PARTNER SERWISU
zmuazomr
201 202 203 204 205
JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 17 maja 2011 22:26:16 przy kursie: 17,10 zł
Czy ja wiem czy taki żart znowu? Może to rola adminów a może KOV powoli buduje sobie taki akcjonariat obywatelski jaki miał zamiar mieć, czyli ludzi cierpliwych, patrzących długoterminowo i nie wpadających w szał po tym jak kurs spada na 1,6-1,7.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 17 maja 2011 22:57:12 przy kursie: 17,10 zł
kz110 napisał(a):
Jestem bardzo wdzięczny za celne uwagi. Mam prawo domniemywać, że jestem najstarszym stażem inwestorem na tym forum, a może i w Polsce. Zarejestrowany rachunek miałem w pierwszym dniu z numerem 7 w Polsce ! Nic to nie znaczy, ale nie uprawnia Cię to do uwag typu "wywal PKCem wszystko i nie czytaj wątku". Mimo Twojej niezaprzeczalnej wiedzy, musisz przyjąć do wiadomości, że inni też ją posiadają i to być może w szerszej skali. Dziękuję za uświadomienie mi, że "jest różnica między odwiertem poszukiwawczym (Brunei) a złożem produkcyjnym (Ukraina, Nigeria)". Teraz już będę wiedział!

Nie było moją intencją obrażanie nikogo, jednak jakiej odpowiedzi spodziewałeś się na: "W zeszłym roku na forum tak samo pięknie mówił o Brunei". Urok forum polega na tym, że nie wiadomo z kim masz do czynienia, a jedno zdanie wypominające kilka/kilkanaście poprzednich postów, które kosztowały wiele pracy i obliczeń nie zachęca do podziękowań, prawda? Z całym szacunkiem dla wiedzy i doświadczenia. Wiedza, którą się nie dzielisz nie ma wartości dla uczestników wątku. Doskonale zdaję sobie sprawę, że dziesiątki wartościowych inwestorów czyta wątek czy też forum i jednocześnie decyduje się celowo nie zabierać głosu w dyskusji i nie dzielić się spostrzeżeniami nt. KOV. Mają takie prawo.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wysłane: 17 maja 2011 23:01:22 przy kursie: 17,10 zł
sicc napisał(a):
Mógłbym tak wymieniać, ale żeby nie stracić wątku i żeby moja wypowiedź nie była przydługa chcę zwrócić uwagę na jedną rzecz. Otóż, obojętnie w której grupie jesteś, czy to ten która krytykuje, czy wychwala, nie ma to znaczenia, bo KOV idzie na AIM a jak będzie notowany w Londynie, to GPW będzie tylko mirrorem. Zatem cała dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo za niedługo będziemy tylko obserwatorami a nie graczami ;-) Ja nie mogę się doczekać, a Wy ? :-)

Dyskusja i notowania mają znaczenie o tyle, że kursem odniesienia dla AIM będzie kurs GPW. Nie znaczy to oczywiście, że podczas budowy księgi popytu nie okaże się, że debiut jest możliwy po wyższym kursie albo, że sam debiut nie nastąpi na dużym plusie. Jednak zawsze kurs GPW będzie na AIM kursem odniesienia dla dalszej perspektywy, na pewno do budowy księgi popytu. Później już pójdzie swoim torem. Pamiętajmy, że zarząd nie może puścić akcji taniej niż kurs GPW, ale może i najpewniej zamierza puścić je drożej (czy się uda to zależy już od rynku w Londynie). Wtedy się zacznie mirror.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 17 maja 2011 23:02

del-201504191
0
Wysłane: 17 maja 2011 23:44:07 przy kursie: 17,10 zł
Broker wprowadzający KOV na AIM dokona własnej wyceny firmy i wtedy wszyscy będziemy mieli okazję przejrzeć wartościowy dokument.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 17 maja 2011 23:56:38 przy kursie: 17,10 zł
Wracając do dzisiejszego wywiadu i Nigerii,taka mała ciekowosta która wyjaśnia nam skąd ta inwestycja wpadła do głowy Kulczykowi.
Jan Kulczyk jest Prezesem Stowarzyszenia "Zielony Krzyż" i pewnie walczy o nturalne środowisko Nigerii.
No to powalczymy razem ;)

Kiedy można się spodziewać wyników testów O-9 ?
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 17 maja 2011 23:57

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 18 maja 2011 00:23:33 przy kursie: 17,10 zł
Cytat:
Doskonale zdaję sobie sprawę, że dziesiątki wartościowych inwestorów czyta wątek czy też forum i jednocześnie decyduje się celowo nie zabierać głosu w dyskusji i nie dzielić się spostrzeżeniami nt. KOV. Mają takie prawo.

Alez dzielą sie spostrzeżeniami w najbardziej rzetelny i niezakłamany sposób, mianowicie poprzez transakcje na rynku. Kurs tej spółki tak jak każdej innej odzwierciedla spostrzeżenia inwestorów na jej temat. Jak widać nie są to spostrzeżenia zbyt budujące.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 maja 2011 00:44:09 przy kursie: 17,10 zł

kliknij, aby powiększyć

Kresek nie ma co rysować, bo koń jaki jest każdy widzi.

Jak spółka ma prawdziwy fundament, sama się obroni.
Na razie widać (wykres miesięczny) niepewność inwestorów w okolicach nie wartych zwrócenia uwagi.

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 18 maja 2011 07:24:23 przy kursie: 17,10 zł

@andrzej72

Lukch chyba wyjaśnił Tobie, że nasz rynek nie potrafi wycenić KOV i dlatego została podjęta decyzja o emisji na AIM.

Co do samej idei aby samemu policzyć prognozę przychodów na najbliższy rok... Zadam Tobie to samo pytanie: dlaczego kurs jest tu gdzie jest? Może właśnie inwestorzy powinni na własną rękę dokonać takiej analizy fundamentalnej spółki, wtedy potrafili by ją wycenić.

Również jestem zawiedziony obecnym kursem. Naprawdę chciałbym aby wyliczenia prognozowanego zysku na forum ruszyły kursem ale nie to jest moją intencją. Chciałbym jednak aby inni inwestorzy byli świadomi jak konkretne inwestycje poczynione obecnie przez spółkę mają szansę przełożyć się na realne pieniądze, które spółka może zarobić w tym roku. Nie każdemu się chce to sprawdzić i nie każdy widzi jak poszczególne elementy w okresie całego roku składają się w całość.[/quote]

Może panowie życzeniowcy zamiast pisać, że: rynek nie potrafi wycenić KOV to napiszcie, że wy i zarząd jesteście przekonani, że rynek nie potrafi wycenić KOV dlatego decyzja o emisji na AIM. Jaka jest ta wycena na GPW to się dopiero okaże po pierwszych notowaniach na AIM. Niby subtelna różnica a może wprowadzać w błąd.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 18 maja 2011 08:06:32 przy kursie: 17,10 zł
Zysk chyba jest tutaj najwaźniejszy.
Myślęnie idzie chyba w tym kierunku.Taka dobra spółka,tyle gazu mają,tyle ropy będą mieli/mają to musi być coś nie tak skoro nie ma zysku.
Na Petro to co innego,czekają na pierwszą ropę i zaraz będą zarabiać na dewidendzie.
Dla wielu nie będących w temacie,ważny jest zysk i wskoczą jak cena akcji zacznie rosnąć.
"Żeby wygrać trzeba grać"

nfs
nfs
1
Wpisów: 127
Wysłane: 18 maja 2011 08:19:30 przy kursie: 17,10 zł
Czytam wpis rabbita i mam takie spostrzeżenie. Każdy ma inny sposób inwestowania. Jedni preferują spore wzrosty inni godziwe dywidendy. Ciekawe do jakiej grupy będzie można zaliczyć KOV za 2 - 3 lata. Osobiście preferuje godziwe dywidendy ale nie jestem pewien czy spółka poszukiwawcza takowe dywidendy będzie wypłacać. Firma zawsze będzie poszukiwać, wiercić nowe dziury wiec będzie potrzebować kapitału na rozwój.

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 18 maja 2011 08:46:42 przy kursie: 17,10 zł
kereig napisał(a):

@andrzej72

Lukch chyba wyjaśnił Tobie, że nasz rynek nie potrafi wycenić KOV i dlatego została podjęta decyzja o emisji na AIM.

Co do samej idei aby samemu policzyć prognozę przychodów na najbliższy rok... Zadam Tobie to samo pytanie: dlaczego kurs jest tu gdzie jest? Może właśnie inwestorzy powinni na własną rękę dokonać takiej analizy fundamentalnej spółki, wtedy potrafili by ją wycenić.

Również jestem zawiedziony obecnym kursem. Naprawdę chciałbym aby wyliczenia prognozowanego zysku na forum ruszyły kursem ale nie to jest moją intencją. Chciałbym jednak aby inni inwestorzy byli świadomi jak konkretne inwestycje poczynione obecnie przez spółkę mają szansę przełożyć się na realne pieniądze, które spółka może zarobić w tym roku. Nie każdemu się chce to sprawdzić i nie każdy widzi jak poszczególne elementy w okresie całego roku składają się w całość.

Może panowie życzeniowcy zamiast pisać, że: rynek nie potrafi wycenić KOV to napiszcie, że wy i zarząd jesteście przekonani, że rynek nie potrafi wycenić KOV dlatego decyzja o emisji na AIM. Jaka jest ta wycena na GPW to się dopiero okaże po pierwszych notowaniach na AIM. Niby subtelna różnica a może wprowadzać w błąd. [/quote] Wciąż uważam, że pojęcie "rynku " na naszej giełdzie jest nieuprawnione. Ja uważam, że tak naprawdę tworzy go głównie grupa kilku - kilkunastu ludzi z grubymi portfelami, którzy zarządzają kursem. Nigdy nie wiadomo na której spółce np. dobre wyniki finansowe przekładają się na poziom notowań. Nigdy nie wiadomo czy jest to już w cenie, czy też nie. Najlepszym przykladem jest, że niektóre rosną po wynikach złych a niektóre spadają po wynikach dobrych. Dzieje się tak naogół w krótszych horyzontach czasowych. Długoterminowo w zasadzie się wyrównuje ale kiedy to nastąpi i w jakiej skali, to zawsze wielka niwiadoma. To co robią niektórzy na tym forum, starający się przybliżyć fundamenty tej spółki jest naprawdę godne uznania i nie powinny być przez malkontentów postrzegne jako naganianie i niuprawnione przedstawianie jej przyszłych, prawdopodobnych osiągnięć. Łatwiej się krytkuje ogólnikowo, właśnie powołując się na "rynek", niż zrobić solidne, nie pozbawione logiki wyliczenia. Pozdrawiam długoterminowców myślących podobnie.
Edytowany: 18 maja 2011 08:57

BoB_1
0
Wpisów: 47
Wysłane: 18 maja 2011 10:46:10 przy kursie: 17,50 zł
Lancet. Niestety zagdzam się z Tobą. Pisze "niestety" bo mnie tez zadziwaiaja spadki po dobrych wynikach i przy dobrych fundamentach i wzrosty "ot tak sobie". Ale wiesz co. Nauczyłem sie już, że "... tutaj jest jak jest po prostu ..." i gram z rynkiem. Celowo pisze "gram" bo jak dla mnie to nie jest inwestowanie. Ale od chwili gdy zaczałem "grac" mam zyski więc ... taki life :-). KOV potraktowałem inaczej. To spółka wydobywcza więc kupiłem pakiet akcji i czekam ... a czekanie umilam sobie czytaniem komentarzy na tym forum ... więcej wiary Panowie i Panie ale też więcej rozsądku bo jak czytam, że ktos zainwestował w KOV znaczny procent swoich oszczednosci to ..... :-(. No i wiecej luzu w czytaniu i opiniowaniu wypowiedzi redface ;-). Pozdrawiam.

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 18 maja 2011 13:39:42 przy kursie: 17,50 zł
jakby ktos chcial poczytac o gazie lupkowym

del-201504191
0
Wysłane: 18 maja 2011 14:35:10 przy kursie: 17,50 zł
Jak wrzucacie luźno związane to ja również:

Orlen rozważa akwizycje spółek o charakterze wydobywczym:
www.parkiet.com/artykul/105315...

Grad ma ciepło po zainteresowaniu IPO BGŻ i odmrozi Eneę oraz zwiększona determinacja w sprawie dopięcia Lotosu:
pb.pl/2/a/2011/05/18/Grad_zapo...

PS
Po wyskubaniu transferów do OFE i rosnących potrzeb budżetowych w tej chwili raczej normą będą próby sprzedawania aktywów Skarbu Państwa po abstrakcyjnych cenach i rozbijanie się o mur z takimi próbami. Dodatkowo potwierdza to słabość polskiego rynku w tej chwili. Czy po BGŻ decyzja KOV z pójściem na AIM nie wydaje się Wam bardziej przyjazna? Zrozumiała? Uspokajająca? Najwyraźniej doradcy KI mają dobre rozeznanie w sytuacji na rynku kapitałowym. Na szczęście nie tak jak polskie DM, TFI czy OFE tylko na polskim podwórku, ale również na globalnym rynku.
Edytowany: 18 maja 2011 14:41

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 18 maja 2011 14:58:31 przy kursie: 17,50 zł
ja przyłączając się do luźnych tematów- oczywiście do skasowania- zwrócę uwagę, że właśnie ktoś łykną akcje w dwóch transzach za prawie 800 000 zł ;-) Co, rzecz jasna, mnie cieszy.

del-201504191
0
Wysłane: 18 maja 2011 15:00:19 przy kursie: 17,50 zł
Słupy zbierają a później umówiona transakcja i przekaz między kontami idzie.
Choć mogę się mylić i ktoś chciał mieć 1 mln w KOV a grosze na kursie mu "zlegały" ;-).
Edytowany: 18 maja 2011 15:12

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 18 maja 2011 15:01:49 przy kursie: 17,50 zł
lancet napisał(a):
Wciąż uważam, że pojęcie "rynku " na naszej giełdzie jest nieuprawnione. Ja uważam, że tak naprawdę tworzy go głównie grupa kilku - kilkunastu ludzi z grubymi portfelami, którzy zarządzają kursem. Nigdy nie wiadomo na której spółce np. dobre wyniki finansowe przekładają się na poziom notowań. Nigdy nie wiadomo czy jest to już w cenie, czy też nie. Najlepszym przykladem jest, że niektóre rosną po wynikach złych a niektóre spadają po wynikach dobrych. Dzieje się tak naogół w krótszych horyzontach czasowych. Długoterminowo w zasadzie się wyrównuje ale kiedy to nastąpi i w jakiej skali, to zawsze wielka niwiadoma. To co robią niektórzy na tym forum, starający się przybliżyć fundamenty tej spółki jest naprawdę godne uznania i nie powinny być przez malkontentów postrzegne jako naganianie i niuprawnione przedstawianie jej przyszłych, prawdopodobnych osiągnięć. Łatwiej się krytkuje ogólnikowo, właśnie powołując się na "rynek", niż zrobić solidne, nie pozbawione logiki wyliczenia. Pozdrawiam długoterminowców myślących podobnie.

Świetnie, że starają się przybliżyć nam fundamenty tej spółki ale to co uważają albo co ty uważasz, że jest tak czy siak powinniście wyraźnie zanaczyć a nie podawać jako stwierdzenie, że rynek nie potrafi wycenić spółki a na AIM będzie potrafił (czytaj: że będą wzrosty). Może i tak będzie ale czy masz na to dowody? Jeśli nie, to tak nie pisz. Nie mówię, że trzeba wszystko wykasować, wręcz przeciwnie ale tylko tyle, żeby kogoś nie wprowadzać w błąd, zadbać o precyzję. To nie wiele a wyraźnie podnosi wiarygodność wypowiedzi.
Edytowany: 18 maja 2011 15:03

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 18 maja 2011 16:02:39 przy kursie: 17,50 zł
lukch napisał(a):

(...)
1. Możemy prosić Pana Korczaka o komentarz w sprawie przebiegu prac na Ukrainie?
2. Kiedy poznamy ostateczną cenę zakupu OML-42? Na razie tylko spekulacje prasowe.
3. Czy inwestorzy w Londynie wyrażają swoje zainteresowanie papierami KOV? Swego czasu był roadshow w Londynie, czy wtedy było duże zainteresowanie spółką (z analizy porównawczej ze spółkami na AIM wynika, że po obecnej cenie KOV jest bardzo atrakcyjny i tani w stosunku do porównywalnych przedsięwzięć na AIM)?

Witam,
Przepraszam, że nie odpowiadałem, jesteśmy teraz naprawdę zajęci.
ad 1. Nie bardzo wiem, o jaki komentarz chodzi? Ostatnia aktualizacja była w połowie kwietnia, jak dla mnie to dość niedawno... Wiecie, że gdy zaczynamy odwiert jest informacja via ESPI. Stąd wniosek - inne prace toczą się, ale póki co nie ma wyników pozwalających skonkludować je raportem, a wiercenia - proszę czekać na komunikaty. W przyszłym tygodniu jadę do Ługańska na tzw. TCM (technical committee meeting), gdzie szczegółowo będziemy uzgadniać program prac itd. - po nim możecie spodziewać się jakiegoś szerszego info o planach (może wywiad?).
ad 2. Poznacie ją wtedy, kiedy dostaniemy zgodę nigeryjskich władz na zakup od Shella (co jednocześnie będzie oznaczało nieskorzystanie przez ich narodowego operatora z prawa pierwokupu). Kiedy to nastąpi? Mamy jakieś własne oczekiwania, ale nie podzielę się nimi publicznie - czy jesteście w stanie ocenić długość postępowania administracyjnego w Polsce? A Nigeria to o wiele bardziej skomplikowana sprawa... Powiemy słowo za dużo, ktoś odbierze to jako próbę wywierania nacisku i będzie skutek odwrotny. W tej sprawie cisza.
ad 3. Potencjalni inwestorzy w Londynie są, mówią, że spółka jest interesująca itd. Ale tak naprawdę przekonamy się wtedy, kiedy będą mogli podjąć decyzję o kupnie akcji KOV. Na początku przyszłego tygodnia będę w Londynie, na spotkaniach z bankami, które mają nas wprowadzić na AIM, więc pewnie coś więcej będę też od nich wiedział. Spróbuję wyciągnąć od nich jakąś listę spółek, które mogłyby stanowić dla KOV 'grupę rówieśniczą'. Myślę, że taką akurat informacją będę mógł się z Wami podzielić, a każdy sobie policzy i wyciągnie wnioski.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

czaka1
0
Wpisów: 50
Wysłane: 18 maja 2011 16:14:05 przy kursie: 17,50 zł
@ Lukich

Świetna robota z obliczeniami.
Zastanaiwam się czy wszyscy nie robimy jakiegoś grubego założenia do tych obliczeń.
Rozumiem że "ulica - nie kupuje bo nie rośnie" tak jak już było pisane nie za bardzo wszyscy wiedzą jak się do tego zabrać...

ale zastanawia mnie ze nie policzyli tego ci którzy z tego żyją i maja swoje oddziały na cłym świecie i inwestują w tego rodzaju spółki tu i tam.

pewnie dowiemy się tego dopiero po wycenie brokera przed emisją w Lądku

pozdrawiam wszystkich

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 18 maja 2011 16:30:38 przy kursie: 17,50 zł
Redface napisał(a):

czy jesteście w stanie ocenić długość postępowania administracyjnego w Polsce?

A jesteśmy, proszę bardzo, sprawa administracyjna powinna być załatwiona bez zbędnej zwłoki, co do zasady w ciągu miesiąca a w sprawach szczególnie skomplikowanych w ciągu dwóch miesięcy od wszczęścia postępowania administracyjnego (vide art. 35 k.p.a.). Dodam, że w k.p.a. istnieje tzw. zasada szybkości postępowania administracyjnego.

W związku z tym nasuwa się pytanie, czy w Nigerii nie ma żadnych uregulowań prawnych na ten temat? Nie wydaje mi się... Jestem niemalże przekonany, że prawo pierwokupu jest również ograniczone w jakimś horyzoncie czasowym, zatem jeżeli mówimy o ścisłej wykładni prawa nigeryjskiego to raczej spółka KOV nie powinna z tego robić tajemnicy.

z wyrazami szacunku,
s'c

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

201 202 203 204 205

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,118 sek.

uwejwqst
aomnmwrn
plahqcba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vazvfevt
jscbwbzl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat