PARTNER SERWISU
tucyykhp
22 23 24 25 26
mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 7 lutego 2011 21:42:48 przy kursie: 34,20 zł
dziś kurs wystrzelił na podwyższonych obrotach, zamknięcie najwyższe od 2009 roku, we Francji podobnie 8,69 eur tu jest link do notowań. Wygląda na to że opuszczamy konsolidację.
Na placu budowy Złotej 44 też coraz większy ruch, wieżowiec ma się piąć w górę w tempie jednego piętra na tydzieńsalute

ZORBA
0
Wpisów: 11
Wysłane: 13 lutego 2011 14:20:08 przy kursie: 32,85 zł
Witam serdecznie zacnych użytkowników niniejszego forum prosząc o pomoc, a mianowicie, szukając czegoś ciekawego do inwestycji, zatrzymałem się na walorze Orco Property Group SA i patrząc na jej wskaźniki zdębiałem
Wskaźniki Wartość
Liczba zarejestrowanych akcji 14 053 866
Wartość rynkowa (mln zł) 461.67
Wartość księgowa* (mln zł) 1 458.58
Wskaźnik cena / wartość księgowa* 0.32
Wskaźnik cena / zysk* 0.60

Stąd moje pytanie do znawców rachunkowości czy owe wskaźniki na obecną chwile ( szczególnie wskaźnik cena / zysk 0.60) są wiarygodne i czy w oparciu o nie można zakładać swoją strategię inwestycyjną?

Serdecznie pozdrawiam.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 13 lutego 2011 15:09:33 przy kursie: 32,85 zł
Liczba zarestrowanych akcji dotyczy tylko tych zarejstrowanych na GPW czy na wszystkich rynkach na ktorych Orco Group jest notowane?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 13 lutego 2011 15:19:15 przy kursie: 32,85 zł
14 mln to całkowita liczba akcji orco.
Zorba
ten ogromny zysk, który spowodował tak niski wskaźnik c/z ma swoje źródło w przeszacowaniu aktywów. Nie jest powtarzalny inaczej rynek by to już uwzględnił.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 14 lutego 2011 00:10:35 przy kursie: 32,85 zł
ZORBA napisał(a):
Stąd moje pytanie do znawców rachunkowości czy owe wskaźniki na obecną chwile ( szczególnie wskaźnik cena / zysk 0.60) są wiarygodne i czy w oparciu o nie można zakładać swoją strategię inwestycyjną?

Porównaj sobie wykazany zysk z cash flow na spółce. Zysk jako kategoria księgowa jest łatwy do zmanipulowania wycenami, aktualizacjami czy też majstrowaniem przy amortyzacji. Sprawdź sobie przepływy pieniężne na walorze i wyjdzie Ci, że musieli mieszać mocno przy wycenach aktywów aby z takim wskaźnikiem wyskoczyć. A czy te wyceny są wiarygodne to już jest inna rzecz.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 24 marca 2011 23:58:38 przy kursie: 37,00 zł
Jutro moze byc ciekawa sesja. Jest nowy raport. Sa zyski po dwoch latach posuchy, plan naprawczy idzie zgodnie z planem :)
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 25 marca 2011 16:32:33 przy kursie: 39,50 zł
walne zebranie - glosowanie nie doszlo do skutku

Ale numer, mamy caly miesiac do nastepnych informacji mogacych negatywnie zachwiac kursem ;)
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 28 marca 2011 17:50:00 przy kursie: 38,03 zł
Omówienie rocznego sprawozdania spółki ORCO PROPERTY GROUP za 2010 rok

Uwaga, sprawozdanie jest nieaudytowane! A to oznacza, że wyniki jeszcze mogą się zmienić. W przypadku Orco ma to szczególne znaczenie, ponieważ część swojej wartości spółka buduje na przeszacowaniach majątku inwestycyjnego. Do takich działań biegły może się przyczepić.

W tym kontekście oraz poprzednich wypowiedzi na forum: ta spółka nie ma zysku! Znaczy ma ale papierowy, wygenerowany na przeszacowaniach majątku a nie na działalności operacyjnej potwierdzonej przepływami pieniężnymi. Plan ratowania spółki nie na tym miał polegać, więc proszę się nie przywiązywać!

Tak jak wyżej wspomniałam – zysk Orco za 2010 rok nie pochodzi z podstawowej działalności, czyli najmu powierzchni i sprzedaży budynków. W poniższej tabelce przedstawiam po krótce z czego się ten zysk wziął: przeszacowania inwestycji. W ogólnej sytuacji spółki (zagrożenie upadłością, poważne problemy prawne, konflikty pomiędzy najważniejszymi akcjonariuszami) dokonywanie takich przeszacowań nie jest w mojej ocenie wskazane. Przede wszystkim dlatego, że spółka stwarza fałszywe wrażenie budowania i generowania wartości dla akcjonariuszy. A jej sytuacja i przyszłość jest na tyle niepewna, że nie możemy mieć pewności co do zrealizowania się tych liczb. Z resztą ogólne nasze podejście jest takie, że wszelkie zmiany wartości nie odzwierciedlone w kosztach (bo te przychody nie pociągają za sobą kosztów) traktujemy nieco z rezerwą.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać z powyższego zestawienia, całość zysku netto za 2010 rok pochodzi z przeszacowań 2 rodzajów. Pierwsze – to mniejsze – zostało dokonane w pierwszej połowie roku finansowego i dotyczy nieruchomości budowanych przez spółkę. Drugie przeszacowanie dotyczy wyceny zobowiązań już nie do wartości godziwej. Różnica dotyczy wyceny obligacji, które na dzień zawarcia planu ratowania spółki wyceniane były dużo wyżej niż na koniec roku finansowego. Wygląda więc, że taka zmiana jest w pełni uzasadniona. Trochę do tej zmiany nie jestem przekonana – obligacje wyceniane są po zamortyzowanym koszcie ale przychód został rozpoznany do wartości godziwej. Tutaj poczekałabym na raport biegłego, bo mam wątpliwości, czy to zostanie uznane.

Dzięki tym działaniom nieznacznie zmniejszyło się zadłużenie Orco, które przez niedawne problemy finansowe pozostaje bardzo duże. Struktura pasywów pokazuje na koniec 2010 roku 82% zadłużenia. Wynika z tego, że to tak naprawdę wierzyciele spółki decydują o jej być albo nie być a nie akcjonariusze. W porównaniu do danych na koniec 2009 roku poprawiła się także wartość kapitału własnego OPG i to ponad 3-krotnie. Natomiast w porównaniu do poziomów sprzed kryzysu, czyli na koniec 2007 roku, brakuje jeszcze dwa razy tyle.

Na razie spółka nie generuje także wystarczającej gotówki. Przepływy operacyjne nie pokrywają wydatków związanych ze spłatami kredytów. A trzeba pamiętać, że restrukturyzacja zadłużenia jest jednym z warunków kilkuletniego planu naprawczego Orco. Póki co grupa ratuje się zbywaniem majątku, czyli generuje dodatnie przepływy z działalności inwestycyjnej ale tak na dłuższą metę się nie da. Przecież kiedyś każdy majątek się skończy.

Moim zdaniem jest jeszcze dużo za wcześnie, aby móc powiedzieć, że Orco wychodzi na prostą. Lepsze liczby nie wynikają z poprawy sytuacji wewnętrznej spółki ani uporządkowania jej problemów. Wyższa wycena nieruchomości i a niższa zobowiązań finansowych jest w całości wynikiem czynników zewnętrznych i jako taka może się w każdej chwili odwrócić. Nie jest to więc trwały trend, na którym można opierać jakiekolwiek wnioski co do przyszłości tej działalności.

www.stockwatch.pl/gpw/orcogrou... – zapraszam do monitora spółki, gdzie znaleźć można wyliczenie aktualnych wskaźników. Te odnoszące cenę do wartości ze sprawozdania są na zielono.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 29 maja 2012 08:26:49 przy kursie: 13,75 zł
Słomiane wzrosty na walorach Orco Property Group - analiza techniczna w Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 2 kwietnia 2014 14:40:24 przy kursie: 3,07 zł
Wyciągam temat ze względu na wypowiedzenie umowy kredytowej przez PKO SA oraz wynikającą z tego ogólną sytuację w spółce. A także z ciekawości, bo chcę się czegoś dowiedzieć i może ktoś mi odpowie.

Samego wydarzenia nie warto nawet komentować, wyraźnie widać że bank stracił cierpliwość i nie widzi perspektyw dla flagowej inwestycji Orco. Ja również nie widzę, chociaż doceniam bezczelność, z jaką firma usiłowała sprzedać lokale w szklano-betonowym pudełku, jakich w okolicy wyrosło już całe mrowie a lada moment przybędą następne, jako "luksusowe apartamenty".

Pomysł niezły i gdyby chwycił, mógłby stać się nawet nowym kierunkiem w deweloperce:) Pechowo dla spółki ktoś z jej kierownictwa uznał chyba, że wystarczy samo uporczywe trąbienie o tym, jakież to unikatowe luksusy są oferowane połączone z obłąkańczym windowaniem cen, żeby słowo stało się ciałem a milionerzy będący potencjalnymi nabywcami oślepli. I przestali się przejmować takimi drobnostkami jak odrażająca okolica, spartolenie interesującego projektu architektonicznego czy elewacja, nabyta chyba na jakichś wyprzedażach po rozbiórkach biurowców typu Lipsk na terenie byłego Enerdówka.

Inwestycja ze zrozumiałych przyczyn okazała się więc finansową katastrofą a następnym krokiem będzie zapewne przerobienie całości na pełnoprawny biurowiec, z biurowca udającego budynek mieszkalny. Rodzi się więc pytanie, za ile coś takiego może realnie pójść jako biurowiec, który w dodatku wymaga wykończenia i dostosowania do nowej funkcji? Jakieś propozycje? :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 2 kwietnia 2014 15:06:01 przy kursie: 3,07 zł
nie koniecznie to musi być tylko biurowiec, w górnej części moga zostać apartamenty a niżej zrobić hotel i biura

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 2 kwietnia 2014 17:23:12 przy kursie: 3,07 zł
Hotel od biedy tak, ale z tymi apartamentami to kiepski pomysł. Chciałbyś mieszkać w takim miejscu? Przecież tam nawet okna nie da się otworzyć. Szklana pułapka. Żeby chociaż jeszcze jakieś widoki były, ale gdzie tam. Dachy domów brzydkiego miasta, dach Dworca Centralnego, bąblowate kopułki Złotych Szałasów, elewacja wyższych pięter Pałacu Kultury i dachy osiedla za Żelazną Bramą. Rozpacz. Ale nawet taki widok masz tylko przez jakieś 4 - 5 miesięcy w roku, bo w międzyczasie jest albo jesień, albo zima, albo jakiś okres przejściowy.

Tak czy inaczej mgliście i smogowato. Więc spoglądając na nieotwieralne okna można się będzie pogapić na mgłę albo smog. I wszystkie te tortury w centrum dosyć okropnej Warszawy, w cenie... Na początku usiłowali toto sprzedawać za bodaj 20 - 40.000 PLN za metr. Wychodzi 1 - 2 milionów za 50 metrowy lokal! Jeśli to nie był demoniczny plan wyeliminowania lokalnych bogaczy, którzy poumierają ze śmiechu, to juz nie wiem czym był ten projekt.

Moim zdaniem muszą to jak najszybciej przerobić na biurowiec i sprzedawać w ten sposób, bo przy zachowaniu obecnego przeznaczenia to mogą to transakcyjnie puszczać za 10 - 12 tysięcy za metr, z przeznaczeniem pod wynajem. Albo faktycznie jakoś przerobić na hotel, ale tutaj też łatwo nie będzie, bo hotele mają jednak sporo zaprojektowanych do tego "pomieszczeń zaplecza" a w tym przypadku trzeba by wszystko projektować od zera.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 kwietnia 2014 17:44:42 przy kursie: 3,07 zł
Z biurami też Irfy trzeba projektować od zera... Nie wiadomo nawet cz da się to przerobić, trzeba by w projekt zerknąć.

pani_monika
4
Wpisów: 136
Wysłane: 2 kwietnia 2014 19:00:16 przy kursie: 3,07 zł
Czy dzisiaj Orco grup w swej bytności od początku istnienia na GPW zaliczyło minimum historyczne?

Może mnie ktoś poinformować w tej sprawie...

kostek-mundek
2
Wpisów: 325
Wysłane: 2 kwietnia 2014 19:10:16 przy kursie: 3,07 zł
Zaliczyło, ale i jutro może zaliczyć. Ciekawe co pojutrze i dalej ... Aktywa jednak są, a mieszkania w konkurencyjnym wieżowcu opodal podobno się sprzedają .... No ryzyko ogromne, ale obstawiałbym 60/40 że się w końcu wybronią.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 2 kwietnia 2014 20:09:05 przy kursie: 3,07 zł
irfy napisał(a):
... Na początku usiłowali toto sprzedawać za bodaj 20 - 40.000 PLN za metr. Wychodzi 1 - 2 milionów za 50 metrowy lokal!

z takim podejściem to było od początku skazane na porażkę, za 2mln mozna szukac juz mieszkania w scisłym centrum Krakowa

pani_monika
4
Wysłane: 2 kwietnia 2014 20:15:18 przy kursie: 3,07 zł
a jak tam wskaźnik WK na dziś wygląda Panowie ?
Co prawda raport był kilka dni temu ,ale nieaudytowany ,a wskaźniki na stockwatchu są na chwilę obecną nie aktualne - ktoś może podesłać aktualne wskaźniki?

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 2 kwietnia 2014 20:31:13 przy kursie: 3,07 zł
Mnie zastanawia natomiast, że cały dzisiejszy spadek odbył się na stosunkowo niewielkich obrotach. Spółce wypowiadają kredyt a tu nie zrobili nawet 1 mln zł przychodu. Może po prostu ci bystrzejsi wyszli wcześniej, a to co widzieliśmy dzisiaj to pluskanie wystraszonych leszczy przed spuszczeniem wody:)

pani_monika
4
Wysłane: 2 kwietnia 2014 21:03:52 przy kursie: 3,07 zł
Nie wydaje mi się jak na ostatnie dni nie wygląda to tak źle w sensie na sam wolumen patrząc. Wszystko przecież jest na wykresie. Jutro może być podobny wolumen. Tu raczej jest zasada "spadającego noża" i jak ktoś ma większy pakiet to nie ma w co "uderzać" bo popytu prawie brak,a podaży aż nadto. Tylko przy tak dużych spadkach i długich świecach są też lekkie podbicia i dlatego tu zawitałam u was.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 2 kwietnia 2014 21:40:14 przy kursie: 3,07 zł
orestes84 napisał(a):
Mnie zastanawia natomiast, że cały dzisiejszy spadek odbył się na stosunkowo niewielkich obrotach. Spółce wypowiadają kredyt a tu nie zrobili nawet 1 mln zł przychodu. Może po prostu ci bystrzejsi wyszli wcześniej, a to co widzieliśmy dzisiaj to pluskanie wystraszonych leszczy przed spuszczeniem wody:)

To raczej nie leszcze, obroty dzisiaj były spore, 4 miliony euro.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,868 sek.

exvnobpp
svkdqmoy
zcbyqbyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kjrvnpsb
bwgwegtc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat