PCZ1015: W ostatnim czasie w PCZ sporo się zadziało. Spółka wyemitowała kolejną serię obligacji, a do tego nabyła nieruchomość pod przyszłą placówkę medyczną.
Wyniki w IV kwartale pogorszyły się rok do roku. Nieco spadły przychody, ale co gorsze znacząco pogorszył się zysk na sprzedaży. Strata wzrosła o 2,75M do poziomu 3,5M. Wynik na poziomie operacyjnym ratuje nieco pozostała działalność operacyjna, ale ciężko powiedzieć co tam mogło się znaleźć. Mogło to być bezgotówkowe przeszacowanie nieruchomości, ale także spółka mogła zaksięgować w tym miejscu nadwykonania. Niestety co tam się dokładnie zdarzyło nie dowiemy się także z raportu rocznego, bo nie ma w nim odpowiednich not.
Wcześniej wyniki z inwestycji były księgowane w linii finansowej, więc raczej tam spodziewać należałoby się przeszacowania nieruchomości, ale w przypadku reklasyfikacji aktywów z wykorzystywanych operacyjnie do inwestycji spodziewać się można wszystkiego. Pozycja jest zagadkowa.
Wygląda na to, że w linii finansowej sprawozdania są tylko odsetki. Rok temu księgowano tam prawdopodobnie także wynik na inwestycjach. Pojedynczy słabszy kwartał sam w sobie mocno nie wpływa na ocenę spółki, przeciwnie do zwiększenia zadłużenia.
Dane podawane przez spółkę nie nadają się do wyliczenia wskaźników służących ocenie sytuacji finansowej. W związku z tym dokonano paru założeń i oszacowań. Za sumę bilansową uznałem kapitał własny i zobowiązania. Za aktywa obrotowe należności i gotówkę, natomiast aktywa trwałe powstały na skutek różnicy sumy bilansowej i aktywów obrotowych. Następnie pomniejszyłem obie strony bilansu o wartość posiadanych akcji w powiązanych spółkach, bo nie znamy ich wartości rynkowej, ani nie dysponujemy żadnymi danymi pozwalającymi przyjąć wartość większą od zera. Rzeczowe aktywa trwałe obliczono na podstawie stanu na koniec 2011 roku, amortyzacji i poczynionej inwestycji w szpital. Wartość kredytów przyjąłem taką samą jak w roku poprzednim dla zobowiązań długoterminowych, natomiast w przypadku kredytów krótkoterminowych uznałem, że to stan z końca roku 2011 powiększony o zmianę zobowiązań krótkoterminowych. Prezentowane dane za 12 miesięcy zeszłego roku nieco się różnią od opublikowanych po poprzednim raporcie. Spółka wypuściła korektę do raportu rocznego, której wtedy nie zauważyłem. Błąd ten obecnie naprawiłem.
W poniższej tabeli prezentuje szacunkowe zmodyfikowane dane za zamknięty rok obrotowy i za 12 miesięcy kończące się na koniec września zeszłego roku.

kliknij, aby powiększyćKolejna emisja obligacji spowodowała wzrost zadłużenia spółki. Poziomy pomimo dość dynamicznego wzrostu nadal są w przedziale uważanym za bezpieczny. Poprawiły się wskaźniki płynności, bo nowe zadłużenie jest długoterminowe, natomiast gotówka stanowi aktywo obrotowe. W tej chwili nadal można ocenić je jako bezpieczne a strukturę zadłużenia jako właściwą.
Mocno do góry poszły wskaźniki związane z obsługą długu, czyli dług netto do EBIT i EBITDA. Nastąpiło to w związku ze zwiększeniem zadłużenia odsetkowego, ale także przez pogorszenie wyników operacyjnych. Tutaj mamy zbliżenie się do poziomów, które należałoby uznać za graniczne wśród bezpiecznych. Dodam, że podszedłem nieco bardziej konserwatywnie do danych i za dług odsetkowy uznałem całe zobowiązania długoterminowe. Gdyby jeszcze bardziej ostrożnie podejść do sprawy i wyłączyć pozostałą działalność z EBIT, to wskaźniki przekroczyłyby poziom, który uważa się za pozwalający obsłużyć dług.
Na skutek zwiększenia zadłużenia znacząco pogorszył się Rating spółki, choć nadal wskazuje ono na poziom względnie bezpieczny. Decydującym czynnikiem, determinującym wspomniany Z"Scora było zwiększenie dźwigni finansowej. Inne czynniki na skutek wysokiej wartości sumy bilansowej mają małe znacznie.
Sytuacja finansowa GK PCZ nadal wygląda dobrze, choć estymacje obarczone są niską wartością informacyjną spółki, a także dość już odległym czasem od raportu rocznego. Na prawdziwą weryfikację przyjdzie czas po audycie danych rocznych. Obecne dywagacje należy traktować z dużą dozą ostrożności.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.