0 Dołączył: 2011-05-19 Wpisów: 127
Wysłane:
25 kwietnia 2018 13:57:46
niestety kancelarie itp nie wróżą nic dobrego :(
|
|
0 Dołączył: 2018-04-17 Wpisów: 9
Wysłane:
25 kwietnia 2018 19:27:06
Ja zostałam zmanipulowana w lutym 2018 w LB w centrum W-wy, prywatne obligacje serii TQ, emisja 28 luty, U mnie procedura była identyczna, na wstępie tylko zadzwonił i zaproponował zerwanie lokaty z zachowaniem odsetek! W moim przypadku nie przedstawił mi żadnego zlecenia kupna i kwitu że zapoznałam się z warunkami emisji, ale generalnie sposób działania identyczny ! przysłał mi warunki warunki dla poprzedniej emisji z wpisem „ kapital i odsetki gwarantowane „ mowił „będzie pani bardzo zadowolona” „produkt jest bardzo bezpieczny” zastanawiam się czy to nie ten sam gość … po tygodniu na początku marca dzwoniłam do niego, pisałam maile z prośbą o wycofania się z tego , ze jest nieciekawa sytuacja akce spolki spadaja , a ja nie chce ryzykować tylko natychmiast się wycofac , doradca stwierdzil ze panikuję, i ze na wycofanie się jest za pozno ! 27.05 jest termin 1-wszych odsetek, jeśli nie dostane chce wystąpić do LB o odkupienie tego , (pewnie i tak nic to nie da) Wg mnie te ich manipulacje i sposób działania żeby złowić jak najwięcej wg zasady : „sprzedajemy ile wlezie póki nikt się nie połapie „ zasługuje dzis na roszczenia wobec LB/GB , ja się czuje w perfidny sposób zmanipulowana….. jeśli jest utworzona grupa która będzie walczyla o roszczenia przeciwko IB/LB chętnie dołączę ! może ktoś coś słyszał…
|
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 122
Wysłane:
25 kwietnia 2018 19:43:23
no ja nie mam pytań co do sposobu działania LB... ciekawe czy to już było rolowanie innych serii?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
25 kwietnia 2018 19:58:04
Dzisiaj przeczytałem, że Orlen emituje obligacje dla indywidualnych na warunkach wib 6m+1,3, czyli 3,1%. Tymczasem dzisiaj w Idea Banku na 3 miesiące jest lokata na 3,5% z gwarancją BFG. Bezpieczne obligacje mają oprocentowanie porównywalne do lokat, lub niże od najlepszych. Reklamowane to jest jako "atrakcyjna" oferta. Czy to też nie jest wciskanie kitu, jak przy getbacku, że to atrakcyjne, kiedy 10 letnie treasuries chodzą po 3,03%? czy nie? pomijam ryzyko emitenta, bo ten jest praktycznie pewny.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
25 kwietnia 2018 22:13:07
Być może wciskanie kitu ,że to "atrakcyjna" oferta ale przynajmniej bezpieczna ,w przeciwieństwie do GTB...
|
|
0 Dołączył: 2018-04-26 Wpisów: 21
Wysłane:
26 kwietnia 2018 00:34:50
Monika Obl napisał(a):Ja zostałam zmanipulowana w lutym 2018 w LB w centrum W-wy, prywatne obligacje serii TQ, emisja 28 luty, U mnie procedura była identyczna, na wstępie tylko zadzwonił i zaproponował zerwanie lokaty z zachowaniem odsetek! W moim przypadku nie przedstawił mi żadnego zlecenia kupna i kwitu że zapoznałam się z warunkami emisji, ale generalnie sposób działania identyczny ! przysłał mi warunki warunki dla poprzedniej emisji z wpisem „ kapital i odsetki gwarantowane „ mowił „będzie pani bardzo zadowolona” „produkt jest bardzo bezpieczny” zastanawiam się czy to nie ten sam gość … po tygodniu na początku marca dzwoniłam do niego, pisałam maile z prośbą o wycofania się z tego , ze jest nieciekawa sytuacja akce spolki spadaja , a ja nie chce ryzykować tylko natychmiast się wycofac , doradca stwierdzil ze panikuję, i ze na wycofanie się jest za pozno ! 27.05 jest termin 1-wszych odsetek, jeśli nie dostane chce wystąpić do LB o odkupienie tego , (pewnie i tak nic to nie da) Wg mnie te ich manipulacje i sposób działania żeby złowić jak najwięcej wg zasady : „sprzedajemy ile wlezie póki nikt się nie połapie „ zasługuje dzis na roszczenia wobec LB/GB , ja się czuje w perfidny sposób zmanipulowana….. jeśli jest utworzona grupa która będzie walczyla o roszczenia przeciwko IB/LB chętnie dołączę ! może ktoś coś słyszał…
Jest grupa na facebooku, pod linkiem: www.facebook.com/groups/580084... , nazwa grupy: getBack - grupa poszkodowanych obligatariuszy (klientów) . Zapraszam Panią do kontaktu poprzez facebook, jestem założycielem ww. grupy.
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
26 kwietnia 2018 09:47:24
Artykul SWCytat:Jeśli większość z tego miała opcję put, to rzeczywiste, hipotetyczne zobowiązania do spłaty w ciągu najbliższych miesięcy mogły wynosić setki milionów więcej niż wskazana w raporcie kwota 457 mln zł. A propo tego fragmentu w relacji z innego portalu Relacja NZWA z 06.04.2018r. z Oligacje.pl Cytat:(...). W tym roku zapada 690 mln zł obligacji, w tym 197 mln zł już wykupiliśmy. Ta kwota zapadalności zawiera już opcje put obecne w prywatnych emisjach. (...) W emisjach z marca oprocentowanie nie odbiegało od średniej z ub.r. I tak ciekawostka: z OnetCytat:Biorąc pod uwagę, że od września 2017 r. do marca 2018 r. (zaledwie 6 miesięcy) zadłużenie GetBacku z tytułu emisji obligacji zwiększyło się z 1,7 do 2,6 mld zł, a zatem o 0,9 mld zł, można się domyślić w jak błyskawicznym tempie i z jaką częstotliwością oferty te były plasowane na rynku. A to przykra konstatacja, bo pokazuje, że GetBack formalnie przestrzegał prawa, a w praktyce działał na jego granicy. Z drugiej strony jest regulator, który mógł wykazać się czujnością, ale tego nie zrobił. i Cytat: W ubiegłym roku jeden z inwestorów zwrócił się do KNF z zapytaniem o obligacje GetBacku. W odpowiedzi Komisja poinformowała go, że nie sprawuje nadzoru nad prywatnymi ofertami papierów wartościowych. Dziś, kiedy okazuje się, że to właśnie oferty prywatne były dla windykatora głównym sposobem pozyskiwania kapitału, wnioski nasuwają się same: mechanizmy nadzorcze w Polsce znów okazały się nieudolne. Co na to resort finansów? Zapewnia, że podjął już kilka inicjatyw legislacyjnych i analizuje dalsze kroki.
Edytowany: 26 kwietnia 2018 10:08
|
|
0 Dołączył: 2018-04-20 Wpisów: 1
Wysłane:
26 kwietnia 2018 09:59:24
I pytanie trochę z innej beczki, ale chyba nie ma lepszego miejsca niż to forum... Jak Wam się wydaje, czy nie jest początek końca Idea Banku, Trigona i innych biznesów wywodzących się z jednego źródła? Czy inne produkty sprzedawane przez Lions/ Idea Bank są bezpieczne?
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
26 kwietnia 2018 10:28:34
Widzę, że mylisz kolego pojęcia trochę ...
Upaść może każda firma - nawet Orlen - ruski odcinają ich od dostaw i pozamiatane masz to samo co na GB (oczywiście opcja mało prawdopodobna, ale możliwa) Ty sytuacje GB łączysz z tym,że niektóre instytucje opychają niebezpieczne papiery to nie jest pierwsza taka sytuacja. Ja pamiętam czasy w 2008 roku kiedy pracownicy największego banku w PL opychali jednostki w TFI akcyjnych jako coś bezpiecznego, jako coś co od lat rośnie i nie mozna na tym stracić - pech chciał, że przyszedł krach i były przeceny po 50-60% ludzie wracali do banku i wyzywali ich od oszustów bo mówili.... a no mówili bo to są ludzie, którzy od sprzedaży mają premię... tego typu - zaklinanie rzeczywistości jest wszędzie gdzie istnieje system prowizyjny...
... idź do jakiegokolwiek salonu motoryzacyjnego i zapytaj które auto jest najlepsze bo chcesz kupić najlepsze cena nie jest istotna... gwarantuje Ci, że sprzedadzą Ci takie na którym mają największą prowizje, podobnie wygląda to w wielu ubezpieczalniach.
W przypadku instytucji o których piszesz pech chciał, że GB się zachwiał...
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 kwietnia 2018 11:39:04
GetBack w końcu przyznał... aktualna wartość zaległości z tyt. obligacji to 91 mln zł!! Wniosek o restrukturyzację to kwestia krótkiego czasu Cytat:Potwierdziły się ustalenia StockWatch.pl, że skala niewykupionych papierów dłużnych jest dużo większa niż wspominane 5,5 mln zł Quercusa. Przed południem GetBack poinformował, że według jego szacunków łączna wartość nominalna niewykupionych w terminie obligacji wynosiła 88,26 mln zł (stan na 25 kwietnia br.). www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 26 kwietnia 2018 11:39
|
|
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
26 kwietnia 2018 12:14:51
W tej całej historii jest jeszcze jeden i to niebagatelny aspekt.
Postawmy się w sytuacji dłużnika, którego dług został sprzedany do windykacji w GetBack. Teraz dłużnik dowiaduje się, że windykator ogłasza bankructwo lub wobec niego prowadzone jest postępowanie restrukturyzacyjne. Sądzę, że chęć do współpracy i gotowość do spłaty może ulec zanikowi i problemy windykacją kupionych pakietów tylko ulegną pogorszeniu. Nawet, jeżeli są już postanowienia sądowe i działają komornicy - to skąd wziąć środki na ich opłacenie. Żaden urzędnik nie będzie chciał postępować bez żywej kasy. Cała ta sytuacja może działać jak swego rodzaju błędne koło.
Idźmy dalej: Jeżeli GetBack zostanie poddany restrukturyzacji, jego obligacje mogą równie dobrze zostać sprzedane jako pakiet i będziemy mieli do czynienia z kuriozalną sytuacją windykowania windykatorów. Tworzy się cała piramida,albo raczej domek z kart.
Pojawiają się narzekania na KNF. To dość słuszne, bowiem tak przedstawionej przeze mnie sytuacji można byłoby uniknąć, gdyby od branży windykacyjnej wymagano utrzymania wskaźników ograniczających możliwości nadmuchiwania bilansu poprzez nieograniczone emisje obligacji. Jak zwykle, instytucje takie jak KNF reagują, zamiast pro-aktywnie analizować i regulować rynek. Kto wie, ile jeszcze zostanie w tej branży znalezionych trupów.
Może to co napiszę bardzie dotyczy Ideabanku, ale - co się stało z tymi pieniędzmi, jakie ten bank dostał za sprzedaż Getback - dywidendy nie wypłacili?
Jak się na ekranie odpowiednio ustawi wykresy GNB, GTN, GBK i IDA to można wyobrazić sobie piękny zjazd (bobslejem, toboganem) od górnej lewej do dolnej prawej krawędzi ekranu. Wielka frajda (poza tymi, którzy mają te papiery).
|
|
0 Dołączył: 2011-05-19 Wpisów: 127
Wysłane:
26 kwietnia 2018 12:24:45
jeszcze jeden z komunikatów dotyczących GBK z dzisiaj ciekawe czy po prostu właściciel dmucha na zimne Cytat:BBI Development wypowiedział umowę obejmującą ponad 40 proc. powierzchni warszawskiego biurowca. www.parkiet.com/Budownictwo/18...
Edytowany: 26 kwietnia 2018 12:27
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
26 kwietnia 2018 12:36:21
Hehe mam wrażenie, że prezes będzie miał za chwilę wymówkę jak firmę zamkną. "Chciałem pomóc i miałem świetny plan ale Ci źli ludzie z Abrisu i RN nie pozwolili mi na ponowne kierowanie spółka" Parkiet - GetBackCytat:...Jak dodaje, gra idzie o oszczędności około 20 tys. osób. - Czuję się absolutnie odpowiedzialny za ludzi, którzy powierzyli nam swoje oszczędności. Mamy ponad 9 tys. obligatariuszy. Do tego dochodzi kilka tysięcy akcjonariuszy oraz około 7 tys. osób, które posiadają certyfikaty funduszy inwestycyjnych, z którymi współpracowaliśmy. Razem jest to około 20 tys. osób – dodaje były szef GetBacku.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
26 kwietnia 2018 12:49:16
Prezes ma troche racji - Abris jako akcjonariusz wiekszosciowy powinien wykazac sie "odrobine" wieksza odpowiedzialnościa i wsparciem dla spolki
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2018 12:51:28
Realizuje się najbardziej prawdopodobny scenariusz niestety. Nie będzie księcia na białym koniu. Główny finansowy czeka z założonymi rękami, bo restrukturyzacja jest mu na rękę, pakiet którym ryzykuje na gpw wart 200mln, dług 2,6 mld w obligach plus kredyty bankowe, oczywiście część obligów i kredyty zabezpieczone, więc rozbiorą najlepsze kąski od razu, to co zostanie będzie 'szczyżone' albo zamienione na akcje.
Edytowany: 26 kwietnia 2018 12:53
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
26 kwietnia 2018 13:20:33
Prezes teraz się żali, ale jak było IPO to słowa krytycznego o tym, że część akcji sprzedaje abris. Pytanie po co tak agresywnie pchał wózek którym zarządzał. Dostał z IPO ponad 300mln, ale bilansu nie przestał pompować.
Na jego miejscu bałbym się trochę o życie, tyle tysięcy osób poszkodowanych, chyba bym wyjechał z kraju.
Edytowany: 26 kwietnia 2018 13:21
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
26 kwietnia 2018 13:30:07
W kontekście tego co teraz opowiada Kąkolewski Parkiet GetBack KąkolewskiCytat:Nie ukrywa jednocześnie, że ma duży żal do funduszu Abris, który jest głównym akcjonariuszem spółki. Jego zdaniem to właśnie jego postawa doprowadziła do obecnego zamieszania wokół GetBacku.
– Błędy były przede wszystkim przy podwyższaniu kapitału. Czekaliśmy cały czas na kapitał od Abrisu, jednak usłyszałem, że tych pieniędzy po prostu nie będzie i mam poradzić sobie sam, na przykład wprowadzając spółkę na giełdę. Bardzo szybko zadebiutowaliśmy na niej i ku naszemu zdziwieniu i zaskoczeniu połowę pieniędzy zostało nam zabrane. Abris po prostu wziął 370 mln zł ze sprzedaży akcji i wypłacił sobie te pieniądze w formie gotówki. to faktycznie Cytat:Pytanie po co tak agresywnie pchał wózek którym zarządzał.
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2018 13:47:20
NIe chcę bronić Kakolewskiego, ale chyba nikt nie przypuszcza, że on nie wie jak wygląda sprzedaż akcji w IPO, sądzę że chodziło mu o to że abris się skeszował, a koszty Ipo poniosła spółka, a nie że został zdziwiony wypłatą. Nie ma się co pastwić nad kosiem bo pan Kenteth jakiś tam był przewodniczacym rady nadzorczej, która to ma sprawować STAŁY NADZÓR, a jak sprawowała, to widać i ponosi taką samą odpowiedzialność .
|
|
0 Dołączył: 2018-04-26 Wpisów: 79
Wysłane:
26 kwietnia 2018 13:57:46
Poszperałem trochę w komunikatach i mam poważne wątpliwości odnośnie płynności spółki.
Od ostatniego raportu za Q3 pozyskali 1.165.755.558 a w samym 2018 jest to kwota 581.546.485. Od momentu IPO cała kwota wyemitowanych obligacji to 1.989.381.270. Nie schodziłem jeszcze dalej w historii - prospekt emisyjny przede mną- ale było tam łączne zadłużenie na ciut ponad 1 miliard.
Od lipca 2017 roku wykupili obligacji na łącznie 433.932.860, a tylko w tym roku 265.184.860- ostatnie 9 marca.
Wpływy z ostatniej sprzedaży obligacji to 142.764.601, która miała miejsce już po ostatnim wykupie.
Brak natomiast informacji o zakupach portfeli w ostatnim czasie- ogólnie mam wrażenie że takich informacji jest za mało.
Biorąc pod uwagę, że w marcu dostali 142 mln i pożyczkę na 50 mln od Abrisu powinni spokojnie móc wykupić kolejne obligacje.
Analizując Q4 2017 i Q1 2018 wpływ gotówki netto z obligacji w tym okresie to 731.822.698 plus ww. pożyczka.
Dodatkowo podali że spłaty w tamtym roku wyniosły 1 212,9 mln czyli wzrost r/r o 70%! inne parametry też prezentowały się bardzo dobrze.
Więc gdzie się podziała ta kasa? Faktycznie nie ma jej w spółce czy to celowo wywołana panika żeby zmniejszyć obciążenia odsetkowe, które może przeszacowali i których tak bardzo chcieli się pozbyć zmianą struktury finansowania.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-23 Wpisów: 100
Wysłane:
26 kwietnia 2018 14:06:27
Cytat:Więc gdzie się podziała ta kasa? Faktycznie nie ma jej w spółce czy to celowo wywołana panika żeby zmniejszyć obciążenia odsetkowe, które może przeszacowali i których tak bardzo chcieli się pozbyć zmianą struktury finansowania. Tak na pierwszy rzut oka brakuje w tej analizie jeszcze kosztów operacyjnych spółki, łatwo to wyciągnąć ich przybliżony poziom ze sprawozdania za 3Q z CF
Edytowany: 26 kwietnia 2018 14:07
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.