PARTNER SERWISU
mvkyvzze
88 89 90 91 92

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 5 lipca 2018 14:53:55
Dzisiaj do końca dnia prześlemy podsumowanie wczorajszej RW. Niestety, z uwagi na MAR nie będzie ono szczegółowe, ale podzielimy się kluczowymi kwestiami. To co cieszy to determinacja członków RW, co do zasady ten sam kierunek patrzenia na konieczne działania, no i mocne wsparcie merytoryczne mec. Tatary, Kuratora, Nadzorcy Sądowego oraz prawników Quercus
Edytowany: 5 lipca 2018 14:55

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 5 lipca 2018 15:18:19
4 lipca 2018 r. odbyło się inauguracyjne posiedzenie Rady Wierzycieli.
Rada Wierzycieli podjęła uchwałę o wyborze Artura Kłoczko na Przewodniczącego Rady Wierzycieli. Na zastępcę Przewodniczącego Rady Wierzycieli został wybrany Radosław Barczyński.
Rada Wierzycieli przyjęła uchwałą Regulamin, precyzujący kwestie organizacyjne działalności Rady Wierzycieli.
Rada Wierzycieli spotkała się z przedstawicielami Zarządu i Rady Nadzorczej Dłużnika.
Termin kolejnego posiedzenia Rady Wierzycieli został zaplanowany na dzień 18 lipca 2018 r.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 5 lipca 2018 15:38:08
Jak często będzie spotykać się RW z przedstawicielami gbk, kuratorem w sprawie warunków układu?

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 5 lipca 2018 17:44:59
Mam nadzieję, że droga w kierunku sanacji lub likwidacji pozostaje cały czas otwarta. Bo nic to z tego ppu nie będzie.

El
El
0
Wpisów: 14
Wysłane: 5 lipca 2018 17:59:52
To skoro LB umywa ręce, mamy składać reklamacje do PDM?

Kupowałam w LB w W -wie. Bankier miał wszystko załatwić.

Na pocztę niby przypadkiem PDM przysłał ofertę GBK - to ich zabezpieczenie, oferta wysłana na pocztę...
Ja wysłałam sms do bankiera, on zapisywał na obligi. IP chyba da się sprawdzić? Sms też...
Na pocztę przyszła informacja, że się z a p i s a ł a m na obligi i co nabyiłam.
Potem pocztą dokument - co ostatecznie nabyłam - info z GBK.

A co reklamować w PDM? Nie miałam wcześniej z nimi kontaktu. Oni mieli obowiązek dać mi ankietę i sprawdzić, czy ja chcę ryzykować i wchodzić w obligi? Jak to sensownie uzasadnić?

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 5 lipca 2018 18:47:23
adashi2 napisał
Mam nadzieję, że droga w kierunku sanacji lub likwidacji pozostaje cały czas otwarta. Bo nic to z tego ppu nie będzie.

Poniżej artykuł z dzisiejszego parkietu z którego wynika że wszystkie opcje są możliwe łącznie z sanacją której chce sam zarząd GTB.
www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Czy RW też ma takie informacje ?

ID
Edytowany: 5 lipca 2018 18:50

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 5 lipca 2018 20:10:09
@ID
Z artykułu wynika, że Zarząd GetBack na razie rozważa sanację a nie, że "chce sanacji" - to 2 różne rzeczy. Jakby bardzo chciał toby złożył wniosek do sądu o umorzenie PPU i nowy wniosek o sanację. Na razie nic nie wiadomo na temat takich ruchów.
Na pewno w rozmowie RW z zarządem GetBack były poruszane między innymi i takie opcje.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 5 lipca 2018 20:10:21
Dąbrowski ujawnił, że jego firma rozważa spłacenie w całości obligatariuszy, którzy zainwestowali do 50 tys. zł. Dodał, że rozważa też postępowanie sanacyjne, o ile zgodzi się na nie Rada Wierzycieli.

oraz,

W tym postępowaniu wszystkie nierynkowe umowy, transakcje, można odwrócić - to dużo bardziej uproszony tryb niż składanie pozwów cywilnych - powiedział Dąbrowski, cytowany przez PAP. Dodał, że umów możliwych do odwrócenia jest kilkadziesiąt.

Pytanie do członków RW, czy takie tematy były poruszane na Radzie?
Jeśli tak, czy wiadomo ile jest takich drobnych obligatariuszy do 50.000,00 zł, oraz jaką kwotę z tych kilkudziesięsciu cofniętych umów udało by się odzyskać?
A może większą cześć odpowiedzialności powinny wziąść Banki na siebie, przecież to one sprzedawały "chore" portfele.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 5 lipca 2018 20:13:46
Jak to rozumieć ? Czy wszyscy obligatariusze ( nawet ci którzy mają duże więcej ) będą spłaceni do kwoty 50 kPLN ? A kwoty powyżej będą zredukowane ? Czyli jak masz obligacje na kwotę 50 kPLN to odzyskujesz całość , a jak masz np 60 kPLN to odzyskujesz całość do kwoty 50 kPLN a 10 kPLN jest redukowane ? Czy też jak masz 60 kPLN to jest redukcja całości ? A jeżeli ktoś ma np 5 serii po 50 kPLN każda to odzyska całość czyli 250 kPLN ? Jak ma działać ten mechanizm ?
Edytowany: 5 lipca 2018 20:21

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 5 lipca 2018 20:26:41
Pomysł ze spłatą 100% do 50K wygląda 'na balon próbny' zarządu GBK. Mowa jest o tym, że nowe propozycje układowe miałyby zostać złożone pod koniec sierpnia. A jakie one będą nie wiemy - może z 50K zrobi się 100K, a może i 5K?. Na razie to niech rzetelnie wycenią posiadane portfele wierzytelności, bo bez tego to tak naprawdę wszystko jest palcem na wodzie pisane. Takich 'balonów próbnych' będzie zapewne więcej. Toteż dopóki nie przyjęło to jakiejś sformalizowanej formy (złożenie nowych propozycji układowych do sądu) proponuję nie napalać się jak daltoniści na kolorowy telewizor.

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 5 lipca 2018 20:37:23
Niech podadzą poziom spłat a nie pieprzą za przeproszeniem o tym czy to będzie 50k czy coś innego. Na chwilę obecną te wszystkie tzw. "propozycje" to wyglądają na odciąganie uwagi od właściwego pytania jakim jest "czy można będzie realnie odzyskać cokolwiek?". Na chwilę obecną wg. mnie w formule PPU szanse na odzyskanie jakiejś sporej części zainwestowanych pieniędzy oceniam na bliskie zeru. A dlaczego? Bo tak naprawdę dalej nic nie wiemy o stanie finansów spółki. Ktoś może oczywiście powiedzieć że był raport ale na jakiej podstawie można przyjąć że ten raport jest lepszy niż te które były wcześniej? Ta spółka dalej ma we władzach ludzi z poprzedniego zarządu który mataczył, kradł i doprowadził do bankructwa. W trakcie składania wniosku o PPU "zapomnieli" o 0,5 mld zł długu. Nie zostały podane żadne informacje o tym jakie był spłaty np. za pierwszy kwartał - a to chyba nie wymaga zaawansowanych modeli żeby policzyć ile kasy przyszło na konto... Nie dajcie się mamić jakimiś bzdetami Dąbrowskiego bo to jest człowiek z nadania Abris i tylko w ich interesie działa i będzie działał.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 5 lipca 2018 20:45:28
Całkowicie zgadzam się z przedmówcą.RW winna rozważyć odsunięcie obecnego zarządu od spółki.Tak jak pisałem kiedyś Abris ustami swojego płatnego najemnika w osobie mało rozgarniętego ale jakże bezczelnego p Dąbrowskiego mówi wprost ,,damy albo nie damy ,tyle a może mniej kto wie kiedy i czy w ogóle.RW powinna powołać niezależnego specjalistę ,który wyceni wartość portfeli .Abris to złodzieje im szybciej to zrozumiemy tym większe szanse na odzyskanie czegokolwiek!

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 5 lipca 2018 20:51:36
@ID
W ogóle nie warto tego traktować na serio, to tylko takie gadanie.

Ale gdyby coś takiego miało być, to raczej każdy wierzyciel musiałby mieć kwotę bez redukcji (te 50k), a powyżej redukcja. Oba warianty są mocno problematyczne (choćby ustalenie daty, bo inaczej wszyscy zaraz sobie to posprzedają znajomym w kawałkach po a 50k) ale taki pomysł, że przy 51K jest redukcja całości jest rażącym pokrzywdzeniem części wierzycieli i taki układ nie mógłby być zatwierdzony, chyba nawet w polskim państwie.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 5 lipca 2018 21:26:53
Też to czytałem i się zastanawiałem, ja mam akurat 70 tys.

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 5 lipca 2018 22:09:40
Pan Prezes Dąbrowski, dalej nieświadomy, że w praktyce opłacany jest przez wierzycieli przemówił po wielu dniach milczenia. Jaki jest jego przekaz ?:

1. Abris, mimo, że dopuścił do obecnej sytuacji nie deklaruje odpowiedzialności za ten stan i dokapitalizowania GB, co jest warunkiem naprawy
2. Trzeba w takiej sytuacji skłócić wierzycieli i dzielić ich w zależności od tego na ile dali się naciągnąć przez Abris/Getback
3. W związku z tym nie ma szans na odzyskanie 100 % należności przez wszystkich, bo musi zarobić na tym Abris
4. Trzeba maksymalnie opóźniać cały proces bez transparencji na koszt wierzycieli

Jaka jest wartość dodana Zarządu, Pana Dąbrowskiego i RN GB dla faktycznych obecnych właścicieli GB ?
Do wypełniania tych funkcji trzeba mieć zaufanie właścicieli, w tym przypadku wierzycieli, a to jest w takiej sytuacji równe zeru, a kolejne wystąpienia publiczne tylko to potwierdzają.
.

mozy
0
Wpisów: 13
Wysłane: 5 lipca 2018 22:39:52
Stuprocentowa racja. Ten Dąbrowski to jakiś ponury żart.

__Tomasz__
0
Wpisów: 36
Wysłane: 5 lipca 2018 22:56:58
Witam Wszystkich!

Ja też bym się raczej nie ekscytował tymi dzisiejszymi deklaracjami Prezesa.
Trochę dziwi że wspomniał o tych spłatach w całości do 50k PLN. Po pierwsze układ głosuje się kapitałem a nie liczbą wierzycieli więc co im to da... image dobrego wujka??? Po drugie ile może być tych wierzycieli do 50 tys? Jak się spojrzy na rozmiar długu vs. liczba wierzycieli to raczej nie wygląda żeby tych wierzycieli do 50 tys była zdecydowana większość.
W moim odczuciu poza negatywnym przekazem "jest gorzej niż myśleliśmy" pozytywny wydaje się pomysł wciągnięcia zabezpieczonych (pewnie tylko instytucjonalnych) do układu i motywowanie tego tym że może stracą tu kapitał ale zyskają "opinię". Ja już od jakiegoś czsu mam wrażenie że jest grono osób / instytucji zainteresowanych poprawą sytuacji nas wierzycieli. Jak się spojrzy na notowania spółek powiązanych w ten czy inny sposób z GB, falę aresztowań (a wiemy że powolutku powolutku Prokurator / CBA będzie szło w stronę kłębka) może faktycznie się okazać że będą gotowi na ustępstwa. Zresztą przed wyborami UKiK i nawet sam KNF może chcieć pokazać że żyjemy w państwie prawa i sprawiedliwości :).

Z naszej strony trzeba wywierać nacisk nie tylko na GB ale właśnie na te instytucje "na obrzeżach".
A jak przyjdzie czas to nawet wyjść na ulicę, ja wiem że Radek nie jest zwolennikiem takich metod ale jak trzeba to trzeba. Na razie straty mamy tylko wirtualne ale za to kupę stresu i nieprzespane noce.
Jak się okaże że faktycznie stracimy powiedzmy 70 % zainwestowanego kapitału ból może okazać się nie do zniesienia.

Pozdrawiam,
Tomasz
Edytowany: 5 lipca 2018 22:59

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 5 lipca 2018 23:52:22
Złodzieje z Abris szykują nas na rzeż naszych pieniędzy.Albo to zrozumiemy i ich powstrzymamy albo stracimy to co zainwestowaliśmy w ,,świetnie prosperującą''giełdową spółkę. RW na pewno wie co się święci.Liczymy na Was ,że nie pozwolicie aby złodzieje ,którzy upodlili nas i nadal upadlają za nasze własne pieniądze wygrali!

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 6 lipca 2018 05:46:45
Dla mnie jest jasne, po stwierdzeniu przez obecnego prezesa czyli Dąbrowskiego o spłacie w całości obligatariuszy, którzy mają obligacje w kwocie nominalnej do nie więcej niż 50.000,00 zł, że zarząd się z nami bawi w kotka i myszkę, ponadto prawdopodobnie ocenili, jak duża część obligatariuszy się na to łapie i pewnie jest ich niewielu (z prostego statystycznego rachunku to wynika - wszystkie zobowiązania które są ujawnione do tej pory - ciekawe ile jeszcze nie jest znanych - czyli ok 3.300.000.000,00 zł podzielmy przez ~9000 obligatariuszy i dostajemy ok 367.000,00 zł). Ktoś już tutaj mądrze napisał, niech Spółka poda raport za 1kw 2018 r. plus niech podaje na bieżąco stan zatrudnienia, wartość portfeli, jak optymalizuje bizantyjskie koszty działalności, a nie wprowadza zamęt. Pamiętajcie, że skłócony przeciwnik to słaby przeciwnik, nie możemy do tego dopuścić.
Jeszcze jedno, a czemu nie zaproponowali takiego rozwiązania, że spłacają każdego do kwoty 50.000,00 zł jako pierwszy dobry znak na współpracę, ci którzy są spłaceni w całości - ok, pozostali zostają dalej na pokładzie z obligacjami pomniejszonymi o te 50.000,00 zł i płyniemy szalupą dalej.
Odpowiem na swoje, pytanie - ponieważ wiedzą, że takich którzy mają całość obligacji do 50.000,00 zł jest niewielu.

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 6 lipca 2018 07:43:07
Krótki komunikat/artykuł z dziś, ludzie nie dajcie się wrobić bo zaczyna się jazda.

www.forbes.pl/gospodarka/oszus...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,706 sek.

bppttuux
fuqlafne
sylawdqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tnbzotvx
szrvefgc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat