GPW Mistrzunio napisał(a):daniels napisał(a):Zalando również
Problem w tym, że Zalando jest najmocniejsze w Europie,widziałem raportu i w ciuchach Amazon nie ma z nimi szans (inne podejście klienta). Zalando jest jednak też mocne w kraju więc to już mocna, lokalna konkurencja.
Gdyby iść twoim tokiem rozumowania to tam gdzie jest Amazon i Allegro nie byłoby innych sklepów online, a są i mają się całkiem dobrze.
Wystarczy sprawdzić jak mocno rośnie GMV sklepów na platformach IdoSell. Pewnie w Shoper i innych podobnie.
www.idosell.com/pl/shop/blog/i... Według mnie chodzi również o zmianę pokoleniową w technologii.
Podejście 30-40 latków jest inne od podejścia 50+, które woli kupioną rzecz "pomacać" i przymierzyć.
Dzięki "smartom" darmowym zalando itp. nie chce mi się myśleć nawet o wyjściu do sklepu.
Wolę nawet 2-3 krotnie mierzyć i odsyłać np. buty mając same przesyłki za free, a i tak w kieszeni zostaje dobra stówka różnicy, niż miąłbym się szwendać po galeriach czego nie nawidzę...
Miejsca na rynku starczy dla wszystkich.
Dla mnie wyznacznikiem zmian są nawet same paczkomaty...Kiedyś (z rok temu) bez kolejki jeden paczkomat (miastko 10k mieszkańców) obsługiwał wszystkich. Dzisiaj 3 paczkomaty w tej samej mieścinie i kolejka na 5-7 osób przy każdym.
Rozmawiałem ostatnio z kurierem to ma rozkład dnia 150 paczek jeden paczkomat, 150 paczek drugi i jak się opróżni w międzyczasie poprzednio załadowany to kolejne 150 paczek... Jeżdżą we dwóch świątek piątek i niedziela...
Ktoś to kupuje, ktoś to sprzedaje...Skala przemiału gotówki jest olbrzymia. Lokalne sklepiki stacjonarne mają według mnie pozamiatane.
Nie brałem udziału w IPO Zalando bo gotówkę musiałem wrzucić na inwestycje w zbicie podatków rocznych z działalności
Ciekawi mnie start notowań, zwłaszcza przy ogólnie pozytywnym póki co otoczeniu.
Ps. Telewizji nie posiadam, jednak od jakiegoś tygodnia między reklamami wśród bajek dzieciaków na YT często gości Answear.
Widać, że chcą zaznaczyć swój logotyp, jednak jak podpytuję wśród znajomych to króluje allegro i jako synonim ekskluzywu zalando