Jeżeli ktoś uważa, że fabuła nie jest aż tak wciągająca jak w GoT to życzę powodzenia...
Czytałem, grałem, oglądałem... Oczywiście możemy się nie zgadzać... Fabuła całej sagi nie licząc gier, mimo że chaotyczna to jest ona ponadczasowa i bardzo skrupulatnie przemyślana, a cały jej fundament, który jest bardzo różnorodny, dotyka każdego człowieka nawet jeśli uważa on inaczej.
W moim odczuciu historia powinna przypaść do gustu szerszemu gronu fanów niż GoTa, jedynym i największym problemem może być nieumiejętne podanie jej nam na "talerzu". Jestem po obejrzeniu całego sezonu i niestety problem ten się sprawdził.
Mamy problem ze skokami w miejscu i czasie jest to dosyć chaotyczne. Najgorsze jest to że często sami musimy się domyślać kiedy dzieje się akcja danego wydarzenia i sądzę że gdyby twórcy dawali nam jakieś wskazówki lub zwyczajnie informowali napisami np. "Cintra rok ****" to osiągnęliby niesamowity rzecz, bo reszta jest na na prawdę wysokim poziomie poza paroma skrótami czy manipulacjami fabularnymi.
Zauważyłem że twórcy chcieli osiągnąć dodaną wartość artystyczną, bo czasami w odcinkach równocześnie biegną wątki dziejące się w różnym czasie, ale ich wartość analogiczna daje dużo do myślenia i historia zostaje w głowie na dłużej.
Polecam obejrzeć drugi raz jak ktoś już ukończył cały sezon, bo jak już mniej więcej wiemy co gdzie i kiedy się dzieje, ogląda się to zupełnie inaczej o niebo lepiej, a poza tym zaczynamy dostrzegać jak autor (Sapkowski) się z nami "drażni", "puszcza nam oko" i "robi sobie z nas jaja".
PS: Po tym jak pierwszy raz obejrzałem cały sezon, byłem bardzo zawiedziony i zniesmaczony, a co dopiero ludzie którzy nie mieli wcześniej żadnej styczności z tym światem... Ten cały chaos i mętlik w głowie jaki mi pozostał... Miałem uczucie że ten serial jest popi*******y... że jednocześnie go kocham i nienawidzę.. Siedział mi w głowie przez kilka dni aż postanowiłem jeszcze raz obejrzeć go na spokojnie. Teraz uważam, że jest bardzo dobrze i jestem spokojny o przyszłe sezony.
Jak na możliwości i budżet wyszło świetnie, efekty specjalne i wizualne są na baaardzo wysokim poziomie, gra aktorska też... Popularność Wieśka mówi sama za siebie (wyprzedza Gwiezdne Wojny od Disney+), średnia ocen na IMDb oscyluje w okolicach 9/10, kampania marketingowa serialu - ogromna...
Nic tylko się cieszyć, trzymać kciuki, krytykować konstruktywnie jeśli już trzeba, bo nie będę ukrywał że jest co (w szczególności ten chaos miejsca i akcji przyswajalny dopiero po fakcie), ale ogólnie trzeba powiedzieć, że jest duży sukces.
Nie ukrywajmy, że spodziewaliśmy się średniaka... Ja nie wierzyłem w ten serial wcale, ale od jakichś 3 tygodni materiały promocyjne zaczynały mnie powoli przekonywać, a w tym momencie jestem zaskoczony, że wyszło tak dobrze.
Jeśli ktoś ma wątpliwości to bardzo proszę obejrzeć jeszcze raz cały sezon na spokojnie i co najważniejsze bardzo proszę nie zapeszać, najtrudniejsze było zekranizowanie tych opowiadań początkowych, które są napisane chaotycznie ponieważ nie były pisane z myślą o sadze później może być tylko lepiej.
Trzymam kciuki