekulanta - czym różni się doskonale zarabiające 11bit z NewConnect od doskonale zarabiającego 11bit z GPW ? Dla nas tylko tym że teraz ma mniej kosztów księgowych. GPW niby oznacza fundusze łatwo ładujące kase i możliwość lewarowania akcji, ale tak naprawdę w wycenie fundamentalnej firmy nic nie zmienia. Owszem poprawi płynną spekulację... choć czy teraz firma ma małe obroty?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 grudnia 2014 10:02

wariatus
0
Wysłane: 11 grudnia 2014 10:12:05 przy kursie: 68,80 zł
@Scarry

Po pierwsze, żeby nie było wątpliwości - jestem spekulantem i będę spekulantem :) Gdybym chciał "inwestować w spółki growe" to mam na to lepsze sposoby niż giełda :) Nie wstydzę się tego i nie chciałbym być traktowany jak ktoś kto się ukrywa ;)

Po drugie, akurat w tym przypadku będę bronił, że dla wizerunku spółki jest ważne, że jest na głównym parkiecie. W sensie, że teraz 11 Bit żeby zagospodarować pieniądze musi zmienić profil. I do tego byłby przydatny wizerunek spółki z przejrzystymi finansami. Internet jest pełen historii o nierzetelnych "wydawcach". Owszem, obecność na giełdzie czy przejrzyste raporty nie dają stu procent gwarancji. Ale efekt jest i znam co najmniej jeden przypadek, gdy notowanie wydawcy na giełdzie wpłynęło pozytywnie na decyzje o podpisaniu kontraktu. I to się imo 11 Bit może przydać.

P.S. Ten przykład z KGHMem to trochę nie tego - przecież to spółka z głównego ;)
Edytowany: 11 grudnia 2014 10:25

Scarry
193
Wysłane: 11 grudnia 2014 10:14:58 przy kursie: 68,80 zł
@wariatus

zmiana rynku nic nie zmieni w jakości gier, poza bardziej upierdliwymi raportami. Ja jestem przeciw. Firma osiągnęła sukces właśnie skupiając się na tym co umie robić a nie na super infach dla inwestorów i patrzeniu na płynność itd.

Wizerunek spółki lepiej kreują dobrze napisane i dobrze sprzedawane gry niż napis GPW zamiast NewConnect. Zdecydowanie bardzie wolę inwestować w 11bit (NC) albo VividGames (NC) niż np. CIGames (GPW).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 11 grudnia 2014 10:16

wariatus
0
Wysłane: 11 grudnia 2014 10:22:37 przy kursie: 68,80 zł
@Scarry

To co piszesz jest prawdą przy założeniu, że mówimy o developerze a nie wydawcy. A 11 Bit muszą podjąć decyzję czy chcą być dalej developerem (i robić maksymalnie kilka gier na raz, a zarobione na TWoM pieniądze trzymać na lokacie) czy jednak wydawcą i wykorzystując zdobyty rozgłos wskoczyć na wyższy poziom.

Od wydawcy oczekuje się umiejętności wypromowania gry (powiedzmy, że to już 11 Bit potrafią udowodnić) i stabilności finansowej. To co jest obecnie w raportach mnie nie przekonuje jako informacja o przejrzystej sytuacji finansowej. A przez to nie potrafiłbym podjąć decyzji, czy uważam firmę, za stabilną finansową :)

P.S. Skoro wolisz inwestować w Vivid zamiast CDP to życzę powodzenia :P (nie to, żebym sam nie miał jakichś akcji Vividów ;)).
Edytowany: 11 grudnia 2014 10:25

Scarry
193
Wysłane: 11 grudnia 2014 10:30:30 przy kursie: 68,80 zł
@wariatus
no nie przekonasz mnie :), uważam że w żaden sposób przejscie między NC a GPW nie zmieni jakości promowania gry na świecie. Jest to zagadnienie całkowicie pomijalne, i dla dystrybutorów i dla Steam i całej reszty.

CDP jest ewenementem o niezwykłym sentymencie inwestorów. Jestem przekonany że mógłby być notowany w Mozambiku, a i tak specjalnie dla niego otwierano by tam rachunki :). Trudno porównywać. Dlatego wolałem do porównania wrzucić CIG.
Edytowany: 11 grudnia 2014 10:37

wariatus
0
Wysłane: 11 grudnia 2014 10:48:09 przy kursie: 68,80 zł
@Scarry

Jakbyś nie chciał przeczytać. GPW daje większe gwarancje, że spółka ma taką kondycję finansową jaką deklaruje (np. nie wydaje mi się, żeby na głównym było możliwe coś takiego jak Nicolas Games). A to jest ważne dla osób które wybierają wydawcę.

I na tym skończę, bo nie ma sensu przeginać z długością wymiany zdań :)

myton
23
Wpisów: 139
Wysłane: 11 grudnia 2014 11:07:55 przy kursie: 68,80 zł
Osobiście przychylam się do wersji Scarrego :) wolę, żeby spółka robiła dobre gry i zwiększała swoją wartość. Przejście na rynek główny dzisiaj to dla 11bit tylko dodatkowe koszty i zamieszanie. Nie widze też innych powodów dla których mieli by przechodzić na główny parkiet.
Uważam nawet, że takie spółki jak 11b będą zmieniać wizerunek NC... i że w przyszłości same się odsieją ziarna od plew....
Split - uważam, że 150-200 PLn nie stanowi żadnego problemu dla płynności spółki , spółka była po 2-4 zł, później po 9 i nie było widać na niej obrotów.... dzisiaj jest po 70 zeta i robi po parę baniek dziennie. Dlaczego??? wszyscy wiemy... i to jest POINT...pozdrawiam
Edytowany: 11 grudnia 2014 11:08

lewho
0
Wpisów: 149
Wysłane: 11 grudnia 2014 11:13:16 przy kursie: 68,80 zł
Osobiście nie widzę potrzeby przejścia na główny rynek ale prawdę powiedziawszy z chęcią zagłębiłbym się w prawdziwy raport (a takie spółki na GPW muszą przygotowywać) a nie te śmieszne wypociny jakie spółki z NC pokazują.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 11 grudnia 2014 12:02:57 przy kursie: 68,80 zł
Scarry napisał(a):
@wariatus

zmiana rynku nic nie zmieni w jakości gier, poza bardziej upierdliwymi raportami. Ja jestem przeciw. Firma osiągnęła sukces właśnie skupiając się na tym co umie robić a nie na super infach dla inwestorów i patrzeniu na płynność itd.

Bardziej "upierdliwe" raporty stanowią jakiś koszt, który obciąża spółkę i w konsekwencji akcjonariuszy. To jednak tylko jedna strona medalu. Rynek główny i pełne sprawozdania to większa przejrzystość dla inwestorów i mniejsze ryzyko. Mniejsze ryzyko to mniejszy koszt kapitału dla spółki, a mniejszy koszt kapitału to wyższa wycena przy takim samym wyniku finansowym :)

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 11 grudnia 2014 12:28:11 przy kursie: 68,80 zł
Już dawno pisałem że 11Bit powinno być notowane na NASDAQ teraz tym bardziej po takim światowym sukcesie, zapewni rzetelna wycenie i ewentualny dostęp do prawdziwego kapitału. Przechodzenie na polski główny parkiet będzie jak pisał Scarry szkodliwe dla spółki a dobre tylko dla garstki spekulantów.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 11 grudnia 2014 12:30:52 przy kursie: 68,80 zł
@ mrk, wariatus, Scarry et al.

Głównym celem spółki nie jest robienie dobrze drobnym inwestorom przy czytaniu raportów, tylko zarabianie. Jeśli spółka zarabia, a jej akcje drożeją, to nawet jeśli będzie notowana na giełdzie warzywnej w Broniszach Angel , na brak chętnych do kupna akcji narzekać nie będzie.
Przenosiny na główny parkiet tylko wtedy, gdy 11B chciałoby pozyskać dużego inwestora strategicznego lub kilku finansowych (fundusze emerytalne, TFI itp), bo wielu z nich ma wymogi odnośnie standardów rachunkowości/raportowania wyników w przypadku spółek, które mogą nabywać.
Ale czy już teraz jest im to potrzebne? Moze być potrzebne po pierwszej przewrotce (np. nieudany produkt), albo po sformułowaniu ambitnej, wieloletniej strategii zdobycia dużo większego kawałka tortu o nazwie światowy rynek gier niż obecnie, ale do tego momentu w obu wypadkach na razie daleko.

Poza tym, jeśli GPW zrobi w końcu porządek z NC, to ma się z tego szansę zrobić "polski Nasdaq" (z zachowaniem proporcji, oczywiście). Wtedy przenosiny dla spółki mogą nie mieć wcale sensu, bo bycie "na Nasdaqu" jest formą typową dla notowań spółek komputerowych/software' owych

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 11 grudnia 2014 12:50:27 przy kursie: 68,80 zł
Do firmy wpływa rzeka pieniędzy, można przewidywać, że finansowanie na następne 2 lata zapewnione tylko z TWOM, a przecież nie będą siedzieć z założonymi rękami i nowe projekty na pewno przyniosą kolejne wpływy. Świetnie by było, gdyby robili tak jak dotychczas, tylko zwiększyli liczbę projektów do kilku równolegle; ewentualnie budżety gier zwiększali stopniowo, w miarę rozwoju. Gra nie musi być droga żeby zachwycać (i się sprzedawać), jak właśnie udowodnili. Kreatywność, łamanie schematów, umiejętność przekonania nowej grupy klientów z sukcesem do produktu, kontrola kosztów, dopracowanie produktów, to są cechy 11-bitowców. Po co jeszcze głowę sobie zawracać kosztem kapitału. Jest wszystko co trzeba, po prostu dalej używać z sukcesem.

Jakby planowali jakąś emisję dla fundów, to by dla mnie znaczyło, że zaczyna im woda sodowa uderzać do głowy i zaczną się bawić w jakieś wysokobudżetowe pomniki własnej wielkości, co niesie ryzyko podążania ścieżką CIG. To będzie dla mnie przynajmniej znak do ewakuacji.

Beagle
0
Wpisów: 32
Wysłane: 11 grudnia 2014 18:33:56 przy kursie: 68,80 zł
anty_teresa napisał(a):
11Bit może sporządzać sprawozdanie zgodnie z MSR, choć faktycznie nie ma takiego obowiązku i stosuje UOR. Tym niemniej w samej UOR jest wytyczna, żeby w kwestiach nieuregulowanych przez ustawę kierować się wytycznymi z MSR.

Jednostkowe sprawozdania według MSR mogą sporządzać jednostki dopuszczone lub ubiegające się o dopuszczenie do notowań na rynku regulowanym (GPW). 11Bit nie jest ani jednym, ani drugim. Nawet, gdyby spółka zaczęła się o takie dopuszczenie ubiegać, to zgodę musiałoby jeszcze wyrazić WZA.

Cytat:

Tak, przychody i koszty są księgowane memoriałowo, ale nie oznacza to od razu, że przychody będą w grudniu, bo sprzedaż na steamie była w grudniu. Zauważ, że np przy sprzedaży mieszkań nabywca może sobie często mieszkać i rok czasu, ale przychody są rozpoznawane dopiero w momencie przeniesienia własności, bo wtedy mamy moment przeniesienia ryzyka. Podobnie firma produkcyjna może wysłać do kogoś towar, ale od razu nie oznacza to księgowania przychodów. Te ma dopiero po wystawieniu faktury i przeniesieniu własności na nabywcę i sprzedaż księguje w momencie wystawienia tejże faktury, a wcześniej trzyma to w rozliczeniach międzyokresowych. Znów, aby rozpoznać przychody musisz mieć kwit mówiący o tym ile tych przychodów jest.

Z resztą jak siedzisz "w branży" to powinieneś wiedzieć, że nie ma takiej praktyki, co ma związek z inną księgową nadrzędną zasadą "ostrożnej wyceny"

"Przeniesienie ryzyka" i "wystawienie faktury" to dwa różne wydarzenia, które wcale nie muszą nastąpić w tym samym momencie. 11Bit nie sprzedaje mieszkań, a wysyłka towaru trwa w ich przypadku kilka sekund. Własność gry jest nieodwołalnie przenoszona na nabywcę od razu po dokonaniu transakcji.

Obok wspomnianej przez Ciebie zasady "ostrożnej wyceny" jest jeszcze zasada "wiernego i rzetelnego obrazu" spółki. Wykazanie 1,05mln przychodu i późniejsze skorygowanie do 1mln będzie bardziej przejrzyste, niż pokazanie 0 i przerzucanie przychodów między kwartałami.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 11 grudnia 2014 19:52:59 przy kursie: 68,80 zł
@Beagle
Cytat:
Jednostkowe sprawozdania według MSR mogą sporządzać jednostki dopuszczone lub ubiegające się o dopuszczenie do notowań na rynku regulowanym (GPW). 11Bit nie jest ani jednym, ani drugim. Nawet, gdyby spółka zaczęła się o takie dopuszczenie ubiegać, to zgodę musiałoby jeszcze wyrazić WZA.

Dokładny przepis brzmi tak:
Cytat:
Art. 45. 1. Sprawozdanie finansowe sporządza się na dzień zamknięcia ksiąg
rachunkowych, o którym mowa w art. 12 ust. 2, oraz na inny dzień bilansowy,
stosując odpowiednio, z zastrzeżeniem ust. 1a i 1b, zasady wyceny aktywów i
pasywów oraz ustalania wyniku finansowego, określone w rozdziale 4.
1a. Sprawozdania finansowe emitentów papierów wartościowych
dopuszczonych, emitentów zamierzających ubiegać się lub ubiegających się o ich
dopuszczenie do obrotu na jednym z rynków regulowanych krajów Europejskiego
Obszaru Gospodarczego mogą być sporządzane zgodnie z MSR.

ale trzeba go czytać łącznie z Art. 55.p.5
Cytat:
5. Skonsolidowane sprawozdania finansowe emitentów papierów
wartościowych, o których mowa w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1606/2002
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 19 lipca 2002 r. w sprawie stosowania
międzynarodowych standardów rachunkowości (Dz. Urz. WE L 243 z 11.09.2002,
str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 29, str. 609, z późn. zm.),
oraz banków sporządza się zgodnie z MSR.
6. Skonsolidowane sprawozdania finansowe emitentów papierów
wartościowych zamierzających ubiegać się lub ubiegających się o ich dopuszczenie
do obrotu na jednym z rynków regulowanych krajów Europejskiego Obszaru
Gospodarczego mogą być sporządzane zgodnie z MSR.

W art. 45 i 55p.6 mamy możliwość, natomiast w art. 55p.4 mamy obowiązek. Możliwość nie oznacza przymusu. Wnioskowanie o tym, że w związku z tym inne nie mogą stosować MSR ma słabą podstawę, którą jeszcze bardziej podważa słowo zamiar. Tak czy owak w przedmiotowej kwestii (uznawania przychodów) decydujący jest Art.10 ust.3
Cytat:
3. W sprawach nieuregulowanych przepisami ustawy, przyjmując zasady
(politykę) rachunkowości, jednostki mogą stosować krajowe standardy
rachunkowości wydane przez Komitet Standardów Rachunkowości. W przypadku
braku odpowiedniego standardu krajowego, jednostki, inne niż wymienione w art. 2
ust. 3, mogą stosować MSR
.
bo ten aspekt nie jest uregulowany ani w UOR, ani z tego co mi wiadomo w KSR.

Cytat:
"Przeniesienie ryzyka" i "wystawienie faktury" to dwa różne wydarzenia, które wcale nie muszą nastąpić w tym samym momencie

Zgadza się, natomiast musi być jakiś kwit który stwierdza owe przeniesienie ryzyka. Tym kwitem może być raport sprzedażowy od dystrybutora, nie musi być faktura. Tylko znów kłania się moment uznania przychodów. Czy przychody mamy w dacie wystawiania/otrzymania takiego kwitu (jak w przypadku faktury), czy w dacie jakiego okresu dotyczy. Ta kwestia nie jest jasna jeśli chodzi o zarówno MSR, czy UOR. I tutaj mam zagwozdkę. Partnerem w transakcji jest dystrybutor, a nie użytkownik końcowy. Z tego powodu właśnie to uznanie przeniesienia ryzyka przez wystawienie raportu może być uznane jako sprzedaż. Prawda? Taka interpretacja jest logicznie spójna. Tak czy owak poprosiłem spółkę o odpowiedź w przedmiotowej kwestii. Tak ze spółki będzie, tyle że nie szybko, bo mają w tej chwili natłok zajęć ;)

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 11 grudnia 2014 20:35:55 przy kursie: 68,80 zł
chris_martin napisał(a):
na liście best sellerów ściagmy się z Day-Z:
które sprzedało 800.0000 w trzy tygodne i 1 mln w cztery tygodnie w okresie ca. Grudzień 2013

"he game is no stranger to rapid sales. Since releasing on Steam Early Access, the game reached 800,000 in sales in just three weeks, and hit the one-million mark in just over four."
"
uk.ign.com/articles/2014/05/01...

TWOM do DayZ daleko. DayZ miał premierę 16 grudnia zeszłego roku i przez 5 kolejnych tygodni był na pierwszym miejscu. W tygodniu (19 - 25 stycznia) został zdetronizowany przez Banished ale był na drugim miejscu i od tego czasu chyba cały czas jest w TOP10 Steama czasami powracając na pierwsze miejsce. TWOM miał premierę 14 listopada i miał następujące miejsca na liście TOP 10.

Top 10 Steam (9 - 15 listopada)
www.gry-online.pl/S013.asp?ID=...
10. This War of Mine

Top 10 Steam (16 - 22 listopada)
2. This War of Mine

Top 10 Steam (23 - 29 listopada)
Poza listą ale na pewno w TOP20. Może 11 albo 12 miejsce.

Top 10 Steam (30 listopada - 6 grudnia)
9. This War of Mine

W obecnym tygodniu TWOM pewnie też będzie poza pierwszą dziesiątką ale na pewno w TOP20. TWOM jest co prawda tańszy od DayZ ale i tak raczej nie sprzedał się jeszcze w milionie egzemplarzy.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 11 grudnia 2014 20:44:25 przy kursie: 68,80 zł
@anty

Od ok. 20 lat mamy "nową" ustawę o rachunkowości. Jedną z podstawowych zmian było wprowadzenie zasady o wyższości treści na formą. Oznacza to dokładnie tyle, że nawet jak w skrajnym przypadku, nie masz żadnego dokumentu, a dokonałeś sprzedaży, to masz obowiązek to zarejestrować i pokazać w sprawozdaniu. Liczą się fakty, a nie papierki.

Generalnie sprzedaż ma miejsce z chwilą przekazania ryzyka i prawa do dysponowania rzeczą, ewentualnie pozostawienia rzeczy do dyspozycji. Nie ma w tej sprawie dobrowolności. Data wystawienia faktury, nigdy nie decydowała o momencie powstania przychodu. Zresztą do niedawna był obowiązek określania zarówno daty sprzedaży, jak i daty wystawienia faktury na fakturze VAT. Jak dla mnie to sprawa jest oczywista. Jeżeli ktoś kliknął "kup", po czym dokonał zapłaty i uzyskał prawo do ściągnięcia i zainstalowania gry to nie ma wątpliwości, że mamy do czynienia ze sprzedażą i spółka ma obowiązek ją wykazać w sprawozdaniu, bez względu na to czy sprawozdanie jest zgodne z IFRS czy polską ustawą.

Dodam jeszcze, że ta sama w/w nowelizacja zniosła zasadę ostrożnej wyceny. Obecnie masz obowiązek wyceny aktywów w sposób najbardziej zbliżony do ich rzeczywistej wartości. Ostrożna wycena mogłaby przecież powodować zaniżanie wartości spółki, a nie o to w tym chodzi. Zaniżanie wartości to też manipulacja.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11bit

243 244 245 246 247

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,163 sek.

bppttuux
fuqlafne
sylawdqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tnbzotvx
szrvefgc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat