Przepraszam, wczoraj wszystko pomieszałem, dałem plamę. W nawiązaniu do wideoprezentacji
www.youtube.com/watch?v=_XNGTi... ,Autor użył dziwnych sformułowań, ale nie będę się tłumaczył ze swoich błędów. Poprawiam się, bo teraz rozumiem o co chodzi. Proszę moderatora, żeby usunął mój post z 30 maja 2012 22:18:09.
Cel - chcę uzyskać tylko wpływ podatku od kopalin. Mam tu dwie interpretacje. Pierwsza uproszczona, druga dużo bardziej złożona. Pierwsza jest banalna. Według tego chłopaka nowy zysk netto (NZN) równa się 0,25 starego zysku netto (SZN), bo jak twierdzi 3/4 zysku netto zabierają podatek dochodowy i od kopalin
NZN = 0,25*SZN
Zysk netto to ok. 80% zysku brutto (SZB i NZB):
0,8*NZB = 0,25*0,8*SZB
Czyli NZB/SZB = 0,25
Jeśli chcemy zobaczyć jaki wpływ na zysk ma sam podatek od kopalin, to możemy patrzeć tylko na stosunek zysku brutto z podatkiem od kopalin do zysku brutto bez tego podatku, bo usuwamy w ten sposób wpływ podatku dochodowego. Jednak dostajemy tutaj wniosek bezsensowny, że podatek od kopalin zabiera zysku tyle samo, co oba podatki.
Teraz druga lepsza interpretacja. Aby uzyskać NZN, logiczne, że od starego zysku brutto odejmę x%, gdzie x to wielkość podatku od kopalin. Nastepnie odejmuję podatek dochodowy 20%. I tak
NZN = (SZB - xSZB) - 0,2(SZB - xSZB) = 0,8(SZB - xSZB) = 0,8SZB(1 - x)
Jednocześnie wiem, że
SZN = 0,8*SZB => SZB = 1,25*SZN
Pamiętamy też, że NZN = 0,25*SZN
Podstawiam po kolei
NZN = 0,8SZB(1 - x) = 0,8*1,25*SZN(1 - x) = 0,25*SZN
z tego
x = 0,75
Czyli podatek od kopalin wynosi 75% (starego) zysku brutto, czyli dostajemy to samo co wcześniej (nowy zysk brutto to 25% starego zysku brutto).
Jednak Autor powiedział, że 75% (starego) zysku netto zabierają niejako oba podatki, czyli że nowy zysk netto stanowi 25% starego. A ja przypominam, chcę uzyskać tylko wpływ podatku od kopalin. Jak? Było równanie
NZN = (SZB - xSZB) - 0,2(SZB - xSZB)
i to się równało 0,25*SZN
(SZB - xSZB) - 0,2(SZB - xSZB) = 0,25*SZN
Jeśli usunę 2-gi wyraz po lewej stronie, czyli wyrzucę podatek dochodowy, to lewa strona zwiększy się, a więc muszę dodać coś po prawej stronie aby się zrównało. Ustalam, że to będzie pewna część starego zysku netto (y), aby mieć porównanie z x. Ale SZB = 1,25*SZN.
1,25*SZN*(1 - x) = SZN*(0,25 + y)
Ale x = 0,75, wtedy dostaniemy po obliczeniach
0,3125 = 0,25 + y
y = 0,0625
Czyli wpływ podatku dochodowego to 6,25%. Całkowity wpływ obu podatków wynosił x = 75%. Skoro aby dostać nowy zysk brutto musiałem dodać do 25% starego zysku netto 6,25%, to znaczy, że 25+6,25 = 31,25% starego zysku netto stanowi nowy zysk brutto NZB. Teraz zauważmy, że wszystko się zgadza. 80% z NZB to NZN. A NZB = 31,25%*SZN. Policzmy: 80%*31,25% = 0,25. Czyli NZN stanowi 25% SZN, co było wiadomo od początku, czyli dobrze wszystko liczymy. W takim razie 6,25% od SZN to musi być wpływ podatku dochodowego. Skoro do 25% SZN muszę dodać 6,25% SZN aby dostać JUŻ nowy zysk brutto NZB, to znaczy, że usunąłem efekt podatku dochodowego z tych 75% SZN. Czyli aby usunąć wpływ podatku dochodowego muszę odjąć 6,25% od 75% SZN. W końcu
Wpływ podatku od kopalin na stary zysk netto = 75% - 6,25% = 68,75% SZN.
Czyli ok. 69% starego zysku netto przypada na podatek od kopalin. Czyli pozostaje zaledwie 31% zysku netto, a co za tym idzie również 31% wartości akcji. Poprzednio, gdy błędnie wyliczyłem wyszło mi 37,5%, co już było niewiarygodnie mało, więc teraz to zupełnie nierealne założenia. Przy dzisiejszym kursie akcji 128 zł musielibyśmy mieć wartość akcji 413 zł (413*0,31 = 128). To głupota. A powiedzmy przy wartości akcji 200 zł, kurs musiałby spaść do 62 zł.
Mam nadzieję, że tym razem jakichś kolejnych głupot nie napisałem - patrzę, nie widzę już błędów.
Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]