cichutki napisał(a):dlaczego z Was tacy pesymiści!? Czy ktoś z Was oglądał Webinar?
Właśnie wtedy spółka mnie przekonała, w szczególności Panowie,
którzy naprawdę wiedzą co robią. To inwestycja w przyszłość,
a nie chwilowe zyski.
Przekonuje mnie strategia rynkowa i cele jakie sobie stawia. I tyle.
Dobrze że nie pchają się na rynki zachodnie, w szczególności niemiecki
(CCC wie coś o tym ;) )
Jedynie co mnie niepokoi, to fakt, że mają 1 magazyn centralny
(nie jest ich własnością i wynajmują z drugą spółką + podnajmują)
Magazyn nie jest wynajmowany i jest własnością spółki. Natomiast jeden magazyn centralny to ogromne oszczędności w kosztach i przemyślana strategia. Magazyn jest wykorzystywany w tej chwili tylko w części, co pozwoli zaoszczędzić w przyszłości kosztów , w miarę wzrostu sprzedaży.
Dodatkowo świetna lokalizacja pozwala obsługiwać rynki kilku krajów. Dystrybucja polega na dostawie z tego magazynu do hubów w poszczególnych krajach i stamtąd dostawa do klientów przez lokalnych kurierów.
".. Od 2019 roku Answear.com korzysta z magazynu w Kokotowie pod Krakowem, który został wybudowany na zamówienie Emitenta. Dzięki strategicznemu położeniu – 160 km do granicy czeskiej, 100 km do granicy słowackiej oraz 250 km do granicy ukraińskiej, pozwala on Spółce realizować obsługę wszystkich lokalnych rynków z jednego magazynu, przy jednoczesnej minimalizacji kosztów logistyki i wartości stoku magazynowego oraz utrzymaniu wysokiego standardu obsługi klientów. Całość powierzchni magazynowej wynosi około 39 tys. m kw., a Spółka dysponuje powierzchnią wynoszącą około 31 tys. m kw wraz z powierzchnią socjalną ok. 2 tys. m kw. Dzięki cztero-poziomowej antresoli możliwe jest zwiększenie powierzchni składowania o 16 tys. m kw. Spółka szacuje, że jest w stanie obsługiwać około 1,5 mld zł – 2 mld zł sprzedaży rocznej. Obecnie Emitent wykorzystuje niecałe 20 tys. m kw., a reszta powierzchni jest podnajęta i będzie zwalniania w lipcu 2023 roku (około 5 tys. m kw) i lipcu 2026 roku (około 6,5 tys. m kw.). Na podnajętej powierzchni możliwa jest rozbudowa infrastruktury o drugą antresolę (zwiększenie powierzchni o kolejne 16 tys. m kw). Pozostała powierzchnia, ok. 8 tys. m kw, jest wynajmowana przez spółkę powiązaną z głównym akcjonariuszem, który zobowiązał się, że w razie potrzeby będzie w stanie zwolnić zajmowaną powierzchnię w krótkim czasie. ..."