1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
30 listopada 2011 15:13:13
mathu napisał(a):Dzisiejsza sesja pokazuje, dlaczego boję się grać na S A ja wrecz przeciwnie Tylko ze roznica polega na tym ze mnie czesciej omijaja szanse bo gram bardziej w skrajnych przypadkach ... Np. Brent jest przy gornej bandzie kanalu spadkowego ale dla mnie jeszcze korzystniej by bylo gdybysmy podeszli chociaz do ostatniego szczytu na 116
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
30 listopada 2011 15:18:09
@Kanoniers
Co to oznacza, skrajne przypadki??
|
Wysłane:
30 listopada 2011 15:23:12
To ciezko wytlumaczyc ale na przykladzie moze bedzie latwiej :
Ostatnio jak DAX rosl w pazdzierniku jak szalony to za dlugo czekalem bo bylem zbyt pazerny i poziom 6400 mnie nie zadowalal (chcialem tak blizej 6700) i ... spoznilem sie bo zjechal ponad 1000pkt bez mojego udzialu ... Musze po prostu wczesniej uruchamiac pierwsze pakiety danych instrumentow ...
Bardziej szczegolowo nie chce pisac bo zrobi sie kronika a to watek ogolny wiec jest to mocno nie wskazane !!!
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 200
Wysłane:
30 listopada 2011 15:24:49
Zapodana płynność nie rozwiązuje problemu, jednocześnie zapodana płynność nie zmieni trendu, a jedynie go zdeformuje.
|
Wysłane:
30 listopada 2011 15:43:49
@Zielony Oczywista oczywistosc... ale powiedz to rozpedzonym bykom ... Chyba za duzo krotkich bylo w grze i trzeba bylo troche poczyscic stopy mega-niedzwiadkom ;) Z doswiadczenia wiem ze rynek bardzo nie lubi sie dzielic z innymi - to chyba najbardziej egoistyczna bestia :) Dla mnie idealnie byloby gdyby takie sesje sie jeszcze powtorzyly do konca roku gdyz moj scenariusz jest niezmieniony i bede tym razem bardzo konsekwentny wiec im wyzej bedzie rynek tym lepsze ceny dostane za to co i tak mam zamiar kupic
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
Wysłane:
30 listopada 2011 16:05:41
Kontrakty na wig20 na widełkach  Chyba pierwszy raz takie coś widzę
|
Wysłane:
30 listopada 2011 16:10:49
Ja jestem w szoku o tyle, że do tej pory to byki wchodziły po schodach i powolutku do góry a niedźwiedzie wyskakiwały przez okna. Teraz odwrotnie, niedźwiedzie schodzą powolutku schodkami, a byki bach windą na 10 piętro. Znak czasów czy tylko wybryk
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
30 listopada 2011 16:19:14
Milo sie slucha analitykow z TVNCNBC ktorzy w tamtym tygodniu wieszczyli katastrofe a dzisiaj mowia o poziomach 2600-2700-:))
Dzisiejsza interwencja na rynku swapow pokazalo tylko,ze poziom ktory do znudzenia wrzucalem na wykresach byl juz na tyle "bolacy"banki ze musialo w koncu dojsc do interwencji.
Tak dla info:(powiedzmy fundamentalnego) 15:30 Kanada Produkt Krajowy Brutto III kw. PKB (annualizowany) III kw. 3,5% oczekiwano 3% 16:45 USA Indeks Chicago PMI listopad 62,6 oczekiwano 58,2 17:00 USA Indeks podpisanych umów kupna domów październik 10,4% m/m oczekiwano 1,4% m/m
Dane te potwierdzaja,ze dolek w USA chyba mamy za soba
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
30 listopada 2011 16:21:49
wszyscy czekali na te wzrosty więc teraz kupują na siłę żeby się nie spóźnić... Ci co byli na "S" też w panice zamykają pozycje.... Tyle że taki nagły zryw może się źle skończyć... Jakoś nie widzę euforii na złotówce zwłaszcza że podobno te 6groszy wzmocnienia wspomagał NBP. Poczekajmy do końca tygodnia, za dwa dni ma być oświadczenie Niemiec i Francji to trochę może wyjaśnić...
No i zastanawiam się nad jeszcze jedną rzeczą... Jak wzmocnienie Euro może pomóc europejskiej gospodarce? Nie jestem ekonomistą ale z jednej strony tańsze surowce (osłabienie dolara) ale z drugiej strony droższy eksport poza strefę euro....
|
Wysłane:
30 listopada 2011 16:30:04
@GregGoldi A jaki my tam mamy eksport poza strefę EURO?? Trochę ziemniaków i kurczaków do Rosji które albo łaskawie zostaną wpuszczone albo nie (oczywiście to duże uproszczenie ale nasz eksport to chyba jednak głównie strefa EURO)
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
30 listopada 2011 17:02:17
dzisiaj znaczy nic tylko wsiadać  , nie wydaje się Wam to nieco za proste  buja niemiłosiernie od dawna, mamy na teraz szaleństwo, kto nie wsiądzie ten "gapa".? ja zostaję na peronie i z radością poprzyglądam się jak maszyna z impetem tnie na północ...nie lubię tak łatwo zarabiać
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
30 listopada 2011 17:06:03
mdtrader napisał(a):Nawiazujac do wpisu,ktory wrzucilem w nocy 28 listopada 2011 00:32:20(zbyt dlugi by go przywolywac,ale proponuje poczytac,bo w sumie dzisiaj sporo mowia o tym co wczoraj pisalem) to chcialbym kilka rzeczy dopisac,ktore uwazam za dosc wazne i moze kilku osoba rozjasnia obraz,bo uwazam ze czasami jak wrzuca wykresy ze swap-ow czy Libor-u to niektorzy na to nie patrza,bo to przeciez nie wykres KGHM czy WIG20-:) a tak naprawde to tam sie rozgrywa gra w czasach gdy plynnosc spedza sen z powiek duzym instytucja. www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Niektorzy z Was pewnie maja czasami dobre miesiace zarobkow, niektorzy traca,ale wydaje mi sie ze maly procent osob tutaj piszacych nie wie co sie dzieje,nie wiedza ze z roku na rok staja sie zakladnikami systemu i nowoczesna wersja "niewolnika". Pytasz Frog pod co rosnie? a jak za miesiac WIG20 bylby na 2450 to bedziesz pytal pod co urosly rynki i bedzie to dla Ciebie dziwne? moze bedziesz pisal ze slabe dane makro i ze dodruk to pusty dodruk a sytuacja fundamentalna panstw jest nadal zla? Podejdz do tego z drugiej strony. Ile myslisz,ze bedziemy jeszcze spadac? popatrz na te dwa wykresy.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćZobacz na premie jaka placa banki europejskie by pozyczyc dolary na rynku poprzez swapy walutowe, najwyzsze od upadku Lehmana, jest to sygnal,ze jeszcze moze zjechac jesli bedzie szybka igla w dol(jakies bankructwo). 3 rzeczy: - spready na obligacjach - Libor i Swapy TO jest miejsce gdzie rozgyewa sie gra, o reszczie i tym o co tak naprawde toczy sie gra "Merkel" pisalem w nocy i podczas kilku ostatnich dni. Rynki wyprzedaja politykow i wyceniaja to co moze sie zdarzyc. Dzisiejsze odbicie to rowniez efekt ostatnich spadkow i odreagowania,bo bylo chyba najwiecej sesji spadkowych pod rzad od sierpnia plus plotki + i wzrost wydatkow w black friday wiec mozna bylo znalesc punkt ktorego mogly sie byki chwycic. MSCI Index spadal przez 10 dni i na rynkach szacuje sie ze odplynelo ok 4,6 biliona $ w tym czasie z powodu obaw o kryzys dlugu,wiec przy kazdej lepsze okazji czesc kasy wraca by zrobic kilka % i ewnetualnie wyjsc. Kolejne info to przygotowanie 600 mld z MFW dla Wloch na wykup i stabiliacje dlugu. EFSF - nowe plotki o ubezpieczeniu 20-30% obligacji kazdej nowej emisji. Jutro zaczyna sie posiedzenei 2dniowe w Europie a 9 jest spotkanie liderow. W USA jest jeden rzad,ktory tak naprawde mogl decydowac,tutaj jest kilka panstw i kilka rzadow ktorych kazdy by chcial cos powiedziec, jednak kwestia rozbijac sie bedzie o kontrole fiskalna panstw w Europie(czytaj post nocny). Niemcy by wejsc potrzebuja miec pewnosc ,ze beda nowe zasady by moc kontrolowac budzety panstw ktorym maja pomagac w wykupie i rolowaniu dlugu.To co sie dzieje i nad tym czym sie koncentruja rynki to nic w porownaniu do tego co jest w szafie i tego co sie dzieje za naszymi glowami. To jest wpis z 28 listopada 2011 18:17:49, na czerwono dalem glowne punkty o ktorych pisalem- a dlaczego dzisiaj roslo?ano dlatego o czym pisalem 2 dni temu, a kto ciagnie najmocniej? Ano Ci ktorych wykresy wrzucalem czyli BANKI, pamietacie wykres z tamtego tygodfnia gdzie byl pokazany caly sektor i bylo bardzo widoczne ze ejstesmy na Lehmanie i czas odbic, dlatego niektorzy z Was moga w ogole nie czytac tego co pisze,mozecie nadal czytac PB,parkiet i omijac tematy finansowania miedzybankowego, libory i inne tematy,ale jak sami widzicie,sporo informacji podalem przez ostatni miesiac ktore mogly Wam duzo dac. Pilka nadal w grze,dlatego nadal trzeba byc czujny a nawet bardziej niz wczoraj-)bo na wykresie wyzej widac,ze bylo poprawienie plynnosci igla w gore a pozniej przyszlo info o Lehmanie wiec- czujnosc!
Edytowany: 30 listopada 2011 17:15
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
30 listopada 2011 17:24:51
Zobaczcie co się dzieje na zamknięcie na FW grubi jednoznacznie biorą "S". Niby jeszcze 7 minut więc wszystko się może odwrócić......
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
30 listopada 2011 17:36:38
Ależ mocarna sesja Obstawiamy, kiedy Manko wróci na forum? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
Wysłane:
30 listopada 2011 17:56:39
Przyznaje ze jestem troche rozczarowany :) Wszystko dzis rysowalo niebo, nawet miedz chodzila +7% a moj ulubiony Brent jakis taki niemrawy i nie chce pokazac sily Szkoda ...
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
30 listopada 2011 18:17:03
mathu napisał(a):Ależ mocarna sesja Obstawiamy, kiedy Manko wróci na forum? naganiał na KGHM przy 170 więc przed tą granicą nie liczyłbym na wpisy prawdziwego ekonomisty. Musimy obejść sie smakiem brent oil totalne rozczarowanie! zgodnie z przewidywaniami złoto i srebro za to w górę :) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 listopada 2011 18:31
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
30 listopada 2011 18:44:02
Kanoniers napisał(a):@Zielony Oczywista oczywistosc... ale powiedz to rozpedzonym bykom ... Chyba za duzo krotkich bylo w grze i trzeba bylo troche poczyscic stopy mega-niedzwiadkom ;) Z doswiadczenia wiem ze rynek bardzo nie lubi sie dzielic z innymi - to chyba najbardziej egoistyczna bestia :) Dla mnie idealnie byloby gdyby takie sesje sie jeszcze powtorzyly do konca roku gdyz moj scenariusz jest niezmieniony i bede tym razem bardzo konsekwentny wiec im wyzej bedzie rynek tym lepsze ceny dostane za to co i tak mam zamiar kupic Rozumiem, że to pogrubione odnosi się do instrumentów na spadek? A z ciekawości zapytam co musiałby zrobić rynek żebyś zmienił zdanie?
Edytowany: 30 listopada 2011 18:44
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
30 listopada 2011 18:53:30
Jakbym był Manko, to bym wrócił dopiero w okolicach 170,00. Pytanie czy to znowu nie będzie doskonały moment na szorcenie? Macie może numer do Donalda?  Miedź idzie jak przecinak - przełamali trend spadkowy, a na KGHM pojawił się w końcu porządny obrót i jest szansa na podwójne dno (przynajmniej krótkoterminowo). To dobrze wróży i całemu WIG20. Generalnie od poniedziałku jestem byczo nastawiony i wydaje się, że pozytywny sentyment utrzyma się jeszcze jakiś czas. Ale mdTrader mądrze pisze. Trzeba być ostrożnym, bo jak wszyscy uwierzą w powrót do hossy, nastąpi zwrot, zapewne gwałtowny. Kanoniers, daj sobie spokój z ropą. Brent ani nie chciał spadać, ani nie chce rosnąć. Ładuj w coś co się rusza Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 30 listopada 2011 18:54
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
30 listopada 2011 18:57:45
Te mega wzrosty to z powodu tej interwencji banków centralnych? Skala optymizmu zdumiewająca.
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 listopada 2011 19:02:04
GregGoldi napisał(a):Zobaczcie co się dzieje na zamknięcie na FW grubi jednoznacznie biorą "S". Niby jeszcze 7 minut więc wszystko się może odwrócić...... Greg? na jakiej podstawie wysnuwasz taki wniosek? obserwując TKO?
|