PARTNER SERWISU
jsiqbwbz
1 2

Podsumowanie projektu edukacyjnego dotyczącego Catalyst

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 14 lipca 2011 17:59:36
Nasza umowa z GPW wygasła. Próbujemy podpisać nową.

Jednak proszę o wpisy w tym wątku z Waszymi opiniami, wskazówkami, radami i podsumowaniami tego co do tej pory zrobiliśmy. Być może to właśnie Wasze opinie będą kluczowe do podjęcia decyzji przez przedstawicieli GPW aby z nami nadal współpracować.

Bardzo proszę Wszystkich o pomoc thumbright

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 14 lipca 2011 18:43:24
dziękuję za dotychczasową pracę, STOCWATCH dostarczył mi najwięcej informacji, najwięcej w zakresie obligacji nauczył, a w kilku przypadkach było to jedyne miejsce, w którym ktoś był w pełni kompetentny i komuś zależało na malutkim inwestorze, mam nadzieję, że uda się Państwu kontynuować działalność

arekf
0
Wpisów: 21
Wysłane: 14 lipca 2011 22:11:10
Prawda jest taka że tylko na stockwatch można znaleźć sporo rzetelnych materiałów o Catalyst. Zarówno edukacyjnych jak i analitycznych.

Robicie świetną robotę !!!

Mam nadzieję że będziecie tą pracę kontynuować i że GPW będzie nadal chciało promować ten rynek - bo promocji to on ciągle wymaga.

Co do sugestii to warto by było aby w zakładce indeksy i sektory pojawił się catalyst, a w nim porządna tabelka z informacjami odnośnie obligacji, których brakuje na stronie GPW. Np. zabezpieczenie, rentowność po aktualnej cenie sprzedaży, poziom długu, wskaźnik pokrycia odsetek, czyli to co da się wyciągnąć z dokumentów emisyjnych. Szkoda że analizy które pojawiają się tu na forum, nie są nigdzie zebrane w sposób uporządkowany.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 14 lipca 2011 22:41:44
Zainteresowałem sie Catalystem dzięki wpisom na SW (podejrzewam, że nie tylko ja). Na początku przeczytałem kilka wpisów o wycenie i optymalnym terminie kupna. Następnie dzięki zamieszczanym analizom wypłacalności poszczególnych emitentów mogłem na przykładach podszkolić sie w ich doborze/ocenie. Po pierwszych transakcjach doceniłem to, że nawet niewielka aktywność użytkowników SW stwarza pewnego rodzaju narzędzie kontroli emitentów. Gdy pojawia się problem z wykupem obligacji/wypłatą odsetek czy choćby ich księgowaniem w DM, użytkownicy SW w tej kwestii szybko dzielą się swoimi spostrzeżeniami.
Czasem patrząc na ceny transakcyjne widać, że część graczy nie radzi sobie z kalkulowaniem rentowności i ryzyka. Dlatego dyskusje/watki edukacyjne także są bardzo przydatne.
Dzięki szerzeniu wiedzy o rynku Catalyst, notowanych instrumentach, emitentach itp. SW przyczynia się do jego popularyzacji wśród inwestorów indywidualnych. Jestem przekonany, że powoduje to poprawę płynności na rynku wtórnym. Bez takich inicjatyw ten rynek byłby praktycznie martwy, wypełniony dużymi inwestorami kupującymi papiery w emisji z zamiarem trzymania do wykupu.
Dobrze byłoby nadal rozwijać ten dział tak, aby zawierał jak najwięcej usystematyzowanych informacji o emitentach, nadchodzących emisjach oraz bazę wiedzy dla początkujących. Przydałoby się jakieś narzędzie do kalkulacji rentowności oraz oceny emitentów.
Na chwilę obecną mogę tylko stwierdzić, że dobra robota i oby tak dalej. salute
Edytowany: 14 lipca 2011 22:44

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 14 lipca 2011 23:04:54
To był jeden z tych działów SW który obserwowałem z zaciekawieniem.
Obserwowałem - bo pewnie wielu długo obserwuje nim podejmie decyzję o inwestycji.
Rynek catalyst wciąż jest u nas młody, ale zapowiada się ciekawie jako element długoterminowej strategi inwestycyjnej - przynajmniej ja tak to widzę.
Nie wyobrażam sobie by się miał temat nagle urwać.
Edytowany: 14 lipca 2011 23:06

Kamieniarz
0
Wpisów: 7
Wysłane: 15 lipca 2011 10:58:10
Podobny stosunek mam co przedmówcy odnośnie działu na forum Catalyst.

Chociaż jestem młodym inwestorem jeżeli chodzi o rynek obligacji to od pewnego czasu gdy otwieram przeglądarkę internetową z rana - to pierwsza rzeczą jest sprawdzanie informacji Catalyst ze strony StockWatch.

Wg mnie liczba interesantów niniejszym tematem będzie coraz większa i informacje tu zamieszczane będą coraz bardziej potrzebne.

plota
3
Wpisów: 98
Wysłane: 15 lipca 2011 11:11:45
StockWatch to bez wątpienia cenne źródło informacji na temat rynku Catalyst i dobrze byłoby gdyby tak zostało. Pozdrawiam plota

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 15 lipca 2011 22:37:48
z zadania wywiązaliście się wzorcowo. oprócz wiedzy teoretycznej i książkowej były też bieżące informacje o konkretnych papierach. dobra tradycja stockwatcha, że szybciej się tu informacje znajdzie niż w oficjalnych raportach została rozwinięta o rynek obligacji :)

bardzo by się przydał ogólnodostępny kalkulator. pomogłoby to początkującym i nie popełnialiby takich błędów jakie widać było na rynku (kupno papierów, które do wykupu dadzą stratę). jedna taka transakcja pewnie może zniechęcić do inwestowania.

lukasz210
0
Wpisów: 83
Wysłane: 15 lipca 2011 23:28:06
Trafiłem tu przez przypadek 33 dni temu szukając właśnie informacji o rynku Catalyst. I pewnie gdyby nie zawarte wszystkie informacje w tym dziale forum nigdy bym nie zaczął inwestować środków w obligacje korporacyjne. A w szczególności rozwiązanie moich wątpliwości dotyczących zagadnień podatkowych. Na żadnej stronie nie ma tylu przydatnych informacji co właśnie na stockwatch.

Gimix
0
Wpisów: 17
Wysłane: 18 lipca 2011 11:53:02
Trafiłem na to forum ponad miesiąc temu i choć założyłem konto dopiero dzisiaj (wyłącznie na użytek tego wątku) to od samego początku przyglądam się dyskusjom na forum i w znacznym stopniu w oparciu o nie buduję swoją wiedzę o rynku obligacji. Choć liczba użytkowników, którzy się logują i uczestniczą w dyskusji nie jest może bardzo duża (są tematy na stockwatch które budzą bardziej ożywioną dyskusję) to wydaje mi się, że wynika to w dużej mierze z tego że wielu inwestorów dopiero uczy się tego rynku - także (a może nawet w dużej mierze) poprzez regularną obserwację wymiany poglądów na tym forum.
Uważam, że zakończenie współpracy z Wami byłoby dużym błędem.

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 18 lipca 2011 12:15:55
I ja również ruszyłem z tematem obligacji dzięki SW. Wcześniej czytałem suche opracowania a tutaj znalazłem praktyczną wiedzę, w efekcie zagościłem na GPW i prędko się nie wyniosę.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 18 lipca 2011 13:07:14
Dziękuję w imieniu całej ekipy SW za miłe słowa :)

GPW jest jak najbardziej zainteresowana dalszą współpracą z nami także mam nadzieje, że obligacje nie znikną z orbity StockWatch salute

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 19 lipca 2011 13:45:18
Skoro wszyscy chwalą to ja również.

Zainteresowałem się catalystem w zasadzie tylko dzięki temu forum. Mnóstwo materiałów dydaktycznych, opinii, analiz - gdyby nie Wasza wspaniała praca pewnie bym to olał :)

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 22 lipca 2011 19:27:42
Jesteście jedynym dobrym źródłem informacji o Catalyst.
Przyznam się, że korzystam z waszego serwisu tylko dla forum o obligacjach.
Robicie kawał dobrej roboty. Najlepszym tego przykładem są odpowiedzi na forum Pana Marcina Osieckiego o 22 lub 23 w nocy.
Jednak jeszcze wiele przed wami, poza forum i sporadycznymi artykułami na temat obligacji nie ma nic więcej. Warto by było stworzyć jakieś narzędzie pomagające inwestować. Warto zapełnić tą niszę na rynku zanim zrobią to inni, a widać zainteresowanie tematem gdyż po wklepaniu "obligacje catalyst" w google pojawia się coraz więcej sensownych stron.
Trzymam za was kciuki.thumbright

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 26 lipca 2011 21:08:47
sam catalyst to dla mnie obecnie ok 50% aktywów. Nie da się ukryć, że takie zaangażowanie jest po części wynikiem uczestniczenia na forum SW. Kilka kluczowych informacji uzyskałem tutaj. Chwała za tę pracę.

Obecnie męczą mnie dwie rzeczy na tych obligach:

Zabieranie podatku od razu przy odsetkach i brak wliczenia w koszty nabycia odsetek od kredytu(kupno obligów na kredyt) Może zabrzmi to dosyć dziwnie, ale skoro % się zgadzają to dlaczego nie? Podobnie nie odpisze sobie kosztów transakcji ten kto tylko kupuje na rynku i trzyma do wykupu + opłaty za rachunek(założenie nie handluje akcjami).
Dajcie na to patent :-)

I te linie kredytowe nieuwzględniające obligacji pod zastaw, mój DM myśli o tym i myśli już 3 kwartał.

arekf
0
Wpisów: 21
Wysłane: 27 lipca 2011 13:27:28
Może poprzez wasze kontakty z GPW możecie delikatnie dopytać/zasugerować czy GPW nie ma zamiaru lobbować na rzecz zmian sposobu opodatkowania obligacji ?
Dla mnie opodatkowanie jest największym problemem Catalyst (obok płynności), a nie chcę wszystkich obligacji trzymać w ramach IKE.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 27 lipca 2011 14:20:18
We wrześniu będziemy robić duży wywiad z przedstawicielem GPW, podsumowujący 2 lata Catalyst. Wtedy pozbieramy wszystkie pytania i dowiemy się co oni na to.

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 17 listopada 2011 15:29:43
Nie wiem do kogo to kierować ale dzięki dla tego kto przyczynił się że Catalyst wreszcie podpisało noty informacyjne na swojej stronie oznaczeniami obligacji - inwestowanie stało się prostsze :P

lukasz210
0
Wpisów: 83
Wysłane: 17 listopada 2011 21:11:16
Jakieś zmiany zachodzą na gpwcatalyst.pl, tabele odsetkowe teraz są już podawane nie w PDFie tylko w arkuszu kalkulacyjnym

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 17 listopada 2011 21:15:01
To chyba się zaczęło od tego, że napisałem do Kamila, aby dokumenty informacyjne były przypisane do nazw. Zaofiarowałem nawet, że przygotuję tabelkę, gdzie wszystkie serie będą podpisane i literkami i kodem. Kamil to przekazał dalej. Ostatecznie tabelki jednak robić nie musiałem - ktoś inny wykonał tę pracę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,380 sek.

xjcxkfgz
jebadycq
kyyubldu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zaqoqqei
mshuftjp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat