3 Dołączył: 2013-07-17 Wpisów: 163
Wysłane:
9 października 2018 12:06:55
przy kursie: 306,00 zł
A może BB postanowił po prostu spędzić resztę życia inaczej? Może po tylu latach w zawodzie i zrobieniu naprawdę dużych rzeczy (sukces 11B) ma ochotę na relaks, ponieważ stać Go na to? W sumie te kapcie wręczone przez GM wiele mówią. Nie koniecznie musi to być jakiś konflikt, spory itd. 180 000 akcji x 350 zł (myślę że można przyjąć taką średnią) = .... i można robić to co się naprawdę lubi.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
9 października 2018 12:18:02
Coś się kończy, coś się zaczyna... Warto przypomnieć sobie co mówił B.Brzostek podczas tej majowej konferencji. Naprawdę warto.
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
9 października 2018 12:44:37
A co takiego mówił?
|
|
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
9 października 2018 13:04:12
c15d napisał(a):A może BB postanowił po prostu spędzić resztę życia inaczej? Może po tylu latach w zawodzie i zrobieniu naprawdę dużych rzeczy (sukces 11B) ma ochotę na relaks, ponieważ stać Go na to? W sumie te kapcie wręczone przez GM wiele mówią. Nie koniecznie musi to być jakiś konflikt, spory itd. 180 000 akcji x 350 zł (myślę że można przyjąć taką średnią) = .... i można robić to co się naprawdę lubi. Każdy rozsądnie myślący się z Tobą zgodzi Z aktualnych inwestorów tylko nieliczni chyba wiedzą lub pamiętają, że w CDP było kiedyś 2 braci Kicińskich. Od kilku lat (przed W3) jeden zrezygnował i zajął się "powrotem do natury". Wypalenie zawodowe może dopaść każdego kto bardzo aktywnie działa w swoim zawodzie. Czy odejście jednego z liderów w CDP zachwiało spółką - NIE. Istotne jest kto wchodzi na miejsce ubywającej osoby. Odejście BB nie musi być związane ze stanem zdrowia jak się przyjęło. Być może potrzebuje 1-2 lata lub więcej zamieszkać gdzieś w dziczy z dala od cywilizacji. To dość prawdopodobne. Kupując działkę gdzieś na Pacyfiku trzeba nieco gotówki .. Nie można przekreślać, że jest stracony dla spółki. Nie wykluczam, że po P8 może wrócić z nowymi pomysłami. Trzymajmy za niego kciuki niezależnie od tego jakie ma plany. Spółka dużo mu zawdzięcza. Jednak nikt nie jest niezastąpiony. Często nowi i młodsi następcy potrafią pociągnąć "wózek" dalej a nawet lepiej. Dopiero następne premiery P8 i P9 pokażą w jakim kierunku poszły zmiany. A tak szczerze to ludzie pracujący ściśle prze 10 lat potrzebują także zmiany otoczenia. Taka zmiana w zespole powinna przynieść nową energię - tak sądzę. Mam kilka takich doświadczeń. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 9 października 2018 13:05
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
9 października 2018 13:54:44
Panowie znowu zaczyna się fantazjowanie na boki i racjonalizowanie faktów. Nie ma znaczenia dlaczego BB opuszcza spółkę, czy chce zamiekszać w dziczy:), kupić działkę na pacyfiku, czy jest chory czy też poróżnił się z kolegami ze spółki. Fakt jest taki, że odchodzi, a drugi , że był osobą istotną dla spółki. A wnioski wypływające z tych dwóch faktów wg mnie nie są dla spółki pozytywne.
Edytowany: 9 października 2018 13:55
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
9 października 2018 14:06:35
Och, odejście Brzostka widzę z czasem urasta do mitu, który ma wskazywać, że spółka nie posiada już żadnego know-how. Chciałbym zauważyć, że po każdej części Wiedźmina, liderzy dawali sobie siana, a czy wpływało to na spółkę i jej kolejne projekty? Może tylko w takim stopniu, że każdy kolejny jest większy, lepiej dopracowany i bardziej zyskowny.
Zresztą jego nazwisko w creditsach do Frostpunka występuję tylko formalnie, jako członka zarządu. Kto inny odpowiadał za silnik i narzędzia.
Sprzedał/sprzedaje akcje, to już zupełnie jego sprawa. Myślę, że motywacja była znacznie inna niż próbują wmawiać forumowi pesymiści.
|
|
Wysłane:
9 października 2018 14:13:50
Fakty to my na razie mamy takie, że kurs po bardzo mocnych wzrostach się bardzo mocno skorekcił. I tyle. Gdyby fakt odejścia B.Brzostka był dla inwestorów tak mega istotny, to mielibyśmy mocną reakcję bezpośrednio po ogłoszeniu tej wiadomości, a takiej nie było. Dorabianie ideologii do tego dlaczego B.Brzostek odszedł i dlaczego sprzedał czy sprzedaje - to właśnie fantazjowanie. Fundamentalnie w spółce nic się od majowej konferencji nie zmieniło. Ale każdy oczywiście ma własny ogląd rzeczywistości.
|
|
56 Dołączył: 2015-02-21 Wpisów: 738
Wysłane:
9 października 2018 14:28:47
Cały czas uważam, że wyceny powinny dążyć do racjonalności ;)
Kapitalizacja powinna być pochodną bieżących i oczekiwanych przyszłych wyników finansowych spółki. W przypadku gamedev większe znaczenie ma oczywiście przyszłość.
Pytanie do Kolegów śledzących sprzedaż gier 11bit (po przyroście liczby komentarzy): 1. jaki jest Wasz szacunek przychodów w Q3 oraz poziom kosztów 2. jakiego wyniku oczekujecie w Q4
Zasadnicze pytanie: Kapitalizacja 11bit to 700kk - ile spółka powinna zarabiać w kwartałach "chudych" (bez flagowych premier) aby utrzymać tę kapitalizację?
|
|
Wysłane:
9 października 2018 14:32:11
Czyli wszystko w porządku, jest super, Grzegorz herbu Biedronka poprowadzi spółkę do zwycięstwa. Nic się nie wydarzyło fundamentalnie, anale nie zrozumieli konsensusu, który specjalnie zawyżono, Brzostek po prostu w dziczy odpocznie, był bez znaczenia dla spółki. Kurs spadł, ale korekty są normalne, ludzie umierają to też normalne.
Trochę to przypomina sytuację, w której twoje dziecko nie mówi do 5 roku życia, a ty się się pocieszasz, Einstein też się późno nauczył mówić, to nawet lepiej że dziecko nie mówi, zostanie fizykiem kwantowym.
A jeśli chodzi o najbliższe kwartały, to sądzę że idą na 5-6 mln w III, w IV może być więcej z racji wyprzedaży, ale też wynik nie powali.
Edytowany: 9 października 2018 14:46
|
|
Wysłane:
9 października 2018 14:45:01
Ochłoń trochę bo już nieskładne głupoty wypisujesz. Od maja wiadomo, że B.Brzostek jest poza spółką. Od maja wiadomo, że P8 będzie rozbudowany w stosunku do pierwotnych planów - a co za tym idzie, że będzie dłużej robiony. Obudziłeś się? Kurs spadł to i czarnowidztwo się włącza. Normalka.
|
|
|
|
Wysłane:
9 października 2018 14:48:30
Ale ja jestem ochłonięty :) Od maja wszystko wiadomo, a ja uważam, że nie wszystko wiadomo i że pewne rzeczy teraz dopiero się odsłaniają
|
|
Wysłane:
9 października 2018 15:17:25
Wiesz co mi się podoba w spółkach growych - to, że tu nie do końca wszystko jest przewidywalne. Przede wszystkim do momentu premiery nikt nie wie czy gra odniesie sukces czy nie, a jeśli będzie sukces to jak duży. Zarówno insiderzy, instytucjonalni, jak i zwykli mali, interesujący się tematyką inwestorzy mają podobne szanse w ocenie ewentualnego sukcesu. I to jest pięknie demokratyczne. O sytuacji spółki nie zadecydują jakieś zakulisowe zależności, zmowy, kombinowania czy układy polityczne. Zadecyduje to jak dobrą grę zrobi i jak skutecznie będzie w stanie ją wypromować.
11Bit zmienia się i rozwija. Ty uważasz, że za wolno i może w złym kierunku - ja mam na ten temat odmienne zdanie. Niemniej jednak przy ocenie tej spółki warto mieć na uwadze, że odniosła drugi duży sukces - znacznie wzmacniając wyrobioną przy TWOM markę. Ta wyrobiona marka zaprocentuje przy premierze kolejnej dużej gry, ale też przy tych mniejszych premierach. Myślę, że da o sobie znać już podczas premiery TWOM na Switch. Ta marka oderwała się już od konkretnych osób ze składu osobowego spółki. Ona żyje wśród graczy - jako 11 Bit. Graczy nie obchodzą nazwiska. Oni cenią 11Bit - jako developera. I to się liczy, bo to gracze, ich nastawienie i ich decyzje zakupowe będą paliwem dla wzrostu kursu. O takim szerszym spojrzeniu wielu zdaje się zapominać, a o tym mówił właśnie B.Brzostek.
|
|
Wysłane:
9 października 2018 15:29:24
A mi się w spółkach gamedev podoba przede wszystkim to, że są grane, bo gdyby nie były grane, w ogóle nie warto byłoby interesować się polskim rynkiem, więc nie zależy mi na spadkach.
Z drugiej jednak strony mam do tych spółek stosunek jako inwestor raczej niż fan i zdaje sobie sprawę z tego, że to giełda i to nie drobni robią wzrosty i że wynikają one również z pewnej mody na spółki typu growth, które na naszym podwórku przekładają się właśnie na spółki growe. i to fundusze dają płynność na tych spółkach, a nie fani zakochani w logo 11bit. Dlatego ważne są wyniki. Warto o tym pamiętać.
|
|
Wysłane:
9 października 2018 15:32:13
I tu się zgadzamy - dla inwestorów ważne są wyniki. Różnimy się za to w ocenie ostatnich wyników. Dla mnie były bardzo dobre. Lepsze też będą - trzeba jednak poczekać. Z tym, że ja długoterminowy jestem - wiec i spojrzenie mam nieco inne.
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
9 października 2018 18:33:22
rubik napisał(a): Kapitalizacja 11bit to 700kk - ile spółka powinna zarabiać w kwartałach "chudych" (bez flagowych premier) aby utrzymać tę kapitalizację?
Real, no takie pytanie znowu zadajesz, są rekomendacje przygotowane przez fachowców i tych szacunków się trzymajmy. Vestor daje 386PLN przy 44mln zysku w tym i 42 mln zysku w przyszłym roku - czyli zapewne proporcjonalnie ok. 8 mln kwartalnie powinno uzasadniać obecną wycenę.
Edytowany: 9 października 2018 18:35
|
|
Wysłane:
10 października 2018 10:44:47
przy kursie: 308,00 zł
Z uwagą czytam watek 11bit i widzę, że ciągle jest duży z ustaleniem wartości godziwej - ten problem dotyczy zresztą wszystkich spółek gamedev.
Z dyskusji z @antyteresa wynika, że w rekomendacjach istotną rolę odgrywa okres 2020-2028 a tam można przyjąć bardzo różne założenia przychodów i kosztów.
Z tego względu uważam, że istotne jest śledzenie odchyleń od rekomendacji najbliższych okresów. Osoby śledzące przyrost liczby komentarzy już teraz zapewne potrafią oszacować przychody 11bit za Q3 - po stronie kosztowej jest względna stabilność. Umocnienie USD wpłynie pozytywnie na wynik i to też jest do oszacowania.
Q3 jest o tyle ważny, że to pierwszy "chudy" kwartał który podaże ile jest w stanie zarobić spółka bez istotnych wydarzeń - do kolejnej premiery będzie jeszcze takich kwartałów 8-12.
Na jakich produktach 11bit jest w stanie wypracować w 2019 zysk netto rzędu 32kk PLN?
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
10 października 2018 12:01:28
Już Ci odpowiadam: - Frostpunk + 2 płatne DLC - Frostpunk wydanie konsolowe (potencjał oceniam znacznie wyżej niż TWOM na konsoli) - Children of Morta PC + konsole (od początku był to dla mnie projekt, który robił największe wrażenie - actionRPG w kooperacji, do tego PR-owy producent, czyli studio amerykańsko-irańskie może zapewnić temu rozgłos o ile produkt końcowy będzie solidnie dopracowany, a mają na to czasu aż nadto). - TWOM, Moonlighter (jeszcze pewnie parę milionów będą w stanie dorzucić).
Moim zdaniem zysk 32kk spokojnie na 2019 spokojnie wypracują.
Gorzej sprawa się będzie miała z 2020, jeśli nie wyrobią się z P8, a nie zakładałbym, że się wyrobią. Za to wyniki mogą mieć wówczas niewielkie znaczenie, jeśli okaże się, że potencjał tego projektu jest znaczny. Do tego już wtedy powinno być info, że zaczęto prace nad P9, a kto wie co dalej zaplanują z Frostpunkiem. Tak czy siak w 2020 już pewnie będzie się patrzyło znów do przodu, a nie do tyłu. Kluczowe, by 2019 ładnie sprzedać i może już zacząć marketing P8.
|
|
Wysłane:
10 października 2018 12:14:28
dziękuję @Rif
Jakie przychody i zysk netto prognozujesz za Q3?
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
10 października 2018 13:16:34
Zwracam uwagę że trzeci kwartał w 2015 i 2017 był pod względem przychodów najsłabszy dla spółki w całym roku a w 2016 też nie był jakiś za bogaty (najsłabszy kwartalny wynik netto). Dlatego nie sugerował bym się nim za bardzo w prognozach przyszłych wynkiów.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.