PARTNER SERWISU
fdflagbm
148 149 150 151 152
absmak
49
Wpisów: 243
Wysłane: 18 października 2021 10:02:51 przy kursie: 119,00 zł
yellowshadow napisał(a):
Bardzo fajnie po fakcie byc madrym. Ale rok temu NIKT nie wiedzial ile bedzie trwala pandemia. Mozliwych scenariuszy bylo tyle ile osob je tworzacych.

Ach, czyli w temacie płacenia podatków czy śmierci też nie będę mógł być mądry przed i nic prognozować ? Bo akurat to, że Mercator będzie gwiazdą chwilową, to było pewne niemalże w takim samym stopniu jak powyższe. Oczywiście dało się zarobić, niektórzy odmienili życie - ale ci, którzy zdawali sobie sprawę, że ta spółka nie ma prawa utrzymać wyników i wyszli odpowiednio wcześniej.

Ile by pandemia nie trwała, to i tak każdy kolejny rok byłby do wyceny dorzucany jako ekstraordynaryjny i tyle. Prędzej czy później musiało i tak dojść do zalewu rynku coraz tańszymi rękawicami (lub zainteresowanie się tak zaawansowanym i cudownym rynkiem graczami, którzy wymietliby Mercator). Cudów w biznesie nie ma.

Darujcie sobie takie płytkie mądrości, tak jak ktoś wyżej napisał - lepiej to zrozumieć teraz, a nie gdy kurs będzie oscylował około 50 zł. Ta spółka to gotowy materiał na wykłady na podyplomowych lub nawet książkę, ale pewnie niedługo będzie można dorzucić w mniejszym stopniu Bowim.

awz
awz
2
Wpisów: 29
Wysłane: 18 października 2021 10:26:00 przy kursie: 119,00 zł
Właśnie wszedłem napisać, że niezły wolumen się szykuje i RSI zaczyna zachęcać, ale mistrz krewa z ręką na pulsie salute

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 18 października 2021 10:28:28 przy kursie: 119,00 zł
Moderator:
usunięto zaczepki personalne

To, ze akurat po jakims czasie MRC czeka powrot do normalnosci nie pozostawialo watpliwosci. Ale jesli choc troche umiesz czytac ze zrozumieniem to dostrzezesz w swojej laskawosci, ze napisalem, iz nie wiadomo bylo ile pandemia potrawa. Nie wiadomo bylo tez jaka bedzie pelna charakterystyka kolejny fal, co rzutowalo na dlugosc generowani i wielkosc wygenerowanej przez MRC gotowki. A kazda ta zlotowka gotowki dodaje do wyceny ponad dlugoterminowy DCF na samym biznesie.
Edytowany: 18 października 2021 10:36

czapajewo
12
Wpisów: 90
Wysłane: 18 października 2021 10:36:59 przy kursie: 119,00 zł
Nota bene może i dobrze ze nie wykazali AB w q3 bo pewności nie ma czy tam była marza. Bądź co bądź zły towar w q4 2021r. został definitywnie ożeniony. Teraz aby rękawiczki stanęły bo z produkcji dalej jest kosmos. Te zapasy towaru winny zejść do 100-200 mln bo to nie potrzebne ryzyko. No ale powinni o tym wiedzieć :)Liar
ps. Spoko jakby dzisiaj przemieliło 1/3 ff blackeye ewidentnie problem dotyczy przede wszystkim w strukturze akcjonarjatu. Akcje mają ci co ich powinni nie mieć. Cieszy ze zly towar zamieni się w dobry hajs.
Moderator:
usunięto cenę bez uzasadnienia
Edytowany: 18 października 2021 10:51

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 18 października 2021 10:46:15 przy kursie: 119,00 zł
angry3 ...kapitał wejścia w biznes zbyt niski , aby utrzymać marże, i nie dziwić się ,że gdy nie ma ryb to i rak rybą, a dziś ryb pod dostatkiem. Tu wyznacznikiem dywidenda (podobnie jak w CDR). Jeśli najwyższa płacona dywidenda to 0,6 zł - to na co tu liczono? , że kiedyś w przyszłości będzie lepiej? bo co? może zakupią kopalnie złota?, ale to już inny biznes. Następne info, to zapewne dekapitalizacja parku produkcyjnego (jak to było w spółkach energetycznych), ale tam z innych przyczyn.

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 18 października 2021 11:12:27 przy kursie: 119,00 zł
Same wyniki to nie wszystko.

W mediach mainstream powolutku zaczynają się pojawiać artykuły dotyczące końca pandemii w ujęciu worldwide co w zasadzie całkowicie ubije jakąkolwiek hossę na rękawiczki, więc nadwątlony sentyment do tej branży zaczyna capić coraz bardziej.

Producenci leków czy szczepionek będą sobie żyć z COVIDa jeszcze latami (plus wzrośnie zainteresowanie szczepionkami na inne potencjalne zagrożenia), ale tutaj czas raczej gasić światło.

Z resztą dzisiejsza sesja to świetny komentarz w temacie sentymentu względem producentów rękawiczek...

xMateusZx
41
Wpisów: 85
Wysłane: 18 października 2021 11:16:07 przy kursie: 119,00 zł

kliknij, aby powiększyć

To tak żeby rozwiać niektórych wątpliwości.

Żeby nie było nie ja zadałem to pytanie, zbieżność imion jest przypadkowa.

kliknij, aby powiększyć

Jeśli ktoś myśli że nie ma jużmiejsca na spadki na Mercatorze to proszę bardzo prezentuję takie porównanie. Oczywiście można mi zarzucić że prezentuję bardzo mało danych, ale jak ktoś umie szukać to znajdzie pozostałe potrzebne dane.

Ach Ci malezyjczycy ślepi nie widzą takiej okazji... Chyba produkcja rękawic to nie jest jednak taki przyszłościowy biznes jakby mogło się wydawać co niektórymThink . Wystarczyłoby tylko zrobić lekką retrospekcję - zerknąć jak to bywało jeszcze kilka lat temu.

Spółka dla spekulantów i kółkowiczów. Nikt poważny nie zainteresuje się tym na takich poziomach w długim terminie. Ale to tylko moja opinia i oczywiścię mogę się mylić.

Edytowany: 18 października 2021 11:19

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 października 2021 11:31:09 przy kursie: 119,00 zł
yellowshadow napisał(a):
Bardzo fajnie po fakcie byc madrym. Ale rok temu NIKT nie wiedzial ile bedzie trwala pandemia. Mozliwych scenariuszy bylo tyle ile osob je tworzacych.

Nikt nie wiedział na 100 proc., ale mimo wszystko były scenariusze bardziej prawdopodobne i mniej prawdopodobne. Już na samej statystyce poprzednich pandemii można było szacować, że nie powinna ona trwać dłużej niż 2 lata. W listopadzie już było wiadomo, że istnieje szczepionka. I co poniektórzy to pisali... Podobnie jak należy podejść do wyceny spółki.

awz napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
awz napisał(a):
W związku z tym jak rozumiem, towar na statkach, które są w drodze lub nawet już oczekują na rozładunek nie można by zaliczyć jako ten nad którym przekazano kontrolę i przychód nie zostałby zaksięgowany?

To zależy gdzie w umowie zapisany był odbiór towaru, tak jak napisał Ci Serg.

Czytając sprawozdania z działalności Grupa Mercator Medical można wyciągać wnioski, że jednak przynajmniej do czasu rozładunku nie jest zaliczane do przychodów:

Ryzyko utraty transportowanego towaru w wyniku kradzieży, zatonięcia statku, zniszczenia w trakcie transportu, piractwa Zdecydowana większość produktów, znajdujących się w ofercie Grupy Emitenta, wytwarzana jest w AzjiPołudniowo-Wschodniej oraz Chinach i Indiach, a następnie wysyłana drogą morską do państw europejskich lub bezpośrednio do innych krajów, gdzie zlokalizowani są odbiorcy Grupy. Stąd nie można wykluczyć, że produkty Grupy zostaną utracone w wyniku kradzieży, aktów piractwa, zatonięcia statku lub innych okoliczności. Wystąpienie takich zdarzeń może mieć istotny negatywny wpływ na perspektywy rozwoju, osiągane wyniki i sytuację finansową Grupy Emitenta.

Nikogo oczywiście nie staram się przekonać, że na pewno jest tak, a nie inaczej, raczej chłodno patrzę na sytuację.

Musimy wziąć pod uwagę, że spółka jest dystrybutorem i najczęściej dystrybucję prowadzi się lokalnie, a tam towar trzeba dostarczyć. W związku z tym można zakładać, że to co płynie do dystrybucji z pewnością nie przeszło przez przychody i cały czas jest własnością spółki. I tak też ten fragment o ryzyku należy interpretować. Jeśli chodzi o sprzedaż produkcji to może być i tak, że dostarczają towar do portu w Tajlandii ( i tam przekazują ryzyko), a może być tak, że dostarczają go do miejsca odbioru w kraju odbiorcy, choć to mniej prawdopodobny scenariusz jak pisał Krewa.
Co więcej, biorąc pod uwagę rosnące ceny frachtu mogło w tym miejscu dojść do przetasowań i zmian, bo jedna ze stron mogła mieć rezerwację na statkach, a druga nie.

drokom
2
Wpisów: 42
Wysłane: 18 października 2021 11:50:05 przy kursie: 119,00 zł
Jeżeli już rzucamy liczbami to proponuję bardziej dokładne spojrzenie na całość.
Po uwzględnieniu szacunków za Q3 i uwzględnieniu umorzenia akcji P/E=1,6

Wrzuciłeś Mateuszu tylko jeden przykład dla porównania, a...

P/E TopGlove - 2,82
Hartalega - 4,3
Supermax - 1,51
Kossan - 2,10

a jeżeli już chcemy porównań do firm globalnych to P/E takiej Hartalegi czy TopGlove przed pandemią oscylowało wokół 40.
Wnioski jakiekolwiek są niech każdy sam wyciągnie.

xMateusZx
41
Wysłane: 18 października 2021 12:25:44 przy kursie: 119,00 zł
Fakt mój błąd zapomniałem o umorzeniu akcji... no ale zarząd też chyba zapomniał bo jeszcze kilka tygodniu temu mówił że to będzie na dniach. 1,6 czy 1,7 w sumie nie ma żadnego znaczenia i tak za kilka kwartałów taki wskaźnik to będzie tylko słodkie wspomnienie.

Przywołałem tutaj spółke o porównywalnym potencjale do Mercatora w zakresie ilości rękawic.

Porównanie do Top Glove ? Zacytuję tutaj kogoś wyżej "to jak porównać mrówke do słonia"

Hartalega? Sprawdź czy Hartalega zajmuje się tylko i wyłącznie produkcją rękawic. Spółka też zdecydowanie dużo większy potencjał niż MRC.

Może jeszcze przywołać semperita? Oj tylko szkoda ze semperit to zbiór kilku podspółek zajmujących się wszystkim od transportu po produkcję opon i rękawiczek.

Dałem spółkę która jest notowana na giełdzie i która można odnieść do MRC wielkościowo i zasobnością portfela.

Top Glove może przejąć MRC
MRC nie przejmie Top Glove dlatego też nie ma sensu porównywanie tych dwóch spółek.

P.S. nie posiadam akcji tej spółki dlatego też mogę spojrzeć obiektywnie na pewne rzeczy. Czysto hobbistycznie śledzę losy tej spółki odkąd rozstałem się z nią rok temu. Uważam że zawsze można wyciągnąć jakiś smaczek, co może zaprocentować w przyszłości w podobnej sytuacji.

P.S.2 te porównania przypomniały mi październikowy webinar kiedy to Kruszewski mówił "patrząć na wskaźniki naszych peersów nasza wycena jest moim zdaniem zaniżona, przy wycenie porównawczej nasza cena za akcję powinna być w okolicach 1300 zł". Potem Goldman w grudniu zasiał niepewność wsród ludzi i akcje spadły do 340 to webinar był na drugi dzień. A teraz? Teraz już nie ma planów żadnego ABB więc i po co organizować webinary?

P.S3 a trzecia noga zapowiadana w kwietniu już za kilka tygodni?

Jak tu wgl porównać spółkę taką jak Top Glove z zarządem z konkretnym planem rozwoju na lata 2021-2025 i planowaną rozbudową mocy produkcyjnych do 210 mld sztuk rękawic do takiego zbiorowiska cwaniaczków jakim jest niewątpliwie zarząd MRC?

Pożyczyłbyś swoje pieniądze komuś kto już 3 razy Ci ich nie oddał?

Edytowany: 18 października 2021 12:36

rubik
56
Wpisów: 738
Wysłane: 18 października 2021 12:39:08 przy kursie: 119,00 zł
W kwietniu napisałem:
rubik napisał(a):
Pandemia przyniosła (i przynosi) nadzwyczajne zyski producentom rękawic. Zgodnie z podstawowym prawem ekonomii z każdym kolejnym kwartałem będą oddawane nowe moce produkcyjne (potrzeba ok. roku na zwiększenie produkcji lecz decyzje zapadały w różnych momentach). Popyt wraz z kolejnymi kwartałami szczepień będzie malał, produkcja rosła - co się stanie z ceną?

Jaki będzie kwartalny zysk netto po pandemii ze zwiększoną konkurencją ze strony innych dostawców? Rynek wycenia powtarzalny zysk w przyszłości.

W co zainwestuje Mercator swoje nadwyżki finansowe by budować zyski w przyszłości? Kolejny zakład produkcji rękawic - by jeszcze bardziej zwiększyć strukturalną nadwyżkę produkcji?

W przypadku biznesu mercatora doprawdy nie trzeba posiadać "wiedzy tajemnej" by przewidzieć trendy rynkowe - wystarczy logiczne myślenie ;)

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 18 października 2021 16:08:51 przy kursie: 119,00 zł
Przy takich spadkach Mercator pożegna się z Wig20

Według rewizji wrześniowej indeksów najbliżej do Wig20 były spółki.

1. MBank
2. Kruk
3. Alior
4. Millenium

absmak
49
Wpisów: 243
Wysłane: 18 października 2021 19:09:35 przy kursie: 119,00 zł
Dla urozmaicenia indeksu byłoby fajnie, gdyby jednak był to Kruk, a nie kolejny bank czy coś sasinopodobnego i siermiężnego.

DJ1910
48
Wysłane: 18 października 2021 19:53:13 przy kursie: 119,00 zł
Kruk to coś innego? A co niby ciekawe robią? Ściągają hajs z ludzi...poniekąd też instytucja finansowa jak banki...

Skład naszego WIG20 mówi jasno o tym, że w tym kraju przemysł to kilka spółek i nic poza tym :-(

Moderator:
Proszę, nie kontynuujmy tego tematu na wątku MRC
Edytowany: 18 października 2021 20:18

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 19 października 2021 08:46:35 przy kursie: 119,00 zł
W angielskich mediach szum zaczyna robić wariant Delta plus, może złagodzi trochę przecenę tutaj, wczoraj trochę podbił wycenę spółek korzystających z pandemii na wall street.

le rom
214
Wysłane: 19 października 2021 10:20:51 przy kursie: 108,00 zł
angry3 oj,oj -któż zgadnie co tu będzie za tydzień za miesiąc i rok- dla misia akcja wart jest 20-50 zł a dla byczka 100-300 zł i jak tu żyć ma człek. W rękach Zarządu jest 360 mln zł gotówki ależ tyleż samo środków obcych (długu). Zatem z białych rękawiczek można zrobić czarne, trudniej odwrotnie. I masz li ty zaufanie co do sterylności decydentów w nieuniknionym zapchaniu magazynów i zabezpieczeniu na wypadek pożaru.

xMateusZx
41
Wysłane: 19 października 2021 10:32:21 przy kursie: 108,00 zł
czapajewo napisał(a):
Teraz aby rękawiczki stanęły bo z produkcji dalej jest kosmos.

kliknij, aby powiększyć

no faktycznie kosmos w porównaniu do tego co było rok temu to kosmicznie zleciały w dół. Pierwszy raz przyznaje Ci rację.

Cena oczywiście za 100 sztuk.

Zdaje się że Mercator wsiadł w rakietę i zamiast kierunku "to the moon" obrał misję "wracamy na ziemię".
Edytowany: 19 października 2021 10:42

DJ1910
48
Wysłane: 19 października 2021 10:44:16 przy kursie: 108,00 zł
NeVeS napisał(a):
W angielskich mediach szum zaczyna robić wariant Delta plus, może złagodzi trochę przecenę tutaj, wczoraj trochę podbił wycenę spółek korzystających z pandemii na wall street.

Wg mnie odbicie zdechłego kota.

Dla biznesu pandemia już się skończyła, tak jak pisałem wcześniej farmacja jeszcze trochę z COVIDa skorzysta ze względu na szprycę i leki, ale nikt poza tym.

Z resztą każdy rozsądny widzi, że te rękawiczki wciskane "cywilom" to pic na wodę fotomontaż...

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 19 października 2021 11:26:42 przy kursie: 108,00 zł
MRC produkuje rękawice medyczne i industrialne a nie dla "cywili". To ogłoszenie z olx też mnie rozbawiło. Ja również takie ogloszenie mogę sobie zrobić z paczką na sprzedaż za np. 8 zł. wave

le rom
214
Wysłane: 19 października 2021 16:34:08 przy kursie: 108,00 zł
angry3 Małe sprostowanie - Prezes W. Żyznowski podaje jednak, że na dzień 30.09.21r spółka posiadała aktywów finansowych 499,5 mln zł a wyżej podałem 360 mln zł gotówki(za Stch). W spółce trwa proces Dojrzewania (a raczej Wysiadywania) do nowych projektów. Co się z tego wylęgnie?. Dystrybucja zda się zostanie, budowa nowych fabryk - raczej powinna być zastopowana, Akwizycje? czy nowe inwestycje. Pół miliarda gotówki - Tu potrzeba rasowej Kwoki - to i pisklęta mogą być całkiem zdrowe - oby rasowe.
Tu stoimy na rozdrożu, ale 435 mln zysku netto za trzy kwartały 2021r (Iq-286,6; IIq-113,7; IIIq~36).
Prezes Wiesław Ż. zda się jest już obudzony.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MERCATOR

148 149 150 151 152

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,364 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat