PARTNER SERWISU
yqrpzfms
1 2

Strategia "na dywdendy" ;) - warto?

daroo
0
Wpisów: 96
Wysłane: 22 marca 2010 16:45:32
Jako że to mój pierwszy sezon na GPW, a okres przyznawania dywidend blisko chciałbym się poradzić doświadczonych graczy czy warto rzucać się na na krótki okres na spółki które przyznają choć w miarę atrakcyjne dywidendy , odebrać zysk i opuścić? jak taka "strategia" sprawdzi się w praktyce?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 22 marca 2010 16:57:19
Spółka wypłacając dywidendę zmniejsza swój kapitał, czyli spada jej wartość co z ekonomicznego (i logicznego) punktu widzenia pociągnie za sobą spadek wartości cen akcji. Myślę, że jak dobrze poszukasz to znajdziesz jakieś statystyki na google.

Zarabianie na giełdzie nie jest takie proste ;-)
Klika się i sprzedaje ;-)

daroo
0
Wpisów: 96
Wysłane: 22 marca 2010 17:09:01
v3nom napisał(a):

Nigdy nie twierdziłem że jest łatwe :) poza tym kwestia o którą pytam to raczej nie "zarabianie" a "dorabianie" ;) pamiętam z zeszłego roku przykład KGHM kiedy to wszelkie mądre głowy wieszczyły zjazd po dużej dywidendzie, a tu niespodzianka - nic takiego nie nastapiło :) oczywiście może był to wyjątek, i dlatego mnie to interesuje.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 22 marca 2010 23:11:16
"Strategia pod dywidendy" podobnie jak każda inna jest skuteczna pod pewnymi warunkami. W okresie bessy nieliczne spółki mogą sobie pozwolić na jej wypłacanie, a jeśli już któraś się odważy to rynek uznaje to za rozrzutność i może odebrać negatywnie. Pamiętam natomiast że w okresie hossy pod koniec 2006 i w 2007 informacja o dywidendzie i jej wysokości była dobrym pretekstem do spekulacyjnych wzrostów. Teraz mamy taką nieśmiałą hossę i jak na razie nie zauważyłem dywidendowego boomu. Faktycznie jest to informacja neutralna - to co dostaniesz w dywidendzie odcinają od kursu.

Osobiście wolałbym żeby moje spółki wypracowanym zyskiem redukowały zadłużenie krótkoterminowe, robiły przejęcia lub inwestowały w coś na czym się znają. Ja jak widzę info o dywidendzie to przeważnie krzywię gębęEh? Uważam że dywidendy powinny wypłacać tylko duże spółki w przypadku których rozrastanie się daje marny efekt synergii.

Tak więc granie pod dywidendy to sensowny pomysł, ale w odpowiednim momencie. Inna sprawa jeśli ktoś gra długodługoterminowo. Tutaj jest dodatkowa korzyść psychologiczna: corocznie dostajesz bonus od spółki i nawet jeśli kurs przez lata nieznacznie się zmieni to zawsze zostanie dywidenda w kieszeni. Bardzo przyjemnym zjawiskiem jest kiedy akcjonariusze kasę z dyw. przeznaczają na dokupienie akcji. Kurs wraca na poprzedni poziom, mimo że wartość księgowa spółki jest nieco mniejszahello1
Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 22 marca 2010 23:13

Tomq
0
Wpisów: 45
Wysłane: 13 czerwca 2010 11:08:47
Kurs wraca na poprzedni poziom, mimo że wartość księgowa spółki jest nieco mniejsza

Z punku widzenia spółki na pewno jest to "miłe", ale tak patrząc z dala to wyglada na pompowanioe wartosci akcji, bo w tym wypadku nie beda juz tak dokladnie odwierciedlac wartosci spolki. Dobrze rozumuje?
Gdy pokonasz samego siebie nikt nie stanie na drodze do zwycięstwa.

Just2earn
0
Wpisów: 21
Wysłane: 13 listopada 2010 00:06:58
witam , mam pytanie jakie są przeciętne dywidendy przyznawane % w stosunku do wartości akcji?

może ktoś ma jakieś zestawienie statystyczne, jeśli tak to proszę o umieszczenie lub odnośnikAngel

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 13 listopada 2010 01:10:09
v3nom napisał(a):
Spółka wypłacając dywidendę zmniejsza swój kapitał, czyli spada jej wartość co z ekonomicznego (i logicznego) punktu widzenia pociągnie za sobą spadek wartości cen akcji. Myślę, że jak dobrze poszukasz to znajdziesz jakieś statystyki na google.

I znowu ekonomiczno-logiczni "fahofcy" odpowiadają. Mało ważne, że kurs odniesienia jest obniżany w dniu ustalenia p. do d., więc kurs nie będzie spadał w kolejnych dniach z powodu spadku wartości księgowej. Mało ważne, że kurs akcji odzwierciedla przyszłe zyski a nie przeszłe. Mało ważne, że wartość księgowa spada, bo część zysku netto o którą spada posiada już inwestor w postaci dywidendy. Jedynym problemem jest podatek, ale to oszustwo systemowe, więc rynek musi sobie z tym poradzić i dawać jakąś premię - we wzrostach kursu.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 13 listopada 2010 01:10

v3nom
0
Wysłane: 13 listopada 2010 03:39:45
mankomaniak napisał(a):
I znowu ekonomiczno-logiczni "fahofcy" odpowiadają.

Niewiele napisałeś na tym forum postów, w których nie dałbyś innym do zrozumienia, jak bardzo męczysz się, będąc osaczonym na każdym kroku przez tłumoków, ciemnotę i idiotów.

Źle się wyraziłem, ale chodziło mi o fakt odcięcia prawa do dywidendy.

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 13 listopada 2010 11:24:58
Just2earn napisał(a):
witam , mam pytanie jakie są przeciętne dywidendy przyznawane % w stosunku do wartości akcji?

może ktoś ma jakieś zestawienie statystyczne, jeśli tak to proszę o umieszczenie lub odnośnikAngel

statystyka nic Ci nie da, zbyt duże rozbieżności; patrz np. tu a stanie sie jasność!: http://www.stockwatch.pl/dywidendy/ salute

LGOCapital
0
Wpisów: 33
Wysłane: 21 grudnia 2010 23:59:33
v3nom napisał(a):

nonsens !

v3nom
0
Wysłane: 22 grudnia 2010 00:15:59
LGO, dzięki za obszerne wytłumaczenie, wyjaśniające dlaczego to nonsens. Jak to dobrze, poczytać prawdziwych ekspertów.

v3nom napisał(a):
Źle się wyraziłem, ale chodziło mi o fakt odcięcia prawa do dywidendy.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 22 grudnia 2010 00:33:04
mankomaniak napisał(a):
v3nom napisał(a):

I znowu ekonomiczno-logiczni "fahofcy" odpowiadają. Mało ważne, że kurs odniesienia jest obniżany w dniu ustalenia p. do d., więc kurs nie będzie spadał w kolejnych dniach z powodu spadku wartości księgowej. Mało ważne, że kurs akcji odzwierciedla przyszłe zyski a nie przeszłe. Mało ważne, że wartość księgowa spada, bo część zysku netto o którą spada posiada już inwestor w postaci dywidendy. Jedynym problemem jest podatek, ale to oszustwo systemowe, więc rynek musi sobie z tym poradzić i dawać jakąś premię - we wzrostach kursu.

Nie no Ty taki maniak dywidend jesteś skłonny do takich uproszczeń?
Ja to widzę trochę bardziej zawile.
W momencie wypłaty dywidendy rynek realnie realizuje wcześniej zdyskontowany zysk i wcale nie musi to oznaczać że kolejne zyski zacznie dyskontować od nowa, bo:
Po pierwsze warunki rynkowe są zmienne i nie na każdym etapie cyklu koniunkturalnego w jednaki sposób dyskontuje sie przyszłe zyski.
Po drugie wielu inwestorów gra pod dywidendy i traci zainteresowanie spółką w momencie realizacji zysków.
Po trzecie nie wszystkie spółki dywidendowe dzielą się swoimi zyskami regularnie.
i
Po czwarte dywidendy tak naprawdę nie zawsze pochodzą z realnie wypracowanych zysków. Czasami odbywają się kosztem wzrostu ogólnego zadłużenia, podyktowane jedynie nagłą potrzebą głównych akcjonariuszy którzy tak przegłosowali to na "Walnym"

@V3
Rada starego niedźwiedzia - od kiedy zacząłem "folklorystycznie" traktować jedynie słuszne wpisy dotyczące AT i AF kolegi Mankomaniaka - stały się one bardziej znośne. Angel

debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 22 grudnia 2010 16:23:58
Nie martw się, nie będzie już folkloru, bo mankomaniak został zbanowany. Cóż taka wdzięczność za szerzenie wiedzy....

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 grudnia 2010 16:32:52
daroo napisał(a):
Jako że to mój pierwszy sezon na GPW, a okres przyznawania dywidend blisko chciałbym się poradzić doświadczonych graczy czy warto rzucać się na na krótki okres na spółki które przyznają choć w miarę atrakcyjne dywidendy , odebrać zysk i opuścić? jak taka "strategia" sprawdzi się w praktyce?

Ostatnio siedziałem nad tym parę dni z Grzegorzem Zalewskim, to wielkie wyróżnienie, że się do mnie zwrócił. W końcu dał sobie radę sam, a opracowywał tekst o takiej właśnie strategii na blog w bossa.pl.
Tekst jest tutaj:
blogi.bossa.pl/2010/12/08/latw...

Grzegorz Zalewski napisał(a):
Łączny wynik na operacjach kupna i sprzedaży wyniósł -9895.45 złotych, czyli nasz faktyczny wynik to 5803.12. Czytelnik, który stracił nadzieję powinien uśmiechnąć się w tym momencie. W końcu daje to w stosunku do bazowego kapitału 60.6%, czyli darmowe pieniądze jednak istnieją. Na tym moglibyśmy zakończyć testy i podobnie jak to się dzieje w wielu „symulacjach” przekonywać do skuteczności, gdyby nie pewien mankament życia realnego, czyli koszty prowizji. Wartość prowizji jaką uwzględniłem w modelu wyniosła tyle ile otrzymuje „nowy” klient, czyli relatywnie wysoko 0.38% i nie mniej niż 5 złotych. Łączna suma zapłaconych prowizji za wszystkie transakcje wyniosła 3587,5 złotych. Nasz ostateczny zysk wyniósłby więc 922,58 złotych, czyli 9,6%. Czy to dużo, czy mało każdy musi sobie odpowiedzieć sam.

v3nom
0
Wysłane: 22 grudnia 2010 16:46:38
debet napisał(a):
Nie martw się, nie będzie już folkloru, bo mankomaniak został zbanowany. Cóż taka wdzięczność za szerzenie wiedzy....

Jakby zechciał szerzyć swoje jedynie słuszne poglądy nie obrażając innych, na pewno by tego uniknął. Wkrótce konto zostanie odblokowane.

debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 22 grudnia 2010 17:06:55
To czy ktoś jest obrażany czy nie, to rzecz względna. Mankomaniak jest natomiast bezwzględny.

v3nom
0
Wysłane: 22 grudnia 2010 17:16:08
Określenie "bezwzględny" pasuje do wielu różnych kategorii ludzi. Jednak w zorganizowanym społeczeństwie panują pewne zasady, których powinien przestrzegać każdy.

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 6 stycznia 2011 14:43:21
Czy aby otrzymać dywidendę potrzeba czegoś więcej niż posiadania akcji na rachunku maklerskim w określonym dniu?

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 8 stycznia 2011 15:17:53
nie
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

brutalp
3
Wpisów: 80
Wysłane: 15 lutego 2011 14:41:14
[ Mało ważne, że kurs odniesienia jest obniżany w dniu ustalenia p. do d., więc kurs nie będzie spadał w kolejnych dniach z powodu spadku wartości księgowej. ]

Ostatnio zaczełem się interesować tematyką dywidend i jednej rzeczy nie rozumiem. Czy kurs po wypłacie dywidenty automatycznie się zmniejsza o wartość dywidenty? np. akcje spółki kosztują 100zł i spółka wypłaca 10 zł dywidendy na akcje. Ustalenia prawa do dywidenty następuje w czwartek 19-stego, czyli by załapać się na dywidente musimy nabyc akcje w pon 16-stego. Czy 17-stego kurs akcji wystatrtuje z poziomu 90 zł? Czy ewentualnie rynnek będzie starał się zmienić kurs na 90 zł, bo tak by wynikało z księgowości ?A jak wiadomo rynnek nie jest w 100% efektywny i 17-stego sesja nie musi się zakończyć spadkiem o 10% ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,512 sek.

ijpvfnrf
fqlrhyvf
sygazgkr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rfzxwqeg
ooatzjum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat