PARTNER SERWISU
wpoqqqev
220 221 222 223 224

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 8 października 2018 16:46:40
Zarzad sobie po prostu kpi...
Na cholere skladac tego typu propozycje? Przeciez to niepowazne

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 8 października 2018 17:01:28
A ja uważam, że sędzia powinien zgodzić się na przełożenie głosowania na grudzień bo:
1/ Dwa miesiące nas nie zbawi - cóż to jest wobec wieczności
2/ Do tego czasu powinien być raport za III kw czyli pierwszy raport za okres po odcięciu bałaganu i kosztów po KK et consortes ( z tego co pokazano za I półrocze tak naprawdę nie wiemy ile należałoby przypisać działalności tamtej ekipy, a wyobrażam sobie że spodziewając się iż wylecą szarpali ile się dało),
3/ RW zobowiązała zarząd do położenia sędziemu na stół ofert tych 3 inwestorów, sędzia będzie mógł lepiej ocenić sytuację i podjąć decyzję czy warto dać spółce a pośrednio i nam tą szansę
www.getbacksa.pl/images/4060_0...
4/ Samo przegłosowanie układu (jakikolwiek by on nie był) to dopiero początek drogi, do jego zatwierdzenia upłynie kilka miesięcy - będą zażalenia, odwołania, cuda-wianki na kiju itp. czyli okres niepewności dla potencjalnego inwestora (chętnego na aktywa) co może go skutecznie zniechęcić.
5/ Do grudnia może zmiękną wierzyciele zabezpieczeni (ponoć już jacyś chętni są) i będzie można sformułować bardziej realne propozycje układowe na wypadek gdyby opcja ze sprzedażą aktywów nie wypaliła.
To nie jest dylemat w rodzaju 'konwersja taka czy siaka' albo w ogóle jej brak ale wybór pomiędzy realnie rysującą się szansą na szybsze odzyskanie części zainwestowanej kasy (zapewne w mniejszym % ale będzie można nią jeszcze 'obrócić') a spłatami w ratach przez wiele lat bez żadnej gwarancji, że w tym czasie spółka nie pójdzie w upadłość bo wyczerpie się operacyjnie 'paliwo' z posiadanych portfeli a nowych nie będzie za co kupić.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 8 października 2018 17:20:36
W zaaktualizowanych propozycjach układowych jest informacja o 11 miliardach akcji przy konwersji 25% dla niezabezpieczonych. Czy teraz ktoś widzi sens brania 49,5% konwersji wierzytelności? Dlatego cały czas trzymam się zdania, że nie powinno być żadnej grupy 1a tylko konwersja powinno być dla wszystkich jednakowa w wysokości max 3-5% i wtedy jest realna szansa że te akcje będą coś warte. Wielomiliardowe akcje będą podlegać scaleniu a i tak sięgną poziomu 1-2 gr.
Odszkodowanie będzie nam się należało od Deloitte, prokuratura już zabezpieczyla 80 mln i to prawdopodobne nie koniec, a jeszcze pozostał Altusa, Trigon a mam nadzieję jeszcze ze inne nierynkowe umowy też zostaną cofnięte. TA cała kasa będzie należała się Nam obligatariuszom. Liczę tak jak wspomniał kurator w swoim komunikacie, że jeszcze nie wiadomo czy wogole taka grupa 1a będzie, gdyż propozycje układowe często ulegają modyfikacją i przed ostatecznym głosowaniem tej grupy w propozycjach nie będzie.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 8 października 2018 17:24:11
Nie wiem czy Altus będzie miał z czego oddawać, jak tak dalej pójdzie.

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 8 października 2018 19:36:06
alder74 napisał(a):

Ja już o tym wspominałem, ale nadal mam niejasność.
Mnie wychodzi na to, że ID nie powinien nic do PDM przekazywać (np. danych osobowych, operować numerem rachunku bankowego PDM itp).
Jak rozumiem - PDM odżegnuje się od tego, że ID w jakimkolwiek zakresie działał na jego zlecenie.
Być może ID miał jakiś deal z GB, ale to chyba nie upoważnia na powoływanie się na PDM.

Zachodzi spore prawdopodobieństwo, że przy współpracy na linii IB/PDM doszło do naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych. Kwestia ta nie ma jednak nie powoduje, iż obligatariusz nabywa roszczenia odszkodowawcze w stosunku do banku, czy domu maklerskiego. Nie każde naruszenie prawa, które miało miejsce w toku nabywania obligacji powoduje powstanie roszczeń do pośrednika, a jedynie takie bezprawne zdarzenie, które było przyczyna kupna przez nas obligacji. Pomiędzy naruszeniem prawa a szkodą musi zachodzić bowiem związek przyczynowo- skutkowy, który określa się jako związek "sine qua non" ("bez którego nie"). Bez względu na to, czy IB przekazywałby nasze dane osobowe do PDM zgodnie z przepisami, czy też z naruszeniem tych przepisów, to i tak byśmy kupili obligacje. Adekwatnego związku przyczynowo-skutkowego zatem nie ma. Dla lepszego zobrazowania: jeżeli IB znał prawdziwą sytuację BGK i zataił to przed nami, to nie kupilibyśmy obligacji, gdyby informacji tych by nie zatajono. Dlatego wywodzenie odpowiedzialności GBK z takich zjawisk jak: naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych, pełnienie przez IB faktycznej roli doradcy, wypełnienie przez bankiera zapisu na obligacje bez pisemnego pełnomocnictwa, brak umowy o pracę pomiędzy bankierem a IB nie ma realnych szans obronienia się w procesie. Jeżeli natomiast obligatariusz potrafi wykazać, że został przez IB wprowadzony świadomie w błąd, co do sytuacji GBK, to najprawdopodobniej proces wygra.

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 8 października 2018 21:11:37
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
A ja uważam, że sędzia powinien zgodzić się na przełożenie głosowania na grudzień bo:
1/ Dwa miesiące nas nie zbawi - cóż to jest wobec wieczności
2/ Do tego czasu powinien być raport za III kw czyli pierwszy raport za okres po odcięciu bałaganu i kosztów po KK et consortes ( z tego co pokazano za I półrocze tak naprawdę nie wiemy ile należałoby przypisać działalności tamtej ekipy, a wyobrażam sobie że spodziewając się iż wylecą szarpali ile się dało),
3/ RW zobowiązała zarząd do położenia sędziemu na stół ofert tych 3 inwestorów, sędzia będzie mógł lepiej ocenić sytuację i podjąć decyzję czy warto dać spółce a pośrednio i nam tą szansę
www.getbacksa.pl/images/4060_0...
4/ Samo przegłosowanie układu (jakikolwiek by on nie był) to dopiero początek drogi, do jego zatwierdzenia upłynie kilka miesięcy - będą zażalenia, odwołania, cuda-wianki na kiju itp. czyli okres niepewności dla potencjalnego inwestora (chętnego na aktywa) co może go skutecznie zniechęcić.
5/ Do grudnia może zmiękną wierzyciele zabezpieczeni (ponoć już jacyś chętni są) i będzie można sformułować bardziej realne propozycje układowe na wypadek gdyby opcja ze sprzedażą aktywów nie wypaliła.
To nie jest dylemat w rodzaju 'konwersja taka czy siaka' albo w ogóle jej brak ale wybór pomiędzy realnie rysującą się szansą na szybsze odzyskanie części zainwestowanej kasy (zapewne w mniejszym % ale będzie można nią jeszcze 'obrócić') a spłatami w ratach przez wiele lat bez żadnej gwarancji, że w tym czasie spółka nie pójdzie w upadłość bo wyczerpie się operacyjnie 'paliwo' z posiadanych portfeli a nowych nie będzie za co kupić.

Absolutnie się z Tobą zgadzam. Powiem więcej, w obliczu uzyskanych informacji (SF za IH2018) nie wyobrażam sobie zawarcia układu polegającego na spłacie rozłożonej na wieloletnie raty. To jest po prostu nie realne. Mam nadzieję, że wszyscy interesariusze zdają sobie z tego sprawę.
W każdym razie ja takiego układu nie popieram.

Ta spółka operacyjnie jest trupem.

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 8 października 2018 21:25:03
Bardzo ciekawy artykuł został opublikowany w związku z aferą GB

www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

Cytat:
Pełna profesjonalizacja rad nadzorczych zacznie się wtedy, gdy zapadnie pierwszy wyrok skazujący dla któregoś z członków rady nadzorczej np. w GetBack.

Trudno się nie zgodzić. Dość mamy fasadowych Rad Nadzorczych.
Edytowany: 8 października 2018 21:43

borecki
0
Wpisów: 54
Wysłane: 8 października 2018 22:40:45
bog41 napisał(a):
alder74 napisał(a):

Ja już o tym wspominałem, ale nadal mam niejasność.
Mnie wychodzi na to, że ID nie powinien nic do PDM przekazywać (np. danych osobowych, operować numerem rachunku bankowego PDM itp).
Jak rozumiem - PDM odżegnuje się od tego, że ID w jakimkolwiek zakresie działał na jego zlecenie.
Być może ID miał jakiś deal z GB, ale to chyba nie upoważnia na powoływanie się na PDM.

Zachodzi spore prawdopodobieństwo, że przy współpracy na linii IB/PDM doszło do naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych. Kwestia ta nie ma jednak nie powoduje, iż obligatariusz nabywa roszczenia odszkodowawcze w stosunku do banku, czy domu maklerskiego. Nie każde naruszenie prawa, które miało miejsce w toku nabywania obligacji powoduje powstanie roszczeń do pośrednika, a jedynie takie bezprawne zdarzenie, które było przyczyna kupna przez nas obligacji. Pomiędzy naruszeniem prawa a szkodą musi zachodzić bowiem związek przyczynowo- skutkowy, który określa się jako związek "sine qua non" ("bez którego nie"). Bez względu na to, czy IB przekazywałby nasze dane osobowe do PDM zgodnie z przepisami, czy też z naruszeniem tych przepisów, to i tak byśmy kupili obligacje. Adekwatnego związku przyczynowo-skutkowego zatem nie ma. Dla lepszego zobrazowania: jeżeli IB znał prawdziwą sytuację BGK i zataił to przed nami, to nie kupilibyśmy obligacji, gdyby informacji tych by nie zatajono. Dlatego wywodzenie odpowiedzialności GBK z takich zjawisk jak: naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych, pełnienie przez IB faktycznej roli doradcy, wypełnienie przez bankiera zapisu na obligacje bez pisemnego pełnomocnictwa, brak umowy o pracę pomiędzy bankierem a IB nie ma realnych szans obronienia się w procesie. Jeżeli natomiast obligatariusz potrafi wykazać, że został przez IB wprowadzony świadomie w błąd, co do sytuacji GBK, to najprawdopodobniej proces wygra.

jak to jest, że taki mędrek jak ty i cała zgraja tutejszych "speców" powtarza wciąż te idiotyzmy odpierając swoje wywody odnośnie braku podstaw do skutecznych roszczeń względem IB, na podstawie rzekomej współpracy Idea Bank - PDM, skoro (co zresztą sami oni przyznają, nie podpowiadając jednocześnie jak było na prawdę) takiego bezpośredniego powiązania nie było.

Polecam się doedukować coś na temat spółki MIA, a potem stawać w roli adwokata diabła, bo działania Idea banku w procesie oferowania obligacji GB są nie do obrony pod kątem ustaw UOKiK art. 5 ust. 1. ; art 6 ust.1. ; art 6 ust. 3. ; art. 12 ust. 1 pkt 2. i to będzie podstawa do wywodzenia skutecznych roszczeń względem IB/LB w przypadku osób, które "wyciągano" z lokat w celu przesunięcia środków na zakup obligacji GB.

p.s. i taka mała podpowiedź, to bank musi udowodnić, że nie złamał ww. przepisów, a nie klient, że tak było
Edytowany: 8 października 2018 22:51

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 października 2018 23:19:58
Cytat:
W zaaktualizowanych propozycjach układowych jest informacja o 11 miliardach akcji przy konwersji 25% dla niezabezpieczonych. Czy teraz ktoś widzi sens brania 49,5% konwersji wierzytelności?

gdzie można znaleźć zaktualizowane propozycje układowe?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 8 października 2018 23:39:13
Już nie wiem ile tych propozycji było, ale chyba sporo. Trudno się w tym wszystkim połapać, może to o to chodzi, sam już nie wiem.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 9 października 2018 00:11:28
Vox napisał(a):
Cytat:
W zaaktualizowanych propozycjach układowych jest informacja o 11 miliardach akcji przy konwersji 25% dla niezabezpieczonych. Czy teraz ktoś widzi sens brania 49,5% konwersji wierzytelności?

gdzie można znaleźć zaktualizowane propozycje układowe?

Jeżeli chodzi o najnowsze propozycje układowe zarządu to tutaj:
www.getbacksa.pl/images/zakuta...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 9 października 2018 00:30:51
to teraz już 38%, gubie się w tym wszystkim...
ciekawe co dzisiaj sędzie klepnie

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 9 października 2018 07:57:46
Vox napisał(a):
Spoko, bedzie mozna pewnie pozwać Skarb Państwa za błędy/brak nadzoru KNF,
jeszcze się odkujemy Boo hoo!

Tu też jest przeszkoda. Emisje obligacji prywatnych, dla zamkniętej grupy osób (do 150) nie podlegają nadzorowi KNF ani zatwierdzeniu prospektu emisyjnego. I choć oczywiście różni ludzie kupowali obligi w różnej formie, to właśnie tych prywatnych jest najwięcej. I kiepa...
Według mnie, ponieważ padliśmy ofiarą nie ryzyka inwestycyjnego ale wielowątkowej afery kryminalnej, to ten właśnie argument powinien być główny w ewentualnym starciu z różnymi instytucjami.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 9 października 2018 08:49:52
Czy spełniliście obywatelski obowiązek wysłania mejla nt. zmiany terminu?
Ostatnia szansa jest teraz

kokospl
46
Wysłane: 9 października 2018 09:46:40
Nie,nie spelnilismy
Bzdurna akcja

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 9 października 2018 10:12:23
Oczywiście maile wysłane w całkiem przyzwoitej liczbie...
@kokospl - proszę pisać wyłącznie we własnym imieniu.

kokospl
46
Wysłane: 9 października 2018 10:16:41
A ja prosze nie opowiadac o "obywatelskim obowiazku "

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 9 października 2018 10:51:59
kokos dlaczego bzdurna?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 9 października 2018 11:32:54
w Polskim Domu Maklerskim od wczoraj nie odbierają telefonów

1fast1
0
Wpisów: 23
Wysłane: 9 października 2018 12:17:45
Może nie opłacili abonamentów, albo zgasili światło d'oh!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

220 221 222 223 224

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,332 sek.

hgwmizxp
kveomgvr
yalslpxq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
piqyuhjc
gnynnqam
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat