PARTNER SERWISU
jfhqzagt
237 238 239 240 241

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 25 października 2018 20:57:12

@bukos4
Cytat:
To jest skandal. Państwo deklarowało pomoc a kolejna kłoda pod nogi...

1. Po pierwsze: jest długi szereg osób i instytucji, które są zainteresowane tym, aby jak najbardziej rozmyć sprawę → KK…, Zarząd, RN, IB/LB, PDM, KNF, Deloitte, politycy będący u władzy …można ciągnąć listę.
Część z nich próbuje się przepotwarzyć lub zniknąć z powierzchni (IB, PDM…).
2. Po drugie wszyscy oni są zainteresowani tym, by jak najszybciej ugrobić GetBack i przykryć głęboko go ziemią – niech coś, co nazywa się GetBack przestanie istnieć.
Był GB – nie ma GB, zamykamy sprawę; profity skonsumowane lub dobrze ukryte.
3. Wtedy będzie można mówić: znowu odgrzewacie stare kotlety.
4. A jak coś nie istnieje, to i płacenie za to nie jest oczywiste.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 25 października 2018 21:27:26
Potrafią się przebić

Cytat:
W piątek w Prokuraturze Regionalnej w Warszawie Stowarzyszenie Poszkodowanych Obligatariuszy GetBack spotka się z zespołem prokuratorskim prowadzącym sprawę wrocławskiej spółki, przedstawicielami Kancelarii Premiera RP oraz prokuratorami z Prokuratury Krajowej, sprawującymi nadzór nad postępowaniem karnym.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 26 października 2018 07:54:05
omicron napisał(a):
No, właśnie, od dawna pytam, ile wg was można będzie odzyskać przy opcji inwestorskiej? Po tych wszystkich turbulencjach 40% w krótkim czasie wydaje mi się dość atrakcyjne, ale czy realne?

Ja bym liczyl na 45%. Hoist finance wyglada dosc wiarygodnie. Jezeli to oni zlozyli najlepsza oferte to jest ok.

kryza
0
Wysłane: 26 października 2018 07:58:46
AsGBK napisał(a):
Atrakcyjne dla inwestora, dla mnie nie.

Tutaj niestety musimy liczyc biznesowo. Trzeba przyciac strate na tyle na ile to mozliwe. Jezeli kupujacym jest Hoist ja nie widze przekretu i zaufalbym RW i kuratorowi w sprawie decyzji.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 26 października 2018 08:03:17
To prawda. Hoist ma bardzo złą opinię na antywindyk.pl. Czyli dla nas dobrze.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 26 października 2018 10:31:02
kryza napisał(a):
AsGBK napisał(a):

Tutaj niestety musimy liczyc biznesowo. Trzeba przyciac strate na tyle na ile to mozliwe. Jezeli kupujacym jest Hoist ja nie widze przekretu i zaufalbym RW i kuratorowi w sprawie decyzji.

Ja, kupując obligacje GetBack, na taki biznes nie liczyłam.

A jak Ci się podobają takie wyliczenia - my otrzymujemy 20-30%, a banki i inni zabezpieczeni 100%?

Wszystko, co zaproponuje inwestor będzie atrakcyjne dla niego i dla zabezpieczonych.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 26 października 2018 10:35:42
Cytat:
Polska sądzi się z Abrisem w Sztokholmie, a Hoist jest tam na miejscu..

przypadek?

maciej_61
0
Wysłane: 26 października 2018 11:12:46
Kompletny przypadek oczywiście. A to że z Wrocławia też przypadek. I to że Mateuszek z obecnego Santandera też przypadek. I że SP ma do zapłacenia Abrisowi sumę o którą chodzi w GB też przypadek. Jak mówi moja Córka, przypadkowo to tylko można zajść w ciążę. Według mnie wycofają się z umowy jak Sąd klepnie układ. Każda umowa zawiera klauzulę o możliwości wycofania się z niej.

sylwia16
0
Wpisów: 29
Wysłane: 26 października 2018 11:38:33
Według mnie to nie jest zbieg okoliczności, iż Hoist Finance jest ze Sztokholmu a równocześnie ma swoją siedzibę i to właśnie we Wrocławiu. Domniemuję, że chodzi o tą grubą kasę, którą nasz (a raczej Suwerena) rząd chce przeerzucić na koszt tych niby bogatszych Obywateli (których stać było na dofinansowanie GetBack). Inaczej nie starczy na 500+.
Następny "przypadek" - GetBack po wstępnym dogadaniu się z inwestorem dzięki Ministerstwu Cyfryzacji nie będzie miał dostępu do PESEL. To jest celowe działanie rządu, by definitywnie zapomnieć o GetBack.
Tak, Użytkownik maciej61 ma rację, przypuszczając, iż ludzie z zarządu Hoist mają powiązania z obecnym Santanderem we Wrocławiu. A kto był niegdyś szefem WBK, to nie muszę Wam pisać.

Vox
Vox
297
Wysłane: 26 października 2018 12:24:00
dorzucę jeszcze ten link
wyborcza.pl/7,75398,24037093,j...

przypadek?
Edytowany: 26 października 2018 12:24

kryza
0
Wysłane: 26 października 2018 13:18:44
maciej_61 napisał(a):
Kompletny przypadek oczywiście. A to że z Wrocławia też przypadek. I to że Mateuszek z obecnego Santandera też przypadek. I że SP ma do zapłacenia Abrisowi sumę o którą chodzi w GB też przypadek. Jak mówi moja Córka, przypadkowo to tylko można zajść w ciążę. Według mnie wycofają się z umowy jak Sąd klepnie układ. Każda umowa zawiera klauzulę o możliwości wycofania się z niej.

Co do fm bank to Sprawa jest w trakcie.EU nie wyznaczyla odszkodowania tylko stwierdzila ze odszkodowanie sie nalezy i ze strony maja sie same dogadac a jesli nie to kwote odszkodowania wyznaczy sad.
Co do tej sumy ktora chce abris to nigdy jej nie dostana fm bank byl bardzo malym podmiotem o bardzo malych kapitalach. Ta suma ktorej domaga sie abris jest z kosmosu. Oni to argumentuja ze prezesem banku byl Slawomir Lachwski, wg Abrisu to geniusz ktory mial rozwijac ten bank w jakims niesamowitom tempie. Inaczej mowiac odszkodowanie dla Abrisu sie nalezy ale w kwocie wielokrotnie mniejszej.

kryza
0
Wysłane: 26 października 2018 13:25:16
AsGBK napisał(a):
kryza napisał(a):
AsGBK napisał(a):

Ja, kupując obligacje GetBack, na taki biznes nie liczyłam.

A jak Ci się podobają takie wyliczenia - my otrzymujemy 20-30%, a banki i inni zabezpieczeni 100%?

Wszystko, co zaproponuje inwestor będzie atrakcyjne dla niego i dla zabezpieczonych.

Ja tez nie liczylem na taki biznes. Nie widze jednak szansy na odzyskanie 100%. Wychodze wiec z zalozenia zeby odzyskac maksymalnie ile sie da w obecnej sytuacji. Jak wg ciebie mozemy zminimalizowac straty? Chyba ciezko powiedziec...

maciej_61
0
Wysłane: 26 października 2018 13:26:53
No tak. Ale o ile dobrze pamiętam , w drugiej połowie września zeszłego roku, Trybunał w Sztokholmie wydał wyrok. Że jednak SP ma zapłacić.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 26 października 2018 13:42:43
Od dawn pisalem ze trzeba odsunac obecny zarzad ktory kpi sobie z obligatariuszy ( brak jakichkolwiek biezacych informacji + klauzule poufnosci dla RW)
Z obecnym zarzadem jedynym wyjsciem jest sprzedaz wszystkiego jak najszybciej - kontynuacja to prostu "przepalanie" pieniedzy i mydlenie oczu jakimis prognozami z kosmosu poprawy dzialalnosci ( w Excelu kazdy potrafi)

sylwia16
0
Wpisów: 29
Wysłane: 26 października 2018 17:30:52
Do kokospl - tak masz rację, prędzej dowiemy się z prasy, wiadomości niż od RW. Według RW wszystko jest poufne, ale doniesienia dziennikarzy są jakgdyby jawne. Nie rozumiem wypowiedzi niektórych członków RW (zwłaszca Pana Radka), iż przekazywanie obligatariuszom pozyskanych informacji jest niemożliwe, bo tajne. Zastanów się człowieku (do członka RW), kogo Ty reprezentujesz siebie, czy nas obligatariuszy, Działasz w swoim interesie czy na rzecz osób, które Ci zaufały.
Co do sprawy Fm banku, to wiadomo, każdy miliard się liczy w budżecie, który jest nastawiony na rozdawiennicto i przekupywanie właśnie tych, którzy są ścigani za długi, a nie tych tzw krwiopijców, którzy zasilali GetBack. PIS zabierze nam obligatariuszom (tym niby bogatszym), by zasilić patologię. Domniemuję, iż naszym kosztem budżet rozdawnictwa zyska ponad 1 mld zł bo dogadał się z Abrisem. Będzie na jakieś przykładowo 200+ przy wyborach?

Vox
Vox
297
Wysłane: 26 października 2018 20:47:34

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 26 października 2018 22:11:14
Czytam te dzisiejsze forumowe dywagacje i cały czas nie mogę odkryć w jakiż to sposób ten przebiegły Abris załatwił, że ten Sąd Arbitrażowy przed którym toczy spór z Państwem Polskim ma akurat siedzibę w Sztokholmie? A mógłby mieć siedzibę np. w Bukareszcie. No i ten Hoist AB też ze Szwecji. No aż chce się zakrzyknąć: no i co z tego że ze Szwecji! A jakby był nie ze Szwecji tylko z American Virgin Islands to co? Chyba kluczowe jest aby klient był zdecydowany i wypłacalny bo temat 'inwestorów' którzy nawet o GBK nie słyszeli to już przerabialiśmy.
Co do Euroratingu - z artykułu bynajmniej nie wynika, że oni się zwijają, ale że wygasła im umowa na ratingowanie GetBacku a to inna rzecz. Swoją drogą biorąc pod uwagę, że coraz bliżej jest do odpalenia agencji ratingowej robionej przez GPW/PFR/BIK wydaje się, że jak ona zacznie działać to krajowe podmioty będą miały małą rację bytu bo lepiej będzie postrzegany rating wydany przez agencję powiązaną z instytucjami rządowymi.
Co do informacji / ich braku oraz przyczyn tego braku. Czy ktoś wziął pod uwagę, że sytuacja jest bardzo specyficzna, że wręcz to ujmę 'delikatna'? Abstrahując od tego co władza obieca a co rzeczywiście zrobi aby pomóc umoczonym w GetBack, jak na razie jedyną realną szansą odzyskania czegokolwiek jest odzyskanie tego ze spółki bo procesy sądowe z pośrednikami, bankami, KNFem, PDMem itd itp będą się ciągnęły latami a ich wynik jest mocno niepewny. Mamy alternatywę: albo dalsze męki z windykacją (która ponoć się poprawia) i spłacenie nas z tego albo sprzedaż aktywów i też spłacenie nas z tego tyle że szybciej ale pewnie w niższym %. Z jednej strony nie wiemy czy spółka przetrwa kilka lat a z drugiej aby dobrze sprzedać aktywa raczej nie należy ( o ile nie ma takiego wymogu) upubliczniać informacji z których możnaby wywnioskować że sprzedaż aktywów może być ostatnią deską ratunku dla spółki ( i dla nas na odzyskanie czegololwiek w realnie przewidywalnej perspektywie).

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 26 października 2018 23:30:34
Nie wiemy co chcą kupić i za ile, nie wiemy ile my z tego dostaniemy. 6 listopada już niedługo.
Edytowany: 26 października 2018 23:39

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 26 października 2018 23:38:15
do maupa:
no ale to obecny zarzad przekonuje wszystkich dokola ze pakiety sa malo co warte, obniza ich wartosc w raportach, przewidywana splate szacuje na 38% (wcześniej 31). Swietne przygotowanie by je teraz dobrze sprzedać:)

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 27 października 2018 02:33:34
Każdy towar wart jest tyle ile nabywca jest skłonny za niego zapłacić, zatem jak masz najlepszy nawet towar ale brak chętnych na kupno, a sam nie jesteś w stanie go efektywnie wykorzystać to jego wartość rzeczywista wynosi no... niewiele. To jest specyficzny towar którego potencjalnymi nabywcami mogą być tylko firmy z tej samej branży i na dodatek oprócz chęci muszą mieć odpowiedni kapitał. To zawęża grono potencjalnych kupców a im mniejszy popyt tym niższa cena. Oferenci niestety nie walą drzwiami i oknami. Kruk który jeszcze parę miesięcy temu wyrażał zainteresowanie ewentualnym zakupem portfeli GBK zamilkł i z satysfakcją obserwuje jak mu się konkurent wykrwawia, pozostali może liczą na jakieś 'okazje od syndyka' gdyby spółka poszła w upadłość?. Ten kto to kupi sam będzie musiał wziąć się za odzyski więc koszty z tym związane też wkalkulowuje w swoją cenę ofertową.
Co innego wartość nominalna zakupionych /posiadanych portfeli wierzytelności ( to są właśnie te miliardowe kwoty które były podawane w komunikatach spółki i diabli wiedzą czy mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością) a co innego realna kasa jaką da się z tego odzyskać. Efektywność odzyskiwania zależy od "wieku" i struktury portfeli ale i w nie mniejszym stopniu od skuteczności windykacji a z tą na razie jest krucho ( z różnych powodów) ale coś 'drgnęło'. Myślę, że te 38% (czy 31% poprzednio) to wynik jakiejś projekcji odzysków w zakładanym okresie czasu pomniejszonych o spodziewane koszty działalności. Co do wyceny (oszacowania) tych portfeli w bilansie to sądzę, że oszacowane są (tzn to co da się z nich odzyskać) z uwzględnieniem specyficznej metodologii adekwatnej do aktualnej operacyjnej sytuacji spółki. To nie jest przeszacowanie wartości nominalnej tych portfeli. Osoby biegłe w tej tematyce proszę o ewentualne sprostowanie - ja w każdym razie tak to rozumiem. W kontekście sprzedaż lub brak sprzedaży ZCP nie chodzi o wyceny ale bardziej o pokazanie, że wcale nie ma ciśnienia na sprzedaż bo i bez tego damy sobie radę chociaż małymi kroczkami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

237 238 239 240 241

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,341 sek.

xejktqsw
iqfkhpvh
nzchjgky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jgysgvxa
ktjzsjtw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat