@win jasne. Nie chodzi o to żeby się przerzucać cytatami. Ale wiesz, jest zjawisko i jego możliwa interpretacja. Negatywne zjawiska w raporcie były i je pokazałem. Zaś intrpretacje nieco odnosiły się do zachowania kursu - były w kontrze. Tak czy owak:
Cytat:W zdrowym ciele zdrowy wynik – omówienie wyników GetBack za III kw. 2017 r
Obiektywnie wyniki samego 3 kw. jest zdrowszy, przynajmniej na pakietach własnych.
Cytat:Kurs Getbacku po raporcie dość ostro zanurkował, w związku z czym można mniemać, że raport inwestorom nie przypadł do gustu i oczekiwali więcej. Często jednak w pierwszej chwili górę nad rozsądkiem biorą emocje i w poniższym omówieniu postaram się odpowiedzieć, czy tym razem właśnie tak było.
Tę roboczą tezę podtrzymuję. W raporcie nie pojawiło się w zasadzie nic nowego, o czym byśmy nie wiedzieli wcześniej.
Cytat:Wysokie przychody z zarządzania to jednak nie jedyne zaskoczenie segmentu w tym kwartale. Proszę zwrócić uwagę na poziom kosztów ogólnych – jest także najniższy w całym rozpatrywanym okresie i przyznam, że nie bardzo potrafię znaleźć wytłumaczenie dla takiego stanu rzeczy.
Niewiadome zawsze są ryzykowne. Uważasz, że jak coś się dzieje i nie da się tego wytłumaczyć to jest to zjawisko pozytywne?
Cytat:Proszę jednak zauważyć, że pomimo zwyżki długu netto z 1,2 mld zł na koniec półrocza do 1,7 mld zł na koniec III kw. spółka pomimo nadal braku środków z emisji utrzymuje wskaźnik podstawowy wskaźnik zdolności do obsługi zadłużenia jakim jest dług netto/EBITDA gotówkowa na poziomie 3,6, czyli poniżej granicy uznawanej za bezpieczną jaką jest 4,0
Szczerze mówiąc, to liczby i wskaźniki pokazują, że jadą blisko krawędzi, ale są w stanie obsłużyć dług. Nie wiem jakie kwiatki czekają w IV kwartale, ale po III to nie wygląda tak, żeby spółka miała się przewrócić. Ona może nie dostać nowego długu, tym bardziej, że jej ten wskaźnik może się posypać w związku z tym, że mocno wzrosły koszty w IV kw.
Cytat:Można zatem powiedzieć, że wynik tego okresu choć nominalnie niższy niż kwartał wcześniej jest znacznie zdrowszy i nie należy wyciągać daleko idących wniosków z niższych przychodów w ujęciu kw/kw.
Nadal to podtrzymuję.
Nie chcę nikogo zapewniać, że nie pojawi się tutaj hasła typu: układ, restrukturyzacja, postępowanie naprawcze. Mnie to jednak w świetle liczb wygląda raczej na: nie rośniemy, musimy się skupić na obsłudze zadłużenia.