PARTNER SERWISU
uqyuowgh
491 492 493 494 495

Kiedy szczyt hossy?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 23 marca 2012 09:48:53
@pop
to jest roczny WIG20

kliknij, aby powiększyć

jeśli widzisz tu gdzieś to swoje potężne odreagowanie, które zanegowało spadki, to jestem pod wrażeniem. Ja go nie widzę Think .. .a styczniowa korekta była mniejsza nawet niż ta w październiku.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 marca 2012 09:51

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 23 marca 2012 09:50:07
Ilu ludzi tyle opini ;)

Dla mnie Rybinski jest jednym z nielicznych ekonomistow ktorych cenie i szanuje wave

Jedyny ktory sie nie boi mowic i pisac to co mysli i gdybys choc troche poczytal jego bloga to zapewne dostrzeglbys wiele cennych analiz ekonomiczno-gospodarczych (niekoniecznie gieldowych)

Kuczynski czy Petru spiewaja jak im kaza przynajmniej teraz !!
Cala ich analiza jak i innych polega na stwierdzeniu ze wzrosnie albo spadnie - tyle to i my wiemy;)

Ostatni wywiad z Rybinskim odnosnie podniesienia wieku emerytalnego zawieral moim zdaniem wiele naprawde bolesnych prawd obnazajacych slabosc "beznadziejnego" rzadu

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 23 marca 2012 09:57:28
Scarry napisał(a):
@pop
to jest roczny WIG20

kliknij, aby powiększyć

jeśli widzisz tu gdzieś to swoje potężne odreagowanie, które zanegowało spadki, to jestem pod wrażeniem. Ja go nie widzę Think .. .a styczniowa korekta była mniejsza nawet niż ta w październiku.

Scarry...
Na molochach widac to słabo, ale przeciez nie takie nas interesowały do inwestycji, na naszych obserwowanych(przeze mnie i Ciebie) spółkach jak np.CD Red, CityInter., PGS oraz na obserwowanych przeze mnie dodatkowo np.Polnordzie, Gancie były wzrosty od 50-70% do niemal 100% jak na CityInter i CD Red, jesli to jest mało, to ja już nie wiem jakie stopy zwrotu Cię zadowalają...Speak to the hand .
Edytowany: 23 marca 2012 10:01

Scarry
193
Wysłane: 23 marca 2012 10:11:05
@pop

dalej pozwolę się z Toba nie zgodzić, nie bede wrzucał tutaj wykresów bo każdy z nas ma je pod reką, ale popatrz sobie na roczny kurs CDRED i CIA. Żadna z nich nie jest na poziomie sprzed roku. Żadna jeszcze nie wyszła na zero. PGS nie znam i nigdy nie interesowałem się spółką, jest mała i zdaje się że ma dość małe obroty, na pewno nie jest to poziom CDRED czy CIA.

A mówimy teraz o technologicznie zaawansowanych teoretycznie liderach naszej małej giełdy.

a na molochach nie to że widać to słabo, tylko wcale nie widać blackeye
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 23 marca 2012 10:18

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 23 marca 2012 10:16:52
No zaraz,zaraz...
Przeciez rozmawialismy o skali odbicia po krachu sprzed kilku miesięcy (sam pisaleś,że potężnego odbicia nie widzisz),więc po co porównywać do kursów sprzed roku. Dla mnie odbicie na "naszych obserwowanych" jest jak najbardziej potężne...
p.s.O PGS -ie wspomnialem, bo przecież miałeś akcje kupione po ok. 0,75-0,78 zł, miałeś napisane kupno w swojej kronice.
Edytowany: 23 marca 2012 10:20

Scarry
193
Wysłane: 23 marca 2012 10:39:26
@pop
w pewnym sensie odreagowanie na niektórych spółkach faktycznie jest spore, masz racje. Taki mi się nasunęło że polskie spółki technologiczne przypominają bardziej zachowaniem amerykańską giełdę niż GPW.

ale to jednak GPW, polskie (i ukraińskie) molochy bedą działać jak magnes i te mniejsze spółki tez bedą ściągane w dół. IMO jak GPW to tylko NC, coś jak Frog poluje na perełki tam ;)....

reszta naszych molochów jest zdecydowanie mało innowacyjna, przed nimi możliwy kryzys i sporo inwestycji jeśli nie chcą zostać z tyłu. Rynek to niestety dyskontuje. Hossy nie widać. Delikatnie mówiąc.
Edytowany: 23 marca 2012 10:45

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 23 marca 2012 16:48:52
Scarry napisał(a):
bankrucik napisał(a):
u kogo załozyleś rachunek do inwestycji w Usa? jakie masz opłaty?

na priv Ci napisze wave

btw: czytacie o potencjalnie nadchodzących kłopotach Chin? Chłodzenie gospodarki czas zacząć.... www.marketwatch.com/story/chin...

nic nie dostałem...Silenced

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Scarry
193
Wysłane: 23 marca 2012 17:04:09
@bnakrucik

oj tam oj tam, koniec tygodnia, dużo rzeczy na głowiewave . Już masz.

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 23 marca 2012 21:39:14
Scarry przestań straszyć pawlakiem i wojną na horyzoncie ;]

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 23 marca 2012 22:02:41
Naszło mnie ostatnio takie pytanie, czy może być szczyt hossy bez hossy?. Chodzi mi mianowicie o taką sytuacje jaka miała miejsce w Niemczech za czasów Republiki Weimarskiej, kiedy wielki kryzys szalał na całego, a giełda pchana przez gigantyczną inflacje szła w górę. Gdyby teraz taka sytuacja miała miejsce to np taki fundusz Eurogedon, którego współtwórcą jest Rybiński poniósłby totalne fiasko. Najzabawniejsze w tym wszystkim, że mając rację też można przegrać:).

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 24 marca 2012 00:30:59
imho, racjonalnie rzecz biorac, to akcje powinny byc ucieczka od problemu inflacji - tak jak na poczatku czasow polskiej transformacji ludzie uciekali w towaray, tak samo tuaj mozna uciekac w akcjie, ktore sa wartoscia w miare wymierna i co wiecej, wyceniana z punktu widzenia wartosci. spolki nie widze tutaj zadnego paradoksu.
problem nie w tym czy massz racje, tylko czy potrafisz odgadnac psychike sil oddzialowujacych w przewazajacym stopniu na rynek.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 24 marca 2012 10:10:45
orestes84 napisał(a):
Naszło mnie ostatnio takie pytanie, czy może być szczyt hossy bez hossy?. Chodzi mi mianowicie o taką sytuacje jaka miała miejsce w Niemczech za czasów Republiki Weimarskiej, kiedy wielki kryzys szalał na całego, a giełda pchana przez gigantyczną inflacje szła w górę. Gdyby teraz taka sytuacja miała miejsce to np taki fundusz Eurogedon, którego współtwórcą jest Rybiński poniósłby totalne fiasko. Najzabawniejsze w tym wszystkim, że mając rację też można przegrać:).

Masz/widziałeś może na wykresie indeks z czasów Republiki Weimarskiej? Sam jestem ciekaw jak giełda zachowywałaby się w czasie hiperinflacji. Z jednej strony pieniądz znacznie traci na wartości, czyli akcje powinny drożeć, ale z drugiej hiperinflacja powoduje poważny kryzys gospodarczy i finansowy, co nie jest motorem napędowym dla akcji. Dlatego pewnie są lepsze zabezpieczenia na takie czas jak chociażby surowce.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 24 marca 2012 12:27:38
Od czego jest internet drogi panie?
GERMAN STOCK MARKET DURING THE HYPERINFLATION
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 24 marca 2012 12:28

mankomaniak
0
Wysłane: 24 marca 2012 13:13:21
Analizując ten wykres widać,że zrobili w markach nominalną pompę, natomiast w USD jest widoczny ów kryzys gosp., ale w sumie tylko przez chwilę, bo w najbardziej szalejącym okresie inflacji mamy niezły odpał. Dlaczego? Tu w ciekawostkach może jest odpowiedź:

wiki.answers.com/Q/How_did_hyp...

W sumie głównie emeryci i renciści tracili (bezrobotni wiadomo też, ale oni zawsze tracą niezależnie od kryzysu), a ich znaczenie jest marginalne dla gospodarki.

mankomaniak
0
Wysłane: 24 marca 2012 14:01:19
3 dni temu pojawił się artykuł pt.

The Hyperinflation Hype: Why the U.S. Can Never Be Weimar

Cytat:
Let's conclude with a modest proposal for an economic corollary to Godwin's Law. The first person to reference Weimar's hyperinflation in an economic debate automatically loses.

Prawo Godwina - Wraz z trwaniem dyskusji w Internecie, prawdopodobieństwo przyrównania czegoś lub kogoś do nazizmu bądź Hitlera dąży do 1.

hello1

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 24 marca 2012 15:09:12
orestes84 napisał(a):

Nie ma możliwości pojawienia się hiperinflacji w USA teraz. W dalszej przyszłosci (dziesiatki lat) kto wie, ale nie teraz.
Hiperinflacja pojawia się, gdy:

1. Jest prawie pełne zatrudnienie (tu droga daleka; najwięksi optymiści mówią o 5 latach do tego stanu, jeśliby w USA poszlo tak, jak za najlepszych czasów odbudowy porecesyjnej; większość uważa to za nierealne) - wtedy nacisk na indeksację płac i wyprzedzanie poziomu inflacji jest katalizatorem hiperinflacji.

2. Sektor prywatny jest gotów na ostre zaciąganie kredytu (też sprawa odległa, a i banki nadal niezbyt skore do jego dawania). Teraz sytuacja jest odwrotna - sektor prywatny zmniejsza nadmierne obciążenie kredytowe. Dopóki wyraźnie nie zmniejszy tego obciążenia, nie ma co oczekiwac większej inflacji. Drobna (kilka procent r/r)okresowo będzie. Ael nie 2 cyfrowa!

"Dodruk" to jest to, co "widać". Czego nie widać, a co działa w opozycji do dodruku, stojąc po stronie sił deflacyjnych, to księgowy spadek wartości aktywów bankowych (czy to mierzony mark to market czy inaczej), ktory ten widoczny dodruk w praktyce prawie równoważy. To dlatego w system poszło mnóstwo "pieniądza", ale ten pieniądz prawie nie "wyszedł na rynek" jako nowy kredyt.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 25 marca 2012 22:16:19
"Gdyby teraz taka sytuacja miała miejsce to np taki fundusz Eurogedon, którego współtwórcą jest Rybiński poniósłby totalne fiasko. Najzabawniejsze w tym wszystkim, że mając rację też można przegrać:)."

Istotnie, mając racje też można przegrać, zwłaszcza gdy chodzi o grę na krótko. Do wygrywania potrzebny jest wręcz doskonały timing, zwłaszcza gdy gra się na krótko. Rynek ma tę ułomność którą można nazwać grzechem pierworodnym iż zawsze chce iść na północ nawet gdy idzie na południe. Tak więc taki fundusz miałby chyba szansę na niezły profit, gdyby zaczął się trend spadkowy. Na tę chwilę jeszcze go nie ma, a zważywszy na trwałość okresu konsolidacji, można się zdziwić, choć może lepiej się dziwić cudzymi niż swoimi pieniędzmi.
Szanse są zwłaszcza przy obecnym bardzo wysokim odczynie Nyse BP, choć to i tak nie jest takie proste, gdyż silnym trendom towarzyszy zwykle również silna dynamika zmienności, co może poczynić dość poważne szkody.

Scarry
193
Wysłane: 26 marca 2012 10:02:20
ale Rybiński i jego Eurogeddon nie gra tylko na shortach, jak można by myśleć po Waszych postach. Inwestuje również w obligacje USA i w złoto.

Wszystko zależy od proporcji inwestycji w ramach funduszu.
Edytowany: 26 marca 2012 10:03

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 26 marca 2012 11:29:34
@ Scarry

ale Rybiński i jego Eurogeddon nie gra tylko na shortach, jak można by myśleć po Waszych postach. Inwestuje również w obligacje USA i w złoto.

No to na tym także popłynie...zwłaszcza na obligacjach USA, które dają wyraźne sygnały sprzedaży ostatnio. Najwyraźniej rynki postanowiły zrobić Rybińskiemu na złość Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 marca 2012 21:46:06
Dzisiaj czytałem fajny wywiad z prezesem Alior Banku. Ostatnie zdanie wpisuje się w naszą dyskusję nt. sposobów walki z kryzysem poprzez drukowanie pieniędzy i inflację z tym związaną.

Cytat:
Nie ma kryzysu zaufania, jest kryzys nadmiernego zadłużenia państw. Czy można go zahamować? Tak, przez drukowanie pieniędzy i wysoką inflację za parę lat.

prnews.pl/nasz-gosc/wojciech-s...

Czy ostatnie wzrosty cen przeróżnych wyrobów, to nie przedsmak tego co nas czeka?

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

491 492 493 494 495

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

zcmdkdrw
kyvrcnfl
iejeexhi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fnxmmswg
kuhwkjeg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat