46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
17 października 2018 18:49:03
Podobno lider FB uzyskal zgode polityczna Prezesa i bedzie jakies dzialanie wobec posrednikow? Ktos ma dostep do tej grupy i moze tu cos wkleic?
|
|
0 Dołączył: 2018-04-27 Wpisów: 48
Wysłane:
17 października 2018 20:12:50
maciej_61 napisał(a): Open Life od tego czasu zrobił całkiem przyjemny zysk podczas gdy wszystkie inne fundusze tego typu poniosły straty. Czego główną (choć nie jedyną) przyczyną był GBK. Mam trochę Arki - obecnie Santander Obligacji Korporacyjnych - i w tym samym czasie jest właściwie na zero mimo iż nie miała GBK. Ale poszło rykoszetem. Przeczuwam kolejny przekręt. Panie Macieju z całą sympatią, ale porównywanie OL Obligacji Korporacyjnych i funduszy pokroju Arki OK, to jak wiara w to, że skoro fundusz ma w nazwie Lokata to na 100% jest Money Market. Tajemnicą poliszynela jest, że za wynik OL OK odpowiadają mezzowe inwestycje CVI, a nie lokaty w obligacje Orlenu. Wynik nie bierze się z powietrza.
Edytowany: 17 października 2018 20:14
|
|
0 Dołączył: 2013-06-05 Wpisów: 50
Wysłane:
17 października 2018 22:07:28
basik napisał(a):A cóż znaczy - obligacje zmaterializowane.Sory ale nie wiem, posiadamy dokumenty, które wymieniłem wcześniej. To taka kartka papieru na której jest napisane Obligacja nr seria kto jest wystawił kto jest właścicielem (jeżeli jest imienna) wartość nominalna itd W przypadku gdy kupiłeś obligacje zdematerializowane - takie w postaci zapisu to powinieneś je mieć albo na rachunku maklerskim lub na "książce" - ewidencji prowadzony np przez biuro maklerskie. W pierwszym przypadku potrzebujesz świadectwa depozytowego a w drugim wyciąg z ewidencji.
|
|
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
17 października 2018 23:48:38
basik napisał(a):Mam ogromną prośbę i proszę o pomoc. Kupiliśmy obligacje bezpośrednio w placówce GetBack (nowo utworzonej z przeznaczeniem na te oszustwa). Sprawę zgłosiliśmy jak wszyscy do prokuratury. Posiadamy tylko ksero dokumentacji (oryginałów zażądała prokuratura). Akt Notarialny, Potwierdzenie Odbioru, Arkusz wykupu.Proszę o konkretne wskazówki co powinniśmy zrobić, jakie poczynić kroki, żeby móc być i głosować w Sądzie na kolejnej rozprawie 6 listopada br. Dziękuję. Nic nie wiadomo, że kolejne posiedzenie Zgromadzenia Wierzycieli (a raczej dalszy ciąg obecnego) odbędzie 6 listopada br. Z tego co podano do publicznej wiadomości wynika, że do 6 listopada zainteresowany nabyciem aktywów GetBack ma wpłacić do sądu 30 mln 'kaucji' a sąd dopiero ogłosi datę zebrania. Co do dopuszczenia do udziału w głosowaniu Art 363 ustawy 'prawo restrukturyzacyjne': ... "Sędzia-komisarz dopuszcza obligatariuszy do udziału w postępowaniu po wykazaniu, że przysługują im prawa z obligacji"....Przepisy stanowią że musisz wykazać prawa z obligacji ale nie wskazują sposobu w jaki masz to zrobić. Czyli w grę wchodzi sposób bezpośredni jak i pośredni. Oczywiście najprostszym jest okazanie oryginału dokumentu obligacji ale wnioskuję, że go nie masz ( z Twojego postu wynika, że Twoje obligacje mają formę dokumentu). Jeżeli ten oryginał dokumentu obligacji jest w prokuraturze jako materiał dowodowy to możesz zwrócić się do prokuratury np. o wydanie zaświadczenia że jesteś obligatariuszem a prokuratura ma oryginał Twoich obligacji. Możesz powołać się na np. art 217 kodeksu postępowania administracyjnego § 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie. § 2. Zaświadczenie wydaje się, jeżeli: 1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa; 2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego. § 3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni. § 4. Zaświadczenie wydaje się w formie dokumentu elektronicznego, opatrzonego kwalifikowanym podpisem elektronicznym, jeżeli zażąda tego osoba ubiegająca się o zaświadczenie.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
18 października 2018 09:52:41
Cytat:Tajemnicą poliszynela jest, że za wynik OL OK odpowiadają mezzowe inwestycje CVI, a nie lokaty w obligacje Orlenu. Wynik nie bierze się z powietrza. Całkowicie zgadzając się że wynik nie bierze się z powietrza, podobnie jak znakomite wyniki GBK który według ostatnim podpisanym przez Deloitte sprawozdawaniu mówił o 200 mln zysku na wrzesień zeszłego roku. Co istotne w Pana wypowiedzi jest sformułowanie "Tajemnicą poliszynela jest,..". Czyli może to prawda, może nie. Ale to dla mnie osobiście już kompletnie bez znaczenia. Jak pisałem wcześniej, wycofałem kapitały ze wszystkich instytucji gdzie występował choć cień Pana LC, i to nawet w dalekiej przeszłości. Ot takie postanowienie. Czyli kompletna utrata zaufania. Mówię za siebie ale zaufanie w świecie finansów jest warte nawet więcej niż np suma bilansowa jakiegoś banku. Czy wycena portfeli GBK.
Edytowany: 18 października 2018 09:54
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
18 października 2018 10:54:10
Cytat: Dopóki mamy kolegów w areszcie trudno będzie zmienić percepcję Altusa bo większość ludzi uważa, że w areszcie siedzą ludzie winni, a jak wiemy nie koniecznie jest to prawda. Można poczytać o Altusie: biznes.interia.pl/raport/afera...
|
|
Wysłane:
18 października 2018 11:18:20
Ciekawe. Z różnych funduszy Altusa klienci zażądali umorzenia od 60 do 100% jednostek. A pamiętam jak LB wciskał mi Altusa kiedyś tam. W sumie proponowali naganiacze z LB dokładnie takie samo rozwiązanie jak w przypadku GBK. Znaczy zrywam lokatę bez utraty odsetek i kupuję jednostki w jakimś funduszu Altusa właśnie. Na szczęście nie skorzystałem. Coraz bardziej zaczyna mi śmierdzieć kolejnym wałkiem. Może ktoś dotarł do informacji ile % udziałów zostało umorzone w Open Life? Bo pewnie nie było to - jak w Altusie - 100% na niektórych funduszach to pewnie odpływ był. Tym bardziej by dziwiły znakomite wyniki OL np Obligacji korporacyjnych, na tle pozostałych funduszy tego typu. Jeżeli ktoś dysponuje taką informację - bardzo proszę o podanie jej.
Edytowany: 18 października 2018 11:19
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
18 października 2018 11:46:46
kokospl napisał(a):Podobno lider FB uzyskal zgode polityczna Prezesa i bedzie jakies dzialanie wobec posrednikow? Ktos ma dostep do tej grupy i moze tu cos wkleic? Cytat:Arti napisał:
Zadzwonił Dyrektor jednego z biur (PIS) przed chwilą do mnie i powiedział że została podjęta decyzją na TAK w naszej sprawie.
TAK, chodzi o to, o anulowanie tego świństwa tam gdzie oszusto-bankierzy podszywali się pod ludzi, celem zwrotu w całości utraconych środków w wyniku nieuprawnionej czynności bankiera.
Jest to jedno z Biur do których zwracaliśmy się jakiś czas temu, nie będę pisał na FB co to za biuro, żeby nikt nam nie przeszkodził.
Czy to już takie czasy nastały, że w przypadku gdy: „oszusto-bankier” podszył się pod klienta, czyli bez wiedzy i zgody klienta wypełnił formularze i samowolnie przelał środki z konta klienta na inny rachunek, zamieniając klientowi lokatę na obligacje GBK i ten klient nie ma zielonego pojęcia, że posiada obligacje, to aby wygrać z bankiem w sądzie potrzebna jest już decyzja na TAK dyrektora jednego z biur PIS? :)) A wybory tuż, tuż… :) A poszkodowanemu radość...
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
18 października 2018 12:39:20
@AsGBK
Jak zwykle w 10. Jednak zauważ, że nikt tu o sądzie w zasadzie jeszcze nie wspominał - może więc jest jakaś krótsza ścieżka, nie chcę sugerować jaka, dosyć się człowiek nasłucha w mediach o drogach na skróty w tym czy innym kraju.
|
|
Wysłane:
18 października 2018 12:44:35
Cytat:„oszusto-bankier” podszył się pod klienta, czyli bez wiedzy i zgody klienta wypełnił formularze i samowolnie przelał środki z konta klienta na inny rachunek, zamieniając klientowi lokatę na obligacje GBK i ten klient nie ma zielonego pojęcia, że posiada obligacje, Czy w ogóle był taki przypadek że bankier bez wiedzy klienta wypełnił formularz i samowolnie przelał środki? Szczególnie to drugie jest zupełnie nieprawdopodobne. Musiała być zgoda klienta wyrażona czy to podpisem, czy potwierdzeniem telefonicznym za pomocą tele-kodu dostępu do konta itp itd. Jeżeli bankier zrobił to samowolnie to jest to zwykła kradzież. Czyli Panu z FB sprzedano - według mojej opinii - kiełbasę wyborczą i to na samym Mokotowie. Jaro jednak jest webeściak.
Edytowany: 18 października 2018 12:44
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
18 października 2018 14:44:33
Ja mam pytanie odnośnie PPU ,które zostało zatwierdzone przez sąd na podstawie nieprawdziwych danych przekazanych przez prezesa Dąbrowskiego.Dlaczego ta farsa jeszcze trwa i nadal wydawane są nasze pieniądze na działalność nie przynoszącą zysków? Prokuratura powinna tam wkroczyć i zamrozić majątek spółki bo za chwilę wielkie NIC zostanie.Czy RW śpi ?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 121
Wysłane:
18 października 2018 14:58:50
@leonek7 PPU zostało otwarte, a nie zatwierdzone, a to wielka różnica. Proszę dać sobie na wstrzymanie z tego typu komentarzami do 6 listopada, gdy pojawi się, miejmy nadzieję, konkretna propozycja układowa z inwestorem na ZCP.
|
|
0 Dołączył: 2018-10-07 Wpisów: 8
Wysłane:
18 października 2018 15:30:56
Cytat: Czy w ogóle był taki przypadek że bankier bez wiedzy klienta wypełnił formularz i samowolnie przelał środki? Szczególnie to drugie jest zupełnie nieprawdopodobne. Musiała być zgoda klienta wyrażona czy to podpisem, czy potwierdzeniem telefonicznym za pomocą tele-kodu dostępu do konta itp itd. Jeżeli bankier zrobił to samowolnie to jest to zwykła kradzież.
Pod każdą dyspozycją przelewu musi być podpis klienta. Zgoda klienta telefonicznie na przelew nie wystarczy jeśli przelew wykonuje bankier, a nie klient. Są ludzie, którzy nic nie podpisywali.
|
|
0 Dołączył: 2018-10-18 Wpisów: 29
Wysłane:
18 października 2018 16:06:55
Witajcie, Jestem tutaj nowa. Mam obligacje GetBack zaoferowane przez Lions Bank, tzw private bankster wypełnił formularz do PDM, co dla Was nie jest jakimś odkryciem. Mam pytanie - czy ktoś z Was był na konferncji sponsorowanej przez UOKiK. Czy warto tam pójść, czy można zadawać pytania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
|
|
Wysłane:
18 października 2018 16:20:19
Miałem na myśli tych co potwierdzili osobiście w dowolnej formie a nie potwierdzenie przez bankiera. Tak jak to było w moim przypadku. Jeżeli było inaczej - to była po prostu kradzież.
Edytowany: 18 października 2018 16:22
|
|
0 Dołączył: 2018-10-18 Wpisów: 29
Wysłane:
18 października 2018 16:34:10
Z wielką sympatią do Użytkownika piwn mam pytanie, co oznacza w ekonomii określenie "mezzoziczne inwestycje".
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
18 października 2018 21:09:57
sylwia16 napisał(a):Witajcie, Jestem tutaj nowa. Mam obligacje GetBack zaoferowane przez Lions Bank, tzw private bankster wypełnił formularz do PDM, co dla Was nie jest jakimś odkryciem. Mam pytanie - czy ktoś z Was był na konferncji sponsorowanej przez UOKiK. Czy warto tam pójść, czy można zadawać pytania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Kilka stron wcześniej jest moja relacja. Warto iść, można zadawać pytania.
|
|
0 Dołączył: 2018-10-19 Wpisów: 1
Wysłane:
19 października 2018 09:49:18
Dzień dobry! W celu przygotowania rzetelnego materiału prasowego, uprzejmie proszę o kontakt osoby, które zainwestowały w GetBack dorobek życia. Jeżeli Wam dotknęło to nieszczęście lub znacie kogoś takiego prośba o kontakt h.tomaszewska.1950@wp.pl
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
19 października 2018 10:16:26
Bardzo wiarygodny e-mail, a jeszcze bardziej wiarygodności dodaje to, że pominięta została nazwa gazety/portalu, gdzie miałby się ukazać ten artykuł.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
19 października 2018 14:43:40
Cytat:Rząd nie odwraca się od pokrzywdzonych w aferze GetBack - mówili poszkodowani przed spotkaniem z premierem Mateuszem Morawieckim. Jak podkreśla Artiom Bujan, prezes stowarzyszenia poszkodowanych w aferze, na spotkaniu zostaną poruszone trzy wątki.
Przede wszystkim chcą rozmawiać z premierem o możliwości unieważnienia umów nabycia obligacji Getback. www.money.pl/gospodarka/wiadom...Czy to nie wygląda na chwyt: "Byle do wyborów" ? Gdzieś widziałem info, że ojciec p. Mateusza już raz deklarował pomoc GetBack'owi.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.