Polityka EPIC może mieć sens. Nie znamy długofalowych planów spółki. Tym bardziej trudno przewidzieć efekt tych działań.
Na dziś trudno przesądzić czy to ma sens a tym bardzie jaki będzie skutek.
Na pewno dążą do zdobycia jak największej liczby użytkowników i dlatego inwestują w nowe gry. To logiczne posunięcie. Jak widać zdobtuwają nowych. Inna sprawa to skala w porównaniu ze Steam.
Chyba w tym wszystkim dla nas najważniejsze jest to, że Steam ma dość groźną konkurencję a skutki tego widać od dłuższego czasu.
Jak mniejsze opłaty dla devów, szybsze rozszerzanie funkcjonalności bez zwiększania cen. Inna sprawa to same koszty produkcji które wpłyną na ceny.
Jednak mnie akurat cieszy istnienie konkurencji to najzdrowszy układ.
Sens istnienia GOG można dyskutować. Spółka miała swoje plany i GOG wcześniej miał jakiś sens chociażby promocyjny samego CDP.
Pytanie czy mamy kompetencje aby oceniać sensowność nie znając wszystkich za i przeciw.
Myślę, że jeśli GOG przestanie przynosić jakiekolwiek korzyści to spółka po jakimś czasie przyzna się do tego zamykając go ale tym czasem istnienie może mieć sens.
Przesunięcie ludzi do CDP miało sens w obliczu problemów z CP.
Teraz kwestią otwartą jest czy miał ich tam kto zastąpić bo bez tego GOG będzie kulał jeszcze bardziej niż wcześniej.
Być może to jest pierwszy etap zamykania projektu. Na razie chyba jednak nie ma co go przekreślać. Pokaże to najbliższa przyszłość. Sądzę, że GOG miał być źródłem łatwego i tańszego dostępu dla DLC do CP .... jednak fiasko gry podkopało dość mocno plany także w tym przypadku. Jeśli uda się reaktywacja CP to GOG może także poprawić swoje notowania.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)