Tofik napisał(a):Pisalem tutaj po wynikach za q1, juz wtedy Antuteresa niestety pisales bardzo hlodno o spolce, pamietam Twoje wywody jak to spolka pewnie sprzedala zapasy, ktorych juz nie ma i w q2 bedzie ciezko powtorzyc wynik. Pamietam ile wpisow mi usunoles jak podawalem w duza watpliwosc Twoje wyliczenia i innych odnosnie mozliwych zyskow. Od tego czasu akcje z poziomu 3x poszly na 660+, czylo o 2000% i ani raz Antyteresa nie nasales, ze byles w bledzie, ze to wszystko przeroslo Ciebie i wielu innych. Ja po q1 pisalem ze mozliwe sa setki mln zysku. Teraz popierasz analize BOS, ktora juz na starcie jest nie aktualna, spolka na dzien dobry przebija wynik bosia o jakies 15 do 20%. Dodatkowo nie kryje sie z tym ze w 2021 celuja w 1-2iliardy czego bos wogole nie przyjmuje. Na dywidende pojdzie 10-20 procent a reszta na inwestycje i rozwoj. Spolka po covidzie ma szanse byc kilkakrotnie wieksza i miec zyski na poziomie setek mln. Ale oczywiście moj wpis zaraz zostanie usuniety, znajac Antyterese
1. Tak, pisałem chłodno. Niemal zawsze piszę chłodno niezależnie czy spóła jest według mnie powyżej, czy poniżej swojej wartości wewnętrznej. Zawsze jednak staram się aby na rozgrzanych spółkach czytelnicy mieli ogląd sytuacji z dwóch stron. Jak pojawiają się tylko pozytywne argumenty to uwypuklam te negatywne.
Tak, byłem sceptyczny co do możliwości powtarzania wyników w dłuższym terminie i nadal jestem.
Tak, wyniki przerosły mojej oczekiwania i byłem w błędzie.
Tak, w momencie wzrostu cen wyniki dystrybucji są dopalone ekstra zyskami, a ceny nie będą rosły wiecznie.
Natomiast nie przypominam sobie, abym napisał, że akcje spółki spadną, albo, że nie należy w nie inwestować. Możesz przytoczyć taki mój wpis? Jak znajdziesz to napiszę 100 razy wielkimi literami, że się myliłem, że nie miałem racji.
2. Od dość długiego czasu bardzo mało uczestniczę w bieżącej moderacji forum. A już w ogóle tego nie robię jak jestem jednym z dyskutantów, bo mnie też czasem ponoszą emocje. Wolę aby to ocenił ktoś z boku. Nie usuwałem Ci żadnych postów. Posty na forum są usuwane jak podaje się jakieś zasięgi, ceny bez uzasadnienia i domniemam, że tak właśnie było w tym przypadku.
3. Analityk BOŚ uwzględnił zyski w 2021 r. i to dość wysokie - EBIT ma wynieść miliard. Hmm. Pod jakim względem większa? Z pewnością będzie miała więcej gotówki. Pamiętajmy o tym, że dywidenda to 100-200 mln zł, ale swoje z tych zysków zje kapitał obrotowy - BOŚ zakłada 350 mln zł w tym roku, a w przyszłym kolejne 90. Ten analityk zakłada zyski po Covidzie na poziomie 100-130 mln zł. i dostaje wycenę 305 zł za akcje. Rynek zyski po covidzie wycenia już na 200-300 mln zł. Ale OK, założenia w tej rekomendacji są konserwatywne, przynajmniej w DCF.