PARTNER SERWISU
ekjaetoi
208 209 210 211 212

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 2 października 2018 10:47:29
Zaktualizowane propozycje układowe już powinny być dostępne. Został tylko tydzień!

A tu Radek informuje, że jutro jeszcze jakieś pismo do banków .... o zgrozo to kiedy MY poznamy te propozycje ... w niedzielę.

Ja rozumiem, że jest mało czasu, ale sądzę, że większość (w tym i ja nie ogarnę na szybko tego tematu).

Dodatkowo kurator informuje, że bedą jakieś grupy wierzycieli z uwagi na stopień konwersji i do tego trzeba rzeka złożyć wniosek o osobisty udział w postępowaniu.

Czy dobrze rozumiem, że taki wniosek trzeba złożyć do sędziego komisarza ... Nawet gdybym był tym zainteresowany to został tylko tydzień .... jak to ogarnąć ... pozostaje chyba udać się osobiście z dokumentami ....

CZY KTOŚ NA TYM FORUM MOŻE TE WSZYSTKIE INFORMACJE, KTÓRE SIĘ OSTATNIO POJAWIŁY (KURATOR, RADEK) OGARNĄĆ I WYJAŚNIĆ O CO CHODZI ????

To wszystko chyba będzie trzeba na wariata załatwiać .... jeśli ja to wszystko dobrze rozumiem
Edytowany: 2 października 2018 10:48

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 2 października 2018 11:00:07
Dodatkowo ostatnio propozycje układowe zarządu i RW zakładały wysoki stopień konwersji. Po takim czymś ABRIS przestanie być udziałowcem większościowym.

Kto wtedy bedzie zarządzał tą spółką ????

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 2 października 2018 11:06:00
Akcjonariusze którzy wybiorą RN a ta Zarząd. A wszystko na WZA lub NWZA.

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 2 października 2018 11:06:06
Nie do końca rozumiem treść informacji kuratora o wysokości procentowej konwersji wierzytelności na akcje (3% bądź więcej). Moim zdaniem, żeby była możliwość głosowania propozycji układowej zawierającej wyższy stopień konwersji wierzytelności na akcje, ktoś taką propozycję musi złożyć. Poza tym, nie ma chyba możliwości żeby dla obligatariuszy niezabezpieczonych zostały przegłosowane różne warunki układu, tzn. część obligatariuszy ma w układzie konwersję np. 3% wartości wierzytelności na akcje, a inni np. 5%. Nie rozumiem zatem co kurator ma na myśli pisząc: "Obligatariusze, którzy chcieliby uczestniczyć wyższą kwotą w konwersji mogą złożyć wniosek o dopuszczenie do osobistego udziału i wybrać grupę, w której konwersja (zamiana) na akcję będzie wyższa".
Czy ktoś jest w stanie to wyjaśnić ?
Ja, przykładowo, byłbym zainteresowany wyższym stopniem konwersji wierzytelności na akcje, gdyż jako nabywca obligacji Getback na NewConnect, praktycznie nie mam możliwości dochodzenia roszczeń, bo niby od kogo ?

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 2 października 2018 11:09:18
Po pierwsze dziękujemy za długo oczekiwane informacje. Wiemy że okres pewnie był i jest gorący dlatego nie naciskalismy na Radka żeby co dzień siedział na forum i przekazywał nam informacje. Po drugie, nie wiem jak przebiegała praca przez ten okres ale chyba oferty inwestorów już przynajmniej tydzień temu powinny być na biurku członków RW. Gdzie czas żeby się z nimi zapoznać, przeanalizować i skonstruować o nie propozycje układowe. Ale moje główne wątpliwości dotyczą konwersji. Co prawda padła już odpowiedź na to pytanie tu na forum ale może Pan Radek się do niego odniesie. Po co konwersja w obojętnie jakim procesie w przypadku gdy inwestor przejmie ZCP? Czy wogole ma ona jakiś sens? I drugie pytanie czy były konkretne propozycje pomocy przez Ministerstwo finansów dla przeciętnego Kowalskiego który nie jest żadnym uczestnikiem Rynku Kapitałowego? Z góry dziękuję za odpowiedź i czekamy na DOBRE PROPOZYCJE UKLADOWE.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 2 października 2018 12:03:39
P.S
Czasu Panie Radku Pan nie kupi. Poświęcony czas non - profit może wynagrodzić tylko wdzięczność tysięcy poszkodowanych obligatariuszy... Wiem że wdzięczność nie wynagrodzi czasu jaki Pan poświęcił kosztem rodziny i brudnego hejtu, ale niech Pan wie że dzięki Pana działaniu wielu ludzi nie straciło chęci do życia. Dobroć wraca...

basik
0
Wpisów: 52
Wysłane: 2 października 2018 13:29:14
Zakupu tych obligacji dokonaliśmy bezpośrednio w placówce GetBack, jesteśmy już nie młodzi, to była pierwsza taka nasza inwestycja (wieloletnie zaufanie do doradcy) a to w jaki sposób podawane są tu informacje to dla nas czarna magia. Żyć się odechciewa, cz naprawdę nie można tych informacji przekazywać bardziej zrozumiałym językiem, dla sporej ilości obligatariuszy są to pewnie tak samo jak dla nas mega trudne zagadnienia.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 2 października 2018 14:28:25
Chyba nie tylko gentlemeni obracają się na salonach...

Cytat:
GetBack wpompował w platformę blogową Salon24 ponad 850 tys. zł, a do Instytutu Wolności miało trafić ponad 5 mln zł.

www.money.pl/gospodarka/wiadom...

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 2 października 2018 16:08:35
Czy coś już wiadomo, na jakich zasadach będzie można ubiegać się indywidualnie o zwiększoną konwersję? Co oprócz certyfikatów i zaświadczeń depozytowych muszę zabrać ze sobą? Czy w przypadku kiedy certyfikat został w Getback z powodu żądania przedterminowego wykupu wystarczy dokument przyjęcia go przez Getback?

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 2 października 2018 17:07:22
Układ jest obowiązujący dla wszystkich. Nie ma raczej czegoś takiego jak indywidualne zmiany. Jeśli już to wg mnie chodzi tu jedynie o możliwość indywidualnego wniosku o zmianę wielkości konwersji, ale będzie to podlegać głosowaniu i w układzie znajdzie się jedna wartość obowiązująca wszystkich. Choć i to jest jakieś niezrozumiałe, bo propozycje układu zostaną zgłoszone z konkretnymi liczbami. Rzeczywiście coś strasznie namieszał tu ten komunikat.
Edytowany: 2 października 2018 17:14

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 2 października 2018 18:45:34
Napisałem do kuratora prośbę o wyjaśnienie komunikatu.

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 2 października 2018 18:49:19
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1/ Osoba z branży uzupełnia przegląd operacji o analizę cost-to-benefit; to będzie jeden z punktów wyjścia dla propozycji układowych RW
2/ Spółka przedstawi swoją strategię podniesienia operacji
3/ Czekamy na wyniki 2Q
4/ Ciśniemy na banki - jutro powinno pojawić się pismo w imieniu RW
5/ W tym tygodniu powinniśmy otrzymać oferty inwestorów
6/ Spodziewamy się aktualizacja zabezpieczeń (korekty o wcześniejszą aktualizację wartości portfeli) - część wierzycieli zabezpieczonych będzie miała otwartą pozycję
7/ W czwartek RW - będziemy ustalać warunki układu na ZW
8/ Rozszerzamy działania w obszarze roszczeń - tutaj jest sporo dla zespołu "archeo"
9/ Czekamy na start audytu w obszarze "rolek" - to może być "weapon of mass destruction"

Panie Radku,
jak będzie w przypadku konwersji na akcje w układzie? Kurator trochę namieszał w ostatrnim komunikacie, chyba nikt tego nie rozumie.

monster007
0
Wpisów: 17
Wysłane: 2 października 2018 19:32:14
a to juz było?
obligacje.pl/pl/a/komornik-spr...

wartosc chyba ponad 1mld a wywolawcza 22mln? chyba bład w artykule

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 2 października 2018 19:44:50
tam jest chyba 1.1 mln

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 2 października 2018 20:34:33
Cytat:
Bieżące informacje
01.10.2018 r. Kurator dla obligatariuszy informuje, że oczekuje na nowe propozycje układowe Rady Wierzycieli. Wcześniej dyskutowany był podział obligatariuszy ze względu na stopień oczekiwanej konwersji obligacji na akcje. Kurator dla obligatariuszy dla obligatariuszy wybierze opcję mniejszej konwersji wierzytelności na akcje (np. 3%). Obligatariusze, którzy chcieliby uczestniczyć wyższą kwotą w konwersji mogą złożyć wniosek o dopuszczenie do osobistego udziału i wybrać grupę, w której konwersja (zamiana) na akcję będzie wyższa. Kurator przypomina, że konwersja jest nieodwołalna i do wysokości konwersji „spłaca” dług.

Czyli co, teraz na szybko trzeba się zgłosić do udziału osobistego w postępowaniu?
Skoro kurator konwertuje na akcje 3% to rozumiem że 47% umarza?

O co tu chodzi?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 2 października 2018 21:22:30
Ja też nie wiem, mamy sobie wybrać, zgłaszać się, nie zgłaszać.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 2 października 2018 22:39:59
Z tymi różnymi stopniami konwersji (która nie wiadomo czy w ogóle znajdzie się w ostatcznych propozycjach układowych) to jest jakieś 'porypane', że tak to ujmę. Teoretycznie obowiązkiem kuratora obligatariuszy jest oddanie głosu na najbardziej korzystne dla obligatariuszy i WYKONALNE propozycje układowe. Co do ich ostatecznej treści to ciągle 'piłka w grze' i jeżeli ma to być zrobione porządnie to mamy alternatywę: albo coś skleconego na kolanie (takich projekcji z sufitu mamy już chyba po kokardę) albo coś solidnie przekalkulowanego pod każdym względem, co uwzględnia także wynik przeglądu operacji jaki prowadzi w tej chwili niezależny fachowiec czyli informacje z pierwszej ręki.

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 3 października 2018 01:17:26
Panie Radku!
Bardzo prosimy, aby Kurator doprecyzował swój komunikat. Wprowadził on wiele zamętu, chcielibyśmy poznać szczegóły!

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 3 października 2018 05:18:42
Małe sprostowanie mojej poprzednie wiadomości, której nie mogłem już edytować: oczywiście miałem na myśli praktycznie brak możliwości wysuwania roszczeń w przypadku zakupu obligacji na Catalyst. Jedyną opcją wg mnie jest ewentualnie roszczenie w stosunku do Deloitte.
Jeśli chodzi o możliwość różnego procentowego stopnia konwersji wierzytelności z tytułu obligacji na akcje, Kurator chyba się trochę pogubił w swoim komunikacie. Dla wszystkich obligatariuszy niezabezpieczonych będą przegłosowane jednakowe warunki układowe więc nie ma możliwości "wyboru grup". Kurator miał na myśli zapewne grupę obligatariuszy, która chciałaby 9 października głosować nad propozycjami układowymi niezależnie od Kuratora, który będzie reprezentował wszystkich nieobecnych.

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 3 października 2018 09:19:04
Tylko z kim mamy niby zawierać ten układ? Z piramidą?

www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

Zatrzymano już łącznie 19 osób z kierownictwa GetBack i ścisłego otoczenia. Przebieg śledztwa jedynie potwierdza to, co zawsze mówiłem, GetBack to była dobrze zorganizowana piramida finansowa kierowana przez grupę przestępczą.

Cytat:
Śledztwo dotyczy m.in. wyrządzenia szkody majątkowej wielkich rozmiarów w obrocie gospodarczym na szkodę spółki GetBack S.A., systemowego wyprowadzania milionów złotych ze spółki na podstawie pozornych umów w celu osiągnięcia korzyści osobistej, ukrywania dowodów, posługiwania się podrobionymi dokumentami. Sprawa obejmuje także przestępstwa manipulacji instrumentami finansowymi i podawania do publicznej wiadomości nieprawdy o działaniach spółki.

Jak można zawierać jakikolwiek układ z przestępcami?

Kto nam zagwarantuje, że za rok, półtora nie ogłoszą upadłości lub wyjdzie kolejna afera?

Edytowany: 3 października 2018 09:27

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

208 209 210 211 212

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,555 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat