PARTNER SERWISU
yhbvmepa
74 75 76 77 78
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 kwietnia 2018 20:20:44
Mamy potwierdzenie z KNF. Podana kwota 2,6 mld zł dotyczy niewykupionych obligacji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 kwietnia 2018 20:29:06
Okazuje się, że nie umiem czytać komunikatów i moje wątpliwości były nieuzasadnione

Medelin
0
Wpisów: 129
Wysłane: 24 kwietnia 2018 21:32:30
A mnie zastanawia skąd PFR czy ktokolwiek inny wie ilu jest posiadaczy obligacji? Tego przecież nie wie nawet GBK bo niby skąd? te 9 tys. osób fizycznych i 178 podmiotów to mogą być ci, którzy kupowali obligacje na rynku pierwotnym a przecież na wtórnym mogło nabyć te obligi więcej osób. Jedynie KDPW może mieć informację ilu jest aktualnych posiadaczy długu GBK ale to tylko tego, który był notowany.
Vae victis !

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 24 kwietnia 2018 21:42:51
To trudne do określenia przy obligacjach z emisji prywatnych - one są na okaziciela. Wg moich danych stanowią one ~0,8 mld zł z ~2,5 mld zł. Dopiero ostatnie emisje prywatne były emisjami obligacji imiennych. Wiem, że pojawiły się osoby/ podmioty skupujące obligacje z emisji prywatnych. Nie mogę doradzać w tej kwestii, bo nie mam ku temu dokumentów:) ale ja ich wysłałem na drzewo...

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 24 kwietnia 2018 21:51:46
Cytat:
Wiem, że pojawiły się osoby/ podmioty skupujące obligacje z emisji prywatnych

A wiemy ile oferują za dług? (optymalnie podziale na zabezpieczony i niezabezpieczony). Pozwoliłoby to oszacować w przybliżeniu chociaż faktyczną wartość rynkową obligacji

BoloGTB
4
Wpisów: 102
Wysłane: 24 kwietnia 2018 21:54:39
sasky napisał(a):
Dziś pod siedzibą spółki odbył się protest. Ostatecznie zarząd (tj. Mariusz Brysik) spotkał się z przedstawicielami obligatariuszy.

Poniżej informacje, jakie otrzymali:
Cytat:
1. raport roczny (profit loss balance) za 2017 r. spółka przedstawi do 30 kwietnia 2018 roku, obecnie prace nad tym raportem są finalizowane,
2. spółka posiada aktywa,
3. komunikat dla obligatariuszy spółka przedstawi niebawem (z tego co zrozumiałem to jeszcze kwietniu 2018 r.),
4. spółka obecnie zatrudnia około 1,5 tys. pracowników w Polsce (obecnie brak masowych zwolnień), spółka pracuje,
5. Członek Zarządu wierzy, że będzie dobrze.
6. Członek Zarządu skłaniał się do tego, żebyśmy czekali na raport/komunikaty spółki, na wiele naszych pytań nie odpowiadał... albo ogólnikowo....

Fajnie, tylko że aktywa jak widać nie przekładają się nawet na minimalny zasób gotówki, bo brak spłaty kuponów to już konkretny strzał w stopę.
Czy pytanie o to padło i czy była jakakolwiek odpowiedź?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 24 kwietnia 2018 21:56:48
drax napisał(a):
Cytat:

A wiemy ile oferują za dług? (optymalnie podziale na zabezpieczony i niezabezpieczony). Pozwoliłoby to oszacować w przybliżeniu chociaż faktyczną wartość rynkową obligacji

Wiem ile oferują i wiem kto skupuje, ale to nie ma nic wspólnego z oceną sytuacji w GBK.
To żerowanie na ludzkiej niewiedzy i strachu. Żenada, tym bardziej, że nie robią tego kolesie spod budki z piwem

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 24 kwietnia 2018 21:58:13
BoloGTB napisał(a):
sasky napisał(a):
Dziś pod siedzibą spółki odbył się protest. Ostatecznie zarząd (tj. Mariusz Brysik) spotkał się z przedstawicielami obligatariuszy.

Poniżej informacje, jakie otrzymali:
Cytat:
1. raport roczny (profit loss balance) za 2017 r. spółka przedstawi do 30 kwietnia 2018 roku, obecnie prace nad tym raportem są finalizowane,
2. spółka posiada aktywa,
3. komunikat dla obligatariuszy spółka przedstawi niebawem (z tego co zrozumiałem to jeszcze kwietniu 2018 r.),
4. spółka obecnie zatrudnia około 1,5 tys. pracowników w Polsce (obecnie brak masowych zwolnień), spółka pracuje,
5. Członek Zarządu wierzy, że będzie dobrze.
6. Członek Zarządu skłaniał się do tego, żebyśmy czekali na raport/komunikaty spółki, na wiele naszych pytań nie odpowiadał... albo ogólnikowo....

Fajnie, tylko że aktywa jak widać nie przekładają się nawet na minimalny zasób gotówki, bo brak spłaty kuponów to już konkretny strzał w stopę.
Czy pytanie o to padło i czy była jakakolwiek odpowiedź?

Drodzy, cała rozgrywka ma swoje centrum tam gdzie Abris.
Naciskamy, bo chcą nas (obligatariuszy) na ostatniej prostej porobić

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 24 kwietnia 2018 22:16:07
Medelin napisał(a):
A mnie zastanawia skąd PFR czy ktokolwiek inny wie ilu jest posiadaczy obligacji? Tego przecież nie wie nawet GBK bo niby skąd? te 9 tys. osób fizycznych i 178 podmiotów to mogą być ci, którzy kupowali obligacje na rynku pierwotnym a przecież na wtórnym mogło nabyć te obligi więcej osób. Jedynie KDPW może mieć informację ilu jest aktualnych posiadaczy długu GBK ale to tylko tego, który był notowany.

Bardzo słuszna uwaga - jest bardzo prawdopodobne że te 9 tys osób fizycznych i 178 podmiotów to tylko emisje prywatne nie notowane na Catalyst plus ewentualnie osoby, które kupowały emisje publiczne w subskrypcji.

felixjeager
5
Wpisów: 52
Wysłane: 24 kwietnia 2018 22:58:04
Obligatariusz kontakt napisał(a):
drax napisał(a):
Cytat:

Wiem ile oferują i wiem kto skupuje, ale to nie ma nic wspólnego z oceną sytuacji w GBK.
To żerowanie na ludzkiej niewiedzy i strachu. Żenada, tym bardziej, że nie robią tego kolesie spod budki z piwem

Jestem ciekaw, kto zbiera i ile oferuje. Czy możesz udzielić takiej informacji?

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 25 kwietnia 2018 00:47:36
Pewnie Abris kalkuluje propozycje tak aby dokapitalizować spółkę kosztem obligatariuszy a nie poprzez emisję akcji, tymczasem obie strony powinny dogadać się w sposób zrównoważony.

Przykładowo obligatariusze zrzekają się odsetek przez 3 lata co przy długu 2,6 mld i stopie oproc. rzędu 8% daje oszczędność rzędu 600 mln zł a Abris dokapitalizowuje spółkę kwotą 400 mln zł i mamy miliard na wyjście na prostą.

Jednocześnie ze wszystkich spłat z portfeli np. 70% szłoby na spłatę nominałów z obligacji.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 25 kwietnia 2018 01:25:12
mackopl napisał(a):
master_of_gpw napisał(a):
Pięknie to wszystko jest grane . Chyba zrobiliśmy podwójne dno , no i nagonka nagonką pogania. Pogłoski o śmierci getbeka uważam za mocno przedwczesne. Kurs jest szyty na grubo.

Ten mityczny grubas to on jak są spadki skupuje czy sprzedaje? Jest sam czy jest ich paru?

Kolega jeszcze jest, czy może już nowy nick założył?

Widać było, że sypanie nie jest przypadkowe, rozumiem, że można ubrać małych inwestorów, jednak już mniej zrozumiałe jest dla mnie, jak w takie coś może wejść fundusz, która ma narzędzia i sztab wykształconych ludzi?
W chwili obecnej nie bardzo widzę chętnego na inwestycje w spółkę, gdzie ryzyko jest ogromne, a potencjalny zysk bardzo mglisty, chciałbym się mylić, czego życzę poszkodowanym.
Edytowany: 25 kwietnia 2018 01:26

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 25 kwietnia 2018 09:24:03
Getback coś szykuje. To można powiedzieć zawsze. Ciekawy artykuł. Opcja put może być sporym problemem.

www.pb.pl/getback-szykuje-cos-...

Wątpliwości są sprawą ludzką tak jak pomyłki. Kasowanie postów na podstawie wątpliwości nie jest w porządku. Szczególnie ze post dotyczył komunikatu KNF-u a nie "twórczości własnej". Proszę tak nie robić.

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 25 kwietnia 2018 09:29:31
Gdyby udało się ludziom wyjść z tych obligacji bez szwanku, albo lekko podrapanym, czego im życzę, to byłby precedens. Do tej pory wszelkie zabezpieczenia, zapewnienia itd okazywały się bezwartościowe, a najlepszym wypadku sprawa kończyła się jak na pbg czy action. Getback w zasadzie "zaorał" catalyst i nie tylko, wypalił - to jest dobre słowo, wyciągnął jeszcze dodatkowy miliard ludziom z kieszeni ostatnio, dokładając do tego 10latki amerykańskie, które cały czas trzymają się nad 3%, może to być knock out dla tego rynku.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 25 kwietnia 2018 11:02:58
Żeby coś zaproponować to pewnie muszą się policzyć,żeby nie obiecywać gruszek na wierzbie ale na miejscu firmy wstrzymałbym na jakiś czas wykupy, i zaczął płacić terminowo chociaż 4% rocznie odsetek, to chociaż trochę uspokoiłoby może rynek.

Działalność firmy nie jest raczej wirtualna a jak ktoś na forum kwestionował prawdziwość kwoty odzysków to wydaje mi się, że to wartość, którą audytor może bez większego problemu zweryfikować i porównać z komunikatami spółki.

Firma miał też przejść na MSR-y (uchwała WZA nr 3 z 28.03.2018r.) ale może Anty w tej sprawie coś mógłby napisać czy poprawiłoby to przejrzystość finansów? - w tym przypadku wg MSR-ów pełne roczne ale dopiero za 2018r.

Chyba sprawozdanie, które zostanie opublikowane będzie w najbliższym okresie budziło największe zainteresowanie inwestorów i ostrożność analityków.

Tak samo jak win1248 życzę obligatariuszom wyjścia z tego po jak najniższych kosztach.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 25 kwietnia 2018 11:24:45
Cytat:
ale może Anty w tej sprawie coś mógłby napisać czy poprawiłoby to przejrzystość finansów?

Sprawozdanie skonsolidowane sporządzane jest już zgodnie z MSSF (np. 3Q2017), zmiana dotyczy sprawozdania jednostkowego. Zatem patrząc z perspektywy grupy, to nie będzie żadnej różnicy

Elderion
0
Wpisów: 21
Wysłane: 25 kwietnia 2018 12:26:36
jurror napisał(a):

Powinni mieć odpowiednich ludzi na odpowiednich stanowiskach , czy to jest RN, czy zarząd itp. To w ich interesie jest, żeby zarządzający działali na ICH korzyść, czytaj korzyść spółki, no chyba że korzyść spółki nie idzie w parze z korzyścią dla niektórych akcjonariuszy ,co parę razy miało już miejsce w historii naszego banana np. sprawa GANT . Jak widać wystarczy MOMENT, żeby wierchuszka z prezesem na czele poleciała z Fotela. Dlaczego ABRIS nie pilnował własnego interesu? Nie wiem, sam się zastanawiam.

Abris jest mimo wszystko inwestorem finansowym, a nie strategicznym, o ile mi wiadomo. W związku z tym całkiem roztropne jest pozostawienie zarządu przejmowanej spółki. Szczególnie, że zarząd ten, w ciągu bodajże półtora roku zwiększył wartość spółki prawie 4-krotnie, a w ciągu kolejnego 1.5 roku jeszcze ponad 2-krotnie: z 230mln wyłożonych przez Czarneckiego do 1.85 miliarda (a liczyli na 2.7mld!) w momencie IPO. Jeśli kupili, to znaczy, że w jakiś sposób ufali w to, że zarząd nie robi ich w jajo na liczbach oraz akceptują jego koncepcję strategiczną. Wymiana zarządu (nawet na lepszy) w takiej sytuacji nie jest dobrym pomysłem, ponieważ nowy zarząd zawsze potrzebuje czasu na wdrożenie się, wprowadzenie swoich pomysłów itd. Mimo wszystko nie przejmowali spółki z kłopotami, której trzeba było dać kapitał i know-how, a gwiazdę rynku. W tym czasie w spółce na pewno (to moje domniemanie) były przeprowadzane audyty, w trakcie przejęcia były przeglądane księgi, więc wcale nie jestem przekonany, że obecna sytuacja jest dla Abrisu zaskoczeniem. Na pewno nie znają szczegółów, bo nikt nie bawi się w mikrozarządzanie bilansem. Za to płaci się dyrektorowi finansowemu. Wątpię natomiast, że nie brali pod uwagę takie rozwoju wypadków. Nie wydarzyło się zasadniczo nic, czego nie można byłoby się spodziewać. Nie było ewentualnie wiedzy (powszechnej) o takiej ilości obligacji z opcją PUT, ale nie przypominam też sobie, aby ktokolwiek się tym kłopotał.

Abris wyciągnął już z tej inwestycji 370mln zł. Sądzę, że jedyne czego nie wiedzą, to czy warto dosypać pieniędzy (a to wydłuży czas zwrotu i obniży stopę zwrotu), czy raczej zrealizować stratę. Myślę, że największym problemem z Getbackiem jest/było porównywanie go do Kruka, chociaż dynamika rozwoju firmy i ryzyka były kompletnie inne. Spółka działająca w branży finansowej, która rozwija się szybciej niż niejeden startup, była nazywana "stabilną", "perspektywiczną" i "bezpieczną", a pewnie należało ją traktować jak startup na stosunkowo wczesnym etapie rozwoju. Duże zyski - duże ryzyko. Gdyby udało im się załatwić finansowanie bankowe (a mało do tego brakło) oraz wpuścić inwestora strategicznego, to w Abrisie wypłąciliby sobie bardzo duże premie za świetną inwestycję.
Pewnie gdyby stopy procentowe były wyższe i lokata nie dawała 2%, to Getback nie mógłby jak się tak szybko finansować i nie stałby się "kolosem na glinianych nogach". A tak mamy co mamy. Bastiat wiecznie żywy. Bo obligacje korporacyjne wydają się bezpieczną inwestycją w erze taniego pieniądza.

O, żeby daleko nie szukać - Orlen będzie emitował obligacje dla "Kowalskiego".:) Wcześniej Morawiecki w piórach Ministra Finansów także sprzedawał OBLIGACJE Skarbu Państwa. Były też pomysły, żeby 500+ wypłacać w formie obligacji/emitować specjalne obligacje. Jeszcze trochę i emerytka na poczcie będzie mogła kupić OBLIGACJE. Sądzę więc, że "zabawnie" w kontekście obligacji to się dopiero zrobi. Za parę miesięcy problem Getbacku będzie nazywany "wyjątkowym", a obligacje znowu staną się świetną alternatywą dla lokaty. W końcu WIBOR 6M + 1.2% marży to świetna okazja.:) I firma stabilna, Polska, rząd dba.:)
Edytowany: 25 kwietnia 2018 12:47

Elderion
0
Wpisów: 21
Wysłane: 25 kwietnia 2018 12:54:41
Nie mogę już edytować - w sumie to już może kupić na poczcie obligacje. Teraz tylko czekać aż Orlen zrobi reklamę. Kto będzie się zastanawiał nad różnicą pomiędzy obligacjami firmy X a Orlenu, jeśli dostanie 2% marży więcej?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 25 kwietnia 2018 13:02:22
drax napisał(a):
Cytat:
ale może Anty w tej sprawie coś mógłby napisać czy poprawiłoby to przejrzystość finansów?

Sprawozdanie skonsolidowane sporządzane jest już zgodnie z MSSF (np. 3Q2017), zmiana dotyczy sprawozdania jednostkowego. Zatem patrząc z perspektywy grupy, to nie będzie żadnej różnicy

Potwierdzam. Grupy kapitałowe na rynku regulowanym muszą mieć sporządzać skonsoldowane sprawozdania według MSSF, poza jednym drobnym wyjątkiem, który spółki nie dotyczy.

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 25 kwietnia 2018 13:54:26
N forach pisze się, że ze swoimi usługami "narzucają się" różnego rodzaju kancelarie prawne pragnące reprezentować obligatariuszy. Zjawisko "ambulance chasing" dotarło do polski.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE capitea
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

74 75 76 77 78

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,160 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat