PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
39 40 41 42 43
Jelen
0
Wpisów: 95
Wysłane: 28 marca 2018 20:12:32 przy kursie: 7,41 zł
W mojej ocenie kwestia emisji jest przed wynikami z prostego powodu. Cash flow na obsługę rolki obligacji psuje sie szybciej niż ktokolwiek myślał i zaskoczył nawet zarząd, tak tylko można tłumaczyć taki Pospiech zarządu. Musza przeprowadzić emisje za wszelka cenę inaczej padną. Po dzisiejszym Walnym nie mam już co do tego wątpliwości.

chemik1971
0
Wpisów: 14
Wysłane: 28 marca 2018 20:33:02 przy kursie: 7,41 zł
Może chcą po prostu po chamsku ściągnąć spółkę z parkietu przeprowadzając kilka emisji ratunkowych, po coraz niższych cenach? Kto zaręczy, że nie zgłoszą poprawki do WZA i z 70 mil. akcji nie zrobi się 300 mil. akcji, bo cena rynkowa będzie wtedy już przemawiała za taką ceną emisyjną, a potrzeby kapitałowe się nie zmniejszą?

Wpływy od dłużników zwiększały się co kwartał i ja nie do końca wierzę w problemy ze spłatą obligów.

Po co większościowemu dobry PR na GPW? Ściągną, założą nowy fundusz i nikt nie będzie nawet wiedział, jak nową perełkę przejmą. Dla mnie to już tylko będą drukowali aż akcji będzie 10 razy więcej niż teraz. Czy ktoś zna jakieś nazwisko inwestora, który ukrywa się pod tym DNL czy Arbisem, czy jak to się tam nazywa?

Jelen
0
Wysłane: 28 marca 2018 20:37:13 przy kursie: 7,41 zł
Perełkę ?:-), to chyba Cię trochę poniosło :-)

Jelen
0
Wysłane: 28 marca 2018 20:42:32 przy kursie: 7,41 zł
A tak na poważnie, to wlasnie spłaty obligow są największym problemem, i z tego biorą się te wszystkie problemy. Obligacje zabiły już w tym biznesie niejednego. Gdyby wszystko było Ok spółka powinna podać prognozę i analizę cash flow na 12m z którego wynika bezproblemowa obsługa obligow, ale nie podaje bo pewnie z tej analizy wychodzi luka na kilkaset milionów , o która teraz blaga zarząd.

master_of_gpw
0
Wpisów: 16
Wysłane: 28 marca 2018 21:05:20 przy kursie: 7,41 zł
Wszystko fajnie w Twojej analizie i jest to mechanizm jak najbardziej możliwy tylko nie bardzo rozumiem jak tej luki nie mogli zobaczyć audytorzy ( dwaj ) a prawdopodobnie trzeci duży bada do ratingu . Jak jest tak źle to raczej nie wystawia się spółki na audyt bo konieczności takiej nie było - można było spokojnie sięgnąć.po., małą' emisję bez takich czarów. Nie chce mi się wierzyć że dziury na miliard nikt nie zauważył i że odzysk wierzytelności to czarna magia dla nawet audytorów - na mur beton są i tacy audytorzy co siedzą właśnie w windykacji , więc to jest argument contra armageddon.. Ale jeśli nie armageddon to co to wszystko znaczy? W końcu. cokolwiek by nie rzec o KK i świcie nie są to ludzie bez wiedzy i doświadczenia a tu wygląda na to że po amatorskunie radzą sobie z opyltymalnym rozegraniem tematu akcji NE. Z kolei dobrym przykładem na robienie PR po omacku i z amatorską wyobraźnią jest np. wielkie halo z notowaniami w Lądku , dla mnie to było jasne że to czysta fikcja nikt nie będzie czymś takim handlował w Lądku , vide workservice ( Wrocek się kłania ,razem do szkoły chodzili czy co ). Przy całych wątpliwościach z pokorą przyjąć trzeba, że rynek ma rację i aktualny kurs odzwierciedla wartość spółki z uwzględnieniem ryzyk o których zasięgu wie Kk abris i ... właśnie audytorzy wiedzą czy nie wiedzą.

Kod:
Mod: Ja wiem że są emocje, ale proszę wszystkich o stosowanie znaków interpunkcyjnych. Lepiej się dyskutuje, gdy czytelnicy rozumieją co autor miał na myśli.
Edytowany: 29 marca 2018 00:37

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 28 marca 2018 21:05:33 przy kursie: 7,41 zł
prezes pokazał... ratujmy obligatariuszy. mówiąc wprost albo nowe akcje albo wyprzedaż aktywów a kto wie czy nie docelowo układ.

po takim walnym nikt nie pożyczy im kasy przez dłuższy czas. Co do raportu, może chodzi o zastrzeżenia jakie ma audytor i dlatego prezes nie chce się pochwalić. Kolejność zaburzona i kompletnie niezrozumiała. widać gołym okiem, że coś za uszami mają.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 28 marca 2018 21:22:21 przy kursie: 7,41 zł
No szczególnie ciekawe musiały być kuluarowe rozmowy podczas WZA ,a później już reakcja na rynku obligacji i akcji po zakończeniu zgromadzenia
Zabawnie w tej sytuacji wygląda rating jaki dostała spółka miesiąc temu przez S&P

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 28 marca 2018 21:28:25 przy kursie: 7,41 zł
Getback ma 3 ratingi EuroRating, Fitch i S&P i bodaj się jeszcze o Moody's stara. Wszystko to było po to, żeby zaczęli jej wreszcie taniej pożyczać, to samo audyty wyceny portfeli, ale 'oni' jak na złość nie chcieli.

Jelen
0
Wysłane: 28 marca 2018 21:41:10 przy kursie: 7,41 zł
Dajcie spokój z tymi ratingami, nie pamiętacie ratingów dla Ganta czy Hawe. Niestety ale wiedza audytorów jest słaba i za długo siedzę w finansach aby ufać ratingom, które są robione na potrzeby zleceniodawcy ratingu, co już jest patologiczne same w sobie. Śmiem wręcz twierdzić ze audytorzy nie rozpoznali tej luki bo zazwyczaj badaj przeszłość a nie przyszłość i prognozy cash flow na kolejne 12m. Z drugiej strony nie wiemy czy obecny audytor Deloite nie wniósł jednak jakiś zastrzeżeń do sprawozdań, bo tylko tak można wytłumaczy taka obsuwę z publikacja . W mojej ocenie celowa.

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 28 marca 2018 22:04:28 przy kursie: 7,41 zł
Przyjmując, że spółce grozi bankructwo to kto zdecyduje się wykupić akcje nowej emisji jeśli nie jest pewne czy ona będzie wystarczająca? Rozumiem, że Abris może nie mieć wyboru bo musi ratować spółkę. Dla innych inwestorów im niższa cena tym mniej spółka dostanie na poprawe sytuacji a tym samym mniejsze szanse na zwrot z inwestycji. Zgadza się?

Jelen
0
Wysłane: 28 marca 2018 22:16:33 przy kursie: 7,41 zł
Dlatego branżowy się wycofał a finansowy wietrzy jeszcze jakiś interes 😀

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 28 marca 2018 22:23:59 przy kursie: 7,41 zł
master_of_gpw napisał(a):
Pięknie to wszystko jest grane . Chyba zrobiliśmy podwójne dno , no i nagonka nagonką pogania. Pogłoski o śmierci getbeka uważam za mocno przedwczesne. Kurs jest szyty na grubo.

Ten mityczny grubas to on jak są spadki skupuje czy sprzedaje? Jest sam czy jest ich paru?

mackopl napisał(a):
Nawet w tamtych czasach wolałbym pewne 13% aniżeli ryzyko na bananaGPW, tylko, że tamte 13% z daleka śmierdziało, nie wspominając o oficjalnych stanowiskach KNF - wystarczyło mieć trochę wyobraźni aby tego uniknąć.
A tu na GETBECK w białych rękawiczkach 1 miliard wyparował i nikt winien nie jest.

Dzisiaj kolejne 200 mln wyparowało(bez obligacji), czyli 1/3 całej afery Amber Gold.

Świeczki z 22 i 26 jak dla mnie były dość czytelne i jasno determinowały dalszy ruch, jednak tempo tego co tu się dzieje jest zawrotne, nie przypominam sobie takiego trupa po roku notowań, tak wielkiej spółki (Mwig 40)w ostatnim 10leciu.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 28 marca 2018 22:56:42 przy kursie: 7,41 zł
Cytat:
Może chcą po prostu po chamsku ściągnąć spółkę z parkietu przeprowadzając kilka emisji ratunkowych, po coraz niższych cenach? Kto zaręczy, że nie zgłoszą poprawki do WZA i z 70 mil. akcji nie zrobi się 300 mil. akcji, bo cena rynkowa będzie wtedy już przemawiała za taką ceną emisyjną, a potrzeby kapitałowe się nie zmniejszą?

Typowe zlodziejstwo na GPW... Wszystko jest zgodne z prawem, choć amoralne.
Jakoś te spółki ze stajni Leszka nigdy nie daja drobnym zarobic
Edytowany: 28 marca 2018 22:57

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 29 marca 2018 00:15:13 przy kursie: 7,41 zł
To mój pierwszy wpis ale podoba mi się tu bardziej niż na bankierze, bo tam niewiele można się konkretów dowiedzieć.

Pytanie, czy na 2 walne 06.04 można się zapisać? Ktoś wie gdzie i jak?

Dziękuję za pomoc.

Szlag mnie trafia przez tą spółkę i kompletnie irracjonalne (z punktu akcjonariuszy mniejszościowych) działania. Dlatego przejechałbym się do Wawy.

A swoją drogą to w wersji scenariusza, że spółka jest na granicy utraty płynności to ktoś doczytał czy co by było gdyby rzeczywiście utraciła? Bo panika jest mega. Zakładam, ze pierwsi odprawy dostną pracownicy, potem obligariusze akcjonariusze zostaną z niczym...

Z drugiej strony jesli spółka zostanie dokapitalizowna to może przynieść dobry zwrot. Teraz ktos tam (antyteresa) napisał z czym sie nie zgazam ze 1zl dla DNLD byloby najlepiej, to jednak nie, bo wtedy spółka rozwodni kapitał, stratnych będzie powiedzmy 2-3% inwestorów, a jak nie dokapitalizują odpowiednio to stratni będą wszyscy.

Optowałem za drugą wersją i że cenę ustalą tak żeby zapewnić długoterminowo finansowanie.
Teraz mogę mieć żal do siebie że okazałem się kiepskim spekulantem.
Dlaczego?
Dlatego:
obligacje.pl/pl/a/konrad-kakol...

Słowa Prezesa:
Cytat:
Z punktu widzenia bilansu, ta emisja 20 mln akcji nie jest duża, licząc po obecnych cenach rynkowych to jest 160 mln zł versus 2,4 mld zł zadłużenia. Ale obligatariusze odetchną z ulgą.

Co ja powiem, to pokazuje, że jest poważne zagrożenie dla braku płynności jesli już go nie ma, i to jest po raz pierwszy oficjalne stwierdzenie: "Ratunku" angry3 angry3 angry3

Czyli 8 pln.
Po prostu nie wierzę.
Edytowany: 29 marca 2018 00:33

del-23012025
0
Wpisów: 1
Wysłane: 29 marca 2018 00:49:11 przy kursie: 7,41 zł
Zapisalbys sie na WZA w swoim biurze maklerskim, ktore przekazuje zgloszenie do Krajowego Rejestru. Ale obecne zgromadzenie juz trwa, wiec (przypuszczam) nie bedziesz mial szansy.

Na NWZA zadalem K.Kakolewskiemu pytanie: czy jesli emisja nie dojdzie do skutku to firma bedzie miala problemy z plynnoscia. Odpowiedz: nie, poradzimy sobie, ale zysk bedzie mniejszy.

Pozniejsze Jego wypowiedzi, jak widac, zaprzeczyly udzielonej odpowiedzi.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 marca 2018 01:01:29 przy kursie: 7,41 zł
Jelen napisał(a):
Dajcie spokój z tymi ratingami, nie pamiętacie ratingów dla Ganta czy Hawe. Niestety ale wiedza audytorów jest słaba i za długo siedzę w finansach aby ufać ratingom, które są robione na potrzeby zleceniodawcy ratingu, co już jest patologiczne same w sobie. Śmiem wręcz twierdzić ze audytorzy nie rozpoznali tej luki bo zazwyczaj badaj przeszłość a nie przyszłość i prognozy cash flow na kolejne 12m. Z drugiej strony nie wiemy czy obecny audytor Deloite nie wniósł jednak jakiś zastrzeżeń do sprawozdań, bo tylko tak można wytłumaczy taka obsuwę z publikacja . W mojej ocenie celowa.

Szczerze mówiąc to ja właśnie nie pamiętam ratingów renomowanych agencji dla Ganta czy tym bardziej Hawe. Możesz dać jakieś linki?

Cytat:
Pytanie, czy na 2 walne 06.04 można się zapisać? Ktoś wie gdzie i jak?

Normalnie na walne to trzeba się zapisać na 16 dni przed terminem w swoim BM. W Bosiu jest zakładka dyspozycje/inne/wniosek WZA i to przez nią się rejestrujesz na walne. Nie wiem jak jest z przerwą, ale wydaje się, że to jest jedno i to samo walne, więc zgłosić się już nie będzie można. Tym niemniej GBK na walne dopuszczał choćby media na zaproszenie. Jeśli się zwrócisz do spółki to pewnie Ci to umożliwi.

Jelen
0
Wysłane: 29 marca 2018 10:31:03 przy kursie: 7,30 zł
Po co nam wielkie ratingi skoro tu wystarczy prosta matematyka. Policzmy. Koszt odsetek od ok 2 mld obligacji załóżmy optymistycznie ok 10% ( chociaż są głosy ze jest i 15%) czyli 200 mln rocznie plus zapadające obligacje w 2018 z tego co znalazłem kwota ok 150 mln, daje nam to na obsługę długu w 2018 kwotę ok 35O mln vs napompowany księgowo w mojej ocenie zysk netto 200 mln . Starczy im ??. Proste i nie potrzeba tutaj ratingów wielkiej 4.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 29 marca 2018 10:38:48 przy kursie: 7,30 zł
przykład tej spółki naprawdę powinien być opisywany w książkach jak można zginąć od własnej broni.

Getback zepsuł rynek windykacyjny w Polsce pompując wyceny pakietów rozpoczął walkę na marże. Licytował wszystko, zadłużał się na potęgę a koniec końców prosi o nowy kapitał. Prezes mówi, że daliby radę bez emisji, rynek pokazuje coś innego. Gdyby nie nowy kapitał zginęliby od własnej broni.

Kąkolewski przegwiazdorzył, żal tylko tych co kupili tego gniota w IPO i trzymają akcję wierząc wcześniejszym wypowiedziom prezesa. Winnych nie ma :) za chwilę będzie jak w inpoście, prezes będzie psioczył na złych akcjonariuszy co nie chcą ratować spółki?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 marca 2018 10:52:28 przy kursie: 7,30 zł
Jelen napisał(a):
Po co nam wielkie ratingi skoro tu wystarczy prosta matematyka.

Napisałeś o ratingach dla Ganta i Hawe. Podaj linki, bo Twoje (błędne) wyliczenia to nie jest to o czym pisałeś, czyli rating renomowanej agencji.

Jelen napisał(a):
daje nam to na obsługę długu w 2018 kwotę ok 35O mln vs napompowany księgowo w mojej ocenie zysk netto 200 mln . Starczy im ??. Proste i nie potrzeba tutaj ratingów wielkiej 4.

Stockwatch tym się różni od bankiera, że tutaj wymagamy poparcia tez liczbami i argumentacją. Przedstaw wyliczenia dla "pompowania księgowego".

Liczenie zdolności do obsługi zadłużenia zyskiem netto jest błędem. Ten zysk netto zawiera koszt odsetek, więc... Tak naprawdę należałoby to zrobić EBITDA obciążoną podatkiem dochodowym. Zapominasz też o metodzie liczenia przychodów przez spółkę. Tam jest amortyzacja pakietów, która jest realną gotówką wpływającą do spółki.

Washington Irving
0
Wpisów: 165
Wysłane: 29 marca 2018 11:19:05 przy kursie: 7,30 zł
anty_teresa napisał(a):

Normalnie na walne to trzeba się zapisać na 16 dni przed terminem w swoim BM. W Bosiu jest zakładka dyspozycje/inne/wniosek WZA i to przez nią się rejestrujesz na walne. Nie wiem jak jest z przerwą, ale wydaje się, że to jest jedno i to samo walne, więc zgłosić się już nie będzie można. Tym niemniej GBK na walne dopuszczał choćby media na zaproszenie. Jeśli się zwrócisz do spółki to pewnie Ci to umożliwi.

Możesz wejść na walne, ale nie możesz głosować w takim trybie (bez żadnego trybu to tylko jedna osoba w PL może ;)) i nie możesz żądać protokołowania sprzeciwu a więc też nie możesz pójść do sądu przeciw uchwale.

To nie jest 2 walne, tylko wznowienie obrad trwającego - po przerwie.

Według mnie, Abris tej spółki nie położy, bo sporoby umoczył. Na dziś scenariusz bazowy, to rozwodnienie dające możliwość przymusowego zdjęcia z giełdy. Emisja wczoraj uchwalona jest ratunkowa, ale co do zasady to dobra wiadomość, że w spółce poprawi się kapitał własny. Rozumiem, że rynek boi się, że cena emisyjna będzie bardzo niska i stąd dalsze spadki (mimo pozytywnej informacji o emisji). W tym scenariuszu, jeżeli ktoś wierzy w przetrwanie spółki, sensowną strategią byłoby kupno obligacji, a nie akcji. Obligi na Catalyst spokojnie można dziś kupić za 85% nominału, a na niektórych seriach nie ma już w ogóle popytu więc możliwe jest wzięcie niewielkiego pakietu po jeszcze niższej cenie.

To daje potencjał na jakieś 20% zwrotu, inwestycja w akcje jest obarczona ryzykiem takim, że Abris ustali cenę emisyjną pod siebie, a więc zależy mu na jak najniższych notowaniach dla tej małej emisji 20 mln akcji.
Pamiętajmy jednak, że po 6 kwietnia ogłoszono przerwę aby mieć czas na rozmowy o większej emisji, a tutaj już Abrisowi nie będzie zależało na niskiej cenie (wręcz przeciwnie).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,410 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat