PARTNER SERWISU
odkdmumm
70 71 72 73 74
krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 958
Wysłane: 20 kwietnia 2018 23:03:49
Gorąca prośba do nowych użytkowników o zapoznanie się z regulaminem forum >>>klik<<<
Edytowany: 21 kwietnia 2018 09:25

Doro
0
Wpisów: 10
Wysłane: 21 kwietnia 2018 01:16:24
Dobry wieczór,
na innym portalu zgłoszono propozycję ustanowienia wspólnej reprezentacji obligatariuszy do rozmów ze spółką. Osoba to proponująca jest "po rozmowach z jednym z Domów Maklerskich i dobrymi prawnikami i jest perspektywa na taką inicjatywę".

Myślę, że jest to cenna inicjatywa, godna poparcia i rozpropagowania.
Im więcej osób się przyłączy tym lepiej dla wszystkich. Trzeba działać szybko i wykazać się własną inicjatywą. Warto się zorganizować przez weekend i w poniedziałek udać się do zarządu GBK.
Warunki to wstrzymanie spłat wszystkich obligacji, zaprzestanie dobezpieczania wybranych serii, ustanowienie reprezentacji obligatariuszy wobec spółki, może 1 miejsce w RN do czasu emisji akcji, możliwość spotkania z audytorem itp.

Fajnie jakby Redakcja StockWatch również wsparła inicjatywę.

jurror
0
Wpisów: 650
Wysłane: 21 kwietnia 2018 08:50:13
Jelen napisał(a):
Zaciekawił mnie wątek na innym forum ze za GBK dalej stoi LC a sprzedaż przez Abris była za odpowiednia sowitą prowizje przykrywka do upłynnienia fatalnych pakietów kredytów z Getin Banku. W sumie ostateczny Beneficient GBK jest to jakaś dziwna spółka z Luksemburga 😀. Może to i pulp fiction ale ciekawa teoria 👍

Może i pulp fiction ale:

1. Mnie zastanawia wiele kwestii związanych z abris, po pierwsze dlaczego wcześniej nie zareagował z ewentualnym dokapitalizowaniem spółki ( przecież z IPO wyjął tez fajna działkę keszową dla siebie) tylko czekał aż mleko się rozleje i przyjdzie " piękną " katastrofa. Przecież GBK nawet jeśli przetrwa, to jego wizerunek , marka zostały zniszczone już teraz , i nie tylko chodzi o potencjalnych obligatoriuszy itp, ale nawet" Klientów ", oraz potencjalnych pracowników o których w obecnych warunkach nie jest łatwo.

2. Kolejna kwestia związana z Abrisem i prezesami. Jakim CUDEM , Abris 2 lata po kupnie firmy od Leszka, niecały ROK po przeprowadzeniu IPO na grubszą kasę( jak na polskie warunki) , twierdzi "że nie ma pojęcia co się w firmie dzieję?" , bo jak można nazwać sytuacje w której nowy prezes mówi że potrzebuje tygodni żeby zorientować sie w bilansach spółki. Czyli co jeszcze niedawno ABRIS doskonale się orientował w spółce i nagle go dopadła pomroczność umysłu? To tak jakby ABRIS był panem Zdzisiem z przysłowiowego "wąchocka" który wygrał w amerkańskiej loterii setki mln , postanowił sobie kupić GBK, i scedować całkowita odpowiedzialność i wiedzę na temat spółki na prezesa Kondradad'oh! . I tu dochodzimy do pana prezesa, jakim trzeba być człowiekiem ,żeby w TV takie KITY WCISKAĆ mówie tu o: APELACH do akcjonariuszy o cierpliwość, żeby nie puszczać akcji bo to czas kupowania ich, o tym że GBK nie szuka pieniędzy tylko pieniądze szukają GBK , o tym że będą walczyć o 40+ PLN na kursie, o "cukiermanach" , wreszcie o PRF i PKOBP, za co już ze stołka wyleciał w TRI MIGA.
To wszystko daje MOCNO do myślenia.

3 Co do Leszka, to widać wpływ tego co dzieje się w GBK na całą JEGO dywizje bankową.

Ja skupiłbym sie na IDA, ten bank niecały ROK temu miał 2 MLD kapitalizacji. Od początku tego roku z 1.8 MLD PLN spadł na 850 MLN PLN. A co najciekawsze ten 1 MLD PLN kapitalizacji oddał na obrotach poniżej 40 MLN PLN, przecież WIĘKSZE OBROTY BYŁY na takiej małej spółce z NC jak F51 !!! Tam przy obrotach od początku roku 47 MLN PLN " napompowano" kapitalizację o jakieś 40 MLn PLN w górę( obecnie), na IDEA BANK obrotami 35 MLN PLN " spuszczono" kapitalizację o 1 MLD PLN . SZOK !!!!( dane obrotów brałem z bankiera).

kliknij, aby powiększyć

Biorąc pod uwagę ,że leszek bezpośrednio i za pośrednictwem Getinu kontroluje 86 % akcji, że Quercus i inni finansowi mają kolejnych ok 7 % akcji a FF( drobcych) wynosi niecałych 7% akcji, to TAKI zjazd Kapitalziacji na tak małych obrotach świadczy o jednym. Obecnie RYNEK totalnie odsuwa się od chęci posiadania akcji IdeaBANK, pomimo że ceny akcji są coraz niższe.

Cała dywizja Leszka pokazuje, że rynek jednak dostrzega problem GBKu, również w kontekście innych aktywów Leszka Czarneckiego jak to się rozwinie sam jestem ciekawy, oby z tego nie było jeszcze jakiejś grubszej afery , z bankami w tle.
Edytowany: 21 kwietnia 2018 09:00

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 21 kwietnia 2018 10:37:34
Doro napisał(a):
Dobry wieczór,
na innym portalu zgłoszono propozycję ustanowienia wspólnej reprezentacji obligatariuszy do rozmów ze spółką. Osoba to proponująca jest "po rozmowach z jednym z Domów Maklerskich i dobrymi prawnikami i jest perspektywa na taką inicjatywę".

Myślę, że jest to cenna inicjatywa, godna poparcia i rozpropagowania.
Im więcej osób się przyłączy tym lepiej dla wszystkich. Trzeba działać szybko i wykazać się własną inicjatywą. Warto się zorganizować przez weekend i w poniedziałek udać się do zarządu GBK.
Warunki to wstrzymanie spłat wszystkich obligacji, zaprzestanie dobezpieczania wybranych serii, ustanowienie reprezentacji obligatariuszy wobec spółki, może 1 miejsce w RN do czasu emisji akcji, możliwość spotkania z audytorem itp.

Fajnie jakby Redakcja StockWatch również wsparła inicjatywę.

Dzień dobry,
na prośbę Doro zarejestrowałem się na StockWatch.
Od wczoraj włączyłem się we współorganizację Obligatariuszy indywidualnych do uporządkowanych rozmów z Zarządem GetBack S.A.
Konieczne jest działanie z naszej strony aby zainicjować uspokojenie pasywów spółki i dać jej możliwość efektywnej pracy operacyjnej oraz ustalenia zmodyfikowanych warunków emisji.
Pokażmy że potrafimy działać konstruktywne i w sposób zorganizowany. Niekontrolowany default GB to naprawdę ogromne ryzyko dla całego sektora finansowego.

1. Mój prawnik sprawdza jak skutecznie uzyskać reprezentację tysięcy inwestorów indywidualnych (stowarzyszenie? pełnomocnictwa? etc.)
2. Ustalamy ja najszybciej dotrzeć do inwestorów nie mając ich danych osobowych
3. Dzisiaj spotykam się z DM który robi to samo dla swoich klientów - poznam ich plan i cele
4. Sam czytam prawo restrukturyzacyjne :)
5. Od poniedziałku rana próbujemy się umówić na spotkanie z zarządem GBK (może przez weekend dotrzemy do osób przy zarządzie GBK)
6. Do spotkania spróbujemy ustalić zwięzły, ramowy pomysł na uporządkowanie obligacji indywidualnych

Proszę rozprzestrzeniaj informację o naszej inicjatywie - mamy ok. 1 mld (?) wierzytelności w niezabezpieczonych obligacjach u klientów indywidualnych - jeżeli to prawda to jesteśmy głównym wierzycielem z prawem do reprezentacji w radzie wierzycieli, itd.

Proszę piszcie na
obligacje_getback@wp.pl

Będę w kontakcie
Radek

PS. Nie wiem dlaczego mój poprzedni post się nie ukazał - ten jest kolejnym
Edytowany: 21 kwietnia 2018 18:48

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 21 kwietnia 2018 17:01:20
Cytat:
1. Mój prawnik sprawdza jak skutecznie uzyskać reprezentację tysięcy inwestorów indywidualnych (stowarzyszenie? pełnomocnictwa? etc.)
2. Ustalamy ja najszybciej dotrzeć do inwestorów nie mając ich danych osobowych
3. Dzisiaj spotykam się z DM który robi to samo dla swoich klientów - poznam ich plan i cele
4. Sam czytam prawo restrukturyzacyjne :)
5. Od poniedziałku rana próbujemy się umówić na spotkanie z zarządem GBK (może przez weekend dotrzemy do osób przy zarządzie GBK)
6. Do spotkania spróbujemy ustalić zwięzły, ramowy pomysł na uporządkowanie obligacji indywidualnych

Proszę rozprzestrzeniaj informację o naszej inicjatywie - mamy ok. 1 mld (?) wierzytelności w niezabezpieczonych obligacjach u klientów indywidualnych - jeżeli to prawda to jesteśmy głównym wierzycielem z prawem do reprezentacji w radzie wierzycieli, itd.
Będę w kontakcie
Radek

Ludzie, swoją drogą to bądźcie ostrożni jeśli ktoś gdzieś na forum chce od was prywatne dane, finansowe wyciagac, nie podając danych swoich, tylko że gdzieś z jakimś prawnikiem gadał, tu coś czytał, i w ogóle chce wam pomóc.

Bo jest bez wątpienia niepewność co do obligacji. Ale zachowajcie trochę rozsądku bo dużo oszustów pasie się na ludzkiej krzywdzie.

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 21 kwietnia 2018 17:02:13
@Obligatariusz kontakt

Oczywiście, redakcja SW chętnie wesprze inicjatywę!
Proszę o kontakt na PW - numer telefonu. Ktoś z redakcji odezwie się niebawem. Musimy najpierw dokonać weryfikacji.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 21 kwietnia 2018 17:19:07
@pytek21

Cytat:
Nie zmienia to faktu ze nieoddanie nastąpiło po oszczerczym komentarzu, że to jest Amber Gold II co podchwyciły wszystkie media. I Shlomo nie mówi prawdy do tamtego dnia kiedy taki podły komentarz padł z ust p Buczka on sam miał ustalone z GBK i wyraził zgodę na przesunięcie spłaty.

Niesprawiedliwie wrzucasz wszystkie redakcje do jednego worka. Redakcja SW nie podała dalej takiej informacji.

Cytat:
Tak jak run na bank zniszczy każdy (podkreślam KAZDY) bank tak w tym przypadku GBK też się może załamać jeśli nie ucichnie ta cała awantura (wynik błędów komunikacyjnych poprzedniego prezesa, przeinwesotwania i hienowatości dziennikarzy, którzy robią kasę z sensacji - nie oszukujmy się - administratorzy Stockwatcha - jeśli możecie to powiedzcie tak uczciwie - pisanie artykułu o GBK ilekrotnie podbija wam wejścia na stronę?

Piszemy o GetBacku, tak jak pisaliśmy wcześniej o aferze Ganta, UnoatLine czy PCZ. Opisujemy fakty i dokładamy najwyższej staranności, aby informacje pojawiające się na łamach SW były rzetelne. Taka jest nasza misja. Jeśli to że piszemy o GetBacku jest zarzutem, to powiem krótko - jest absurdalny. Przemyśl temat.

Cytat:
Ludzie, swoją drogą to bądźcie ostrożni jeśli ktoś gdzieś na forum chce od was prywatne dane, finansowe wyciagac, nie podając danych swoich, tylko że gdzieś z jakimś prawnikiem gadał, tu coś czytał, i w ogóle chce wam pomóc.

Tu się zgodzę. Niestety, tam gdzie w grę wchodzą duże pieniądze i emocje, tam ciągną źli ludzie. Przykład Nomad Partners - firmy, stowarzyszenia, czy co to było. Ludzie stracili na obligacjach UboatLine, pojawił się Nomad zaoferował pomoc: mieli zebrać ludzi, połączyć siły i odzyskać pieniądze. Od każdego kto się zgłosił zebrali jakieś pieniądze niby na obsługę prawną czy coś i po pewnym czasie wyparowali. Ludzie stracili na obligacjach i jeszcze jakieś pieniądze na Nomadzie.
Postaramy się możliwie szybko skontaktować z przedstawicielem porozumienia.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 21 kwietnia 2018 19:04:39
Ok 20% obligów było zabezpieczonych, z notowanych dwie serie na pakietach wierzytelnośći do 180% wartości nominalnych obligacji więc te pakiety nie wejdą do masy upadłości/układu z tego co się orientuję ?. @Anty pisał, że aktywa są też w dużym stopniu pomrożone w funduszach zarządzanych. Właściciele obligacji niezabezpieczonych mogą mieć kłopot, tym bardziej że słyszy się o przegłosowywaniu większych zabezpieczeń - rozumiem, że na coś takiego musi zgodzić się sama spółka. Jestem bardzo ciekawy ile uda się odzyskać posiadaczom obligacji zabezpieczonych i jaka okaże się moc takich zabezpieczeń w praktyce.

A co do run'u - teoria z runem na dług nie jest taka głupia, kiedy kurs akcji wpadł w spiralę, wszyscy z put'ami zaczęli kolejno żądać wykupu, powstała luka, w którą miały wejść kredyty organizowane na szybko, których nie udało się uzyskać i emisja akcji, która też nie doszła do skutku. Z drugiej strony jak można było wyemitować tyle obligów z put'ami - to była moim zdaniem bezpośrednia pętla na szyję.

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 21 kwietnia 2018 19:07:02
Cześć,

Zarejestrowałem się specjalnie żeby włączyć do dyskusji. (dotąd tylko przeglądałem to forum incognito)

Tak jak większość zainteresowanych tutaj, tak i ja dałem się namówić specom z Lions Bank na obligacje GB jako pewną inwestycje. Certyfikaty nabyte w emisji prywatnej w październiku 2017, więc jak łatwo zauważyć cieszyłem się z odsetek całe pół roku. Oczywiście niezabezpieczone jak u większości.

@sasky / redakcjo SW
Jak już potwierdzicie, że Obligatariusz jest realny i ma szczere intencje (w dzisiejszych czasach nigdy nic nie wiadomo, aczkolwiek zakładam szczere intencje). Dawajcie update tutaj na czym aktualnie stoi sprawa.

Jedyne na czym mi zależy w tym momencie to odzyskanie kapitału(lub jak największą jego część) - pal licho odsetki.

Pozdrawiam,
IA
Edytowany: 21 kwietnia 2018 19:11

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 kwietnia 2018 19:13:23
Cytat:
Certyfikaty nabyte w emisji prywatnej w listopadzie 2017

Certyfikaty, czy obligacje? Pytam, bo mnie także z Lions oferowano certyfikaty ale w funduszu, który miał mieć znacznie więcej (około 100 jeśli dobrze pamiętam) emitentów niż GBK. Pamiętam, że pytałem o koncentrację na emitenta. Z tego funduszu miały być wypłacane co kwartał odsetki.
Edytowany: 21 kwietnia 2018 19:13

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 21 kwietnia 2018 19:17:01
Cytat:
Certyfikaty, czy obligacje? Pytam, bo mnie także z Lions oferowano certyfikaty ale w funduszu, który miał mieć znacznie więcej (około 100 jeśli dobrze pamiętam) emitentów niż GBK. Pamiętam, że pytałem o koncentrację na emitenta. Z tego funduszu miały być wypłacane co kwartał odsetki.

Mój błąd, zdążyłem już edytować post wyżej, jeżeli chodzi o datę, ale widzę, że zacytowałeś jeszcze stary fragment.

Emisja prywatna z przydziałem obligacji 06.10.2017.
Seria RJ, stałe oprocentowanie na poziomie 6%, odsetki co miesiąc. Zapadalność za 2 lata.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 21 kwietnia 2018 19:30:25
win1248 napisał(a):
Ok 20% obligów było zabezpieczonych, z notowanych dwie serie na pakietach wierzytelnośći do 180% wartości nominalnych obligacji więc te pakiety nie wejdą do masy upadłości/układu z tego co się orientuję ?. @Anty pisał, że aktywa są też w dużym stopniu pomrożone w funduszach zarządzanych. Właściciele obligacji niezabezpieczonych mogą mieć kłopot, tym bardziej że słyszy się o przegłosowywaniu większych zabezpieczeń - rozumiem, że na coś takiego musi zgodzić się sama spółka. Jestem bardzo ciekawy ile uda się odzyskać posiadaczom obligacji zabezpieczonych i jaka okaże się moc takich zabezpieczeń w praktyce.

A co do run'u - teoria z runem na dług nie jest taka głupia, kiedy kurs akcji wpadł w spiralę, wszyscy z put'ami zaczęli kolejno żądać wykupu, powstała luka, w którą miały wejść kredyty organizowane na szybko, których nie udało się uzyskać i emisja akcji, która też nie doszła do skutku. Z drugiej strony jak można było wyemitować tyle obligów z put'ami - to była moim zdaniem bezpośrednia pętla na szyję.

Witam,
1. jaka jest wiarygodność źródła informacji, że 20% wolumenu wyemitowanych obligacji ma zastaw na pakietach wierzytelności?
2. jaka jest nominalna wartość wierzytelności w posiadaniu GBK (własność, nie usługowa windykacja), które nie są przedmiotem zastawu
3. ile ma GetBack zobowiązań pozabilansowych z tytułu gwarancji części nominału instrumentów strukturyzowanych?
4. czy znana jest szacunkowa wartość obligacji z opcją put?

Pozdrawiam,
Radek

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 958
Wysłane: 21 kwietnia 2018 19:48:49
and16 napisał(a):
... weźmie obie emisje przekroczy 66%, ogłosi wezwanie po możliwie niskiej cenie i zdejmie spółkę z giełdy.

Zdajesz sobie sprawę, że ta "możliwie niska cena" na dzień dzisiejszy to 17,24 zł?

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 21 kwietnia 2018 20:06:12
@Obligatariusz - jeśli chodzi o ilość obligów zabezpieczonych:

"Inwestorzy obawiają się o swoje oszczędności i niektórzy domagają się zwiększania wartości zabezpieczenia (są nimi portfele wierzytelności). W tym celu zwołali zgromadzenie obligatariuszy, ale pojawiają się obawy, że skoro jedna grupa zwiększy zabezpieczenie, nie wystarczy go dla innych. Zresztą tylko mniej więcej jedna piąta wartości obligacji GetBacku miała jakiekolwiek zabezpieczenie."

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Atmosferę podgrzewa fakt, że na 9 maja zwołane zostało zgromadzenie obligatariuszy posiadających obligacje VA. Ogłoszenie to pojawiło się 17 kwietnia, czyli w momencie, kiedy prezesem GetBacku nie był już Konrad Kąkolewski, a walne zgromadzenie spółki przegłosowało emisję do 50 mln nowych akcji. Dlaczego zdecydowano się więc na zebranie obligatariuszy? Podobne miały miejsce w lutym tego roku i dotyczyły obligacji serii VB, VC, VD oraz VE. Zapadały wówczas decyzje w sprawie ustanowienia dodatkowego zabezpieczenia obligacji. Ustanowione zostały nowe zastawy rejestrowe na wierzytelnościach nabytych przez grupę GetBack. Wszystko dlatego, że wcześniejsze zabezpieczenia spadły poniżej 130 proc. wartości nominalnej niewykupionych obligacji (możliwe, że stało się tak w wyniku odzyskania części wierzytelności i spadku wartości samego portfela). Dlaczego podobnej decyzji nie podjęto w przypadku obligacji serii VA? GetBack do zamknięcia tego wydania „Parkietu" nie odpowiedział na nasze pytania. Więcej światła na sprawę rzucił Vestor DM, który oferował te obligacje. – Zgromadzenie obligatariuszy obligacji serii VA zostało zwołane pierwotnie przez spółkę GetBack na dzień 5.02.2018 r. Ze względu na brak kworum zgromadzenie nie podjęło wówczas żadnych uchwał i z tego powodu zostało ponownie zwołane przez spółkę na dzień 9.05.2018 r. – usłyszeliśmy w Vestor DM.

www.parkiet.com/Obligacje/3042...
Edytowany: 21 kwietnia 2018 20:13

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 21 kwietnia 2018 20:51:36
Cześć Wszystkim :)

Od 16 minuty dyskusja o GetBack w tym dlaczego nie może upaść

m.facebook.com/story.php?story...

joshep
0
Wysłane: 21 kwietnia 2018 21:02:54
InwestorAmator napisał(a):
Cześć,

Zarejestrowałem się specjalnie żeby włączyć do dyskusji. (dotąd tylko przeglądałem to forum incognito)

Tak jak większość zainteresowanych tutaj, tak i ja dałem się namówić specom z Lions Bank na obligacje GB jako pewną inwestycje. Certyfikaty nabyte w emisji prywatnej w październiku 2017, więc jak łatwo zauważyć cieszyłem się z odsetek całe pół roku. Oczywiście niezabezpieczone jak u większości.

@sasky / redakcjo SW
Jak już potwierdzicie, że Obligatariusz jest realny i ma szczere intencje (w dzisiejszych czasach nigdy nic nie wiadomo, aczkolwiek zakładam szczere intencje). Dawajcie update tutaj na czym aktualnie stoi sprawa.

Jedyne na czym mi zależy w tym momencie to odzyskanie kapitału(lub jak największą jego część) - pal licho odsetki.

Pozdrawiam,
IA

Ja napisałem do Obliatariusza, na razie nie ma mowy o żadnych pełnomocnictwach czy opłatach tylko zbiera inwestorów żeby coś ewentualnie zorganizować bo prawdopodobnie jak sami czegoś nie zorganizujemy to jest mała szansa że pomogą nam w tym Ci którzy nam to sprzedawali lub sam GetBack. Mimo że jestem dość sceptycznie nastawiony co do skuteczności ewentualnych negocjacji to wg. mnie nic nie szkodzi żeby podać maila i info o tym ile ma się obligacji. Wg. mnie żadne negocjacje z obligatariuszami nie będą sensowne i skuteczne jeśli firma nie dostanie potężnego zastrzyku finansowego a jednym który mógłby to w chwili obecnej zrobić jest Abris ale jak widać on się raczej nie pali do tego żeby wyłożyć jakąkolwiek kasę. Ewentualnych inwestorów to można sobie włożyć między bajki Konrada, największego bajarza ostatnich czasów. Nawet jeśli ktoś tam był zainteresowany inwestycją w GB to w aktualnej sytuacji raczej już nie jest i zostaje tylko Abris, ale czy coś zrobi?

joshep
0
Wysłane: 21 kwietnia 2018 21:45:18
yodyod napisał(a):
Panie i Panowie...

Tobie nie zapłacili odsetek? Można wiedzieć jaka kwota? Ja dostałem z serii IT ale to grosze bo 250zł.
Edytowany: 21 kwietnia 2018 21:54

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 kwietnia 2018 22:06:15
joshep napisał(a):
Cześć Wszystkim :)
Od 16 minuty dyskusja o GetBack w tym dlaczego nie może upaść

Nie dyskusja tylko jedna teza - nie może upaść bo ma 30 tys. interesariuszy.
To ja powiem tak: w marcu 2017 r. 30 tys. osób nie było w stanie spłacać swojego kredytu frankowego, a to tylko 3,3 proc. wszystkich zadłużonych w tej walucie:
media.bik.pl/informacje-prasow... Na oko grupa interesariuszy jest 30 razy większa niż w GBK.

Czy pojawiły się jakieś działania rządowe? Nie... Czy Ci kredytobiorcy dostali mocno po tyłku? Tak.
Nie wiem skąd przeświadczenie, że 30 tys. osób nie może ponieść konsekwencji inwestycyjnych, tym bardziej, że to grupa, która raczej na PIS nie głosowała. W kręgach Lions,a i innych oferujących private placement są osoby z kapitałem 100 tys. +, czyli wyborcy N i PO.

Moim zdaniem teza, że rząd zdecyduje się ratować kapitał tych osób jest mocno naciągana. Tym bardziej, że nawet w przypadku upadłości (choć znacznie bardziej prawdopodobna jest sanacja) wypłaty dla obligatariuszy raczej nie będą zerowe. Tak jak pisałem w którymś z postów - jeśli GBK przepłacał 30 proc. to o tyle w uproszczeniu trzeba ciąć sumę bilansową, w pierwszej kolejności z kapitału własnego (już po IPO). Nawet jak do tego dodać dyskonto na poziomie 20 proc. to sytuacja wypłaty nie wygląda wcale tragicznie, a to powinno wpływać na poziom strzyżenia czy konwersji na akcje w sanacji. To jest diametralnie różna sytuacja od osób poszkodowanych w AG.

Inna sprawa, że dokapitalizowanie spółki to nie jest scenariusz nierealny. Jeśli w mechanizmach działalności nic się nie popsuło (a popsuć się mogło - PESEL, możliwość fałszerstwa danych), i spółka jest nadal jest w stanie generować dodani wynik przy 10 proc. zwrotu na obligacjach przy długu ponad 2 mld zł i wycenie rynkowej 375 mln zł to możliwe, że ktoś chciałby przejąć kontrolę nad spółką i zrefinansować dług. Nadal daje to całkiem niezłą stopę zwrotu - 8-9 proc. Oczywiście mowa o sytuacji z przejęciem kontroli nad spółką. Miedzy innymi dlatego prawdopodobieństwo wyłożenia gotówki przez Abris wcale nie jest zerowe. Oczywiście to scenariusz pod tezę, że mamy lukę płynności, a nie przekręt finansowy.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 22 kwietnia 2018 02:03:17
joshep napisał(a):
InwestorAmator napisał(a):
Cześć,

@sasky / redakcjo SW

Pozdrawiam,
IA

Ja napisałem do Obliatariusza, na razie nie ma mowy o żadnych pełnomocnictwach czy opłatach tylko zbiera inwestorów żeby coś ewentualnie zorganizować bo prawdopodobnie jak sami czegoś nie zorganizujemy to jest mała szansa że pomogą nam w tym Ci którzy nam to sprzedawali lub sam GetBack. Mimo że jestem dość sceptycznie nastawiony co do skuteczności ewentualnych negocjacji to wg. mnie nic nie szkodzi żeby podać maila i info o tym ile ma się obligacji. Wg. mnie żadne negocjacje z obligatariuszami nie będą sensowne i skuteczne jeśli firma nie dostanie potężnego zastrzyku finansowego a jednym który mógłby to w chwili obecnej zrobić jest Abris ale jak widać on się raczej nie pali do tego żeby wyłożyć jakąkolwiek kasę. Ewentualnych inwestorów to można sobie włożyć między bajki Konrada, największego bajarza ostatnich czasów. Nawet jeśli ktoś tam był zainteresowany inwestycją w GB to w aktualnej sytuacji raczej już nie jest i zostaje tylko Abris, ale czy coś zrobi?

Drodzy,
działamy, zbieramy zainteresowanie naszą inicjatywą, gromadzimy informacje o spółce.
Komunikujemy się z brokerami/ domami maklerskimi/ private bankierami dla pozyskania jak najszerszego wsparcia.
Z wstępnych rozmów wynika, że będziemy dysponować dużą siłą.
Bardzo na to liczymy.

Pozdrawiam,
Radek

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 22 kwietnia 2018 05:41:10
Ciekawi mnie potencjalna potyczka z Lions Bankiem w którym kupiłem pod koniec czerwca zeszłego roku obligacje prywatne serii IL, 2 letnie, odsetki płatne co kwartał. Jak wiadomo wtedy GB miał świetne ratingi, pieniące przychodziły i właściwie zapomniałem o sprawie.
No tyle że po ostatnich wydarzeniach staram poskładać wszystkie papiery dotyczące tej sprawy na wypadek potyczki z LB.Wciśnięto mi te obligacje nazywając je (ustnie oczywiście) "lokatą rentierską". I właściwie dochodzę do wniosku że jak w maju nie dostanę pieniędzy to mogę wystąpić (chyba) z roszczeniami do LB. bo w mojej sytuacji było tak:

- "doradca" polecił mi zakup obligacji jako pewnych
- JEDYNĄ rzeczą którą podpisałem to zlecenie kupna obligacji
- nie podpisywałem żadnego kwitu że zapoznałem się z warunkami emisji bo "doradca" po prostu ich nie miał
- miał co prawda warunki emisji dla poprzedniej emisji tzn IK i powiedział że te IL są identyczne na ale dla serii IL nic nie miał
- całość miałem dostać mailem
- faktem jest że przyszedł mail z Polskiego Domu Maklerskiego, w którym były odnośniki do miedzy innymi warunków emisji ale w mailu warunki te nie były dołączone w formie pliku.
- niestety linki te nie otwierały się, pomyślałem że pewnie mają jakąś chwilową awarię i - mea culpa - nie sprawdzałem więcej.
- sprawdziłem to dopiero niedawno - linki dalej się nie otwierają.
- w tym mailu załączony był jednak plik o objęciu obligacji i stwierdzenie że zapoznałem się z warunkami emisji.
- no tyle że stwierdził to Polski Dom Maklerski. Niby na jakiej podstawie? Nigdzie nie mam mojego podpisu.
- dodatkowo mail nie został podpisany elektronicznie a więc nie jest dokumentem w rozumieniu prawa. Cała korespondencja z dwoma innymi bankami jest ZAWSZE podpisywana.
Teraz chcę od LB żeby mi przesłali jednak te warunki emisji ale coś opornie im to idzie.
Może ktoś z Forumowiczów ma w/w Warunki dla serii IL ?
No i wyrażam chęć dołączenia do każdej grupy Obligatariuszy która będzie walczyć o swoje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

70 71 72 73 74

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,230 sek.

niequzyr
awfccsqe
svxzwhdr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sydejtuf
inkrwynr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat