PARTNER SERWISU
xmywkubq
71 72 73 74 75

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 15 czerwca 2018 21:54:06
analityk2 napisał(a):
@poszkodowany
A pokaż mi gdzie napisałem, że Abris chce współpracować? Napisałem, że w ich interesie jest ratowanie Spółki czyli tym samym zawarcie dobrego układu z obligatariuszami.
Napisałem, wręcz że nie jest Caritasem i będzie chciał ugrać na układzie jak najwięcej, kwestia w tym, żebyśmy my dobrze negocjowali aby na końcu powstał kompromis który zaakceptują obie strony. Pewnie obie strony muszą pogodzić się z jakąś stratą- ale i akcje i obligacje to instrument inwestycyjny z ryzykiem.
Zobaczymy więc jaką potrafią negocjować nasi przedstawiciele w RW bo obecnie według mnie to głównie biją pianę i wieszają psy.
Jak jest wszyscy widzą, trupy z szafy wypadły, odzyskanie 100% wątpliwe, inwestorów brak- więc szansa to układ i na tym trzeba się skupić a nie ciągle mielić te same frazesy które nic nie wnoszą.

Sprzedaż portfeli za 60%, bądź przekazanie portfeli do obsługi innym podmiotom z branży. Sądzę, że zrobią to nie drożej niż GBK. A spółkę zostawimy obecnym udziałowcom - mogą ją sprzedać za wartość tarczy podatkowej:) Nie robi się biznesu z pistoletem przy głowie, a tak to obecni wygląda. Wiem, wiem - bijemy pianę i wieszamy psy:):):):)

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 15 czerwca 2018 21:59:38
Obligatariusz kontakt napisał(a):
65% za 7 lat, bez odsetek i 35% na akcje bez szans na sprzedaż po nominale objęcia? To wolę sprzedać portfele do Kruka za 60% ceny nabycia bo NPV takiego posunięcia będzie zdecydowanie lepsze, nawet bez uwzględnienia elementu ryzyka w dyskoncie amortyzacji obligacji w układzie

Zdecydowanie tak. Jak nie ma wiarygodności, to umawianie się z nimi na dłużej niż 2-3 lata, to gwarancja straty większości kapitału. Tylko Abris skorzystałby kosztem innych. Lepiej dogadać się na sprzedaż aktywów nawet podmiotom konkurencyjnym i szybciej zakończyć ten horror. Strata i tak będzie ale mniejsza biorąc pod uwagę wartość pieniądza w czasie.
Potem można pomyśleć o zbiorowych pozwach o odszkodowanie.
Jeszcze kilka tygodni temu mieli szansę na nowe otwarcie i zaproponowanie swojego wkładu w rozwiązanie problemu. Oprócz frazesów nie mają nic do zaoferowania.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 15 czerwca 2018 22:29:13
Całkowicie zgadzam się z moimi przedmówcami.Warto jeszcze podkreślić sam fakt w jaki nas gnoją panowie z Abris .To jest jeszcze gorsze niż strata finansowa. Brak słów aby opisać jak spółka potraktowała inwestorów.To powinno być nagłaśniane i podawane jako ostrzeżenie dla innych osób ,które kiedykolwiek będą chciały zainwestować swoje oszczędności w jakąkolwiek inwestycję w której występuje Abris.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 15 czerwca 2018 22:31:19
Trzeba tylko pamiętać o pracownikach, bo oni także mogą się przyssać do tego truchła. I to nie tylko kadra zarządzająca, ale także zwykli pracownicy. Zaraz się zacznie chorowanie, odprawy, cuda z wypowiedzeniami itd. To jeden z podstawowych argumentów, dla których chciałbym zmiany formy na sanację (gdzie problem zwalniania pracowników można przyjąć, że nie istnieje), nawet jeżeli nie byłoby śmiałości w poprowadzeniu tego od razu w kierunku likwidacji (może też jednak warto dać sobie choć kilka miesięcy na poszukiwanie realnego inwestora, ale bez przymusu utrzymywania pracowników operacyjnych).

Czy npv przekroczy te około 58% z teoretycznej propozycji Abrisu przy sprzedaży gołych portfeli - wątpię, ale nawet jak nie przekroczy to przynajmniej wiadomo, że te spłaty naprawdę nastąpią.
Edytowany: 15 czerwca 2018 22:33

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 15 czerwca 2018 22:43:56
Nie wiem skąd wzięliście te 58-60% ze sprzedaży portfeli ale jestem na tak!
Nie dajmy sobą pomiatać.
A Sędzia Komisarz ma najwyraźniej jakiś problem polityczno-finansowo-układowy, skoro nie może przez tydzień powołać RW.
I wcale się nie zdziwię jak do RW wejdą jacyś ludzie z kosmosu a nie wskazani przez Kuratora. To jest jakaś farsa i jawne kpiny z nas!!!! To trzeba nagłasniac na maxa już nie dla nas (bo nas już olali na maxa) ale dal innych "potencajlnych inwestorów"

adashi2
0
Wysłane: 15 czerwca 2018 22:52:22
58% to wartość propozycji Abrisu bez uwzględniania wartości akcji z konwersji. Wg mnie przy sprzedaży portfeli nie da się tyle uzyskać, szklana kula mi podpowiada, że bardziej będzie to coś w stylu 40% (+/10%), zależnie od tego ile różnym grupom uda się jeszcze wyssać z truchła wcześniej.

Co do braku powołania RW jak na razie to nie ma w tym niczego niepokojącego wg mnie. Okaże się we wtorek.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 15 czerwca 2018 22:56:54
Edytowany: 15 czerwca 2018 22:57

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 16 czerwca 2018 08:29:20
krisek napisał(a):

A Sędzia Komisarz ma najwyraźniej jakiś problem polityczno-finansowo-układowy, skoro nie może przez tydzień powołać RW.
I wcale się nie zdziwię jak do RW wejdą jacyś ludzie z kosmosu a nie wskazani przez Kuratora. To jest jakaś farsa i jawne kpiny z nas!!!! To trzeba nagłasniac na maxa już nie dla nas (bo nas już olali na maxa) ale dal innych "potencajlnych inwestorów"

Miejmy nadzieję, że to głównie problem finansowy. 14 czerwca GBK został wezwany do zapłaty zaliczki 600 tys zł na poczet kosztów PPU, ma na to 7 dni, bo jeśli tego nie zrobi sąd umorzy postępowanie.
www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Chociaż też mam obawy, że są jakieś kombinacje z obsadzeniem RW i z listy kuratora wejdą max 2-3 osoby.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 16 czerwca 2018 08:36:57
Czy ktoś może wie co wchodzi w koszty PPU. Czy są to tylko opłaty sądowe, administracyjne, itp czy jakieś inne składniki można do nich zaliczyć? Bo jak rozumiem te 600.000,00 zł to tylko zaliczka.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 16 czerwca 2018 09:05:44
Odłóżcie emocje na bok. Poważnie jesteście skłonni zaakceptować likwidacje spółki aby odzyskać jedynie ok 60%?
To pokazuje jak działania Abrisu są skuteczne, skoro nawet już na tym wątku tak się ludzie wypowiadają.
Teraz trzeba walczyć o odzyskanie 100% w 3-4 lata + odsetki zbliżone do depozytów wypłacane możliwie szybko. To jest możliwe. Po to podejmowane są działania osób zaangażowanych w wejście Waszych przedstawicieli do rady wierzycieli.Nie dajcie sobą manipulować!
Po drugiej stronie nie macie bankruta.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 16 czerwca 2018 09:18:58
Joker
W 100% się z tobą zgadzam. Emocje trzeba trzymać na wodzy. Musimy zachować zimną krew i robić swoje. Ten brak jakichkolwiek informacji od Getback ( czyt.Abris) to też ich taktyka, chcą nas doprowadzić stanu przedzawalowego i tym samym zmusić do głęboko idących ustępstw. Nie z nami te numery....

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 16 czerwca 2018 09:22:44
kris1986 napisał(a):
Czy ktoś może wie co wchodzi w koszty PPU. Czy są to tylko opłaty sądowe, administracyjne, itp czy jakieś inne składniki można do nich zaliczyć? Bo jak rozumiem te 600.000,00 zł to tylko zaliczka.

Sąd zadziałał w sposób typowy dla polskiego wymiaru sprawiedliwości: prawo restrukturyzacyjne daje sądowi możliwość żądania zaliczki na poczet postępowania w dowolnej wysokości. W przypadku GBK koszty postępowania to głównie wynagrodzenia nadzorcy sądowego i kuratora. Sąd wymyślił sobie kwotę 600 tysięcy, wiedząc, że GBK może mieć kłopoty z jej zgromadzeniem w ciągu tygodnia. Jeśli GBK tego nie wpłaci, to sąd umorzy postępowanie, będzie uwolniony od sprawy GBK i wróci do słodkiego nic nie robienia.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 16 czerwca 2018 09:37:29
Nie sądzę, aby miał jakiekolwiek kłopoty ze zgromadzeniem 600k. Regulowanie zobowiązań mają zablokowane, ale windykacje prowadzą- gotówka spływa. Zobaczymy.

BoloGTB
4
Wpisów: 102
Wysłane: 16 czerwca 2018 09:44:25
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Dzisiaj będzie - jeszcze ustalamy treść:)

Było i mnie ominęło, czy jednak nie wyszło?

adashi2
0
Wysłane: 16 czerwca 2018 11:11:39
Joker napisał(a):
Odłóżcie emocje na bok. Poważnie jesteście skłonni zaakceptować likwidacje spółki aby odzyskać jedynie ok 60%?
To pokazuje jak działania Abrisu są skuteczne, skoro nawet już na tym wątku tak się ludzie wypowiadają.
Teraz trzeba walczyć o odzyskanie 100% w 3-4 lata + odsetki zbliżone do depozytów wypłacane możliwie szybko. To jest możliwe. Po to podejmowane są działania osób zaangażowanych w wejście Waszych przedstawicieli do rady wierzycieli.Nie dajcie sobą manipulować!
Po drugiej stronie nie macie bankruta.

No fakt - nie mamy bankruta. W zasadzie to przecież pojawiły się tylko w Getbacku przejściowe trudności, wywołane głównie przez wrogie siły i nieliczną grupkę rodzimych wichrzycieli. :)

Ja jestem w stanie zaakceptować likwidację spółki, aby odzyskać 60%. A także 50%. Nie jestem natomiast specjalnie zainteresowany pomocą psychologiczną w formie obiecywania mi, że kiedyś odzyskam 100% albo nawet 150%.

"To jest możliwe", "100% plus odsetki"... Bardzo budujące wyliczenia. Jak? Modlitwa? Medytacja? Podłączenie się pod Wszechenergię Wszechświata? A może dodatkowa zrzutka z wiarą, że przecież źle to już było i w końcu musi odbić? :) Proszę być całkowicie spokojnym. Nie damy sobą manipulować. :)

bog41
0
Wysłane: 16 czerwca 2018 11:46:25
Proszę znawców o wyjaśnienie:
KK twierdził, że wartość portfeli wierzytelności według ich wartości nominalnej (kwot wierzytelności) na koniec 2017 wynosiła ok. 28 miliardów.
Sprawozdanie ocenia je - według wartości odzysku obliczonej w oparciu o stres test - na ok. 1 miliard 300 milionów.
Mam rozumieć, że zakłada się odzysk w granicach 5 procent wartości wierzytelności?

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 16 czerwca 2018 12:17:50
@bog41
Kwota 1,3 mld zł to wartość godziwa portfeli, różni się ona o odzysku m. in. o:
- efekt dyskonta (1,3 mld zł zawiera odzyski, ale zdyskontowane. Stopa dyskonta nie jest niska - znajdziesz je w sprawozdaniu),
- kwota 1,3 mld zł uwzględnia także koszty związane z windykacją.

Niestety, można tak żonglować liczbami, że się powie np. "odzyski będą wynosić 7 mld zł" a w sprawozdaniu 1,3 mld zł. I niekoniecznie będzie to nieprawda.

adashi2
0
Wysłane: 16 czerwca 2018 12:21:18
Raczej nie, odzysk zakłada się wyższy. Od kwoty zakładanego odzysku odejmuje się jakieś koszty jego uzyskania, to jest płace pracowników operacyjnych związane ze skutecznym oraz nieskutecznym odzyskiem, poniesione nieodzyskiwalne koszty sądowe itp. Dokładna metodologia wyceny jaką przyjęto jak rozumiem jest obecnie nieznana i to jest jedna z istotnych informacji, do których warto dotrzeć z pozycji RW, aby samodzielnie móc zmodyfikować pewne parametry takiej wyceny.

Saam
0
Wpisów: 69
Wysłane: 16 czerwca 2018 12:52:09
To ile mniej więcej udałoby się uzyskać pieniędzy przy likwidacji spółki?

bog41
0
Wysłane: 16 czerwca 2018 13:48:30
drax napisał(a):
@bog41
Kwota 1,3 mld zł to wartość godziwa portfeli, różni się ona o odzysku m. in. o:
- efekt dyskonta (1,3 mld zł zawiera odzyski, ale zdyskontowane. Stopa dyskonta nie jest niska - znajdziesz je w sprawozdaniu),
- kwota 1,3 mld zł uwzględnia także koszty związane z windykacją.

Niestety, można tak żonglować liczbami, że się powie np. "odzyski będą wynosić 7 mld zł" a w sprawozdaniu 1,3 mld zł. I niekoniecznie będzie to nieprawda.

Czyli cała dyskusja na forum pod tytułem "czy godzić się na propozycje układowe czy iść w upadłość" obecnie zupełnie mija się z celem. GBK przyjął sobie pewne założenia dotyczące odzysków, a my nie mamy pojęcia, jak się one mają do rzeczywistości. W każdym razie GBK prawdopodobnie nadal próbuje wszystkich oszukać bo od 9 miesięcy nie podaje faktycznych kwot odzysków, a ta informacja pozwoliłaby jakoś zweryfikować założenia sprawozdania za 2017. Moim daniem wniosek z tego taki: bez powołania "naszych" ludzi do RW (i przez to dostępu do informacji) i weryfikacji założeń przyjętych przez GBK ,dyskusja o tym, czy godzić się na propozycje układowe, czy przedstawiać swoje, czy zmierzać do upadłości likwidacyjnej to bicie piany.
I co istotne: dopóki trwa postępowanie restrukturyzacyjne sąd nie ma możliwości rozpoznania ewentualnego wniosku o upadłość.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

71 72 73 74 75

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,489 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat