PARTNER SERWISU
ggviejkq
612 613 614 615 616
Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 7 września 2018 16:47:06 przy kursie: 340,00 zł
anty_teresa napisał(a):

1. Korekta to 11B to przede wszystkim wynik niższego wolumenu sprzedaży od tego co było zakładane. Wyższe od zakładanych premie to tylko mniejszy dodatek.

U Vestora przychody niższe o około 10%, a cięcie rekomendacji 25%, bo koszty pracownicze, czyli de facto premie. Faktycznie, mniejszy dodatek.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 7 września 2018 17:06:22 przy kursie: 340,00 zł
Rif napisał(a):

Tak, przyrownanie sprzedaży brutto do netto. Odejmij prowizję steam i VAT. Wyjdzie połowa, a potem sprzedaż już tylko w dużych promocjach i już masz połowę TWOM, które monetyzowano z sukcesem przez lata.

Rif - Antyteresa podał obydwie wartości jako składowe z przychodów spółek - obydwie raportują tę wartość tak samo - to jest wartość brutto.
Zajrzyj po prostu sam do raportów kwartalnych zamiast bić pianę. Omówienia raportów z tych okresów także każdy już może przeczytać na forum.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 września 2018 17:16:11 przy kursie: 340,00 zł
Rif napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Ze skonsolidowanego raportu rocznego Playway. Przemnożyłem sumę pozycji podkreślonych zielonym kolorem przez kurs dolara 3,6

Tak, przyrownanie sprzedaży brutto do netto. Odejmij prowizję steam i VAT. Wyjdzie połowa, a potem sprzedaż już tylko w dużych promocjach i już masz połowę TWOM, które monetyzowano z sukcesem przez lata.

Dobrze, że sprawdziłeś, że trzeba odejmować prowizję Steam. Ja myślałem, że nie trzeba, bo w tekście napisane jest, że to przychodów spółki brutto, czyli przychód od Steam brutto (bo to on jest klientem). Nawet sobie tak liczyłem, że: Przychody z CMS18 to 7,1 mln USD, z CMS15 1,67 mln USD, z 911 operator 1,9 mln USD. Dodatkowo mamy GR z przychodem brutto 1,38 mln USD. Razem daje to kwotę 12 mln USD czyli 43 mln zł. Spółka zaraportowała 39,5. Ja odejmowałem od kwoty 43 mln średnio 10 proc. VAT to wychodziły mi mniej więcej przychody spółki. Gdy od tego odejmowałem prowizję steam na poziomie 30 proc. to wychodziło mi, że gry które nie zaistniały zrobiły 10 mln przychodów. Dobrze, że to sprawdziłeś i wyrażasz kategoryczny osąd Whistle

kunoj
19
Wpisów: 191
Wysłane: 7 września 2018 17:16:42 przy kursie: 340,00 zł
@Rif
Czy ja dobrze pacze, że antyteresa podał wartości włącznie z prowizją steam, vatem itp., żeby udowodnić zaje...ste przychody z cmsa???!!! Widzę tam brutto ale czy to załatwia sprawę?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 września 2018 17:34:46 przy kursie: 340,00 zł
Rif napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

1. Korekta to 11B to przede wszystkim wynik niższego wolumenu sprzedaży od tego co było zakładane. Wyższe od zakładanych premie to tylko mniejszy dodatek.

U Vestora przychody niższe o około 10%, a cięcie rekomendacji 25%, bo koszty pracownicze, czyli de facto premie. Faktycznie, mniejszy dodatek.

Dobra, to zapytam inaczej. Miałeś dostęp do rekomendacji Vestora? Bo żeby się wypowiedzieć to trzeba mieć dane. Ja nie widziałem. Próbowałem ją dostać, ale to rekomendacja robiona dla klienta i jak twierdził przedstawiciel DM nie pokazywali jej nikomu poza klientem. Jeśli nie miałeś dostępu to ciężko mi dyskutować. Może chociaż pokaż jakiś cytat. Ja widzę tylko taki:

Cytat:
W 2018-2019 zakładamy wyższe koszty operacyjne oraz niższe przychody ze sprzedaży Frostpunka PC odpowiednio o 10 proc. i 9 proc

biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...

Koszty wyższe o 10 proc. od 60 mln zł dają 6 mln zł
Przychody niższe o 9 proc. od 170 mln zł dają 15 mln zł
(powyższe dane są przykładowe, ale oddające relacje pomiędzy sobą)

Inaczej oddziaływają proc. wartości na przychodach a inaczej na kosztach.
Jeśli przykładowo miało być 110 mln zysku operacyjnego to po opodatkowaniu będzie 89,1 netto i teraz 21 zysku (15 mln z przychodów i 6 z kosztów) da nam 17 mln na poziomie netto, czyli zysk netto spadnie o 19 proc. Co miało zatem większy wpływ na spadek zysku?

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 7 września 2018 17:47:09 przy kursie: 340,00 zł
kunoj napisał(a):
Symboliczna 40% korekta na kursie to efekt m.in. rozrzutności zarządu w temacie premii. A teraz gdyby ktoś jeszcze nie wklejał, tak to wygląda w CDRed:

strefainwestorow.pl/artykuly/s...

Duży może więcej?

Duży może więcej a może i nie może ...ale musi Think

Ja patrzę na to inaczej. Zobacz jak dalekowzroczny była Zarząd CDP i jak wygląda sytuacja na rynku.
Wygląda na to, że już wtedy dość poważnie potraktowali utrzymanie najważniejszych pracowników.
Program był ustalany w zbliżonym czasie jak 11bit.
W 11bit program był uchwalany o ile pamiętam pod koniec 2016r. W CDP też w podobnym czasie. Poprzedni PM w 11bit był w pewnym sensie prekursorem ale jak pokazują te fakty CDP także zabezpieczył się przed utratą kluczowych kadr.
Moim zdaniem należy tylko pochwalić ten ruch. Firmy muszą mieć pewność, że będą mieli kim realizować założenia. Nie ma, że boli - jeśli ludzie robią dobrą robotę i są w tym dobrzy to należy im się godziwa płaca.
Każdy z nas chętnie poszedłby już dziś po podwyżkę a ludzi jak wiemy w branży bardzo brakuje.
Jeśli fachowcy mają wyjechać za granicę to niech lepiej tu pracują za dobre pieniądze.
Wysokie płace zapewnią większe przypływ chętnych do pracy i do szkolenia się w tym zakresie (gry). To wyjdzie tylko na dobre. Lepsze gry i większa produkcja i większy ich wybór.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 7 września 2018 19:34:11 przy kursie: 340,00 zł
Dead Cells na Nintendo Switch
Cytat:
sprzedaje się dokładnie czterokrotnie lepiej od wersji dla PlayStation 4.

polygamia.pl/dead-cells-to-kol...
co dobrze wróży sprzedaży Moonlighter i Children of Morta.

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 7 września 2018 23:27:12 przy kursie: 340,00 zł
vladinho napisał(a):
[quote=Rekinek]
- nie za kwartał tylko za całe półrocze, gdzie w pierwszym kwartale playway miał już 19 mln, a za całe półrocze 11bit 45mln, czyli playway już ma prawie połowę...

Nie tak prędko.
Playway miał w pierwszym kwartale nie 19, a 9 mln przychodów ze sprzedaży.

I tu byłbym gotów się założyć, że osiągną wynik niższy niż 11Bit.

P.S. odnośnie przenoszenia gier strategicznych na NS...
W listopadzie wyjdzie Cywilizacja 6 w tej wersji.
Edytowany: 7 września 2018 23:28

Daimyo
2
Wpisów: 95
Wysłane: 8 września 2018 08:18:36 przy kursie: 340,00 zł
No ok, może i będą niższe, ale playway wyda przez następne 2 lata kilkanaście gier z różnym potencjałem sprzedażowym, (może się trafić kilka perełek), a 11bit co wyda przez następne 2 lata ?

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 8 września 2018 09:11:12 przy kursie: 340,00 zł
To może Playway powinno mieć kapitalizacje równą lub większą niż CDP bo przecież oni też wydają gry srednio co 3/4 lata a tu co roku hit.
Że też CDP nie naśladuje takiego wzorca jak Playwey i nie porzuci swoich praktyk, po co tworzyć pojedyńcze hity skoro można całą kasę przeznaczyć na produkcję stu malych gierek i liczyć na to że któraś okaże się perełką.
11Bit to firma ktura podąża drogą CDP a nie hurtowni typu Selgros

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 8 września 2018 10:56:20 przy kursie: 340,00 zł
Kurs spadl bo FP sprzedawal sie intensywnie ale krotko zauroczenie szybko mija rynek grubo przeszacowal a teraz wraca do rownowagi i tu mam pytanie do krewy czy poziom okolic 250 jaki wychodzi z moich analiz jest istotny z pkt analizy technicznej?

slider
16
Wpisów: 196
Wysłane: 8 września 2018 11:01:23 przy kursie: 340,00 zł
Graf78 , czy możesz pokazać swoją analizę?

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 8 września 2018 11:49:34 przy kursie: 340,00 zł
No tak. FP się sprzedawał, ale krótko. Już się nie sprzedaje, a przez najbliższe dwa lata spółka nie będzie miała co sprzedawać.....
Wy to na serio piszecie?
Przed chwilą była wyprzedaż na steam - gdzie FP pokazał swój potencjał. Zaraz będą dodatki i kolejne wyprzedaże. Obecne dalsze miejsca podczas wyprzedaży na gog (gdzie mamy mniejszą przecenę) i na humble wynikają z tego, że po prostu duża część potencjalnych kupujących skorzystała przed chwilą z promocji na steam.
Co do braku nowych premier - no nie przesadzajmy. Brak to był po TWOM. Port ML czy TWOM na inną platformę przyniesie znacznie większy przychód niż wydawanie niewielkich, mało dopracowanych gier. To samo będzie z płatnym DLC do FP. Sprzedaż na Switch potrafi zaskoczyć - co pokazują przykłady innych, nienajnowszych gier, które się na tę platformę ukazały.
Obecnego spadku kursu akcji moim zdaniem szukać przede wszystkim należy w otoczeniu rynkowym - mamy zwiększoną falę umorzeń - szczególnie w niektórych funduszach i pewnie kurs padł przede wszystkim tego ofiarą - jak w przypadku wielu innych spółek (choć niewątpliwie rozjazd między wydumanym konsensusem, a rzeczywistością dołożył swoje).

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 8 września 2018 13:16:10 przy kursie: 340,00 zł
Czy ten bankier to was tak inspiruje czy sami tak od siebie??
W połowie 2015r tez tak pisałem, że to już koniec, firma nie zarobi no bo i na czym skoro Twom na koniec 2014 latał z przeceną 40%. Jak było dalej każdy może sprawdzić.
Co do grafa@ to nawet nie wiadomo jak komentować.
250zl to godziwa wycena? A FP to jest już wycofany ze sprzedaży czy może firma upadłość szykuje?

Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 8 września 2018 13:24:57 przy kursie: 340,00 zł
Nigdy nie było przeceny 40% na TWOM

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 8 września 2018 14:39:35 przy kursie: 340,00 zł
No dobra a moim zdaniem spadliśmy bo:

1. Ogólnie całościowa sytuacja rynkowa robi się nieciekawa.
a Ameryka jest na swoich szczytach i bardzo wiele osób przebiera już nogami, co by tu już przyszorcić
b Pomimo Amerykańskiego "szczytowania" rozwinięta Europa jest już od szczytów daleko i właśnie łamie wsparcia stwarzając ryzyko, że mamy do czynienia z czymś większym niż korekta. ( FTSE, DAX, CAC)
c MSCI Emerging market index, do którego też tak jakby nam bliżej niż do rynków rozwiniętych pomimo ostatnich rewizji, też tak jakby na rocznych minimach.

2. Nasz grajdół robi się nieco stresujący tym bardziej
a WIG 20 jest nad przepaścią, odbicie raczej się nie powiodło i zmierzamy w kierunku testu ostatniego minimum
b MWIG 40 już w nią zaczyna spadać
c SWIG 80 w zasadzie już leci i siłą bezwładności nabiera pędu
d O wynikach najszerszego czy New Connect przez szacunek dla cudzego bólu nie wspomnę blackeye

3. Branża gamingowa także poleciała cała

a CDP max 222 obecnie 173.5
b Playway max 180.40 obecnie 141
c TSG max 128.20 obecnie 88.50
d Farma ( która dodatkowo jest w cyklu "gry pod nadzieje" najmocniej ze wszystkich wymienionych spółek) max 38.15 obecnie 29.90

I o tych 3 punktach nikt nie powinien zapominać. Ja osobiście sądzę, że to niestety coś więcej niż "tylko awaria", choć nie jest to też moim zdaniem początek bessy wszystkich besss. Jeśli jednak się mylę, to jeśli mnie pamięć nie zawodzi w 2009 SWIG pokazywał około 6 tysięcy punktów, WIG 20 cofnął się w czasie do okolic bitwy pod Płowcami, a niektóre całkiem niezłe spółki były wyceniane na poziomie środków własnych ( i w tym wypadku po raz kolejny zwracam się z uprzejmą prośbą do wszystkich "dywidendowiczów" do pochylenia się jeszcze raz nad zasadnością swego uporubom taki żarcik )

4 Faktycznie przychody i zyski okazały się być niższymi od tego co wycenili analitycy i niestety od tego co wieszczyli Bito - entuzjaści. Raport ( w moim mniemaniu świetny ) niestety okazał się "tylko" świetny. Tyle że bez tych 3 pierwszych punktów zakładam, że rynek uznałby że wystarczającą "karą" była zwałka z 548 na to 380. Ewentualnie 4 września wyrysowalibyśmy wielkie marubozu i jechali ponownie w stronę szczytu. Niestety skończyło się tak, że nie potrafimy się póki co odkleić na dłużej od bezpośredniej bliskości ważnej luki na dużym obrocie.

Wygląda też mi na to, że rynek jest już jednak sporo mądrzejszy, niż za czasów wczesnego TWOM a. Jestem niemal pewien, że 3 lata temu Frost w pierwszej trójce Steama przy 25% przecenie dałby nam 5% zwyżkę na kursie, a poniedziałkowe miejsce Frosta, strony od pierwszej setki steamu, wywołały solidną przecenę.

jarek1111
0
Wpisów: 93
Wysłane: 8 września 2018 15:32:43 przy kursie: 340,00 zł
pelna zgoda z ostatnim postem Elemis-a wave ogolnie nasz rynek znajduje sie w takim miejscu w ktorym kazde dobre info ze spolek jest wykorzystywane przez rynek do wywalania ich papiera i kurs nawet jesli w jedna sesje jest na plusie to w nastepnych juz wraca do miejsca startu lub okresla zamki na nizszych poziomach .co do gamedevu to ostatnie lata byly jakie byly i mozna bylo sporo zarobic a gdzie byl w tym czasie globalnie nasz rynek i gdzie jest teraz to kazdy widzi jak szural na dolku to szura dalej z malymi podrygami :) pozdr

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 8 września 2018 18:17:11 przy kursie: 340,00 zł
O ile sam piec już nie został sprzedany...

A tymczasem fajne preview CoM (po włosku ale tłumacz google daje radę)

Cytat:

Po przetestowaniu potencjału w wersji Switch, Dead Mage jest jedną z najfajniejszych i najbardziej oczekiwanych obietnic nadchodzącego sezonu gier.

www.everyeye.it/articoli/prova...

Utnapisztim
63
Wpisów: 914
Wysłane: 8 września 2018 18:42:26 przy kursie: 340,00 zł
Daimyo napisał(a):
No ok, może i będą niższe, ale playway wyda przez następne 2 lata kilkanaście gier z różnym potencjałem sprzedażowym, (może się trafić kilka perełek), a 11bit co wyda przez następne 2 lata ?

Kolega rekinek przywołał tu przykład CDR. Na forach czy w opiniach publicystów finansowych można przeczytać peany pod adresem tej spółki o tym jak świetnie sobie radzi zarabiając nawet 200mln w roku BEZ PREMIER (cmok, cmok). Więc pozwolę sobie użyć tego argumentu, bowiem w przyszłym roku 11b zapewne da radę zarobić ponad 20 może nawet ze 25 mln bez nowej dużej premiery. Czy Playway dałby radę osiągnąć taki wynik bez premier? Moim zdaniem bardzo wątpliwe.
(teraz pół żartem) I to jest bardzo dobry argument definitywnie rozstrzygający o wyższości modelu 11B nad plejwejowskim - nie potrzebują nowych tytułów by osiągać w kolejnych latach znakomite wyniki, a PLW rozpaczliwie potrzebuje ich jak kania dżdżu dla uzasadnienia wysokiej wyceny. hello1
Edytowany: 8 września 2018 18:44

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 8 września 2018 21:08:01 przy kursie: 340,00 zł
aircanada15 napisał(a):

Nie tak prędko.
Playway miał w pierwszym kwartale nie 19, a 9 mln przychodów ze sprzedaży.

I tu byłbym gotów się założyć, że osiągną wynik niższy niż 11Bit.

eee faktycznie wziąłem zysk brutto z raportu i nie spojrzałem, że same przychody jednak znacznie niższe.
Te 10 mln robi różnicę i do 45 mln nie dobije. ale w sumie 35 mln powinno być.

@Utnapisztim
ale jaki jest sens używania jakiegoś argumentu, który do playway nie pasuje, bo właśnie mają inny model - bo zalewają rynek dużą ilością gier. To tak jakby dorzucać do kociołka jeszcze TSG, który stawia na mikropłatności i nie pasuje ani do PW ani 11B.
Patrząc całościowo w cyklu kilkuletnim - spółki zbierają podobne przychody i nie ma to znaczenia czy generuje ją jedna gra 11B czy 30ci PW.
Tzn ma znaczenie wtedy kiedy powinie się noga - bo chyba od tego wyszła ta "akademicka" dyskusja o hitach. Jak widać przy modelu PW nie jest to wielki problem (Agony), ale w przypadku 11B jak P8 nie wypali to akcjonariusze będą spadać z wysokiego konia.
Oczywiście jest druga strona medalu. PW przy swoim modelu nie trafiło jeszcze z takim pojedynczym sukcesem jaki z każdą nową produkcją pokazuje 11B. Co oznacza, że w modelu 11B są szanse na to, że spółka zwiększając wielkość gry może dojść w pewnym momencie do poziomu CDR znacznie szybciej niż PW.
A sama dyskusja o tym że "nasze" hity są lepsze niż "wasze" przypomina raczej bitwę podwórkową na jarzębinę...
Edytowany: 8 września 2018 21:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

612 613 614 615 616

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,355 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat