Omówienie wyników za q1’2013 dla GK Paged.
Omówienie wyniku będzie bardzo krótkie, ponieważ potrzebna jest tylko jedna rzecz.
Zestawienie segmentowe.

kliknij, aby powiększyć(*) bez wyłączeń transakcji międzysegmentowych
Powyższe można interpretować w zależności od temperamentu.
Przychylni pragmatycy powiedzą, że liczą się efekty, a wejście w segment wierzytelności to przejaw doskonałego wyczucia koniunktury. A także wyraz sprawnego reagowania i skuteczności w wykorzystywaniu rynkowych szans. Z pewnością plusem jest, że segment ten przynosi Grupie dodatkowe zyski. Pieniędzy w końcu nigdy za wiele.
Krytyczni maruderzy, jak ja, znajdą argumenty przeciwne. Grupa Paged nieubłaganie zmierza w kierunku konglomeratu. Taka strategia wydaje się korzystna, ale patrząc historycznie, trzeba stwierdzić, że konglomeraty, to przebrzmiały wątek. Ponadto jest to potencjalnie droga dla wielkich firm duszących się w na swoim sektorowym podwórku. Paged zaś , moim zdaniem, dywersyfikuje swoją działalność o kolejne branże, mając miejsce na restrukturyzację obecnego portfela.
Rozumiem, że naprawy wymaga segment meblowy, co zresztą następuje. Rozumiem, że handel to po prostu integracja pionowa. Ale po co zakusy na deweloperkę?
Meble, sklejka, handel, nieruchomości, wierzytelności, a ponadto czynniki, które w ocenie emitenta będą miały wpływ n osiągnięte przez niego wyniki(…) to
Cytat:inwestycje kapitałowe poza branżą drzewno-meblową
To kwestia gustu, ale wg mnie może zrobić się z tego miszmasz, który będzie wymagał dużej podzielności uwagi Zarządu. Śmiem twierdzić, ze kupno czegoś nowego jest prostsze, niż ewentualna restrukturyzacja lub sprzedaż w porę, zanim nabytek zamieni się w tzw. value trap.
Obiecująco wygląda kwestia mebli. Ostatnie pięć miesięcy pokazuje, że (przynajmniej krótkoterminowo) zależność wyniku na sprzedaży od podstawy jest w zasadzie liniowa. Break-even zaś jest gdzieś w pobliżu 40m przychodów kwartalnie, a więc w zasięgu możliwości. Myślę, że nie wolno tu zwlekać, aby te warunki nie zmieniły się i znów nie zatrzasnęły biznesu pod wodą.
Obecnie jednak Grupa stoi na dwóch filarach: sklejce i wierzytelnościach. Reszta to work for food. Prawdziwy konglomerat.
>> Wyceny automatyczne są tutaj>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.