PARTNER SERWISU
uwaymozg
287 288 289 290 291

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 16 listopada 2018 17:09:20
Kibic1 napisał(a):
do bukos4 oraz wszystkich którzy jeszcze nie wysłali pisma z wrzesnia do zabezpieczonych

Adresy mailowe do zabezpieczonych

kontakt@alior.pl,
kontakt@gnb.pl,
kontakt@getinbank.pl,
kontakt@mbank.pl,
kontakt@raiffeisen.pl,
kontakt@bgzbnpparibas.pl,
kontakt@ideabank.pl,
mail@haitongib.com,
info@haitongib.com,
Krzysztof.Rosa@haitongib.com

dzieki. dzisiaj pojdzie
ja mysle ze oba listy powinnismy wysylac nie tylko my, ale takze czlonkowie rodzin, przyjaciele, oni tez sa poszkodowani. Rozpowszechniajcie to; kazdy niech wpisze swoje dane i zawalmy ich skrzynki...

amadeus
0
Wpisów: 44
Wysłane: 16 listopada 2018 18:12:23
Drugi raz wysłałem do banków, a co mi tam. Dzisiaj wysłałem też list do 15 posłów i senatorów.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 16 listopada 2018 19:15:27
www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

Cytat:
– W tym wypadku UOKiK może nałożyć karę do 10 proc. obrotu uzyskanego w roku uprzedzającym nałożenie kary. Dla Idea Banku byłaby to kara przekraczająca 100 mln zł, która w normalnych warunkach nie stanowiłaby także problemu dla funkcjonowania banku. Dodatkowo bankowi od decyzji Prezesa UOKiK przysługuje odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, a praktyka rynkowa pokazuje, że sprawy takie mogą toczyć się nawet parę lat. Według Ustawy o Ochronie Konkurencji i Konsumentów, Prezes UOKiK może wezwać do usunięcia skutków naruszenia zbiorowego interesu konsumentów, ale podobnie jak w wypadku kary, bank może się od tej decyzji odwołać i ewentualne rozstrzygnięcia nie wpłyną na sytuację banku w ciągu najbliższego czasu. Problem obligacji GetBacku wpłynie więc na sytuację banku najprawdopodobniej potencjalnie dopiero za parę lat, oczywiście przy założeniu, że bank będzie negował zasadność kar i rekompensat. W świetle raportowanych danych finansowych, bank byłby w stanie zapłacić kary i rekompensaty, choć trzeba dodać, że w związku z zaistnieniem afery korupcyjnej z udziałem szefa KNF i Leszka Czarneckiego dane te mogły się istotnie zmienić – uważa Paweł Bieniek.

Część obligatariuszy liczy na wsparcie UOKiK i innych instytucji nadzorczych. Tutaj widać, na ile jest to realistyczne. Jak się ma restrukturyzacja Gbk, wszyscy widzimy.
Stąd pytanie:
czy jest jakakolwiek szansa, że obligatariusze niezabezpieczeni odzyskają jakąkolwiek część swoich pieniędzy?

Paweł
0
Wpisów: 50
Wysłane: 16 listopada 2018 19:35:52
Jeżeli dobrze pamiętam, to IB w zeszłym kwartale założył rezerwę w wysokości 60 mln zł na sprawy związane z obligacjami GBK.

meter30
0
Wpisów: 38
Wysłane: 16 listopada 2018 19:51:05
Od godziny 13:00 notowania Idea banku to linia prosta na kwocie 2.19zł. Czyżby zawieszono ich notowania?

zedzed
0
Wpisów: 14
Wysłane: 16 listopada 2018 21:02:46
meter30 napisał(a):
Od godziny 13:00 notowania Idea banku to linia prosta na kwocie 2.19zł. Czyżby zawieszono ich notowania?

IDEABANK zawieszone, GETINOBLE zawieszone, GETIN jeszcze żyje

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 16 listopada 2018 21:51:14
omicron napisał(a):
www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

Cytat:
– W tym wypadku UOKiK może nałożyć karę do 10 proc. obrotu uzyskanego w roku uprzedzającym nałożenie kary. Dla Idea Banku byłaby to kara przekraczająca 100 mln zł, która w normalnych warunkach nie stanowiłaby także problemu dla funkcjonowania banku. Dodatkowo bankowi od decyzji Prezesa UOKiK przysługuje odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, a praktyka rynkowa pokazuje, że sprawy takie mogą toczyć się nawet parę lat. Według Ustawy o Ochronie Konkurencji i Konsumentów, Prezes UOKiK może wezwać do usunięcia skutków naruszenia zbiorowego interesu konsumentów, ale podobnie jak w wypadku kary, bank może się od tej decyzji odwołać i ewentualne rozstrzygnięcia nie wpłyną na sytuację banku w ciągu najbliższego czasu. Problem obligacji GetBacku wpłynie więc na sytuację banku najprawdopodobniej potencjalnie dopiero za parę lat, oczywiście przy założeniu, że bank będzie negował zasadność kar i rekompensat. W świetle raportowanych danych finansowych, bank byłby w stanie zapłacić kary i rekompensaty, choć trzeba dodać, że w związku z zaistnieniem afery korupcyjnej z udziałem szefa KNF i Leszka Czarneckiego dane te mogły się istotnie zmienić – uważa Paweł Bieniek.

Część obligatariuszy liczy na wsparcie UOKiK i innych instytucji nadzorczych. Tutaj widać, na ile jest to realistyczne. Jak się ma restrukturyzacja Gbk, wszyscy widzimy.
Stąd pytanie:
czy jest jakakolwiek szansa, że obligatariusze niezabezpieczeni odzyskają jakąkolwiek część swoich pieniędzy?

Akurat w sprawach o naruszenie zbiorowych interesów konsumentów nałożone kary zasilają budżet państwa - niestety nie trafiają do kieszeni poszkodowanych. I dla tych którzy liczą na zaspokojenie swoich roszczeń z IB/LB lepiej by było, żeby to 'do 10% obrotu..' okazało się symboliczną złotówką (nie ma ku temu prawnych przeciwskazań chyba tzn, jakiegoś minimalnego wymiaru kary) bo wtedy teoretycznie dla nich więcej zostanie. No ale z drugiej strony potrzeby budżetu są duże, coraz większe ......

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 17 listopada 2018 06:31:31
Jestem jedną z tych 250 osób (może teraz ich jest już więcej) które zaraz po wybuchu afery GB wystosował pismo do Rzecznika Finansowego. I wczoraj otrzymałem kopie pism jakie RF wysłał do IB i PDM. Mówiąc szczerze byłem niezwykle pozytywnie zaskoczony. Pisma liczą odpowiednio 6 i 5 stron maszynopisu. RF podzielił WSZYSTKIE moje zastrzeżenia no i dodatkowo domaga się zarówno od IB jak i PDM nie tylko wyjaśnień ale na przykład:
- dokumentów uprawniających IB do działalności maklerskiej. Oczywiście nie ma czegoś takiego na co też zwrócił uwagę KNF, kierując sprawę do Prokuratury we wtorek wieczór
- przedstawienia mojej ankiety adekwatności (czyli MIFID) no tyle że nie mają jej ani IB ani PDM jak sami napisali w odpowiedziach na reklamacje.
- umocowania doradców inwestycyjnych/finansowych w sensie posiadanych przez nich uprawnień (z tego co wiem doradców finansowych jest w Polsce coś ok 150 a inwestycyjnych ok 400 i nie sądzę żeby wszyscy pracowali w IB)
- przedstawienia umów które umożliwiały IB sprzedaż obligacji prywatnych poprzez PDM lub podmiot trzeci
- przedstawienia rozliczeń finansowych między tymi podmiotami
- imienia i nazwiska "doradcy" który mnie obsługiwał
- potwierdzenia przez PDM adresu IP z jakiego został wypełniony formularz (dostałem ten adres już dawno z PDM)

i wiele, wiele innych tego typu pytań, myślę że dosyć kłopotliwych dla - przebywającego poza granicami kraju - Pana LC.

Ale co z mojego punktu widzenia najistotniejsze jest że RF KATEGORYCZNIE domaga się zarówno od PDM jak i IB przedstawienia polubownych propozycji układowych ze mną.
Na odpowiedź do RF mają 30 dni. Nie 60. Teraz ciekawe czy tyle dni jeszcze przeżyją.
Edytowany: 17 listopada 2018 06:35

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 17 listopada 2018 10:08:20
Cytat:
Banki Czarneckiego z przytupem związały się z rynkiem windykacji. To właśnie Getin Noble był pierwszym beneficjentem przepisów prawa dotyczących sekurytyzacji należności sprzedając natychmiast dwa portfele trudnych „ kredytów frankowych”. Do tego właśnie procederu - windykacyjnego, Czarnecki uruchomił nową spółkę - Getback SA - dziś również na skraju upadłości. I tak koło się zamyka.

wpolityce.pl/polityka/421400-o...

Trafiłem na taki artykuł, można przeczytać, ale dla mnie ważny jest tylko zacytowany fragment (reszta wygląda podejrzanie), bo zgrywa się dobrze z tym, co RB mówił nt. "szambiarki" dla dwóch banków, którą miał być Gbk od początku.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 17 listopada 2018 11:06:04
@ maciej_61
1. jak długo trzeba było czekać na odpowiedź RF?
2. czy to jest odpowiedź na kopię nieuznanej reklamacji złożonej do IB i PDM, czy odpowiedź na inne wystąpienie?
3. złożyłem do IB odwołanie od nieuznanej reklamacji. Czy warto już wysłać do RF kopię odwołania, czy dopiero po otrzymaniu odpowiedzi z IB?

Pozdrawiam i życzę pozytywnego końcowego rozstrzygnięcia = satysfakcjonującej kwoty na konto.

maciej_61
0
Wysłane: 17 listopada 2018 11:21:39
Odpowiedź jest taka. Aby w ogóle RF zajął się jakąś sprawą, muszą zostać wyczerpane wszystkie inne dostępne metody dochodzenia swoich racji. A więc reklamacje, reklamacje na reklamacje do LB PDM ustalenie adresu IP itp itd. Moje pismo do RF to było 12 stron wliczając załączniki. Samo pismo to były 2 strony. A więc samo zebranie dokumentacji dla RF to proces bardzo długi. Ale nie poddałem się, czego i reszcie Forumowiczów życzę. Uważam że warto. Na same kopie pism wysłanych przez RF do IB i PDM czekałem max 2 tyg. No i to obligo przedstaweienia dobrowolnej ugody przez IB i LB to jest jakiś konkret. Zobaczymy co będzie za 30 dni.

Kibic1
0
Wpisów: 51
Wysłane: 17 listopada 2018 14:28:53
@maciej_61

Kiedy Pan wysłał pismo do RF ?

Cytat:
Odpowiedź jest taka. Aby w ogóle RF zajął się jakąś sprawą, muszą zostać wyczerpane wszystkie inne dostępne metody dochodzenia swoich racji. A więc reklamacje, reklamacje na reklamacje do LB PDM ustalenie adresu IP itp itd. Moje pismo do RF to było 12 stron wliczając załączniki. Samo pismo to były 2 strony. A więc samo zebranie dokumentacji dla RF to proces bardzo długi. Ale nie poddałem się, czego i reszcie Forumowiczów życzę. Uważam że warto. Na same kopie pism wysłanych przez RF do IB i PDM czekałem max 2 tyg. No i to obligo przedstaweienia dobrowolnej ugody przez IB i LB to jest jakiś konkret. Zobaczymy co będzie za 30 dni.

Ja złożyłem w dn. 6 września do RF pismo z prośbą o podjęcie działań ugodowych z IB/LB a po 2-óch miesiącach otrzymałem informacje , że brakuje jakiegoś podpisu na złożonych dokumentach.
Oczywiście uzupełnieniem i odesłałem do RF.
I to ma być szybkie działanie ?
Edytowany: 17 listopada 2018 14:31

maciej_61
0
Wysłane: 17 listopada 2018 15:22:57
W obecnej sytuacji kiedy właściwie to nikt nie wie co się dzieje trzeba coś robić. A że to trwa, No niestety trwa.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 17 listopada 2018 16:13:55
U mnie RF już działa ale IB odpisuję że nie są zobowiązani do udostępniania informacji poufnych. Na to RF wskazał że jednak są i według ustawy może być nałożona kara 100tys. Także jedno odbicie piłeczki było;)
Obecnie w odpowiedziach znów wracają do kwestii informowania. Wcześniej pisali mi że pracownik banku miał ustne pozwolenie na wprowadzenie danych formularzu zapisu a teraz że nie zrobił tego i że prawdopodobnie ja podszyłem się pod IP banku:D
Ciekawie będzie. Wygląda na to że niedługo napiszą że w ogóle mnie nie było u nich i Ci pracownicy nigdy nie pracowali dla nich.

maciej_61
0
Wysłane: 17 listopada 2018 16:18:46
Cóż. Tonący brzydko się chwyta. Mają gorąco pod siedzeniem i plączą się w zeznaniach.

DJRob
0
Wpisów: 5
Wysłane: 17 listopada 2018 18:22:15
draconiss napisał(a):
Prawnie wygląda to pewnie tak jak napisałeś. Tylko czy to "sprzedane" obligacje mają zabezpieczenie w GB na 100% wartości ? Sądzę, że nie. Czyli IB musi pokryć to z własnych funduszy. A IB i Getin to mogą już dziś być bankruci. Wczoraj C.Kazimierczak zapytał, w kontekście wykupu banków Czarneckiego za złotówkę przez SP czy w ogóle znalazłby się inwestor ( prywatny jak rozumiem), który by ta złotówkę zapłacił. Bo to powyżej wartości tych banków.
Ergo za chwilę usłyszymy o ich bankructwie, masy upadłościowej dla obligatoriuszy nie starczy, a BFG też nie musi ich spłacić. Stąd ci co kupili bezpośrednio w IB mogą być w jeszcze większej d. . niż reszta. Dlatego uważam, że liczy się emitent, a nie pośrednik od którego kupiliśmy.

A co tak się zapytam z obligacjami Getin Noble Banku ?
Czy po przejęciu banku przez inny Bank przejmuje wszystkie zobowiązania?

Czy wogóle zakładacie możliwość upadłości tego banku?
Edytowany: 17 listopada 2018 18:26

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 17 listopada 2018 20:39:37
maciej_61
Jestem krok do przodu: już dostałem odpowiedź z IB taką jak adler74. Wysłałem jeszcze raz pismo do RF z prośbą o ciągnięcie sprawy dalej, ci wysłali zaś drugie pismo do IB, teraz chba z 8 stron. Czekam na reakcję IB, ale oni będą się bronili rękoma i nogami. Niestety.

Zobaczcie też jak p. Radosław zamilkł. Brawo dla naszego przedstawiciela!!!!!
I o propozycjach NS też nic nie wiemy.

Klika i mafia a my mięsem armatnim.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 17 listopada 2018 20:59:37
Pan Radosław zamilkł bo najwyraźniej nie ma nam nic dobrego do zakomunikowania. A tak się przecież stara.Jedną nogą stoi w RW ,drugą w RN.Takie 2w1.No ale może ja przewrażliwiony jestem i za chwilę p Radosław przmówi i oznajmi o swoich osiągnięciach dla naszej wspólnej sprawy.

1fast1
0
Wpisów: 23
Wysłane: 17 listopada 2018 22:03:55
RF może nałożyć do 100tys. kary - co to jest dla banku ? Nic. Kara wpływa do budżetu państwa a klient nadal ma 0 (zero) odzysku no i może lepsze samopoczucie.

1fast1
0
Wpisów: 23
Wysłane: 17 listopada 2018 22:11:58
Mocniejszy mechanizm kar ma UOKiK.

Maksymalna wysokość kary, jaka może zostać nałożona na przedsiębiorcę, wynosi 10% za każde naruszenie, obrotu osiągniętego przez niego w roku obrotowym poprzedzającym rok wydania decyzji. I co najważniejsze konieczność usunięcia skutków naruszenia, co dla nas ma kolosalne znaczenie, bo wtedy kara wpływa do budżetu państwa a poszkodowani mają duże szanse na odzyski.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

287 288 289 290 291

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,464 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat